• Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~dr_wezol [83.168.124.*]
    Można się śmiać albo czepiaa Karaszewskiego, ale trzeba przyznać, że facet zmieniając nazwy w swoich spółkach idzie z trendem: Zmienił Genesis Energy w Medical Cannabis, Devoran zmienia w FutureBlockchain. A co pisza za Atlantykiem?
     Most investors in small cap companies in the U.S. & Canada had a very good year in 2017, and 2018 is off to a great start.  Despite high volatility, anyone invested in red hot sectors like blockchain or cannabis, have enjoyed tremendous capital appreciation.  Gains in some stocks have been in the thousands of percent

http://epsteinresearch.com/2018/01/19/cannabis-blockchain-dont-forget-drones/

• Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~dr_wezol [83.168.124.*]
    https://www.newsbtc.com/2017/12/02/cannabis-blockchain-perfect-match/

Byłoby dziwne gdyby Karaszewski przynajmniej nie zapowiedział współpracy dwóch swoich spółek. Skoro świat widzi takie świetne połączenie w blockchain i cannabis...
    Co z tego wyjdzie, to inna sprawa, ale jak słusznie piszą na wątku Devorana - w USA też wiele firm rośnie tylko dzięki ogłoszeniu planów
    Na wątku Devoranu prawdziwa gorączka.
    Jeśli jutro kurs Devoranu rzeczywiście wystrzeli "tylko" po zmianie nazwy, to chyba się zaczniemy zastanawiać, dlaczego Genesis Energy - też przecież spółka Karaszewskiego -po zmianie nazwy na nie mniej hitowe od blockchaina Medical Cannabis nie wystrzelił, tylko tak powoli rośnie.
    Może dlatego, że o blockchainie za sprawa bitcoina u nas dużo głośniej od sektora cannabis, podczas gdy w USA czy Kanadzie szajba na punkcie cannabis dorównuje tej na blockchain. Ale może moda na cannabis dotrze do nas jak w końcu zaczną sprzedawać marihuanę medyczną w aptekach?
    Albo jak Karaszewski poda komunikat, że jego Medical Cannabis będzie np. pracować razem z jego FutureBlockchain nad np. europejskim systemem płatności dla marihuanowego rynku w Europie, który tak pięknie się rozwija.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: lulu0071 [213.238.95.*]
    Myślę, że przede wszystkim to nazwa musi się zmienić, bo jak na razie to mamy Genesis Energy, co jednak gubi wielu potencjalnych inwestorów. Tym bardziej, że jak sam mówisz.... kurs właściwie stoi w miejscu... nie dawno ruszyło... 9..10.11.12, a nagle zjazd na 9.... cieżko będzie, zaraz nie będzie akcji w obrocie :) jeżeli mamy tylko 5mln do dyspozycji... poczekamy pół roku i zrobimy zlecenie na 50zł :)
    http://www.theblincgroup.com/bitcoin-blockchain-and-cannabis/
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~PanieCoPan [178.43.224.*]
    https://www.knf.gov.pl/knf/pl/komponenty/img/Devoran_60168.pdf

Poczytaj bo goraca glowe masz...
    Dnia 2018-01-21 o godz. 22:55 ~PanieCoPan napisał(a):
    > https://www.knf.gov.pl/knf/pl/komponenty/img/Devoran_60168.pdf
    >
    > Poczytaj bo goraca glowe masz...

