• wstajemy z kolan Autor: ~Ferdek [83.26.252.*]
    Jednak Znanemu muszę przyznać rację, gość kumski, wie co dobre dla Polski jak i jego partia PiS. to jest dopiero naprawianie Polski, wszystkie projekty z odnawialną produkcją prądu wstrzymane, i teraz będziemy płacić miliardy złotych na rosyjski wungiel i CO2. A po co dofinansowywać wiatraki, lepiej płacić żywą gotówkę ichnim.
    Ponad 12 milionów ton węgla z zagranicy wjechało do Polski tylko do końca sierpnia. Trzy czwarte tego surowca pochodzi z Rosji. W tym roku import rosyjskiego węgla może okazać się dwa razy wyższy niż w 2017 r.
    A ja myślałem, że to polski wungiel, gdzie na składzie czyli dla mnie cena dobija do 1200 zł. Cieszę się ze mamy polski wungiel, arab ma ropę i na stacji tańsza jest od wody a polak ma wungiel i musi śmiećmi palić.
    Gdyby nie rosyjski węgiel to dopiero by były ceny energii elektrycznej...Szkoda gadać! 
    Jak prąd podrożeje o 100% to z samego VAT-u będzie można załatać całą dziurę budżetową...Ale się nie załata bo 19mld zł musi pójść na kościół...
    Juz patrzę na ceny hurtowe prądu w Polsce i Niemczech, oooo w Niemczech prawie o połowę tańszy prąd !!! Skandal, Niemiec ma tańszy prąd, gaz a potem się dziwią że rozwalili prężnie się rozwijającą polską czy grecką gospodarkę. a te paskudne Niemcy i jeszcze podatku nie płacą, bo Morawiecki zrobił całą Polskę jedną wielką strefą ekonomiczną.
    Ale jest nadzieja, Pawlak załatwił bardzo złą długoterminową umowę z Rosją o rosyjski gaz, która się kończy a PiS podpisał teraz 20-letni kontrakt z naszymi braćmi z za oceanu.....oczywiście ciemny lud nie godzeń poznać ceny ale jest tańszy o 20 % dlatego Wożniak przedwczoraj powiedział, że gaz tylko nieznacznie podrożeje w tym roku. I tu ma mój szacunek pan minister, całuję rączki.
  • Re: wstajemy z kolan Autor: ~Slawek [185.56.210.*]
    Co to ma wspólnego z pmpg ?
  • Re: wstajemy z kolan Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    nie ma nic wspólnego Ferdka post z PMPG ..........................................
    Ferdek jak każdy komuch i fleming wkurwia się bo PiS odcina ich od koryta ale trzeba się przyznać że mocno się przyspawali najbardziej w SN = brukselski spaw trzyma mocno a raczej haft pijaka
    Ferdek powiem Ci tylko tyle że tak durnych ludzi jak w peło i pezetelu w życiu nie widziałem a wiesz dlaczego , dlatego że nawet przekupna gnida ma honor a oni żadnego , makrela wsadziła im te wiatralki i lustra na dach mówiąc że będziecie mieli tani prąd
    obok swojej posesji mam lustra i wiatraki i wiesz ile mam pądu szczególnie dzisiaj nie świeci słońce  i nie ma wiatru ...... kompletni debile , kompletni debile
    .................................................... nie wiesz dlaczego nie ma dofinansowania na elektrownie wodne .................... Polska jest krajem rzek a co z tego miałaby makrela ?????????????????? mam kumpla zbudował sobie sam elektrownię na rzece która płynie przez jego włości ma potężna firmę która zaopatrzona jest w prąd z tej elektrowni i jeszcze czesze kasę z pGE przez czały rok woda płynie i płynie
    niestety Polska nie jest krajem wiatru i słońca tylko durny łeb nigdy tego nie zrozumie
  • Re: wstajemy z kolan Autor: ~Ferdek [83.26.252.*]
    Bardzo dużo ma wspólnego z pmpg, jaka gospodarka taka giełda, jaka giełda taka gospodarka.
    A co mam komentować twoje wykresiki, przebicie na obrotach 4 zł i lecimy na 15 zł, przecież nie będę się kompromitował, już coś Car pisał od poniedziałku dzida, ale jemu bardziej wierzę, bo nie napisał od którego poniedziałku, może mu chodziło roku 2050
    Tutaj nie ma innego scenariusza jak ostatnio w końcu napisałeś, 1 zł ...4 zł kupujesz, sprzedajesz. A śnią Ci się wyższe poziomy to popatrz, pociągnął kurs powyżej 6 zł, nagle prezesowi w akcjonariacie ubyło 2 % akcji, ukrył, przelał na inne konto z którego rzuca na rynek, może ty wiesz gdzie się podziały?
    Marzenia o skupie, otrzeźwij, nie ma najmniejszych szans, skup na tej spółce trwał najdłużej ze wszystkich spółek na gpw i jak się zakończył? Szkoda to komentować.
    Tego trupa nikt nie chce, zyski takie jak na getinie, duże ale kapitał spółki nie wzrasta.
    Do póki zyski rosną na papierze czy nie, tanio trza brać ale tylko tanio, granie tylko spekulacyjne, bo dla funduszy ta spółka nie istnieje. może to się kiedyś zmieni a na dzień dzisiejszy tylko leszcz.

