• ABC DATA Autor: ~Maks [193.29.186.*]
    Tutaj dopiero się zacznie .... a gdy się zacznie zaczną się zlatywać jak muchy i płakać dlaczego nie mają akcji.

Robią ulicę w jajo i tyle, obserwuję spółkę od półtorej roku i jedyne co widzę to powolne zbieranie, dobre wyniki i ciągłe marudzenie szanownego Wykresa, który ma chyba etat na tym forum, lecz wątpię, żeby ktoś sugerował się jego opiniami :)

Życzę zysków! :)
  • Re: ABC DATA Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    a ja obserwuję tę spółkę piąty rok i widzę co innego... ;)
    fundy uciekają, prezesi odchodzą,
    po dywidendach są tylko dalsze spadki
    kontrola skarbówki w sprawie VAT wciąż bez finau...

i dlatego wiem, jak różne janki piszą ściemy o zarabianiu na dywidendach

a ulica jest robiona w jajo, ale przez tych, którzy wywalają i kombinują, by tylko zmniejszać straty...

etatu nie mam tutaj, ale chętnie poczytam propozycję :D

i nie oczekuję, by ktokolwiek sugerował się moimi wpisami - giełda jest dla dorosłych a nie rozemocjonowanych małolatów (i nie wiek mam na myśli)
  • Re: ABC DATA Autor: ~nikt [163.53.34.*]
    ja ją obserwuję od conajmniej 10ciu lat, jak jeszcze nie była na giełdzie, poczytaj moje stare posty hehe
    o, fajnie, że odezwałeś się...
    nie wiedziałem, ze aż tak długo obserwujesz datę, ale już chyba wspominałem, iż właśnie twoje wpisy zwróciły moją uwagę na tę spółkę :)

najpierw tylko czytałem, jak ty onegdaj ostrzegałeś i pisałeś sceptycznie, i jak ciebie wyśmiewali, ja zaś wtedy zaciekawiłem się, na ile możesz mieć rację...

no i miałeś! :)

a teraz i moje spostrzeżenia oraz przewidywania potwierdzają się od kilku lat...

sam jestem ciekawy, czy i kiedy data mocniej ruszy w jakąś stronę - dla mnie taką cezurą może info (jakiekolwiek) o wynikach kontroli skarbówki

jeśli faktycznie fiskus nie dobierze się tutaj jak do actiona - może być w końcu wybicie, bo lark i zaiks raczej wtedy nie zaszkodzi

za niepokojącą jednak przesłankę widziałbym fakt, gdyby teraz coś z szafy wypadło w związku z larkiem, zaiksem lub czymkolwiek

inna sprawa - nigdy dotąd nie widziałem tak długotrwałej i intensywnej ewakuacji z papiera PRZED DYWIDENDĄ

a to mi niepokojąco brzydko pachnie, tak jak brak brak komentów ze strony zarządu (poza wpisem w raporcie rocznym) na temat ryzyk i zagrożeń, a ostatnie wypowiedzi prezeski są zadziwiająco powściągliwe w porównaniu z jej poprzednią egzaltacją

a skoro nie ma też komunikatów o zmianach w akcjonariacie, to albo jest tylko mielenie walorem dla podtrzymania kursu, albo ewakuacja podprogowego, albo i to, i to...
  • Re: ABC DATA Autor: ~antywykres [46.134.10.*]
    ja też już od długiego czasu nie czytam postów tego 'pseudowykresa' - szkoda czasu na takie brednie i próbowanie totalnie zniechęcić do spółki, jednej z lepszej na gpw.
    Ale taka jego rola , opłacanego studencika aby takie rzeczy pisał przez całą dobę, bo po co tu jest?? zadajcie sobie pytanie
    Jak nie ma akcji to po jakiego grzyba marnuje tyle czasu na pisanie o abc, a jak ma akcje to po co tak zniechęca do dywidendy i działalności spółki i jej konkretnych zysków
    czytasz, czytasz i jesteś poirytowany brakiem argumentów na moje posty...

i boisz się mych wpisów, ze zniechęcam naiwnych do pochopnego wchodzenia w datę...

kolejnyś, który mnie odmładza- jak miło... :)
    eh, te studenckie czasy... :D

a z tym opłacaniem - wskazałby wreszcie ktoś, gdzie mogę się zgłosić, by płacili mi za pisanie?... :D

no i główkuj dalej,
    po jakiego grzyba niby marnuję tyle czasu na pisanie o abc...

bo czy kiedykolwiek wypłakiwałem się, ze marnuję?
    wcale nie uważam, że marnuję - przeciwnie! takie posty jak twój zapewniają mi nieustanne rozbawienie... :)

zwłaszcza, gdy przypisuje mi się wpływanie na kurs moimi wpisami... :D

ale wypłakuj się, antoś (a raczej: antyś) dalej na wykresa - może da to jakąś ulgę...

