• Kolejne NIE dla atomu Autor: ~Doswiadczony [95.171.219.*]
    Rozmawialem wczoraj z teściową - kobieta 67 lat calkowita fanka pis-u wslomnialem jej o pomyslach pisu na atom i dala mi do myslenia :) powiedziala ze jest zdecydowanie na nie. Uzasadnila ze ma obawy ze wybuchnie jak w czarnkbylu czy fukuszimie i nie bedzie mogla nawet na grzybobranie sie wybrac przez wiele lat. Pomijajac fakt ze nawet gdyby sie zdecydowali to moja tesciowa tego nje dozyje :D to mysle sobie ze takiej kwestii tu nikt jeszcze nie poruszyl. Rozmawiamy o wzgledem ekonomicznych a nikt nie pomyslal ze wiele osob w tym fanatykow pis bedzie na nie z obawy przed tykajaca bobmą ktora moze skazic caly kraj w jedna noc.
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~trabeusz [94.254.131.*]
    Względy ekonomiczne - wysokie koszty uruchomienia, niskie koszty utrzymania.
    Względy polityczne - mała wiedza społeczeństwa na temat tego źródła - wciąż w pamięci strach przed eksplozją, rozszczelnieniem bla bla bla + budowanie kapitału politycznego na tym czego po nie zdziełało to pis zrobiłby gdyby można było uruchomić w ciągu 6 lat a się nie da. Dłużej raczej nie będą przy władzy więc po co koszty skoro ktoś inny spije śmietankę.
    Względy strategiczne - konieczność dywersyfikacji źródeł pozyskiwania KwH - ewentualny atak / zamach / katastrofa może wyłączyć trwale lub długookresowo duże moce wytwórcze.
    Ja prosty człowiek jestem i mi się to nie dodaje. Elektrowni atomowej w Polszy nie budziet. Wiatraki będą, geotermia będzie, bloki gazowe będą. Pozdrawiam
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~doswiadczony [95.171.219.*]
    rowniez ciekawe spojrzenie :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: prosefor [194.50.158.*]
    Elektrownia atomowa została wymyślona tylko po aby grat sie obłowił.
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~Badziewiak [95.108.47.*]
    a jak pierdykną te elektrownie które są wokół naszych granic to jesteśmy bezpieczni bo przez granice skażenia nie przepuścimy
    Watpie by była z PiS
    takie głupoty to tylko z PO/PSL/UB/.N/WSI
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: mmm1212 [37.47.15.*]
    Geniuszu, jakbyś jeszcze nie zauważył to na zachodzie wszyscy kombinują, jak tu elektrownie atomowe zamknąć. Wiesz, co potem zrobią "inteligencie"? Najpierw Niemcy zamkną swoje EJ (sprawdź dlaczego kurs RWE wystrzelił), a potem poprzez KE wprowadzą w jakiejś postaci kary za energetykę atomową (coś, jak opłaty za prawa do emisji CO2). Może zanim zaczniesz paplać od rzeczy najpierw poczytaj, pomyśl i się zastanów nad sensem swojej wypowiedzi.... Nasz forumowy Januszu, Czesiu :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~deli_deli [94.254.182.*]
    Oto mamy dyktatora sensu, opluwacza dyżurnego, który nas będzie wtajemniczaĺ w przyszłość energii .
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~deli_deli [94.254.227.*]
    W innym miejsu na forum przyszłosc jest niemożliwa w procesie prognozy. Mówi do Was , słuchajcie.
