jako, ze nie mam zamiaru sie bawic w gielde, forexy i inne opcje, a szukam czego korzystniejszego jak lokaty - trafilem na pozyczki spolecznosciowe. Oferuja one wiekszy procent z inwestycji, a dzieki rozproszeniu, pewnie jest mniejsza szansa na niesplacalnosc.
W oko wpadl mi Mintos. Maja oni gwarancje splaty pozyczki, jesli ktos sie ociaga powyzej 30 dni. U nas nic takiego z gwarancja odkupu (wraz z odsetkami), nie znalazlem. Tak wiec teoretycznie nie mozna zbyt wiele stracic. Wspolparcuja z wieloma chwilowkami, w Polsce i za granica.
Pytanie: - bawil sie ktos z Was w to (chce zainwestowac 100 tys PLN) ? - dobre, zle doswiadczenia ? - serwisy w Polsce czy za granica ? Jakie ? - jesli tak, to jaki system inwestycji, preferencje itp. Na co zwracac uwage ? - inne propozycje inwestycji, jesli nie ww, tak aby zarobic min 10 % rocznie , w miare bezpiecznie.
Inwestuję na Mintosie. Jest jeszcze konkurencyjny portal, podobno z lepszym Auto Investem, nie pamiętam nazwy (Twino?) Ryzyko jest faktycznie małe ze względu na odkup, ale gdy dłużnik nie spłaca, pieniądze są uwięzione i trochę mnie to denerwuje. Nie polecam Auto Investa, lepiej samemu przeglądać pożyczki i wybierać rozsądne (widać wiek, płeć, profil firmy w przypadku pożyczek na działalność, czasem jest informacja o tym, jak podmiot spłacał wcześniej). Daily Investor Report na mejlu to fajna sprawa, wymiana walut jest za opłatą, ale nieskandaliczną (sprawdź wcześniej).
Każdy pisze, że te pożyczki takie bezpieczne i w ogóle super. Co jednak w przypadku kiedy Mintos/europpa.eu czy inny taki upada/sypie się; jak szybko można zabrać stamtąd swoje pieniądze. Macie Państwo jakiś plan czy tylko taki jak ludzie co inwestowali w upadłe piramidy finansowe i teraz płaczą nad utraconymi oszczędnościami?
Właśnie jestem w trakcie sprawdzania różnych platform inwestycji w pożyczki (mintos, fast invest) w celu dywersyfikacji swojego portfela. Podaję Ci kilka linków:
Natomiast w odpowiedzi na "inne propozycje inwestycji" mogę zarekomendować tzw. Life Settlements. Zainwestowałem tam sporą sumkę. Kolega Szwajcar-Christian Imesch- siedzi w tym temacie od 2003 roku (żona , trójka dzieci, wakacje na Kanarach co roku) . Założyliśmy w styczniu stronę internetową i sami zamierzamy propagować ten sposób inwestowania w PL. Podaję adres: www.binfo.pl. Mamy dużo informacji na co najmniej godzinną rozmowę. Jakbys był zainteresowany to dzwoń lub pisz. Pozdrawiam. Jacek Majcher, Wrocław.
Ja od 2 dni mam konto na Mintos i na razie, tak na próbę zainwestowałam 100 zł :) chce po prostu zobaczyć mechanizm tego. Ale podbijam pytanie o doświadczenia związane z tą platformą.
