• wezwanie Autor: ~G91 [31.178.26.*]
    Oto polski rynek..
    Gdy spółka wchodziła na rynek - sprzedawała akcje (czyli pożyczyła gotówkę za obietnice przyszłych zysków.).
    Fundusze kupiły 4045000 akcji a indywidualni 2105000 po 7zł - z czego do spółki wpłynęło 20ml.zł a drugie tyle do sprzedającego.
    Biznes fundamentalnie okazał się trafiony (ale przecież było ryzyko) - spółka się rozwinęła.
    Po drodze inwestorzy otrzymali częściowy zwrot w postaci dywidend (od roku 2011 łącznie 1.57zł).
    Ciekawe za ile oddadzą przy wykupie?

• Re: wezwanie Autor: ~asdf [31.179.105.*]
    Propozycja będzie po średniej 3 i 6-miesięcznej :)
  • Re: wezwanie Autor: ~G91 [31.178.26.*]
    Wezwanie pewno tak będzie , ale przymusu sprzedaży póki co nie ma - dopiero po uzyskaniu 90%.
    Teraz jedyna nadzieja - nie oddawać za grosze.
  • Re: wezwanie Autor: ~gunio77 [78.11.167.*]
    po prostu żal - a gdzie jakaś grupa posiadająca co najmniej 20% akcji i mówiąca, figa - nie dajemy za 3,7 - oddamy za 8 - a jak będzie uchwała o materializacji akcji to zablokujemy ją!!! - Sami drobni, co mają w głębokiej d... swoje lub co gorsza nieswoje pieniądze
  • Re: wezwanie Autor: ~Akcjonariusz [89.250.198.*]
    Tym bardziej wydaje mi się, że nie warto odpowiadać na to wezwanie. Z punktu widzenia akcjonariuszy (także mniejszościowych) skup akcji własnych przez spółkę (lub spółkę zależną) nie jest wcale niekorzystny, szczególnie że w dłuższej perspektywie wpływa to na wzrost wartości EPS (zysku na akcje) i zwiększa potencjalne (jeśli byłaby wola głównego akcjonariusza) dywidendy na akcję.

Co więcej, przy spółce ze stabilną działalnością dematerializacja akcji też nie jest końcem świata - przynajmniej przy wezwaniu wyceny będzie dokonywał rzeczoznawca, a nie będzie dokonywana w oparciu o średni kurs = kapitalizację giełdową - która jak wiadomo jest poniżej wartości księgowej aktywów obrotowych, nawet jakby odjąć wszystkie zobowiązania... innymi słowy, kapitalizacja jest niższa niż bardzo prawdopodobna wartość "odzyskiwalna" spółki w trakcie roku przy normalnej działalności... i to już abstrahując od tego, że spółka cały czas jest rentowna, generuje zyski, ma świetną poduszkę finansową itd.