Leszcz (abramis brama) – przedstawiciel szerokiej grupy inwestorów najczęściej występującej na rynku NewConnect oraz płytkich i mętnych wodach głównego parkietu. Poluje na wielkie zyski w drobnych spółkach, omijając nudne blue chipy. Często jest wręcz przyspawany do swoich akcji, wierząc, że „odpalą” one już jutro. A że póki co notuje straty? Nieważne - gdy spółka ruszy w górę odrobione zostaną one z nawiązką. Leszcze stanowią główną pożywkę dla grubasów.

Ale Znany, dlaczego mnie wyzywasz od komuchów czy pełowców, dla mnie wartościowi ludzie są i w pisie, peło, sld czy psl ale oni nie maja nic do powiedzenia, rządzą sprzedawczyki albo głupcy. Ja od lat nie głosuję, przy korycie od początku transformacji jest peło z pisem pod płaszczykiem różnych partii w zależności jak zawieje wiatr.
    Problemem jest jeżeli chodzi o prąd polski postawienie 90 % na prąd z węgla, tutaj jest problem i dlatego cena prądu dobije polską gospodarkę, żadna poważna firma tutaj nie zainwestuje chyba, że magazyny.
    A co do wiatraków, powiadasz wiatru nie ma. W Jaworze mercedes buduje fabrykę silników a energia będzie pochodzić 100% z wiatru, montują wiatraki. Pędź do Jawora czym szybciej i błyśnij mądry polaku, hej helmut, nie stawiaj tych wiatraków, w Polsce nie ma wiatru. Zobaczysz Znany, będą w prasie w Niemczech o mądrym polaku pisać jak ich ostrzegł przed potężną nietrafioną inwestycją.
    Elektrownie wodne powiadasz, hymm...żartujesz czy poważnie piszesz? A gdzie masz wodę , chyba ze mówisz o malutkich dla małych terenów, w Polsce już prawie deszczu nie ma, koryta wyschnięte. to dlaczego PiS nigdy nie wspominało o takich elektrowniach?
    a to z pierwszego lepszego źródła
    Aby produkować energię w hydroelektrowniach potrzebne są różnice wysokości terenu oraz spore opady deszczu. W Norwegii zarówno tych pierwszych, jak i drugich jest w bród, w Polsce znacznie mniej. Wobec tego nasz kraj ma w porównaniu z Norwegią nikły potencjał hydroenergetyczny. I jest to sytuacja, której nie zmienią żadne uwarunkowania prawne czy dodatkowe fundusze unijne. Energetyka wodna może w Polsce pełnić jedynie rolę wspomagającą system rozproszonych urządzeń energetyki odnawialnej, gdyż daje ona stabilne (w porównaniu np. do wiatru czy słońca) źródło zasilania. Jednak – głównie z uwagi na uwarunkowania geograficzne – może być lokalizowana jedynie w wybranych miejscach w naszym kraju.
    Towarzystwo Rozwoju Małych Elektrowni Wodnych szacuje całkowity techniczny (możliwy do wykorzystania przy obecnym poziomie rozwoju technologicznego) potencjał tego rodzaju energetyki w Polsce na 11 950 GWh/rok, co – wobec obecnego poziomu produkcji energii z tego źródła w ilości około 2 000 GWh/rok – mogłoby pozwolić na zaspokojenie 7% obecnego zapotrzebowania na energię elektryczną w Polsce. Z analiz TRMEW wynika także, że potencjał hydroenergetyczny w Polsce jest wykorzystywany mniej więcej w 19%, czyli w ponad dwukrotnie mniejszym stopniu niż wynosi średnia europejska. Towarzystwo wskazuje zarazem, że prawie połowę technicznego potencjału hydroenergetycznego Polski (5050 GWh/rok) mogą stanowić tak zwane Małe Elektrownie Wodne (o mocy poniżej 10 MW).
  • Re: wstajemy z kolan Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    ................... widzisz Ferdku sorry może za mocno pojechałem ale Ty masz skrzywiny obraz przez tych POpaprańców do póki w Brukseli będą siedzieli ludzie pokroju Hibner, Lewandowski, Tusk i cała ta plejada z Rosatim na czele dobrze u nas nie będzie bo oni działają przeciw interesom Polski

