W niedzielę przed rajdem plus 45 % który był w poniedziałek napisałem poniższy post w odpowiedzi
o co tutaj chodzi /po trzech sesjach wzrostowych bez tej z 45 % wtedy zamknięcie było na 1,85 zł PRZECZYTAJCIE PODKREŚLONE ZDANIE
https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=6178395&strona=1zawsze chodzi o kasę ....nie namawiając nikogo do zakupu akcji Qumaka sam pierwsze akcje kupowałem po1,90 zł później uśredniając cenę zakupu ,czyli nawet ja wtedy uważałem iż zakup po 1,90 da jeszcze godziwe zyski ,
oczywiście im drożej będziecie kupować tym prawdopodobieństwo godziwych zysków niby powinno być mniejsze Jednak są wyjątki od opisanej tezy co obrazuje choćby przykład z wykresu Polimexu ,
jeśli chłopaki skupili większość free-flotu Qumaka a wcale dużej kasy nie potrzebowali bo aktualnie w grze jest 10 mln akcji a warto wspomnieć iż od ipo Qumaka w 2006 roku do połowy 2016 roku max kursu było 17,75 zł a min około 8 zł później do prawie końca kwietnia 2017 r kurs był 5-6 zł .później dopiero kurs zaczął spadać ,czyli wiele osób ma średnią zakupu wyższą i nie będzie sprzedawała ,dlatego mając to na uwadze jest ułatwione zadanie zrobienia spekulacyjnego rajdu , mają też sporo czasu bo nowe akcje -ryzyko podaży wejdą najszybciej chyba marzec 2019 roku dlatego chłopaki mogą sobie ustalić cenę x na dowolnym niby nieracjonalnym poziomie gdzie dopiero będą robić dystrybucję i kto im podskoczy -macie tyle akcjiw dniu 18 stycznia 2017 r. Zarząd
Spółki Polimex Mostostal podjął uchwałę, w której ustalił cenę emisyjną akcji Spółki serii T / dla wybranych inwestorów pozbawiając pp akcjonariuszy/na 2 (dwa) złote Przed tą informacją kurs na Gpw Polimexu
był około 3 zł a w momencie pojawienia się tego komunikatu około 5 zł a więc różnica między ceną rynkową a ceną po ile objęto tam akcje czyli 2 zł była znacznie większa niż na Qumaku pomimo tego był rajd to co wyprawiano na Polimexie obrazuje powyższy wykres dodam
minimum było na 2,75 zł (16-11-30) a maksimum:17,40 zł (17-03-07) choć na wykresie tego nie widać bo max był w czasie sesji później spadało pod własnym ciężarem z odbiciami na podstawie bieżących komunikatów ,nawet aktualny kurs jest około 4 zł czyli nawet powyżej niż rozpoczynali rajd. Dlatego w takich sytuacjach należy umieć wejść i wyjść w odpowiednim momencie.
Wracając do spółki Qumak to jeśli byłaby analogia z Polimexem
to można założyć iż jeśli rozpoczynają rajd /bo raczej jeszcze dystrybucji nie było/ to też będzie korekta z ceny x dystrybucjia do poziomów y gdzie notowania się ustabilizują ,pozostaje mieć nadzieje iż nawet po ewentualnym rajdzie spekulacyjnym korekta zatrzyma się nie niżej niż aktualne notowania z powodu dobrych informacji napływających ze spółki a jak będzie osądzi przyszłość.może też po prostu ktoś większy inwestujący długoterminowo nie patrzy na to co było tylko dostrzega przyszłe perspektywy dla spółki i nie boi się tego iż ktoś będzie sprzedawał nowe akcje jak zostaną dopuszczone i stąd ten popyt -wszystko przyszłość rozstrzygnienie namawiając nikogo do zakupu ani sprzedaży zalecam obserwować zachowanie kursu co może ułatwić podjęcie właściwej decyzji inwestycyjnej kupić -nie kupić ,sprzedać - czy nie sprzedać .....Jednak uważam iż dywersyfikacja akcji w portfelu do podstawa nie przekraczając określonego zaangażowania na jeden walor tutaj dyskusyjna teoria ile % w jeden walor czy max 10 % czy może 20 % portfela ,mając kilka spółek w portfelu można nawet posiłkować się kredytem przy niskich stopach procentowych ,najtańsze chyba hipoteki .ale ładowanie wszystkiej kasy w jedną spółkę i jeszcze posiłkując się kredytem ,nie pozostawiając sobie ewentualnej kasy na uśrednienie to bardzo duże ryzyko przy dowolnej spółce. Jako przykład podam bardzo dużą spółkę PGE którą kupiłem skuszony akcjonariatem obywatelskim w IPO w 2009 roku chyba po 23 zł cena IPO ,redukcje w ówczesnych czasach były duże więc wielu posiłkowało się kredytem ,gdybym nie brał kredytu kupiłbym za 10 % kasy własnej bo redukcja chyba 90 % a na lewar kupiłem za całą kasę plus /koszty lewaru choć małe były/ cena 23 zl była przekroczona tylko przez kilka sesji max chyba 26 zł .Nie sprzedałem a przy wariancie iż byłaby to cała moja kasa byłbym uziemiony do dziś a kurs jest około 10 zł .Jednak był to mały procent mojego portfela który z czasem dzięki zyskom z innych akcji znacznie urósł to stać mnie było aby nawet kilkakrotnie zwiększyć zaangażowanie w PGE uśredniając cenę zakupu i nawet był zysk % po uśrednieniu łącznie ze wszystkich akcji i pozbyłem się problemu PGE odblokowując kasę choć na lokacie byłoby o wiele więcej przez ten okres czasu.