Przy ewentualnej dematerializacji, pozostaje jedynie jeździć na wszystkie WZA / NWZA i w razie pojawienia się bardzo niekorzystnych lub kontrowersyjnych uchwał zgłaszać sprzeciw -> można wtedy potem się sądowo od skutków takich uchwał odwoływać.
    Nie ma sensu odpowiadać przynajmniej do końca tego wezwania, bo po pierwsze nie mogą wycisnąć niżej niż wezwali, a po drugie są w akcjonariacie fundusze, które raczej nie oddadzą po tak zaniżonej cenie.
  • Re: wezwanie Autor: ~gunio77 [78.11.167.*]
    powiedz tym co mają akcję FAM, że materializacja nie jest zła - to Cię wyśmieją. Uważam, że materializacja to bardzo zła rzecz.
  • Re: wezwanie Autor: ~Akcjonariusz [89.250.198.*]
    Jeśli dobrze kojarzę, w przypadku FAM problemem był fakt, że na kluczowym WZA (NWZA) nie było praktycznie żadnych akcjonariuszy mniejszościowych i nieuczciwy akcjonariusz większościowy przepchnął bardzo niekorzystną z punktu widzenia "małych" uchwałę bez sprzeciwu. Wystarczy jedna osoba która stawi się na WZA i wystosuje sprzeciw, a będzie potem możliwe dochodzenie odszkodowań od spółki lub podmiotów z nią powiązanych na drodze sądowej - co moim zdaniem, w przypadku "wałków w białych kołnierzykach" dosyć łatwo udowodnić.
  • Re: wezwanie Autor: ~asdf [157.25.166.*]
    Kiedyś już o tym pisałem. Właściciel ewidentnie nie chce się podzielić tą gotówką zgromadzoną przez firmę. Dobrze że pozbylem się tych akcji. Niezłe bagno
  • Re: wezwanie Autor: ~Mike [185.93.94.*]
    Dlatego prokuratura powinna prześwietlić transakcje które były przeprowadzane tylko po to aby zaniżyć kurs
  • Re: wezwanie Autor: ~Mario [84.38.25.*]
    Nikt im nie odda akcji za bezcen, będą musieli podnieść cenę w wezwaniu, za 3,7 to pozbierają jakieś drobne i tyle. Sytuacja nie jest dla nich korzystna, mają tylko 61% akcji, dziwię się, że próbują się w to bawić.

Reakcja rynku świadczy jednoznacznie o tym, że wezwanie za taką cenę ma gdzieś.
  • Re: wezwanie Autor: ~Mario [84.38.25.*]
    No chyba, że grubasy z fundów po raz kolejny zaskoczą swoją głupotą i oddadzą...
  • Re: wezwanie Autor: ~Krzysztof [5.173.144.*]
    bardzo fajne merytoryczne wypowiedzi, to mi się podoba, rzadko słychać głosy profesjonalistów na forum. osobiście miałem bardzo mało akcji po średniej cenie 4,04. Sprzedalem dzis po 4,08. Trzymalem trzy lata. Zarobilem tyle co dywidendy. Tyle dobrze. Gdybym mial wyzsza cene zakupu bylbym wkurzony ze chca mi cwaniaki sciagnac spolke po 3,7... to (oraz opinia mojego przedmowcy) jednak swiadczy o tym ze Zarzad ma gdzies swoj glos sumienia. generalnie to popelnilem blad bo powinienem poznac te osoby zarzadzajace znim kupilem te akcje, ale coz - maly pakiet akcji - nie chcialo sie, a spolka tania, duzy stan gotowki przyciagnal. Widac to nie wszystko - po raz kolejny doswiadczam jak trzeba byc ostroznym na gieldzie. Na szczescie ta nauczka mnie duzo nie kosztowala. nie mam zamiaru jezdzic na WZA, glosowac przeciw i szwedac sie po sadach skarzac niekorzystne uchwaly. bardzo wam wspolczuje i mam nadzieje ze fundusze nie oddadza akcji (choc historii nie maja najlepszej w tym wypadku - zazwyczaj konczy sie to jednym delikatnym podwyzszeniem cen akcji). a jak chcecie trzymac akcje i walczyc o swoje to tylko tak trzymac i moj szacunek, choc to na pewno nie bedzie latwa walka. jedno jest pewne ze firma pozostawia bardzo negatywne wrazenie po sobie i jako potencjalny klient czy kontrahent nie bede mial zamiaru miec z nia do czynienia. przypominam ze sam wzywajacy nie moze teraz nabywac akcji z rynku wiec ciekawe kto kupuje po te 4,08 przy wezwaniu na 3,7 - widac sa nadzieje na podwyzszenie ceny w wezwaniu. oczywiscie gdyby zakonczylo sie to tak ze wzywajacy skupil by tylko czesc akcji i je umorzyl to super, ale wiszace ryzyko i jasne checi Berlingow do przymusowego wykupu mowia ze maja nas w... poszanowaniu. ja zapominam o spolce ale zycze powodzenia i jak najlepszego kursu!
  • Re: wezwanie Autor: ~re [82.177.246.*]
    obserwujcie KCI :)
    Współczuję, tyle dobrego że chociaż wyszedłeś na lekki plus :) Ja siedzę dopiero od kilku miesięcy i w gruncie rzeczy mógłbym sprzedać z zyskiem w tym momencie. Jednak skoro chcą przekroczyć ten próg 66% i jest tu trochę funduszy w akcjonariacie, to sytuacja jest nieco inna niż trzymanie "bo tak".