Przyjacielu, sądzisz, że mogłem tego nie wiedzieć, nie zauważyć? :-)
    Jeśli Ty inwestujesz tylko w spółki superwiarygodne, nigdy nie karane przez KNF, nie zawieszane, z zarządami i radami nadzorczymi świętszymi od papieża - masz prawo. Ja tak nie robię.
    Jestem tak długo na rynku, bo potrafię czasem zarobić i na superwiarygodnej spółce, i na bankrucie, a czasem na niedoszłym bankrucie, który próbuje coś robić, a czasem - udaje, że chce cos robić. Jak jest w tym wypadku - niech każdy sam oceni.
    Pisałem na wątku Devoranu, napiszę i tu - nawet Karkosik święty nie był ( a ostatnia kara dla niego Cię nie zniechęca?). A jak zamienił Garbarnię Brzeg w Alchemię i handlował razem z małżonką aż furczało...? Jak wymyślał takie nazwy jak Midas i Krezus- pół giełdy boki zrywało...
    To co wkleiłeś świadczy o tym jedynie, że paru gości kupiło od poprzedniego dużego akcjonariusza poniżej progu 5 proc i - byc może - zamierzało ładnie pohandlowac, żeby zarobić. Byc może - jak uznał KNF -nielegalnie i dobrze, że im przeszkodził. Trochę im się tam potem akcjonariat zmienił, a czy warto np. kupowac tam dziś czy nie, to wspólnie wszyscy się przekonamy. Oni - oczywiście- nadal chcą zarobić. I chyba każdy taką świadomość ma.
    Dlatego tu na Medical Cannabis jest o tyle bezpieczniej, że główny akcjonariusz -spółka RX za którą stoją Karaszewski z ciocią Blanką -z 80 mln akcji nie może sprzedać ani jednej, bo nie są notowane. Drugi akcjonariusz Max Media Cable - tez nie. Jedynie Calatrava (tez tam jest Karaszewski) ma akcje, które są w obrocie, ale z kolei brane np. po 50 gr i wyżej. Bedzie sprzedawac po 10 gr? I zafunduje sobie taaaaaaką stratę? Czy może jednak poczeka aż urośnie minimum do tych 50 gr? Nie wiemy, prawda? :-)
    Jeśli chciałeś mnie ostrzec przed ryzykiem - tu, czy na Devoranie - to zapewniam- zdaję sobie z niego sprawę. Ale oczywiście dziękuję. I powodzenia w inwestycjach.
    Na Devoranie w górę a obroty po 40 minutach w złotówkach większe niz na Medical Cannabis przez 4 miesiące....
    Naprawdę zdziwię się, jesli Karaszewski nie puści jakiegoś komunikatu z Medical Cannabis dotyczącego współpracy ze swoją drugą spółką, czyli FutureBlockchain.
    Dnia 2018-01-22 o godz. 09:41 ~dr_wezol napisał(a):
    > Na Devoranie w górę a obroty po 40 minutach w złotówkach większe niz na Medical Cannabis przez 4 miesiące....
    > Naprawdę zdziwię się, jesli Karaszewski nie puści jakiegoś komunikatu z Medical Cannabis dotyczącego współpracy ze swoją drugą spółką, czyli FutureBlockchain.

Ale jeszcze bardziej dziwi mnie to, co dzieje się na parze - Devoran - Genesis Energy.
    Ten sam główny inwestor
    Podobna kapitalizacja
    Ta sama sytuacja spółek - zmiana nazwy i branży
    Branże obie - najbardziej topowe na świecie : blockchain i cannabis
    I tam skończymy na drugich górnych widłach a tu - zero ruchu, prawie zero obrotu.
    Na Devoranie obrót jak na Genesis Energy za pół roku.
    Przyznaję - niewiele rozumiem :-) Te parę zdań skreślonych w komunikacie Devoranu zaważyło? Czy raczej fakt, że cannabis to branża topowa wszędzie na świecie, ale nie w Polsce akurat? A o blockchain w Polsce nawet niepiśmienni słyszeli?
    No cóż, wyroki rynku zawsze przyjmuję z pokorą i czekam. Albo na komunikat z Medical Cannabis, albo na dalsze wzrosty Devoranu. Jak tam będzie 3 zł, to może u nas choć 30 gr?

Jeszcze dodajmy, że obie spółki Karaszewskiego- Devoran i Genesis Energy, czyli w przyszlości FutureBlockchain i Medical Cannabis - jakby stworzone dla siebie - w mediach co rusz kolejne przykłady wykorzystania technologii blockchain w branzy marihuanowej. I jeszcze to:

https://globenewswire.com/news-release/2018/01/19/1297851/0/en/Protext-Pharma-to-Acquire-Cannabis-Blockchain-Company-Growprocess-Inc.html

• Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: lulu0071 [77.253.7.*]
    nie Przesadzaj :) ja liczę, że w tym roku to u tutaj lekko pyknie 3 zł :)
    wszystko kwestia czasu...
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~Zdzicho [91.210.245.*]
    Przestańcie opowiadać bajki i wciskać banialuki. Jeśli prognozujecie 50 gr. 1 zł czy 3 zł to czemu nie kupujecie stoi w tej chwili po 13 gr. było kilka dni temu po 10 i też chętnych nie było. Przestańcie naganiać albo zacznijcie skupować przecież będzie kilka czy kilkanaście razy droższe. To złoty interes, żyła złota czy tam eldorado. Przestańcie naganiać albo zamilknijcie wreszcie bo aż mdło się robi jak czytam te wasze prognozy.
    Do lulu0071 skoro ma w tym roku pyknąć 3 zł to bierz ile się da po każdej cenie, weź kredyt, pożycz od mamy, taty lub dziadków, masz pewny zarobek to czemu nie kupujesz tylko ględzisz o złotych górach.
    Sorry ale coś mi się zdaje że większość tu piszących to "płotki" akwariowe co mają po może max 10 000 szt. akcji albo zwykli naganiacze.

Zdzichu, nie denerwuj się! ;-)
    Jeśli trzymasz jakieś akcje, to wierzysz , że będą kosztować więcej. Zawsze wtedy dokupujesz? :-)
    A co do płotek- może tak nie jest jak piszesz, ale faktycznie, żadnego rekina czy szczupaka tu u nas nie widać, trochę szkoda.
    Jako leszcz - w średnim, myślę, rozmiarze - pozdrawiam serdecznie i obiecuję (znowu), większą powściągliwośc w pisaniu.
    Nie wolno denerwować ludzi! :-)
    A ja na razie chciałbym choć 30 gr, 3 zł zostawiam dla większych optymistów.

Trzymam i dokupuję, ale ile mogę sam ciągnąć ten wózek.
    Dnia 2018-01-23 o godz. 12:18 ~Zdzicho napisał(a):
    > Trzymam i dokupuję, ale ile mogę sam ciągnąć ten wózek.

W ramach skromnej pomocy wezmę 15555 po 13. :-)
    Tylko juz się nie denerwuj, może jednak ktos wyda parę dych i będzie 20 gr?
    Ja się nie denerwuję ze jest po 13 bo jestem i tak sporo na + ale wk...a mnie jak czytam wielkie prognozy, ale ci co je piszą jakoś zapominają że trzeba samemu dać sygnał innym że to dobra inwestycja poprzez kupowanie i systematyczne podnoszenie ceny. Nikt nie przyjdzie tak od razu z miliardem dolarów i nie zaproponuje nam za akcję 100 dolców.
    Dnia 2018-01-23 o godz. 13:59 ~Zdzicho napisał(a):
    > Ja się nie denerwuję ze jest po 13 bo jestem i tak sporo na + ale wk...a mnie jak czytam wielkie prognozy, ale ci co je piszą jakoś zapominają że trzeba samemu dać sygnał innym że to dobra inwestycja poprzez kupowanie i systematyczne podnoszenie ceny. Nikt nie przyjdzie tak od razu z miliardem dolarów i nie zaproponuje nam za akcję 100 dolców.

Ok, ale wg mnie to niezrozumiałe, że np. Devoran Karaszewskiego ludzie łykają jak Pelikany (sam kupiłem i połowę sprzedałem) dlatego, że krzyknął "blockchain" - i nie boją się prawdziwych milionów akcji, które nad nimi wiszą gotowych do oddania, a tu u nas choc hasło "Medical Cannabis Karaszewskiego" powinno działac choć trochę podobnie, to mamy bezruch. I to mimo to, że obie branże tak samo atrakcyjne a zagrożenia lawinowego w postaci czyichś akcji nad głową nie mamy żadnego. Naprawdę jest wielu, którzy myślą inaczej?
    I tak sobie myślę, że bez żadnego naszego udziału, tj. przekonywania (niech będzie- naganiania) a tym bardziej kupowania dla przykładu - powinno zasuwać w górę migusiem. Zwłaszcza, że - tu Cie wkurzę - po minięciu 20 gr, moim zdaniem, przy minimalnych obrotach możemy znaleźć się na 50.
    To teraz chyba Zdzichu powinniśmy akcję "zrzutka na rozbiórkę 0.13" ogłosić...
    Co łaska Panie i Panowie....
    Chyba będzie problem bo albo ktoś ma tego tyle że przy tych obrotach będziemy do 2020 to skupować albo ktoś z uporem maniaka przerzuca z kieszenie do kieszeni i wystawia je wciąż na sprzedaż blokują zwyżkę kursu. Obstawiam drugą opcję, z jakiś względów woli zapłacić prowizję za operacje byle kurs nie podskoczył powyżej 13 groszy.
    Dnia 2018-01-23 o godz. 15:14 ~Zdzicho napisał(a):
    > Chyba będzie problem bo albo ktoś ma tego tyle że przy tych obrotach będziemy do 2020 to skupować albo ktoś z uporem maniaka przerzuca z kieszenie do kieszeni i wystawia je wciąż na sprzedaż blokują zwyżkę kursu. Obstawiam drugą opcję, z jakiś względów woli zapłacić prowizję za operacje byle kurs nie podskoczył powyżej 13 groszy.

