Dnia 2018-07-20 o godz. 19:53 ~RE napisał(a):
> Cisza,,,,,,,zadnych komentarzy nie ma
1/ Dlatego, że dopiero po 8-10 latach od wprowadzenia systemu OFE zorientowano się czym jest ten system i do czego służył.
Dopiero po latach pojawiły się najpierw krytyczne uwagi, a później mieliśmy do czynienia z akcją pod hasłem oszuści i złodzieje, która trwa do teraz (co widać i można przeczytać na tym forum).
2/ 99% społeczeństwa nie czyta (
mogę się założyć, że może 1-5% uczestników forum przeczytało załączone dokumenty), nie analizuje oraz nie wyciąga wniosków bo nie porównuje systemu OFE i PPK. Co więcej 99% społeczeństwa nie szanuje swoich pieniędzy i nie kontroluje tego jak te pieniądze są wykorzystywane przez tych, których zgodnie z wolą ustawodawcy zostaną ich beneficjentami. Musi minąć parę lat i pojawić się widmo negatywnych skutków, aby coś dotarło do przeciętnego dawcy kapitału.
3/ Oba systemy - OFE i PPK zostały przygotowane przez te same osoby (polityków i doradców), którzy mają świadomość tego co napisałem w pkt 1 i 2. Jest to 1-5% całego społeczeństwa, która tworzy Prywatny Kapitał Emerytalny (PKE).
Oni wiedzą, że muszą utrzymać się na rynku do emerytury i mieć aktywa którymi będą zarządzać. Wiedzą także, że przez 27 lat funkcjonowania GPW rżnęli gałąź na której siedzą, dzięki której żyją. Wiedzą, że doprowadzili do sytuacji, w której na rynku nie ma kapitału, ponieważ został przez potencjalnych inwestorów odprowadzony na lokaty (
około 700 mld zł. jest do uruchomienia i zagospodarowania od ręki), ale muszą być spełnione warunki, które zostaną zaakceptowane przez obywateli.
- Politycy utrzymują się (zdobywają własny PKE) ze środków budżetowych i/lub środków spółek Skarbu Państwa - (
realizują tezę "
NAM SIĘ NALEŻAŁO" -
nagrody i/lub wynagrodzenia roczne liczone w miliona złotych).
- Pozostali - zarządzający OFE, TFI, IKE i IKZE zostaną beneficjentami PPK i otrzymają dodatkowy czas na akumulację własnego PKE (wynagrodzenia) oraz środki z PPK, którymi mogą tak obracać, aby powiększyć kapitał własny (
skeszować aktywa własne za pieniądze uczestników PPK).
4/ Ponieważ należę do tego 1-5% społeczeństwa, które posiada własny kapitał emerytalny - PKE (
właśnie uruchomiłem pierwszy milion z I filara emerytalnego - ZUS) powinienem olać i nie pisać na ten temat. A dlaczego!!!
Dlatego, że jak mówią mi znajomi inwestorzy będę miał same korzyść polegające na dopływie świeżych środków z systemu PPK na rynek, które dadzą czas i pozwolą mi na podniesienie wartości aktywów, zamianę ich na kesz (cash) oraz przeniesienie ich w drodze odwrotnej hipoteki na tych, którzy chcą być niezależni finansowo oraz to, że od chwili przejęcia rządów przez PIS mój PKE wzrósł o ponad ...... % (dżentelmeni nie mówią o .....).
Więcej na temat PKE i w jaki sposób zbudować polski kapitał, poniżej.
https://www.bankier.pl/forum/temat_plan-morawieckiego-w-jaki-sposob-zbudowac-polski-kapital,21098773.html Ps.
A teraz możesz napisać dowolny tekst, w którym wymienisz wszystkie możliwe inwektywy poczynając od słowa "PISOWIEC", którym też zostałem obrzucony ku mojej radości.