Witam, Inwestuje na platformie Mintos i Fast Inwest od dwóch miesięcy. Na razie żadnych problemów. Jeszcze nie doszło do uruchomienia gwarancji wykupu (Mintos) Wszyscy spłacają. Obie platformy bardzo podobne. Mintos toche wygodniejsza (widać od razu jak dana pożyczka jest spłacana), codziennie przysyłają na maile stan konta, wygodny auto invest. Fast Invest - lepszy kontakt osobisty, biuro w Warszawie, mozliwość odsprzedania pożyczki bez oczekiwania na 60 dni opóźnienia (ze stratą już naliczonych odsetek- ale można za to wyjść z całej inwestycji w kilka minut). Jednak zbyt dużej sumy nie radziłbym trzymać w tych mikropożyczkach. Po pierwsze - jak rozproszyć ryzyko w 100 pożyczek po 100 zł (lub odpowiednio w euro) , to trudno się będzie szybko wycofać bez straty. Po drugie- słowo "gwarantowane" jest użyte raczej na wyrost (p.artykuły Samcika). Traktuję tę formę inwestowania jako dywersyfikację i polepszenie cash flow. Kwoty niewielkie 5000 Euro i 15 tys PLN. Szerzej można poczytać także na blogu u Rekina Finansów - Szymona. Moja główna inwestycja to Life Setllements w USA. Zapraszam do zapoznanie się na stronce binfo.pl . Inwestycja dosyć "bezwładna" (min 1 rok) , ale oparta na bardzo solidnej podstawie ( amerykański rynek wtórny ubezpieczeń na życie). Oczekiwany zwrot to 8% rocznie.
Działam już 6msc i jestem zadowolony, zadnej straty a zyski sa wporzadku. Skorzystalem z ref linka i obie strony zyskaly na tym, licze ze ktos sie odwdzieczy:
www.mintos.com/pl/ref/34S3GP
Na platformie inwestuje od listopada, jak na razie żadnych problemów, pożyczki z gwarantowanym wykupem po 60 dniach bez spłaty są zwracane z odsetkami. Jak najbardziej polecam, gdyby ktoś potrzebował kodu promocyjnego proszę - 6SMWDK
Obecnie na platformie Mintos trwa promocja dzięki której można dostać 2% zwrotu zainwestowanego kapitału. Zarówno polecający jak i nowy użytkownik dostaje zwrot 2%, maksymalnie 1000€ Gdyby ktoś chciał dołączyć to mój kod promocyjny: H0BZQZ w kwietniu zamierzam wpłacić trochę kapitału, zapraszam
Jeżeli ktoś miałby ochotę spróbować swoich sił na Mintosie to polecam zarejestrować się przy użyciu tego linka, dzięki czemu można uzyskać bardzo fajne bonusy.
www.mintos.com/pl/l/ref/VLETVE
Można również dodać poniższy kod podczas rejestracji.
Aż żal, że wcześniej nie odkryłem serwisu mintos. Wejdź i ty a dodatkowo kod F6V93H pozwoli ci zarobić niezłą sumkę adekwatną do swojej inwestycji. Przy okazji polecam także wejście w kartę Curve z kodem N96OQ32N z którym otrzymasz 5 GBP zwrotu po pierwszej transakcji.
Polecam Mintos! Inwestuje z Nimi od wielu lat i do tej pory jedynie niewielki problem z jedną pożyczka za około 1000 PLN. Przez ten okres zarobiłem naprawdę sporo.
Jak ktoś chce zacząć to dodaje promocyjnego linka:
https://www.mintos.com/pl/l/ref/VLETVE
Cześć, ja się bawię od roku. Wypłacałam i wpłacałam środki pieniężne kilka razy. Bez zarzutu. Sprawnie. Prawdopodobnie jeszcze chwilę pobawię się na tym portalu, ponieważ te oprocentowania lokat są dołujące a Mintos to dobra alternatywa. Wielkość zainwestowanego kapitału to 15 % moich oszczędności. Jeżeli ktoś chce dołączyć to zapraszam serdecznie www.mintos.com/pl/ref/FMU2O6 klikając w tej link po 30,60 i 90 dniach ja i Ty otrzymamy po równo premię za polecenie znajomego. Premia wypłacana jest w Euro. Pozdrawiam
Przy oprocentowaniu rocznym 12%, trzeba miec 88.75% splacanych prawidlowo pozyczek, zeby nie stracic.
A tutaj "statystyki BIK, z których wynika, że wśród klientów pozabankowych firm pożyczkowych tylko co trzeci nie miał nigdy kłopotów ze spłatą jakiegoś długu. Zaś prawie połowa miała solidne opóźnienia."
