• O której godzinie walne ? Autor: ~Gracz [5.173.120.*]
    J.w
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~bies [212.59.241.*]
    o 11:00
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Dawid [83.218.102.*]
    http://www.qumak.pl/informacje-gieldowe/raport-biezacy-nr-71-2018-19-pazdziernika-2018-r-ogloszenie-o-zwolaniu-nadzwyczajnego-walnego-zgromadzenia-akcjonariuszy-spolki-qumak-s-a-dzien-29-listopada-2018-r/
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~etri [93.179.197.*]
    Jest już komunikat.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Wolf [188.146.130.*]
    Czy ktos ma jeszcze jakies pytania- dwie ucwaly mawiace wszystko..
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Ciekawostka [188.147.40.*]
    Mało nadal rozumiesz wolf przecież teraz wszystko koncentruje się na QPS spółka się ma dalej rozwijać i budować jak największą wartość. Fundy w międzyczasie będą chciały wpuścić akcje na rynek i jak myślisz czy zrobią to przy kilkudziesięciu groszach czy przy innej cenie :)
    Ja wszystko dobrze rozumiem kolego..euvick bierze za darmoche spolke zalezna..Qumak idzie do piachu bo nawet fundy odstapily od glosowania nad ciagloscia skoro jest upadlosc, a emisja lezy w knfie niedopuszczona, tam trzeba zrobic aneks bo byla pisana na potrzeby laczenia z euvickiem a jak zauwazyles laczenia nie ma, więc , pozatym komu sprzedaliby te akcje , Tobie..wackowie czy komu innemu..zeby rozprowadzic emisje musi byc restrukturyzacja..i pozytywne informacje..pod co sie pytam,, bo dwa miesiace temu wiedzialem lub przypusczalem pod co teraz tego nie widzę..zadzwon sam i spytaj sie czy knf dopuscza emisje spolki ktora upada, bedziesz mial odpowiedź..juz pisalem tu komus mniej bajania a trzezwego patrzenia widze..bo mam wrazenie , ze ty patrzysz ale nic nie widzisz i tu jest problem..
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Ciekawostka [188.147.40.*]
    Dalej nic nie rozumiesz :) Kupiłem po 0,14 i w tych okolicach, dobiorę jeszcze dzisiaj i zobaczymy po ile sprzedam, a ty masz żal so całego świata bo kupione miałeś po 2zł a sprzedałeś na samym dnie i teraz siedzisz na forum i wylewasz żale :)
    A kto mowi ze sprzedalem i o jakim dnie piszesz? Zaklinasz rzeczywistosc bo brales za 0.14 ok? Masz do tego prawo..tylko doczytaj pewne fakty..co ma zalezna do Qumaka, ktora ratuja przed syndykiem, ty masz akcje zaleznej czy Qumaka? Czy interesuje cie ze Qumak upadnie czy zalezna dokapitalizuja..bo cos w twoim mysleniu nie gra,, nawet jakby w zalzena wpompowali kase..Qumak nie ma nic do tego bo sam idzie do piachu..reasumujac ten wywód - jest tak , ze wolny znalazl alternatywe dla polaczenia i zrobil to duza nizszym kosztem i znalazl w nim cenne aktywo, a reszta go nie interesuje, ty rozpatrujesz to przez pryzmat kupna akcji za 0.14 ja patrze przyszlosciowo ,, a przyszlosci nie widzialem jak Markowski podbil sie pod espi ze nie beda skladac zazalenia..do tego czasu mialem nadzieje i bylem przekonany ze Qumaka uratuja. ..stalo sie inaczej..
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Dawny_akcjonariusz [95.160.156.*]
    Nie mam juz akcji ale czasem tu zajrze i obawiam sie ze jest dokladnie tak jak pisze Wolf. Qps lakomy konsek bo jako jedyny przynosi szybka kase , reszta idzie do piachu bo nie ma po co tego utrzymywac.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Antek [46.134.18.*]
    Gościu odpuść myślenie życzeniowe malostkowe będzie tak jak wiekszosciowi uchwała a nie Wolfy zrozumiano
    Masz uchwaly czarno na bialym . co potrzeba jeszcze by pojac ze nie bedzie ciaglosci spółki?? Od kogo komunikat potrzebujesz??
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~mich [213.156.122.*]
    Wolf mam chęć na jeszcze jedną refleksje. Albo ulica nie ma już akcji, skoro nie zareagowała dziś wyprzedażą po tych uchwalach, albo nie masz racji co do ich interpretacji. Moja jest taka: "myślę, że nie stało się nic..."
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Elf [87.206.159.*]
    Jedyną sensowną opcją mogącą uratować Qumaka to sfinansowanie części zobowiązań z przepływów QS lub jakiejś pożyczki od spółki zależnej. Wtedy możliwe, że realny byłby układ z wierzycielami Qumaka (ten, który nie przeszedł w sądzie z uwagi na błędne procenty) i rozłożenie zobowiązań na przyszłe lata. Następnie dofinansowanie spółki i jej dalsza egzystencja - coś podobnego jak w Action.