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [81.18.213.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: ABC DATA Autor: ~abc [94.254.171.*]
    Fiskus dłubie bo w ten sposób blokuje vat (żeby morawiecki mógł się chwalić ile to vatu odzyskał) Toż to stara zagrywka jak świat - dołowanie przed dywidendą. Gdyby grubasy uciekały to rozdmuchały by pod dywidende i dobre wyniki żeby drogo wcisnąć
    fiskus tu dłubie już od czasów sprzed Morawieckiego

dołowania przed dywidendą tu nie ma- jest podawanie tlenu, by utrzymać kurs na powierzchni i żeby po odcięciu nie wyglądało to tragicznie, a w zasadzie - kto może (i zna historię spółki oraz zachowania kursu przed i po dywidendzie), to ratuje kasęa drogo wciskały dużo wyżej, ale pewnie tego nie widziałeś, bo może od niedawna obserwujesz spółkę
    wczoraj jakiś - być może znudzony marazmem - grubas zabawił się w przerzucanie i podbijanie kursu,
    dzis tego filantropa nie widać, ale może jeszcze na close poda trochę tlenu...
  • Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~KAZEK [79.186.179.*]
    wykres
    > wczoraj jakiś - być może znudzony marazmem - grubas zabawił się w przerzucanie i podbijanie kursu,
    > dzis tego filantropa nie widać, ale może jeszcze na close poda trochę tlenu...

antywykres
    "Ale taka jego rola , opłacanego studencika aby takie rzeczy pisał przez całą dobę, bo po co tu jest?? zadajcie sobie pytanie
    Jak nie ma akcji to po jakiego grzyba marnuje tyle czasu na pisanie o abc, a jak ma akcje to po co tak zniechęca do dywidendy i działalności spółki i jej konkretnych zysków"

Kto ma rację? MOŻE FILANTROP??
  • Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    wyszło na moje - na close podano tlen, by podbić kurs... :D

a o fantazjach na mój temat nie będę wypowiadał się - po co mam sobie odbierać zabawę... :D
  • Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~Wir [89.71.100.*]
    Ludźmi kierują trzy popędy: chęć zysku, seks i zemsta. W przypadku wykresa obstawiam to trzecie. Przypadek, że jego negatywne oceny firmy wiążą się ze zmianą zarządu w 2014? A te ciągłe pytanie o nieudzielenie absolutorium panu NB? A te niby kulturalne przytyki do akt. pani Prezes? Reszta to technika giełdowe: wywalanie, ubieranie, skarmianie, wyłeszczanie, itp. dajcie mu wszyscy święty spokój, bo odpowiedziami tylko głaszczenie jego zakompleksione ego. Zabieram w tej sprawie głos po raz pierwszy i ostatni. Dziękuję i przepraszam, że tak długo.
    łojojoj, dawno tak się uśmiałem... :D
    ale doceniam fantazję i zaangażowanie... :D
    no to teraz ja spytam:
    co kierowało tobą przy pisaniu?
    chęć zysku czy zemsta? a może brak kasy na to trzecie? :D

a teraz serio:
    moje krytyczne opinie o spółce są nie tylko moje, pisali o tym i na forum, i redaktorzy, i analitycy, i nawet w wypowiedziach prezeski podczas wywiadów było takze o tym...

dlaczego dziwi cię moje zdziwienie o niepodaniu przyczyn nieudzieleniu absolutorium - przecież takie info zawsze powinno co najmniej żółtą lampką dla akcjonariuszy, choćby ze względu na transparentność

przytyki do prezeski - ja ja nawet lubię, zwłaszcza jej naprawdę piękny uśmiech, ale liczy się jej odbiór przez rynek, a tu wystarczy sprawdzić, skąd spadł kurs od czasu, kiedy była wiceprezes stała się obecnym prezesem...

mam lukrować, jak wielu tutaj? akcjonariusze oczekują zysków, a co mają? - gładkie słowa prezeski, a rynek reaguje, jak reaguje...

naprawdę wierzysz, że moje wpisy mają tu jakiekolwiek znaczenie/
    no i fakt, ze nie tylko ja piszę krytycznie o spółce...

nie ja tu jestem zakompleksiony, bo nie mam powodu
    kompleksy wyłażą z tych, co piszą o mnie, ale nie potrafią merytorycznie polemizować o spółce...

no i zobaczymy, czy więcej nie zabierzesz głosu... :D

wielu tak już tu się zarzekało, a potem urażona ambicyjka (lub chęć zysku albo zemsta) nie pozwalała na milczenie...

• Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~KAZEK [79.186.179.*]
    Wir napisał "Dziękuję i przepraszam, że tak długo"

wykres pisze setki godzin.

Ja też nie będę pisał.

Tyle jest innych spółek do opisywania plusów i minusów

a akcje ABC do końca czerwca niech sobie leżą

Każdy plus o ABC,

za minutę minus

na forum jest.niezawodnie

jedni zbierają znaczki, drudzy palą, inni piją,
    a ja nie mam problemu z pisaniem o dacie. I to lubię! :D
    no i kogo, kaziu, obchodzi, co ty zrobisz ze swymi akcjami... :D

i zobaczymy, czy też nie będziesz pisał...

byli tu tacy, co wytrzymali najdłużej 2 lata...
    macie szansę na pobicie rekordu :D
  • Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~ares [82.214.136.*]
    "wykres" obnażony. made my day. ale gadane ma - trzeba przyznac. chyba, ze ma placone od ilosci znakow na forum, wtedy byloby to uzasadnione.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.28.33.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    poskarżyłeś się, wykresopłaczku?...
    ty nawet gadanego nie masz... :)
    na wykresa płaczesz, a o spółce napisać nie potrafisz...
  • Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~Kootas [194.140.250.*]
    Mamy to, popatrzcie na AT. Przelamane linie oporu. Niezle wsparcie i wybicie za chwilke. Popatrzcie na wy iki i wypowiedzi Pani Prezes.

Nagroda sowita. A wykres niech zamilknie rsz na zawsze bo jest smieszny.
    nie ściemniaj - żadnego istotnego oporu kurs nie przebił
    http://at.biznesradar.pl/45de0a5b290aa5c13a79d7686649f29f.png

a ta dzisiejsza zabawa w końcówce - to śmiech na sali i robienie naiwnych w puzon, by pisali jak ty
    wiesz, co to wolumen? - to zobacz ostatnie dwie transakcje...
    jeśli ja jestem śmieszny, to czemu tak boisz się moich wpisów?

• Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~re [185.238.122.*]
    o wykres fajnie ze ciagle jestes
    Dnia 2018-06-07 o godz. 22:02 ~Kootas napisał(a):
    > bla bla bla...

masz fajnego (kolejnego zresztą) nicka...
    sam go wybrałeś czy ktoś tak cię nazwał... :D

• Re: ABC DATA i FILANTROP Autor: ~YebacWykrez [194.140.250.*]
    Oj malutki. ABC wykrecil bardzo duze obroty na chmurach i aplikacjach dedykowanych. Odchodza od tradycyjnego tradeingu w kierunku rozwiazan dla gospodarki 4.0.

Pewnie noc ci to nie mowo bo soedzisz tu umoczony i smutny w swoich chorych wizjach z przeszlosci ale wyobraz sobie ze jest masa ludzi na gieldzie ktorzy jed a potrafia robic hajs na gieldzie. A tymczasem idz spac vo jutro znow lobata cie czeka.
    oj, znowu błysnąłeś przy wymyślaniu kolejnego nicka... :D
    ty naprawdę musisz bać się moich wpisów... :D

data od dawna chwali różnymi wynikami, tylko nie wiadomo czemu rynek jakoś tego nie łyka... :D
    potrafisz to wyjaśnić?
    spoko, to tylko pytanie retoryczne...
    wiem, że odpowiedź przerasta twe możliwości...

podpowiem:
    może dlatego, że rynek ma w pamięci lekcję actiona i fakt, że w dacie wciąż skarbówka nie zakończyła kontroli w sprawie VAT-u?

ja nie muszę snuć wizji - komentuję fakty na bieżąco,
    a ty jednak nie należysz do tych, co robią hajs na giełdzie, przynajmniej na akcjach daty... :D

musisz być bardzo rozemocjonowany, skoro w jednym poście robisz tyle literówek...
    chyba bardziej potrzebujesz snu niż ja... :D
    pomijając te śmieszne wyciąganie kursu za uszy w dogrywce za kieszonkowe - obraz dzisiejszej sesji wygląda tak:
    http://at.biznesradar.pl/44e20d41d194f0a94e8c2b2396324705.png

a kurs kisi się przy oporze 1,92
    zaś umoczeni z nadzieją wyczekują, że jutro będzie dobry raport o przychodach i jakiś filantrop znowu, choć na chwilę, podpompuje kurs...
    a tak wygląda wykres ostatnich 5 lat