Czyli: 33% splaca regularnie. Pozostale 67% oznacza klopoty.
inwestując w pożyczki z gwarancją wykupu, nie ma ryzyka stracenia zainwestowanych środków. Jest ich bardzo dużo na rynku zarówno pierwotnym, jak i wtórnym. Ja inwestuję w złotówkach i euro. Trzeba pamiętać, że można dokonać przewalutowania środków na koncie Mintos, ale pobierana za to jest prowizja. W przypadku euro jest to 0,5% kwoty. Pożyczki w innych walutach bywają wyżej oprocentowane, ale też prowizja przewalutowania jest wyższa. Trzeba wszystko przekalkulować. Gdyby ktoś chciał zarobić dodatkowe % na inwestycjach, polecam ten link: www.mintos.com/pl/ref/JP5S9I .
Ja także polecam. Inwestuję 2 miesiące i żadnych kłopotów póki co. Cała procedura inwestowania jest naprawdę prosta i nie ma tam żadnej magii. Jeśli chcesz zacząć inwestować skorzystaj z mojego linku za polecenie na czym skorzystamy oboje www.mintos.com/pl/ref/W5KQXH Polecam inwestycje z gwarantowanym odkupem. (mniejszy % ale bezpieczniejszy)
Od dłuższego czasu czytałem na temat mintos i po opublikowaniu kilku wpisów różnych osób i ich przeczytaniu, zdecydowałem się sam zainwestować. Od ponad roku inwestuję na giełdzie, w spółkach polskich, lecz uznałem że wpłacę pewien kapitał, część przeznaczę na lokaty, które już w większości przerobiłem z oprocentowaniem 4% jak i poniżej, nie schodząc poniżej 3%, a pozostałą część zainwestuję w coś innego. Wybór padł w końcu na mintos. Jak na tą chwilę wszystko idzie dobrze. Zakupiłem na próbę 3 polskie pożyczki, gdzie 2 kończą się w grudniu tego roku, a ostatnia 3-cia w styczniu 2019. Oprocentowanie otrzymuje mi się od ponad tygodnia w okolicach 10%, a dokładniej na dzień dzisiejszy jest to 9,64% netto w skali roku. Jest to inwestycja na próbę, z niewielką kwotą, bo aż całe 500 zł, lecz nie ukrywam, że zamierzam zainwestować więcej gotówki. Pełno jest linków polecających, gdyż jest promocja, w której każdy z nas otrzyma 0,75% od zainwestowanej kwoty osoby polecającej, więc ja też polecam się za pomoc w udzieleniu informacji. Mój link to: www.mintos.com/pl/ref/U5CGL5 Jeżeli masz jakieś pytania, pisz śmiało. Osobiście inwestuję w pożyczki z gwarancją wykupu i w walucie polskiej, aby uniknąć wszelkie opłaty, minimalizując opłaty, zwiększając maksymalnie zyski. Pozdrawiam serdecznie. Romek
Czesc. Inwestuje od jakiegos czasu. Na razie zero problemow. Zwrot powiedzialbym ze dobry. Polecam www.mintos.com/pl/ref/JS5FDV . Z tym linkiem zwrot czesciowy mojej inwestycji po 30 , 60 , 90 dniach. Sporo zainwestowalem warto:)
na Mintosie są dwa typy pożyczek: z gwarancją wykupu oraz bez. Inwestując w tę pierwszą, mamy gwarancję firmy udzielającej pożyczki, że w przypadku braku spłaty pożyczki przez pożyczkobiorcę zwrócą nam zainwestowane pieniądze wraz z odsetkami za czas inwestycji i za czas zwłoki. Tego typu pożyczek jest bardzo dużo na rynku zarówno pierwotnym, jak i wtórnym. Pożyczki bez gwarancji wykupu są lepiej oprocentowane, ale obarczone ryzykiem. Inwestor musi świadomie wybrać pomiędzy bezpieczeństwem a większymi zyskami. Ja inwestuję w złotówkach i euro, ale walut jest dużo więcej. Mintos bardzo mocno się rozrasta. Ostatnio zaczął także działać na rynku azjatyckim. Pieniądze przelewamy na konto Mintosa, podając przy tym dane ze swojego profilu, dzięki czemu można nas zidentyfikować. Należy pamiętać, że można dokonać przewalutowania środków na koncie Mintos, ale pobierana za to jest prowizja. W przypadku euro jest to 0,5% kwoty. Pożyczki w innych walutach bywają wyżej oprocentowane, ale też prowizja przewalutowania jest wyższa. Trzeba wszystko przekalkulować. Czy zainwestowane pieniądze można odzyskać? Tak, mnie się udało przelać je z powrotem na swoje konto bankowe. 2 dni robocze i po sprawie. Jedyny problem to taki, że należało przesłać im skan dowodu osobistego. Zasłoniłem PESEL oraz nr dowodu, a także dodałem znak wodny na zdjęcie. Przyjęli taki dowód. Póki co mam bardzo dobre wrażenia związane z tą platformą. 11,6% zysku w euro i 10,1% w złotówkach.