Pytanie tylko czy akcjonariusze na to pójdą, bo z jednej strony utopili tutaj 30 mln zł i to przepadnie, a z drugiej musieliby jeszcze coś dołożyć. Pytanie też jakie są perspektywy biznesowe przed spółką z taką historią, choć aktywa niematerialne z pewnością jakieś tam pozostały. Można zadać sobie pytanie po co ta cała szopka ze zmianą zarządu i ze spółką zależną, jeśli nie chcieliby coś dalej robić - czemu dofinansowanie akurat na 4 udziały tj. 28% z takimi obostrzeniami w opcjach call/put, a nie od razu sprzedaż całości.

Tutaj sprawa nie jest do końca jeszcze jasna. Na dzisiejszym walnym było 16 mln akcji, więc spora reprezentacja. Funduszom spółka zależna nie jest potrzebna, gdyż nie jest notowana - tutaj musi chodzić o odzyskanie kasy przynajmniej z serii L.

Ale to są moje domysły oraz dywagacje i proszę się nie sugerować.
    Dodatkowo widać, że im się mocno spieszyło z dofinansowaniem spółki zależnej, więc w grę może wchodzisz chęć szybkiej zmiany formy wniosku o upadłość na np. upadłość układową.
    Dzieki za meeytoryke..podobnie myslalem i szczerze mowiac liczylem na to ale w nastepujacym momencie- kiedy pko wpuscilo swoich..ale jak Markowski podbil sie pod espi ze nie beda skladac zazalenia..to juz wiedzialem ze jest zle i trzeba bylo zweryfikowac myslenie.Owszem bylo mozliwe to co napisales ale wtedy piszac zazalenie , odpuscili sobie, nikt nie walczyl o Qumaka a za to prezes puszczal w bardzo szybkim tempie jeden wniosek za drugim..wtedy myslelismy ze blefuje, prawda byla bardziej okrutna dla nas akcjonariuszy..bo wczesniej sobie to ulozyli
    Nie jestem przekonany do tego co piszesz. Kwestia zażalenia może i była zasadna a może była interpretacyjna. Warto zwrócić uwagę, że wniosek składał poprzedni zarząd. Nowy widocznie nie widział sensu w próbie odkręcania tego, gdyż plan może jest właśnie inny aby zmienić formę wniosku o upadłość na upadłość układową, a poprzednio mieliśmy szybką restrukturyzację zobowiązań. To z tego co wiem nie jest to samo.

Dodatkowo po co inwestować czas w coś, co rozstrzygnęłoby się za np. rok, gdy w międzyczasie spółka trwałaby w zawieszeniu, nie mogąc podejmować jakichkolwiek decyzji, gdyż kierunek nie był znany. Można byłoby dużo na ten temat pisać, ale wg mnie to była słuszna decyzja. W takich momentach trzeba działać szybko i w oparciu o bieżące przesłanki, a nie domysły przyszłych zdarzeń.
    Wedlug mnie juz po ptakach opierajac sie na faktach i informacjach, tu nikt nie walczyl o Qumaka , pko mialo nadzieje poki nie wpuscili swoich na sprawdzenie kwitów, a wyszlo tam pewno to co ich samych zaskoczylo..do upadlosci ukladowej musialbyc przyslanki jak do restrukturyzacji..a tu nie bylo..tu juz nie bylo z kim sie ukladac , euvic wezmie swoje i wszyscy zadowoleni..prezesa przytula na jakis dobry stolek a po Qumaku zostanie wspomnienie..kiedys to byla dobra spolka..dzisiaj sa zgliszcza ..
    Ja nie jestem przekonany, że jest game over. Sytuacja jest jednak bardzo bardzo trudna. Oczywiście tylko dla spekulantów. Zastanawia jednak tak liczna obecność na walnym, zmiany w zarządzie i próba dofinansowania QS. Jeśli ktoś chciałby upadłości, to inaczej to się rozgrywa z aktywami.

