Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ?

Witam kolejny raz. Jak idą inwestycje w Mintos?
Jestem tam i na FastInvest od początku maja 2018 (wcześniej pisałem) W grudniu zrobiłem podsumowanie. Na Mintos ponad 10 % w EUR i PLN. Na FastInvest troche więcej (nie ma tam tak dobrej statystyki w %%) . Na razie na żadnej z platform nie było problemów z dłużnikami. Wprawdzie widać, że spłaty są opóźnione, ale zawsze powyżej 60 dni są spłacane przez Mintos. Stale monitoruję ilość i sumę opóźnień oraz kraje najbardziej "leniwe" w spłatach. Dostosowuję ręcznie reinwestycje starając utrzymać podobne zaangażowanie w różnych krajach (Polska, bałtyckie , skandynawskie, mniej ES czy RU i Gr)
W FastInvest natomiast nie ma żadnych zaległości (nie ma opcji ich podejrzenia) Platforma spłaca wszystko w terminie.

Ostatnio postanowiłem rozproszyć nieco sumę inwestycji na innych platformach: TWINO, GRUPPER, ENVESTIO, OCTOBER.EU, BITBOND. Ogólnie od tygodnie na pierwszych trzech wymienionych brak jest pożyczek o parametrach porównywalnych z Mintos i FastInvest (na razie czekam - może się pojawią) . Na dwóch ostatnich - niemiecka i francuska platforma - słabe stopy zwrotu, prowizje od wypłat, konieczność wymiany na BTC =nie będę z nich korzystał.

Miałem trochę inwestycji w doll 10 000 USD (skupowałem po 500 -1000 kilka miesięcy) . Sprzedałem 6 i 7 lutego 2018 chyba prawie na górce (czas pokaże) z zyskiem od 7,3% (zakup 28.12.18) do 11,35 % (zakup 11.02.18) Od zakupów marcowych 10,5 % Wychodzi licząc roczna stopę zwrotu grubo ponad 10 %. Te pieniążki włożyłem kilka dni temu w akcje Getinbank i IdeaBank .... !!! Zysk z Getin 23 % juz zrealizowałem. Z IdeaBank jeszcze poczekam.
Jak juz wcześniej pisałem moja podstawowa inwestycja, dokonałem jej ponad rok temu, to Life Settlements. Też w doll. Gdyby te inwestycje zapadły teraz to oprócz zysku z niej miałbym jeszcze ponad 10% dodatniej różnicy kursowej. Oczywiście mogło by być odwrotnie tzn. minusowa różnica kursowa. Ta inwestycja stanowi moją bazę. Namawiam wszystkich do zapoznania sie z nią i przemyślenia. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam ! Jacek Majcher