Nie liczę na walne i szwendanie się po sądach, bo po prostu to kosztuje. Za każde walne kilkadziesiąt PLN, potem dojazdy, czas, prawnik - to wszystko się nie opłaca drobnym, a nie jestem na tyle szalony żeby wejść w spółkę na dwóch fixingach za setki tysięcy PLN. Wyjdę na wezwaniu, ale teraz jest za wcześnie. Widać, że właścicielowi ciąży GPW, specjalnie obniżyli dywidendę żeby ściąć średnie pod wezwanie. Fundusze coś tam wytargują 5-10% powinno być, te parę tygodni nikogo nie zbawi, a głębsza strata też jest praktycznie niemożliwa, bo przecież nie mogą obniżyć :)
  • Re: wezwanie Autor: ~mike [185.93.94.*]
    Kto kupuje. słupy kupują za pieniądze które Pani Hanna wyciąga ze spółki. Często to niestety tak wyglada. Tutaj zarząd i Rada dużo zarabiają i nie chcą się podzielić z tymi którzy finansowali rozwoj
  • Re: wezwanie Autor: ~qqq [46.229.144.*]
    Spółka ma na koniec 30.06. br. 52 mln zł w gotówce, w II kw. wygerowała 12 mln zł dodatniego cash flow, przed nami najlepszy wynikowo III kw.. Tymczasem właściele w wezwaniu po 3,7 zł wyceniają sobie całą spółkę na 65 mln zł. Istotne jest w takim wypadku, aby podczas WZA, na którym będzie rozpatrywana uchwała o wycofaniu został zgłoszony przez akcjonariuszy mniejszościowych zaprotokołowany sprzeciw do tej uchwały. Będzie to podstawą do zablokowania wycofania spółki z obrotu i do negocjacji ceny odkupu.
  • Re: wezwanie Autor: ~Arek [95.12.118.*]
    Trzymam to 3 lata od 5,5 zł i mam teraz sprzedać za 3,7? :) Żart?
    Te firmy są zbyt pazerne, nawet dla swoich własnych akcjonariuszy. Oj, nieładnie to świadczy o tych ludziach. Ja NIE SPRZEDAJE. To bardzo nieuczciwe wezwanie. 6 zł niech dadzą to się zastanowię.
    Masz racje, trzeba się zorganizować, podobny przypadek jest teraz na pamapolu i tam drobni już zablokowali uchwale
  • Re: wezwanie Autor: ~pak [93.180.179.*]
    tez nie oddaje, czekam na rozwój wydarzeń licząc na podwyższenie a jak będzie słabo to się wybiorę na walne zagłosować / sprzeciw zgłosić, już się kiedyś dogadywałem z jedną spółką, opłaciło się....
  • Re: wezwanie Autor: ~qwer [79.185.174.*]
    koniecznie trzeba zgłaszać zaprotokołowany sprzeciw na WZA. Miałem akcje Polnej, nikt się nie pojawił z drobnych na walnym i Jakubas przegłosował wycofanie z obrotu po marnej cenie.
  • Re: wezwanie Autor: ~GRD [91.200.92.*]
    Sytuacja wydaje mi się prosta. Żeby wycofać spółkę z obrotu giełdowego, Berlingowie będą musieli zaproponować cenę, która zadowoli OFE i TFI - według danych ze stooq.pl mają one akcje dające 26,75% głosów na WZA.