Używając tego linka, dostaniecie dodatkowe % za zainwestowane środki: www.mintos.com/pl/ref/JP5S9I . 0,75% zainwestowanej kwoty po 30, 60 i 90 dniach od zainwestowania. To ile zarobisz, zależy od zainwestowanej kwoty.
Inwestuję od ponad roku, wczucam co miesiąc kilkaset złotych aby zwiększać swój portfel. Na ten rok mam planowany zwrot ponad 1000 zł. Inwestuje,i tak polecam, jedynie z gwarancją wykupu - praktycznie zerowa szansa na stratę, a pożyczki bez tej gwarancji mają tylko niewiele większą stopę zwrotu.
Większość w złotówkach - jest aktualnie dużo ofert na 12%, więc jest to konkurencyjne do EUR. Ofert też nie brakuje, zarówno ratalnych pożyczek jak i payday (krótkookresowych). Jakieś 30% mam aktualnie w EUR - tutaj żeby wyjśc na plus trzeba uwzględnić więcej zmiennych - kurs wymiany na EUR i później powrotny na PLN do wypłacenia. Dodatkowo Mintos pobiera 0,5% za przewalutowanie w każdą ze stron. Z drugiej strony w EUR można wyszukać pożyczki ze zwrotem ponad 13%, więc przy właściwym inwestowaniu można zarobić więcej niż w złotówkach.
Jako osoba siedząca w biznesie pożyczowym od kilku lat dawna stwierdzam, że inwestowanie na Mintos jest bezpieczne. Nie ryzykowałbym z "dzikimi" rynkami jakie się pojawiają - Azja czy Afryka - ale europejskie firmy radzą sobie dobrze i nie ma obaw aby ktokolwiek miał upaść. A dzięki temu nie ma szansy na stratę środków.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany inwestowaniem to wrzucam swój link referencyjny do rejestracji - Ty i ja otrzymamy dzięki temu dodatkowe środki na stałe. Dodatkowo mogę pomóc z początkami inwestowania i doradzić od czego najlepiej zaczać i jak zmaksymalizowac nasz zwrot z promocji :) www.mintos.com/en/ref/2J6BDU
> Jeżeli ktoś jest zainteresowany inwestowaniem to wrzucam swój link referencyjny do rejestracji - Ty i ja otrzymamy dzięki temu dodatkowe środki na stałe. Dodatkowo mogę pomóc z początkami inwestowania i doradzić od czego najlepiej zaczać i jak
~Martin [155.133.84.*] poproszę o kontakt na maila junak1934 (malpisko) tlen.pl - skorzystam z Twojego linka referencyjnego i mam kilka pytań na private. Dziękuję.