PKO nie po to wprowadzało swoich ludzi, aby cokolwiek udupić wg mnie. Tam pracują poważni ludzie i nikt nie chce stracić pracy, jeśli byłaby podstawa do tego, aby komuś coś zarzucić.

Wg mnie to 50/50, jest tragicznie, ale nie beznadziejnie. Inaczej chodzilibyśmy po 0,01 zł.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Gienek [31.0.34.*]
    Elf a czy ty się może orientujesz czy gpw może dopuścić serie L do obrotu jak spółka będzie w upadłości ?
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Qq [46.134.184.*]
    W przypadku upadłości majątek wchodzi w skład masy upadłościowej. Wówczas euvic czy biernacki nie dostają nic tylko wierzyciele
    Dlatego wczesniej biora spolke zalezna przed syndykiem..a pozniej sam wiesz co beda dzielic..wyprowadzili najcenniejsze aktywo w postaci spolki zaleznej..a reszta to ..
    Odnosnie dopuszczenia - zanim gpw cos dopusci to knf musi zaakceptowac, wiec nalezy poszukac odpowiedzi w ustawach.

Co do „brania najcenniejszeggo aktywa przed syndykiem” - wyjasnij na czym to ma plegac DOKLADNIE, gdyz na ten moment ja widze emisje mniejszosciowa, gdzie euvic DAJE KASE ZA NOWE UDZIALY a nie cos wyprowadza! Znasz wyniki QS? Ja po sprawozdaniu za ostatnie 3 miesiace widze tam 1 mln zl straty netto wiec wycena QS na poziomie ok. 12 mln zl nie jest chyba ani wysoka ani niska - wydaje sie racjonalna.

Nie do konca wiec rozumiem jak ktos ma cos wyprowadzac przed syndykiem. Szczegolnie, ze atmosfera jest gruba w stosunku do poprzednich czlonkow zarzadu, gdzie bedzie spolka probowala dochodzic odszkodowania.
    Kolego nie dlugo bedziesz mial jasność , syndyk dzielilby zalezna miedzy wierzycieli..a tak dostanie ja tylko euvick..to wszystko..dlatego tak zrobili zeby do tego nie dopuscic..to jest bardzo proste..czekaj na komunikat z sadu i tyle..pozniej juz bedzie cala procedura..a akcje notowane przez 6 mcy,
    Syndyk nic nie bedzie dzialil. Przeprowadzi sprzedaz i podzieli srodki uzyskane ze sprzedazy. Zrobi to czy Euvic tam bedzie mial 28%, 80% czy tez 0%.
    Niedlugo sie przekonamy i czas pokaze kto mial z nas rację, nie ma ciaglosci..euvick przejmuje zalezna..to wszystko , chyba , ze czekasz na cud bo tylko takowy moglby uratowac Qumaka...nawet cudowny wolny nie dal rady z funduszami..moze z altusa dadza albo getbacka uzdrowic spolke ..chyba ze czekasz na czarneckiego jak sypnie groszem..chrzanowski tez nie podbije prospektu bo siedzi..takze sam widzisz..
    Nie czekam tutaj na jakikolwiek cud. Dyskutujemy o możliwych scenariuszach ratunku, bo że spółce grozi upadłość likwidacyjna i jest to najprostsza logiczna droga to wydaje się chyba oczywiste. Chodzi o to czy istnieje opcja na sensowny, wysoki zarobek wynikający z ratowania tego podmiotu. Narzekanie i złorzeczenie nie wnosi nic produktywnego. Jak wyglądała historia i kto w co grał, teraz po fakcie wszyscy wiedzą i łatwo to oceniać. Na szczęście tych ludzi już nie ma.

Euvic swoje rozegrał, a fundusze nie pozwoliły na szybkie odwrotne przejęcie (przekładane walne), gdyż wycena grupy Euvic pod przejęcie była za wysoka dla nich. W tym bym jednak upatrywał walki o interes swój czyli akcjonariuszy Qumaka niż jakiekolwiek niekorzystne dla spółki ruchy.