Tylko wtedy uda im się skupić ilość akcji konieczną do uzyskania 80% głosów na WZA. Mając 80% głosów na WZA, będą mogli doprowadzić do materializacji akcji i wycofania ich z obrotu giełdowego. Dlatego w kolejnym wezwaniu, które będą musieli ogłosić jeśli przekroczą próg 66%, większość akcjonariuszy mniejszościowych zapewne zdecyduje się sprzedać, bo nie będą chcieli trzymać akcji których nie da się sprzedać na giełdzie. Wówczas Berligowie uzyskają już pewnie 90% udział, co pozwoli im skorzystać z prawa przymusowego wykupu akcji od ostatnich mniejszościowych akcjonariuszy.

Pozostaje więc czekać na wyniki pierwszego wezwania, które będą zależały głównie od OFE i TFI (indywidualni akcjonariusze mają niecałe 10%). Przypuszczam, że cena zostanie podwyższona już w pierwszym wezwaniu, bo trudno sobie wyobrazić, żeby OFE i TFI uznały ją za akceptowalną. Jednak nawet jeśli zostanie podwyższona, nie zamierzam odpowiadać na pierwsze wezwanie, ani sprzedawać akcji na giełdzie przed ogłoszeniem jego wyników. Cena w kolejnym wezwaniu nie będzie niższa, a ja liczę że będzie wyższa.

Niestety nie spodziewam się, że będzie godziwa. Ludzie, którzy osiem lat temu uwierzyli Berlingom i kupili od nich akcje za 7 zł raczej tej sumy nie odzyskają. Ich pieniądze pozwoliły zwiększyć wartość księgową przypadającą na akcję z 3,24 zł na koniec 2010 do ok. 5,18 zł obecnie. Ale okazuje się, że państwu Berlingom inwestorzy długoterminowi nie są potrzebni. Już nie zamierzają dzielić się z nimi zyskiem, bo przecież można ich tanim kosztem wykopać ze spółki... Mam szczerą nadzieję, że tak łatwo nie pójdzie.
    Przecież to kradzież w biały dzień, złodzieje siedzą w więzieniu a tu biuro maklerskie pomaga im wycisnąć maluczkich uczciwych
  • Re: wezwanie Autor: ~wqrviony [95.160.159.*]
    Składam zawiadomienie do KNF i do prokuratury w sprawie podejrzenia celowego zaniżania kursu akcji czego jednym z elementów było obniżenie proponowanej dywidendy (tylko największy naiwniak może wierzyć, że to nie było podyktowane planami wycofania spółki z GPW). Dodatkowo ogłoszenie wezwania następuje tuż przed prawdopodobnie rekordowym kwartałem dla spółki (ostatnie lato i jesień były swoistym eldorado dla branży chłodniczej). Proponowanej ceny 3,70 zł nawet nie skomentuję... Ktoś chce w białych rękawiczkach zrobić deal na 40% przebitki (wartość księgowa to dzisiaj 5,18zł a po ogłoszeniu wyników prawdopodobnie jeszcze wyższa...).

• Re: wezwanie Autor: ~GRD [91.200.92.*]
    Nie znam się na kwestiach prawnych, więc nie wiem, ile może osiągnąć zdeterminowany akcjonariusz indywidualny zaskarżając ustawy zgromadzenia wspólników. Przypuszczam jednak, że jeśli istnieją podstawy do takich kroków, to podejmą je w pierwszym rzędzie fundusze, bo to one mają tu najwięcej do stracenia.

Tak jak wspomniałem, o powodzeniu lub niepowodzeniu obecnej próby wycofania spółki z giełdy zadecyduje postawa funduszy. W uchwale NWZA z 2 listopada wyraźnie napisano, że Berlingowie nie zamierzają dać więcej niż 5 zł za akcję. Jeśli przy takiej cenie zdecyduje się na sprzedaż wystarczająca liczba funduszy, by dać Berlingom co najmniej 80% głosów, to będzie pozamiatane. W kolejnym wezwaniu sprzeda swoje akcje reszta funduszy i część akcjonariuszy indywidualnych (bo nie chcą mieć akcji po wycofaniu ich z giełdy, co będzie możliwe jeśli Berligowie uzyskają 80%), a pozostałą resztę wykupią przymusowo (bo będą mieć takie prawo po przekroczeniu 90% głosów, które uzyskają jeśli sprzedadzą im akcje wszystkie fundusze). 