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: mmm1212 [37.47.4.*]
    "Deli_deli" - jeśli masz trochę honoru to najpierw odpowiedz na pytanie o Adamie Kruchym. "Badziewiak" vel "Czesio1" to typowy bankierowy troll. Pisze głupoty, więc w jaki sposób mamy go traktować? Napisał mądry komentarz? Być może dla Ciebie tak. Może nawet stanowicie wspólny mianownim. Szczerze nie byłbym zdziwiony.... Zobacz, z tym "vide" czy jakoś tak się napinaliście i co z tego wyszło? Ja do chłopa nic nie mam, ale po co taką napinkę robić po kilku sesjach? Wczoraj i w piątek banki szły, a PGE zjechało i co, siła już wyparowała? Rozumiem, że chciałbyś już po latach wyjść ze strat, ale trendu, który w sumie trwa dziewięć lat nie zmienisz w jeden dzień albo w tydzień. "Deli_deli" boczkiem, boczkiem, a jak przyjdzie spadek to ucieka z forum i unika odpowiedzi na pytania. Forumowy krzykacz :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~deli_deli [94.254.231.*]
    Nie zmieniaj tematu tapeciarzu, strojny w inwektywy makro.
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: mmm1212 [37.47.47.*]
    Adam Kruchy vel "deli_deli" - "po przebiciu 15zł kierunek na 17zł" haha :)
    Czytelniku sprawdź. W necie od 2008. Rocznik giełdowy91.
    Nie trawię manipulacji.
    Zaraz Ci tutaj wrzucę screena i porównamy numer IP "cfaniaku". Będziesz miał manipulację :)
    Nie nudź
    Zabawny jesteś, znajdziesz pracę w cyrku :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~deli_deli [94.254.227.*]
    Opowiedz jak tam jest ,Clown.
    Nie rusza mnie to bo ludziom upośledzonym i chorym się wybacza :) Nie wiedzą, co piszą i mówią :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~deli_deli [94.254.229.*]
    Nie "wybacza" a pomaga...
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: kownarek [89.239.125.*]
    Najlepiej, aby elektrowni nie stawiali w ogóle (niektóre kraje już rezygnują z elektrowni atomowych - a u nas dopiero mają wejść). Znając podejście w Polsce, aż do dnia włączenia elektrowni nikt nie będzie przejmował się co zrobić z szkodliwymi odpadami. Może na pobliskie wysypisko pod dom Pana Mietka i Pani Grażyny?
    Niedawno myślałem o tym jak chcieli postawić elektrownie w Gąskach. Moim zdaniem jeśli już, to powinni wybudować elektrownię daleko od zamieszkałej ludności, ale Polska to nie Australia, żeby mieć wiele takich miejsc.
    Polecam przeczytanie bodajże tego artykułu. Bardzo ciekawa strona poświęcona najnowszym technologiom.
  • Kilka faktów na temat atomu Autor: ~romek [85.222.93.*]
    1. Elektrownia atomowa wybuchnie i zginął tysiące - brednie - co roku więcej ludzi umiera w Polsce przez smog niż suma tych co na świecie zginęli 'od atomu'
    2. Koszty potwornie wysokie - mówi się 10 mld budowa ale nikt nie mówi, że likwidacja takiej elektrowni to 4 razy tyle (na podstawie likwidowanej elektrowni w byłym NRD)
    3. Duża moc + mała elastyczność czyli nie jest możliwe kompensowanie braku energii z wiatru czy słońca
    4. UE nie wprowadzi zakazu energii z atomu bo jej największym fanem jest Francja i kosi na tym wieeelką kasę