http://at.biznesradar.pl/701b6e28425ca71b74a36185f607bb9b.png

do właściwych oporów jeszcze daleko...
  • Re: ABC DATA Autor: ~re [185.238.122.*]
    wykres odpocznij
    nie jestem zmęczony, ale właśnie odpoczywam - dajecie mi rozrywkę... :D
  • Re: ABC DATA sygnał kupna Autor: ~takijeden [83.20.173.*]
    http://cdn.simplesite.com/i/3a/8a/284289735061244474/i284289739512983384._szw1280h1280_.jpg

co sądzicie o tych liniach - na wykresie i wskaźniku linie są równoległe

Pozdrawiam
  • Re: ABC DATA sygnał kupna Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    CCI można interpretować na dwa sposoby.
    Pierwszy polega na wyszukiwaniu dywergencji pomiędzy wykresem kursu a wykresem wskaźnika. Np. jeśli wskaźnik jest zwyżkujący , a wykres kursu jest zniżkujący, może to oznaczać bliską korektę ceny kursu, czyli zmianę trendu i wzrost ceny. Na twoim wykresie tak jednak nie jest.

Druga interpretacja CCI polega na traktowaniu go jako przesłanki wskazującej na przewartościowanie lub niedowartościowanie. Jeśli CCI przekracza granice +100, może to oznaczać przewartościowanie i zapowiadać bliski trend zniżkujący. A gdy CCI zejdzie poniżej -100, może to oznaczać niedowartościowanie i bliskie nadejście wzrostów. Na Twoim wykresie CCI jest, niestety, blisko +100, więc wciąż jest blisko przewartościowania (czyli że walor wg CCI wciąż jest zbyt drogi, by teraz go kupować.)

Możesz też rozpatrywać CCI w oparciu o poziomy wykupienia/wysprzedania (podobnie jak ROC), ale tu już sam szukaj sobie wiedzy.

Wracając do CCI - specyficzną cechą tego wskaźnika jest to, że najczęściej pokazuje on sygnały kupna wcześniej niż inne wskaźniki. Na twoim wykresie tego sygnału jednak nie widać, więc nie widać przesłanek do oczekiwania na wzrosty.

Inne uwagi:
    - nie należy patrzeć na walor tylko poprzez jeden wskaźnik
    - sposób prowadzenia transakcji, tj. podbitki, podawanie tlenu dla podtrzymaniu kursu, wywalanie dużych wolumenów, a podbijanie kursu (zwłaszcza na open i close) małymi pakiecikami (kilka-kilkaset akcji) wskazuje na sprytne pozbywanie się waloru przez kogoś, kto ma dużo do wywalenia
    - nad walorem ciąży miecz Damoklesa w postaci niepewnego wyniku kontroli skarbówki w kwestii VAT
    - giełda jest nieprzewidywalna i wszystko zdarzyć się może - wystarczy, ze pojawi się info, iż skarbówka zakończyła kontrolę i wszystko okazało się OK (tyle w actionie też tak zapewniali, a potem skarbówka dobrała się do skóry i było bum)...

do powyższego można teraz dodać raport o przychodach - jest 320 mln PLN, czyli aż o 10 mln mniej niż rok temu...

a były promocje w biedronkach, komunie, otwarcie nowego salonu, nachalny pijar i reklama o nowych produktach itd...

no to zobaczymy, czy dziś będzie mocniejsze niż zwykle podawanie tlenu, by kurs nie spadał?.
  • Re: ABC DATA Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    http://at.biznesradar.pl/3f2baa35f9c10a80dfd1a0f9ada5d93f.png
  • ABC DATA dyskusja Autor: ~takijeden [83.20.137.*]
    Zapraszam do dyskusji.

Na początku wątku Maks napisał 6 czerwca:

"Tutaj dopiero się zacznie .... a gdy się zacznie zaczną się zlatywać jak muchy i płakać dlaczego nie mają akcji.

Robią ulicę w jajo i tyle, obserwuję spółkę od półtorej roku i jedyne co widzę to powolne zbieranie, dobre wyniki i ciągłe marudzenie szanownego Wykresa, który ma chyba etat na tym forum, lecz wątpię, żeby ktoś sugerował się jego opiniami :)

Życzę zysków! :) "

Kto ma rację Maks czy Wykres?
  • Re: ABC DATA dyskusja Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    spójrz na wykres i na to, co działo się z kursem po kolejnych 4 dywidendach, gdy ku tylko spadał...

ujmę krótko:
    wciąż nie widzę podstaw do wzrostów, póki nie będzie spełniony przynajmniej jeden z poniższych warunków:
    - nowy inwestor strategiczny lub finansowy
    - pomyślne dla spółki zakończenie kontroli skarbów ki w sprawie VAT
  • Re: ABC DATA dyskusja Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    uważasz, że warto wchodzić w spółkę, która jest opuszczana grubymi wolumenami, a na open i close jest wyciąganie kursu o grosz 10 akcjami jak teraz?...
[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.