Od prawie roku (od kwietnia 18) inwestuje w Mintos i Fast Invest. Obie platformy bardzo przyjazne i bezproblemowe jeśli chodzi o wygodę obsługi. W lutym 19 postanowiłem nieco rozproszyć ryzyko, choć do tej pory nie było na ww platformach żadnych problemów ze spłatą pożyczek. Przetestowałem większość z tego typu platform dostępnych w Europie: Grupeer, Swaper, PeerBerry, Envestio, Twino, Viainvest , Bondora, Bitbond i October. Wybrałem wg moich kryteriów : Envestio (pozyczki pod projekty typowo biznesowe), Grupeer (dość długie terminy pozyczek i duzy wybór ich rodzajów), Lenndy (podobny do Mintos i FastInvest), Perr Berry (j.w.) . Pozostałe odrzuciłem z różnych względów np. Bitbond oferuje inwestowanie na całym świecei lecz w BTC, October ma duże niższe stawki %% itd. Obecnie myślę nad dalszą dywersyfikacja portfela z podobnym poziomem stopy zwrotu , tzn. ok 10% brutto rocznie. Ciekawą propozycją są weksle inwestycyjne ( https://www.weksleinwestycyjne.pl/jak_to_dziala.php) Zastanawiam się poważnie nad taką inwestycja. Mają bardzo dobre zabezpieczenie na nieruchomościach pożyczkobiorców łacznie z wpisem do KW. Jedyne co budzi moje wątpliwości to "konieczność" przekazania z góry kwoty podatku Belki do firmy. Myślę,że można to negocjować bo zdaje sie ,że taki wymóg nie istnieje w prawie podatkowym. Ktoś-coś???
Chciałbym jeszcze dodać ,że podstawą mojego portfela od listopada 2017 jest Life Settlements ( inwestycja w USD min 8% rocznie) Na ostatniej lutowej 2019 zwyżce kursu USD/PLN "zarobiłem" juz ponad 10% - gdybym chciał teraz wyjśc z tej dolarowej inwestycji. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.