Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ?

Cześć,

na Mintosie są dwa typy pożyczek: z gwarancją wykupu oraz bez. Inwestując w tę pierwszą, mamy gwarancję firmy udzielającej pożyczki, że w przypadku braku spłaty pożyczki przez pożyczkobiorcę zwrócą nam zainwestowane pieniądze wraz z odsetkami za czas inwestycji i za czas zwłoki. Tego typu pożyczek jest bardzo dużo na rynku zarówno pierwotnym, jak i wtórnym. Pożyczki bez gwarancji wykupu są lepiej oprocentowane, ale obarczone ryzykiem. Inwestor musi świadomie wybrać pomiędzy bezpieczeństwem a większymi zyskami.
Ja inwestuję w złotówkach i euro, ale walut jest dużo więcej. Mintos bardzo mocno się rozrasta. Ostatnio zaczął także działać na rynku azjatyckim. Pieniądze przelewamy na konto Mintosa, podając przy tym dane ze swojego profilu, dzięki czemu można nas zidentyfikować. Należy pamiętać, że można dokonać przewalutowania środków na koncie Mintos, ale pobierana za to jest prowizja. W przypadku euro jest to 0,5% kwoty. Pożyczki w innych walutach bywają wyżej oprocentowane, ale też prowizja przewalutowania jest wyższa. Trzeba wszystko przekalkulować.
Czy zainwestowane pieniądze można odzyskać? Tak, mnie się udało przelać je z powrotem na swoje konto bankowe. 2 dni robocze i po sprawie. Jedyny problem to taki, że należało przesłać im skan dowodu osobistego. Zasłoniłem PESEL oraz nr dowodu, a także dodałem znak wodny na zdjęcie. Przyjęli taki dowód.
Póki co mam bardzo dobre wrażenia związane z tą platformą. 11,6% zysku w euro i 10,1% w złotówkach.

Używając tego linka, dostaniecie dodatkowe % za zainwestowane środki: www.mintos.com/pl/ref/JP5S9I . 0,75% zainwestowanej kwoty po 30, 60 i 90 dniach od zainwestowania. To ile zarobisz, zależy od zainwestowanej kwoty.

Życzę sukcesów w inwestycjach
Remik