co do Twojego postu to coś tam słyszałeś ale nie do końca

mercedes buduje w Jaworze fabrykę silników a prąd pochodzić będzie już z wybudowanej fermy VSB, nie znasz umowy i nie znasz ceny nie ma co się podniecać działają od 2013 roku i jakoś jak widać kokosów w sieci przesyłowej nie zrobili jak szukają takich leszczy z fabryczką silników (może to być również powiązanie kapitałowe niemieckie , bo Niemcy potrafią zadbać o siebie
    (dam Ci przykład : jest taka polska grupa CCC która generalnie handluje butami w całej Europie = wiesz gdzie ma najniższą sprzedaż z 1 m2 , już wiesz w Niemczech i nie dla tego żeby im się buty nie podobały tylko dlatego że wiedzą że to Polak stoi za tym biznesem) poza tym jest to fabryka w specjalnej strefie ekonomicznej.
    dużo jeżdżę po Polsce i jak patrzę na te stojące w polach wiatraki i stojące w miejscu śmigła to żal dupę ściska żę wpompowano w to tyle kasy na nic (o sory : ktoś na tym złomie zarobił i na pewno nie była to Polska)   
    pomyśl logicznie jako Ty Ferdek lubisz jak ktoś Cię dyma , nie mam nic do Niemców tylko nie chcę żeby oni nas dymali , tym bardziej że jeszcze nie rozliczyli się za zbrodnie i rabunek na narodzie Polskim
  • Re: wstajemy z kolan Autor: ~Ferdek [46.134.89.*]
    I do czego ta dyskusja zaprowadzi ? Ja też mieszkam ok 20 km od farmy wiatrowej i powiem Ci tyle, gość ciągle nowe i jeszcze większe wiatraki dostawia, tak mu nie wieje wiatr, po prostu samobójca.
    Po drugie farmy wiatrowe w Niemczech wytwarzają tyle prądu co cała Polska z wungla, przy tych stojących jak Ty mówisz łopatach.
    Kiedyś czytałem, że farma wiatrowa w Niemczech przy granicy z Polską pracuje w roku ok 360 dni a 5/6 dni stoi, tak tam wieje, a jak wiatr przekracza granicę Polską to przestaje wiać :)
    Spółka CCC, dość dobrze się rozwijała, gram na niej, teraz się boję z jednej przyczyny, tandeciarstwa. Pozbyli się własnych zakładów i coraz więcej zamawiają aby było jeszcze taniej. Założył bym się z Tobą, że większość kobiet, która kupuje buty nie wie i nie ma dla nich znaczenia, skąd pochodzi firma, im ma się to podobać i tyle. Gino Rosi też Polska firma również nie poradziła sobie na tym wymagającym rynku ale nie dlatego, że to Polska firma tylko produkty mają być dobre i się podobać. LPP ostatnio się chwaliło, że weszło na najlepszą ulicę w Londynie, gdzie za czynsz 10-cio letni zapłacą masę kasy, chyba 260 mln euro. Chciałbym aby im się powiodło ale powątpiewam w ten sukces, raczej myślę, że prezes szaleje i przepala z nadmiaru kasę tak samo jak weszli do Dubaju z tym chińskim tandeciarstwem. Ale tutaj już prezesom woda sodowa do głowy uderza, tak sądzę, marzą o salonach.
    Ja jestem zdania, że jak firma dobre produkty robi, ludzie chcą je kupować to firma się utrzyma, a jak ma robić, bo Polska i się należy, najczęściej kończy się to utrzymywaniem jej przez społeczeństwo albo plajtą. Czy jesteś w stanie z pensji utrzymywać LOT, bo Polski i im się należy ? Przetrwał, bo Tusk dał im 800 mln, czy zgodzisz się dać 2 mld w 2020 roku ? Nie masz wyjścia.

Ja jestem zrozpaczony, że w tej największej światowej hossie Polska giełda zaliczyła dno, nie dała zarobić, jak patrzę na te notowania, Ursus dzisiaj - 6,8 % i już tylko 1,5 złotego, getiny dno, swig80 tragedia, pozostałe nie lepiej to obrazuje niestety polską gospodarkę, bo gdyby te firmy zarabiały i płaciły dywidendy, było by całkiem inaczej. Ale to wszystko pada, czy będą zarabiać jak będzie się pakować w nie pieniądze emerytów z PPK ? Ja sądzę, że będą tylko przepalać kasę.
    Niestety drogi prąd, drogi gaz, podatki dla firm produkcyjnych odgrywają kluczową rolą w Polsce. Państwo powinno być przyjazne firmie a na dzień dzisiejszy robi wszystko aby ją wydoić na potrzeby utrzymania władzy przez rządzących. Dzisiaj w szczycie koniunktury jest rekord upadłości małych i średnich firm to jak przyjdą gorsze czasy to co będzie?