Witam kolejny raz. Jak idą inwestycje w Mintos? Jestem tam i na FastInvest od początku maja 2018 (wcześniej pisałem) W grudniu zrobiłem podsumowanie. Na Mintos ponad 10 % w EUR i PLN. Na FastInvest troche więcej (nie ma tam tak dobrej statystyki w %%) . Na razie na żadnej z platform nie było problemów z dłużnikami. Wprawdzie widać, że spłaty są opóźnione, ale zawsze powyżej 60 dni są spłacane przez Mintos. Stale monitoruję ilość i sumę opóźnień oraz kraje najbardziej "leniwe" w spłatach. Dostosowuję ręcznie reinwestycje starając utrzymać podobne zaangażowanie w różnych krajach (Polska, bałtyckie , skandynawskie, mniej ES czy RU i Gr) W FastInvest natomiast nie ma żadnych zaległości (nie ma opcji ich podejrzenia) Platforma spłaca wszystko w terminie.
Ostatnio postanowiłem rozproszyć nieco sumę inwestycji na innych platformach: TWINO, GRUPPER, ENVESTIO, OCTOBER.EU, BITBOND. Ogólnie od tygodnie na pierwszych trzech wymienionych brak jest pożyczek o parametrach porównywalnych z Mintos i FastInvest (na razie czekam - może się pojawią) . Na dwóch ostatnich - niemiecka i francuska platforma - słabe stopy zwrotu, prowizje od wypłat, konieczność wymiany na BTC =nie będę z nich korzystał.
Miałem trochę inwestycji w doll 10 000 USD (skupowałem po 500 -1000 kilka miesięcy) . Sprzedałem 6 i 7 lutego 2018 chyba prawie na górce (czas pokaże) z zyskiem od 7,3% (zakup 28.12.18) do 11,35 % (zakup 11.02.18) Od zakupów marcowych 10,5 % Wychodzi licząc roczna stopę zwrotu grubo ponad 10 %. Te pieniążki włożyłem kilka dni temu w akcje Getinbank i IdeaBank .... !!! Zysk z Getin 23 % juz zrealizowałem. Z IdeaBank jeszcze poczekam. Jak juz wcześniej pisałem moja podstawowa inwestycja, dokonałem jej ponad rok temu, to Life Settlements. Też w doll. Gdyby te inwestycje zapadły teraz to oprócz zysku z niej miałbym jeszcze ponad 10% dodatniej różnicy kursowej. Oczywiście mogło by być odwrotnie tzn. minusowa różnica kursowa. Ta inwestycja stanowi moją bazę. Namawiam wszystkich do zapoznania sie z nią i przemyślenia. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam ! Jacek Majcher
ja w pożyczki społecznościowe zainwestwoałam 100zł... Dość dużo ryzykujesz z taką kwotą. btw - różne urzędy skarbowe różnie patrzą na to. Obyś z tak dużą kwotą nie skończył z podejrzeniem działalności firmy pożyczkowej... Ale tu najlepiej z dobrym księgowym albo prawnikiem omówić temat
Podaję link do wszystkich ofert w jednym miejscu. Można szybko i dogodnie znaleźć coś dla siebie ;) https://95przemyslaw95.oferty-kredytowe.pl/pozyczkipozabankowe/
Od listopada 2018 są dostępne konta dla klientów z polskim adresem w niemieckim banku internetowym N26. Konto jest prowadzone tylko w Euro. Rejestracja i weryfikacja odbywa się całkowicie online przez aplikację w smartfonie. Na wskazany adres domowy otrzymasz bezpłatną kartę debetową MasterCard. (Dostarczenie też bez opłat z centrali banku w Berlinie). W ramach rachunku bezpłatne przelewy SEPA w Europie i 5 bezprowizyjnych wypłat z sieci bankomatów ATM pomogą Ci w załatwieniu wielu spraw i podróżach po Europie. Dodatkowo można otrzymać od banku extra 15 Euro używając kod: robertp3062. Link do rejestracji konta: http://n26.de/r/robertp3062
Mintos jest godny polecenia, korzystam z platformy jakiś czas i jestem zadowolony, nowy użytkownik powinien powoli niedużymi kwotami oswajać się z funkcjonalnościami i można naporawdę fajnie inwestować, z własnych obserwacji powiem że najkorzystniej jest w Euro. Polecam się zarejestrować z linka ref wtedy obie strony maja korzyści , polecam : www.mintos.com/pl/ref/6VX ZSJ