Nadzieja w tym, że największe fundusze się postawią i zarządają ceny 6-7 zł. Wtedy Berligowie będą musieli odłożyć plany wykolegowania akcjonariuszy mniejszościowych na później, aż uzbierają gotówkę na wykup akcji po takiej cenie. I wtedy może uda się wyjść z tej spółki bez strat - przynajmniej nominalnych.
    Podeslij druk który będziesz składał ja tez złoże mikelyson@yahoo.com
  • Re: wezwanie Autor: ~pak [91.231.168.*]
    jak się będzie syfek robil - tez rozwaze zlozenie zawiadomienia do knf i do prokuratury - mysle ze są podstawy - zobaczymy kto mielil te akcje przez ostatnie pół roku poniżej 3,7 w sporych ilościach.....
  • Re: wezwanie (skarga) Autor: ~G91 [89.70.4.*]
    Formularz skargi do KNF na spółki publiczne jest na stronie:
    https://www.knf.gov.pl/dla_konsumenta/formularze_zgloszeniowe/skarga_na_spolke_publiczna
  • Re: wezwanie (skarga) Autor: ~Analityk [185.93.94.*]
    To skandal. Ta opinia ze 3,7 po ewidentnych manipulacjach kursem jest cena godziwa. To jest przestępstwo ze Pani Hanna która robiła wszystko aby zaniżyć kurs spółki aby mąż i synalek ogłosił wezwanie jako zarząd pisała ze tomista godziwa cena i ze dla dobra spółki, dla jej dobra i przeciw wszystkim drobnym. Zmnijszyla dywidendę aby za gotówkę w spółce ja przejac
  • Re: wezwanie (skarga) Autor: ~Hans [84.46.62.*]
    Dnia 2018-10-28 o godz. 20:16 ~Analityk napisał(a):
    > To skandal. Ta opinia ze 3,7 po ewidentnych manipulacjach kursem jest cena godziwa. To jest przestępstwo ze Pani Hanna która robiła wszystko aby zaniżyć kurs spółki aby mąż i synalek ogłosił wezwanie jako zarząd pisała ze tomista godziwa cena i ze dla dobra spółki, dla jej dobra i przeciw wszystkim drobnym. Zmnijszyla dywidendę aby za gotówkę w spółce ja przejac

JESLI TO PRZESTĘPSTWO TO ZGŁOŚ TO DO PŁOKUŁATUŁY.
  • Re: wezwanie (skarga) Autor: ~Anal [185.93.94.*]
    głoszę Haniu, taka samowolka i okradanie mniejszościowych co zaufali rynkowi to nie w Polsce. To nie jest republika bananowa jak się Wam bogatym uwlaszonym na pieniądzach biednych drobnych uczciwych ludzi
  • Re: wezwanie (skarga) Autor: ~Prokura [185.93.94.*]
    Straszny skandal, złodziejstwo w biały dzień w majestacie prawa. Jak im nie wstyd podpisać się pod pismem chce Was okraść i prz3jac samemu wszelkie pieniądze bo jak dotychczas wyciągam pieniądze że spółki to za długo to trwa
  • wezwanie - NWZA Autor: ~Hans [185.23.225.*]
    I co? Byliscie dzisiaj na walnym? Czy dalej będziecie moczyć klawiaturę krokodylowymi łzami?
  • Re: wezwanie - NWZA Autor: ~Prokurator [196.149.2.*]
    Ci co byli postąpili uczciwie. Zarząd byl w ewidentnym konflikcie interesów i powinien być za ta próbę okradzenia akcjonariuszy osadzony, chyba ze się zreflektują i ogłoszą uczciwe wezwanie po np 6
[x]
BERLING 0,00% 6,95 2023-03-13 15:29:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.