Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ?

Inwestuję od ponad roku, wczucam co miesiąc kilkaset złotych aby zwiększać swój portfel. Na ten rok mam planowany zwrot ponad 1000 zł. Inwestuje,i tak polecam, jedynie z gwarancją wykupu - praktycznie zerowa szansa na stratę, a pożyczki bez tej gwarancji mają tylko niewiele większą stopę zwrotu.

Większość w złotówkach - jest aktualnie dużo ofert na 12%, więc jest to konkurencyjne do EUR. Ofert też nie brakuje, zarówno ratalnych pożyczek jak i payday (krótkookresowych).
Jakieś 30% mam aktualnie w EUR - tutaj żeby wyjśc na plus trzeba uwzględnić więcej zmiennych - kurs wymiany na EUR i później powrotny na PLN do wypłacenia. Dodatkowo Mintos pobiera 0,5% za przewalutowanie w każdą ze stron. Z drugiej strony w EUR można wyszukać pożyczki ze zwrotem ponad 13%, więc przy właściwym inwestowaniu można zarobić więcej niż w złotówkach.

Jako osoba siedząca w biznesie pożyczowym od kilku lat dawna stwierdzam, że inwestowanie na Mintos jest bezpieczne. Nie ryzykowałbym z "dzikimi" rynkami jakie się pojawiają - Azja czy Afryka - ale europejskie firmy radzą sobie dobrze i nie ma obaw aby ktokolwiek miał upaść. A dzięki temu nie ma szansy na stratę środków.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany inwestowaniem to wrzucam swój link referencyjny do rejestracji - Ty i ja otrzymamy dzięki temu dodatkowe środki na stałe. Dodatkowo mogę pomóc z początkami inwestowania i doradzić od czego najlepiej zaczać i jak zmaksymalizowac nasz zwrot z promocji :)
www.mintos.com/en/ref/2J6BDU