Od prawie roku (od kwietnia 18) inwestuje w Mintos i Fast Invest. Obie platformy bardzo przyjazne i bezproblemowe jeśli chodzi o wygodę obsługi. W lutym 19 postanowiłem nieco rozproszyć ryzyko, choć do tej pory nie było na ww platformach żadnych problemów ze spłatą pożyczek. Przetestowałem większość z tego typu platform dostępnych w Europie: Grupeer, Swaper, PeerBerry, Envestio, Twino, Viainvest , Bondora, Bitbond i October. Wybrałem wg moich kryteriów : Envestio (pozyczki pod projekty typowo biznesowe), Grupeer (dość długie terminy pozyczek i duzy wybór ich rodzajów), Lenndy (podobny do Mintos i FastInvest), Perr Berry (j.w.) . Pozostałe odrzuciłem z różnych względów np. Bitbond oferuje inwestowanie na całym świecei lecz w BTC, October ma duże niższe stawki %% itd. Obecnie myślę nad dalszą dywersyfikacja portfela z podobnym poziomem stopy zwrotu , tzn. ok 10% brutto rocznie. Ciekawą propozycją są weksle inwestycyjne ( https://www.weksleinwestycyjne.pl/jak_to_dziala.php) Zastanawiam się poważnie nad taką inwestycja. Mają bardzo dobre zabezpieczenie na nieruchomościach pożyczkobiorców łacznie z wpisem do KW. Jedyne co budzi moje wątpliwości to "konieczność" przekazania z góry kwoty podatku Belki do firmy. Myślę,że można to negocjować bo zdaje sie ,że taki wymóg nie istnieje w prawie podatkowym. Ktoś-coś??? Chciałbym jeszcze dodać ,że podstawą mojego portfela od listopada 2017 jest Life Settlements ( inwestycja w USD min 8% rocznie) Na ostatniej lutowej 2019 zwyżce kursu USD/PLN "zarobiłem" juz ponad 10% - gdybym chciał teraz wyjśc z tej dolarowej inwestycji. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Sam zastanawiam się nad wejściem na rynek pozyczek społecznościowych. Mam pewne fundusze Lokaty jak każdy widzi średnio się w obecnych warunkach opłacają..... Poza tym nie chcę na razie kupować nieruchomości z racji tego, ze ceny nieruchomości obecnie są bardzo wysokie i raczej kupienie mieszkania nie opłaca się.
Zastanawiałem się nad portalem Future Capital: link
Z uwagi na zabezpieczenia dla inwestorów jakie oferują. Czy ktoś może korzystal z ich usług?
Nie inwestowałem tam ale też się przyglądałem. Pozytywnych na gowork nie ma ale te negatywne też nie wyglądają na wiarygodne, raczej jakieś trolle albo 1-2 rozżalone osoby z niespłacającymi się inwestycjami. W dodatku raczej chodzi o Capital Club chyba tam, bo Future Capital jest dość świeżą firmą, pierwszą inwestycję mają z połowy stycznia więc ledwo druga rata w tym momencie by się spłacała... a z następnych to albo jedna albo jeszcze żadna, więc te opinie raczej są o pożyczkach w innej firmie.
Ja tak samo, w sensie balem sie ale juz bylem pod sciana,chwilowek sie boje.zaryzykowalem no i mi sie z nimi udalo..nie wiem moze przypadek ale zarobilem.
Jeśli satysfakcjonuje Cię zysk rzędu 6% przy sporawym ryzyku, ale jednak kasa wpada, to zapraszam Tu jest opis systemu http://ekonomiczny-wojownik.pl/blog-finansowy/bondora-czyli-nowy-system-pozyczek-spolecznosciowych/
Byłem na bondora w początku lutego 2019, porównywałem i innymi platformami : Grupeer, PeerBerry, Viainvest, Lenndy, October, BitBond, Swaper , Envestio. Nie przeszli w/g wielu parametrów m.in. brak jest tam kontroli nad inwestycja. Tylko automat. Dla "leniwych" się nada. Które wybrałem pisze w poprzednim wpisie.