To kilka moich przemyśleń. W mojej ocenie bardziej korzystny jest zapowiadany rozwój farm wiatrowych, szczególnie na morzu, i kompensacja barków OZE przez elektrownie gazowe (bardzo mnie cieszy, że zamknięta elektrownia Adamów będzie przerobiona niewielkim kosztem na gazową - super decyzja!)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~te [77.65.106.*]
    a spółka jak zwykle w formie;)...
    Płaczek też w formie widzę :)
    każdy kto śmieje się z tej śmiesznej spółki jest płaczkiem tak?.... Ty to jesteś merytoryczny wow.)...szacunek chłopie;)....
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: prosefor [37.47.5.*]
    Obroty jak w warzywniaku dzisiaj, masakra jakaś, ta cała gpw to jednak badziewie...
    uważaj z komentarzami bo obrazisz naczelnego obrońcę cudownej spółki;)...
    Niezwykle merytoryczny to jesteś Ty :) Coś w stylu: "Spółka syf i wiem, że spadnie, ale dalej siedzę z akcjami". Rozumiem ludzi, którzy mają akcje i piszą o zmianie trendu w dwa dni (jest to nieralne, ale piszą o tym, co byłoby dla nich lepsze). No, ale Ciebie w życiu nie zrozumiem. Odkąd tu płaczesz już byś sprzedał i odkupił z kilka razy albo zarobiłbyś na innej spółce. Kolega "sly" fajnie napisał, że gra sobie - PZU, PKO, KGHM - tyle spółek ostatnio poszło. Po co płakać na jednej skoro jest się przekonanym, że "syf" idzie na 5zł? Sam nie wychwalam bo piszę, że sytuacja mogłaby się zmienić dopiero po przebiciu 10.30-10.40. No, ale też bez sensu siedzieć i ciągle narzekać. Ewentualnie sprzedam i tyle. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której żona mnie zdradza i w sumie wiem, że powinienem wziąć rozwód, ale ja daję jej cały swój majątek oraz biorę kredyty, które też jej oddaje, a potem zostaje sam bez majątku i z długami. Dobre.... :)
    a gdzie napisałem że "wiem że spadnie"?...możesz wskazać miejsce?....a Ty dziwnym trafem zawsze tu jestes i zawsze bronisz Swojego cudeńka...czyli cały czas tu siedzisz.....i jeszcze wierzysz w to że Ty jesteś merytoryczny i nie płaczesz a ja jak się ze spółki śmieje to już nie i "tylko płaczę"...heh;);....zabawne....bo widzisz cały czas tu jesteś.....a spółka cały czas spada....więc efekt jest zupełnie taki sam jak u mnie;)...tylko że ja się więcej śmieję a Ty doszukujesz się wspaniałości spółki i Swojego zdania...no ja ta nie wnikam jakie tam sytuacje życiowe masz;)....
    Przecież cały czas jesteś przekonany o spadkach, więc nie uważasz, że spadnie? Przecież negujesz każdy argument o trendzie bocznym lub wzrostach, więc za czym jesteś? Ja już napisałem jakiś czas temu, że jestem i GRAM. GRAM, CZYLI CZASAMI SPRZEDAM I KUPIĘ TANIEJ. Dlatego mam średnią 9,67zł - mogę Ci tu screena wrzucić. Po prostu nie chcę mi się siedzieć i płakać (śmiać - nazywaj to, jak chcesz) bo jest to ewidentnie brak szacunku do własnych pieniędzy lub zwykła głupota. Sytuacje życiowe? Czy ja napisałem o swojej sytuacji życiowej? Nawet nie umiesz wyłapać porównania/ironii, więc o czym tutaj facet z Tobą dyskutować i czego wymagać? Merytoryki? Czasami lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć :)
    Mógłbym Ci tu wkleić, jak pisałeś - "syf", "gniot" i inne głupoty. Były jakieś bzdury o braku pozytywów.... Chyba łatwo wywnioskować, że jesteś pewny spadków. No na logikę.... Jak "gniot" albo "syf" może rosnąć? PGE to "syf" i "gniot"? Dlaczego? Nagle biznes zamknęli? Czy może dlatego bo straciłeś i Cię frustracja męczy? Nie wychwalam bo sam sprzeciwiam się opiniom o zmianie trendu po kilku sesjach, ale nigdy nie zgodzę się z opinią, że PGE to "syf" i "gniot". To nie jest GetBack lub Hawe. Pamiętam nawet taki fragment, w którym stwierdziłeś, że czekasz lub nie sprzedajesz (dokładnie nie pamiętam) bo przy 10zł tacy, jak ja pisali o akumulacji..... To jest powaga? To jest facet dziecinada. Ostatni raz już Ci odpowiadam bo zwyczajnie mnie irytujesz. Pozdrawiam :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: ~Kusep [91.145.139.*]