Proszę bardzo, państwo przejęło następną firmę a ile było wcześniej zachwytu nad nią, teraz trzeba podnieść podatki i utrzymywać firmę przy życiu, by była to Polska firma.
    Pesa w 2017 roku zanotowała ogromną stratę. Sytuacja była podbramkowa, wielkość zobowiązań zaczęła się bowiem niebezpiecznie zbliżać do sumy posiadanych przez spółkę aktywów.
    Największe wrażenie robi strata netto spółki, która sięgnęła 583 mln zł. Jeszcze gorzej pozycja ta wygląda dla całej grupy, ta bowiem zanotowała aż 621 mln zł straty. Problem był zarówno w spadających przychodach, które na poziomie spółki spadły o 24 proc., jak i rosnących kosztach. Same koszty działalności operacyjnej wzrosły wprawdzie niewiele, jednak pozostałe koszty operacyjne uległy podwojeniu i przekroczyły 300 mln zł, odpowiadając za połowę straty.
    A teraz zapytam się Znany, czy byłbyś zaakceptować, gdyby w pasku wypłaty potrącali Ci na górnictwo, Lot i Pese? Myślę, że byś się wzburzył ale jak już Ci podwyższą cenę prądu, akceptujesz to bo...…..myślisz, że to ciebie nie dotyczy.  
    Szok Pesa to już bankrut, tylko co roku zasilanie ogromnych ilości pieniędzy ją utrzyma przy życiu.
    Ogromna strata sprawiła, że mocno skurczyły się kapitały własne spółki. Na koniec 2017 roku kapitał własny spółki wynosił 177 mln zł, podczas wszystkie zobowiązania spółki sięgają aż 1,9 mld zł. Ponownie, jeszcze gorzej sytuacja wygląda na poziomie grupy, gdzie kapitał własny na koniec grudnia sięgał ledwie 9 mln zł, przy zobowiązaniach na poziomie 1,8 mld zł. Nie trudno sobie wyliczyć, że przy takim tempie generowania strat, w momencie dopinania umowy z PFR Pesa mogła mieć zobowiązania wyższe niż łączna suma wszystkich aktywów spółki. Warto także wspomnieć, że zgłoszenia do sprawozdania zgłosił audytor, któremu nie spodobało się księgowanie zapasów.
  • Panie Ferdek Autor: ~Senior [178.42.186.*]
    tak czytam sobie tą konwersację Twoją ze Znanym i wyciągam taki wniosek , że jak byście obydwaj byli Premierami Najjaśniejszej byłoby jak w niebie
    niestety co do GPW nie masz racji, po kradzieży naszych pieniędzy z OFE przez p. Tuska i p.hrabiego Rostowskiego fundusze muszą umarzać ciągle i przekazywać kasę dla ZUSu, każdy biznesmen wie że to musi powodować spadek kursu akcji i mamy to co mamy , padaczkę
  • Re: Panie Ferdek Autor: ~Ferdek [46.134.89.*]
    Panie Senior, myli się Pan
    150 mld z OFE nie zostało zajumane - te środki są na rachunkach w ZUS. Rzekoma kradzież tych środków to jeden z elementów mitologii PiS dla ciemnego ludu, który nie zadaje pytań. Wystarczy PUE otworzyć i zobaczysz te pieniądze, w końcu są pomnażane a nie przepalane przez ofe.
    Po drugie, obroty OFE na gpw to tylko 16 %

Kiedyś taki wywiad słuchałem, analityk giełdowy tłumaczył dlaczego tak mały kapitał jest na polskiej giełdzie, on twierdził, że za mało jest akcji w obrocie, bo większość skupuje OFE i nie ma dla nich akcji.
    Z chęciom bym mu powtórzył te pytanie, znając życie jakieś następne by sadził pierdoły.
    Po prostu gospodarka zdycha.
    Ale najbardziej ja się obawiam czegoś gorszego, dzisiaj rząd chwali się rekordową ilością kupna przez Polaków obligacji skarbu państwa a spada dla firm korporacyjnych poprzez min. podniesienie limitu od 400 000zł. To też przyniesie bardzo mocne skutki dla Polskiej gospodarki w najbliższej przyszłości.  
[x]
PMPG 0,00% 1,91 2025-10-20 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.