Inną opcją do układu mogłoby być tutaj jeszcze odwrotne przejęcie z wymianą akcji pomiędzy Q a QPS, ale to już bardziej skomplikowana operacja.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~mich [213.156.122.*]
    Elf świetny post. Właściwie idealnie oddaje moje obiekcie wobec ostatniego nastawienia Wolfa. Mamy wniosek o upadłość i nie zaklinajmy rzeczywistości. Tak jak piszesz dyskutujemy o możliwościach uratowania Q. Inaczej jak rozumiem to forum wyglądałoby tak:
    Wolf: piach
    Odp. mich: tak piach
    Odp. Elf: tylko piach
    Pozdrawiam :)
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Qq [5.184.3.*]
    Odp Qq : suchy piach...
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Pol [46.134.37.*]
    Jak nie ma euvica???
    Przecież ITWorks to euvic. Tu się nie nie zmieniło i to jest scenariusz realizowany od wielu miesięcy.
    Tak IT Works to Euvic, ale tym razem daje pieniądze a nie chce przejąć aktywa po "swojej" wycenie. Poza tym już kto inny to pilnuje.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Pol [46.134.37.*]
    Tylko teraz to już są grosze. Weszli za pół darmo do qps. Będą mieli łatwiejsza pozycje do kupienia reszty od syndyka. Tak realnie to kupują jeszcze taniej niż to miało być wcześniej. :/
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Zagrywki [188.147.33.*]
    Czyli według narzekających lepiej byłoby żeby QPS też miał kłopoty i nic tam się nie działo tak! Wyniki za 2018 są lepsze niż za 2018 sytuacja jest trudna ale Qumak w przeciwieństwie do spółek w upadłości z których nic nie ma to Q ma aktywo, firmę która pracuje i będzie zarabiać coraz lepiej tylko pilnie potrzebowała zastrzyku gotówki. Przecież gdyby fundy i wszyscy mieli to gdzieś to po co bawiłyby się w dokapitalizowanie w formie 4 udziałów - przecież mogli powiedzieć dajcie np. 10 mln i bierzcie całego QPS! Jednak była emisja 4 udziałów dla 2 Inwestorów którzy sami maja sporo akcji w serii L ktoś powie maja wywalone na te akcje bo sobie odrobią gdzieś kiedyś, tylko nie ma sytuacji że ktoś lubi tracić kasę tym bardziej dużą, a gdyby Euvic od początku chciał to tak rozegrać to po co wykładałby łącznie kilka milionów na nową emisję. Biernacki podobnie ma 1,2 mln w L i jeszcze z rynku coś mu zostało z tych 800 k cześć sprzedał pod zakup udziałów. Przecież czy Wolny czy Biernacki są to zamożni ludzie ale nie jacyś multimilionerzy którym jest obojętne czy wyparuje im kilka milionów, nie wspominając już o obecności na giełdzie która dla Euvica była i jest bardzo istotna, bo samo wejście na parkiet zajmuje dużo czasu i pieniędzy, a nagle jak się okaże, że problem ISOK zniknie i rezerwa będzie rozwiązana to dopiero będzie wesoło.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Qq [5.184.3.*]
    Przyspieszona restrukturyzacja się nie udała bo przekroczyli bodajże 15%.
    Fundy jakby teraz dokapitalizowaly to wierzyciele nie chcieliby iść na ustępstwa.
    Myśle ze racje ma Elf - gotówka za udziały QPS posłuży do zejścia poniżej tych 15% i wysłaniu poprawionego wniosku.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Nev [95.49.199.*]
    Mogło by zabujać jeszcze raz tym okrętem w kierunku mielizny ale myślę że wiatr będzie go gnał na północ zobaczymy.
  • Re: O której godzinie walne ? Autor: ~Gienek [31.0.32.*]
    Wolf długo tak żale będziesz wylewał?
    Kupiłeś jak trzeba było sprzedawać. Sprzedałeś jak trzeba było kupować.
    A teraz non stop ujadasz.
    Wszystko na odwrót.
    Ajajaj..
    Kup se 20k papiera dla sportu to nie majątek a może coś w końcu zarobisz.
    Ci co tu dlugo forum śledzą znają cie i twoje wpisy. Nie wstyd ci tak pisać?
[x]
QUMAK 0,00% 0,01 2019-08-21 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.