Kolejne pranie mózgu ludziom. Dadzą takie informacje, by ludzie zrobili to, czego chce atomowy biznes.

Prawda jednak jest inna.
    Tych - co mają oczy - nikt nie musi straszyć.
    Czarnobyl jest faktem.
    Japonia też jest faktem.

Mnie te fakty pokazują, że budowniczowie tych elektrowni są
    winni zabójstwa setek ludzi.
    Czy ktoś z nich dostał wyrok?

Oto kto rządzi światem.
    I kto gotuje śmierć ludziom.
    I jeszcze wmawia im, że to jest dla nich dobre.

Tusk mówił o referendum, tylko że przeciwników elektrowni
    atomowych od razu nazywał histerykami...

PiS też za atomówką? Bo to partia POPiS.

Moja babka paliła w piecu węglem i kłęby dymu pozwoliły jej
    przeżyć 94 lata :)

Pewnie ci - którzy zginęli na wskutek wybuchów w
    elektrowniach atomowych woleliby palić węglem.

Ja uczestniczyłem w sondzie w internecie, gdzie 75% osób było
    przeciwnych elektrowniom atomowym w Polsce.

A jakie wykształcenie i doświadczenie mieli ci - którzy
    budowali elektrownie w Japonii?

Jednak ślepi nadal nie widzą zagrożenia.
    Zapatrzeni w naukę, nie dostrzegają naukowych błędów i
    pomyłek ludzkich.
    Fakty udowodniły, że elektrowniom atomowym świat musi
    powiedzieć: STOP

Nawet jak anomalie odstawić na bok, to zostają gorsze
    czynniki:
    - błąd człowieka
    - błąd oprogramowania
    - niedbalstwo człowieka
    - szaleństwo człowieka
    - terroryzm

Heh "Jak "gniot" albo "syf" może rosnąć?" Ty tak serio?....nie widziałeś nigdy takich przypadków?....zabawny jesteś:).....ja mam taką opinie o spółce a nie inną....mogę?.....czy Jednak masz przekonanie że tylko Ty masz rację bo Ty "grasz";)....pełno tu takich graczy co to średnie mają na minimach;)....jak sprzedasz ze stratą i odkupisz niżej to średnią zawsze masz niższą....ale czy zarobiłes? świetne rozumowanie....i widzisz właśnie chodzi o to żebyś nie odpisywał....:)..... bo dla mnie spółka jest bardzo słaba....skoro tak łatwo steruje ją kilku ludzi....i po prostu czekam na kolejne odbicie ze sprzedażą.... a że pakiet wielki nie jest to czekam...tyle
    "jak sprzedasz ze stratą i odkupisz niżej to średnią zawsze masz niższą....ale czy zarobiłes?" - GENIUSZ..... Drogi geniuszu, mając 21287 akcji i sprzedając po 9,90zł masz 210741,30zł. Spada na 9,60zł i za to odkupujesz 21952 akcje. Masz tyle samo kasy, co przy 9,90zł i więcej akcji optycznie. Obroniłeś się przed spadkiem kumasz? Przy 21287 akcjach po 9,60zł miałbyś 204355,20zł - dla porównania. Teraz uważaj, najlepiej się skup.... Przy wspomnianych 21952 akcjach wraca Ci na 9,90zł, jak dzisiaj. Wiesz ile masz? Masz 217324,80zł. Miałeś 210741,30zł. Kumasz? Odrobiłeś..... Przykładowo na początku kupiłeś za 250 000zł po 12zł. Jeśli wyjdzie Ci, że masz 250 000zł po 7,50zł, a obracałeś tylko tymi peniędzmi to znaczy, że jesteś na 0. Dostaniesz tytuł "geniusza roku" na tym forum, a dodatkowo korki z matmy na poziomie podstawowym. Nagroda do odebrania u mnie. Jeśli jesteś chętny to wstaw tutaj numer konta - przeleję Ci kasę na korki..... Już ostatni raz ode mnie. Nara :)
    normalnie mistrz nad mistrzami.....aż się ubawiłem:)....bo oczywiście Ty wiesz że w dniu sprzedaży ze stratą kurs zacznie spadać jeszcze niżej....i zaraz odkupisz.... ciekawe a nie zakładasz że może wzrosnąć jak dzisiaj?....nadal odkupisz i będziesz miał optycznie więcej akcji?;)....Kumasz?....nadal będziesz miał wspaniałe zyski?;)...ale oczywiście Ty wiesz....Ty zawsze wiesz kiedy wzrośnie 2% a kiedy spadnie;).....pełno tu takich miszczów;).... ale w sumie dzięki:)....ubawiłem się;)...
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: mmm1212 [37.47.11.*]
    No jak to? Wcześniej pisałeś, że odkupienie niżej, z niższą średnią nie oznacza odrabiania.... Teraz już zmieniasz zdanie, że nigdy nie wiadomo czy odkupię? Jak to? Przecież Ty wiesz, że spadnie.... Skoro ma spadać to dlaczego mam nie odkupić? Coś kręcisz... Ja zaniżyłem- Ty płaczesz :) Ubawiłem to ja się dzisiaj o godzinie 17:00 :) Bajo "miszczu" :) Podaj numer konta to wyślę Ci tą nagrodę i nauczysz się liczyć (może) - myśleć nawet za kasę Cię nie nauczę :) Tylko proszę, nie płacz już więcej tutaj :)
  • Re: Kolejne NIE dla atomu Autor: mmm1212 [37.47.11.*]
    Jeszcze jedno "miszczuniu" od płaczu. Nie mam pojęcia, ile Ty tam masz tych akcji i po ile. Aczkolwiek prawdopodobnie, jeśli czekasz na swoje upragnione 10,80zł to gdybyś sprzedał zgodnie ze swoimi przekonaniami po 10zł i odkupił po 9,10zł albo chociaż po 9,30zł to teraz na powrocie już prawdopodobnie byś odrobił sobie stratę i miał spokój od "gniota". Tak to niestety dalej musisz zatruwać sobie życie i płakać na forum. Ot, taka różnica. No, ale tak to jest, jak ma się rozdwojenie jaźni. Pisze się o spadkach, a akcje dalej trzyma zamiast działać. Chyba, że masz tam 100 akcji za 1000zł to rozumiem Twoje podejście. Wiesz co? Teraz, jak przy kolacji opowiadam swojej kobiecie, jakie "mundraki" siedzą na tym forum to się z Ciebie śmieje. Mówi mi tutaj, że najbardziej śmieszny jesteś z tym, iż najpierw (w tym samym wątku) spółkę szmacisz i ogólnie jedziesz na mnie, gdy piszę o pozytywach, a następnie na moje tłumaczenie o odkupywaniu rzucasz argumentem: "ciekawe, a nie zakładasz, że może wzrosnąć, jak dzisiaj?". Ma rację, normalnie komedia. Przecież uważałeś, że nie może rosnąć i spółka to "gniot". Używałeś ironii, że jestem "obrońcą". To może się zastanów?
    Mówi żeby Ci napisać, iż zachowujesz się, jak babka przed okresem :) Płacz dalej :) Pozdrawiamy Cię serdecznie, życzymy żebyś zmądrzał i się ogarnął :)
    ehhhh widzisz i nawet słowa dotrzymać nie umiesz o nieodpisywaniu;)....heh....jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem to możesz odpisywać....bo to jednak umiejętność ze szkoły podstawowej więc sory ale nie bardzo mam czas Ci tu tłumaczyć.....a fakt, że w Swojej marnej argumentacji i znakomitej znajomości łapania górek i dołków posiłkujesz się się jakąś Swoją kobietą to jest jednak nie na moim poziomie;).....na Twoim poziomie to powinienem zapytać czy to Ta o d tych kredytów co tam pisałeś;)....tak czy inaczej w sumie mnie ubawiłeś...serio:)...i za to wielkie dzieki:)....i powodzenia miszczu w łapaniu dołków i znakomitym czytaniu ruchów;)...wiem wiem...potrafisz;)....
[x]
PGE 0,70% 10,80 2026-05-28 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.