Nie sądzę. Był gość na 13 juz wczesniej i najwyraźniej jeszcze mu zostało. Zmodyfikował zlecenie i dalej nas straszy. Jeśli ktoś może, warto by sprawdzić - ile tam tego jest. Bo jeśli więcej niż 400-600 tys. - zacznę się niepokoić Może ktos z milionerów devoranowych by tak postawił PKC? Bo ja za skromny średni leszcz jestem....

Szcunek za poświęcenie ale chyba daremne .Czy tylko po 13 były jego, poszło po 12 i też długo blokowało, wczoraj poszło 11 które również blokowało a i 11 i 12 były to zlecenia po 100 000 szt. Czy aby na pewno to różne osoby, a może jednak grupa akcjonariuszy która z tylko sobie wiadomych względów utrzymuje kurs maksymalnie na 13 groszach. Przecież jak tylko skupiliście od razu dorzucono pakiet 100 000, no nie sądzę że chodzi o wywalanie bo brak popytu w dłuższym okresie czasu ale o blokowanie kursu.
    Dnia 2018-01-23 o godz. 15:40 ~Zdzicho napisał(a):
    > Szcunek za poświęcenie ale chyba daremne .Czy tylko po 13 były jego, poszło po 12 i też długo blokowało, wczoraj poszło 11 które również blokowało a i 11 i 12 były to zlecenia po 100 000 szt. Czy aby na pewno to różne osoby, a może jednak grupa akcjonariuszy która z tylko sobie wiadomych względów utrzymuje kurs maksymalnie na 13 groszach. Przecież jak tylko skupiliście od razu dorzucono pakiet 100 000, no nie sądzę że chodzi o wywalanie bo brak popytu w dłuższym okresie czasu ale o blokowanie kursu.

No, ja jednak myślę, że to grubszy leszcz zarobiony nie wierzy w marihuanę medyczną, kupił taniej na przestrzeni ostatniego roku i chce wyjść z ładnym zyskiem. Jego sprawa.. Ale - do licha- więcej niż milion, półtora - moim zdaniem -miec nie mógł. A już sprzedaje od jakiegoś czasu
    Jedynym dużym akcjonariuszem, który może akcje sprzedawac jest Calatrava. Walczy o życie na giełdzie, w ub. roku wszedł do niej Karaszewski. Moim zdaniem - żeby przypilnowac akcji Genesis Energy, które Calatrava ma - 55 mln sztuk. Karaszewski, który pewnie za sugestią cioci Blanki nie chce się za mocno afiszowac w marihuanowej spółce ma u nas większość - w postaci 80 mln akcji w spółce RX. Te akcje nie sa notowane, więc ich nie sprzeda.
    Czy mając najwięcej akcji w Calatravie, i tam w sumie rzadząc (ale jednak jest to raptem 10 proc) - Karaszewski pozwoli, żeby Calatrava sprzedawała po 13 gr, kiedy jego spółka RX nie może sprzedawać? Wątpię. Zwłaszcza, że sprzedaż po 13 gr oznacza ogromne straty dla Calatravy, a ona ma już i tak wiele kłopotów.
    Do Calatravy - o ile społeczeństwo nie zaprotestuje - to ja chętnie wrócę. Ale teraz mam apel: postawmy co kto może na kupno PKC. Zobaczmy, ile tam tego jest. Bezpiecznie, wszak na fixingu jesteśmy :-)

• Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~aaaaa [94.254.254.*]
    350 tyś i dalej tko 0,13
    Dnia 2018-01-23 o godz. 16:22 ~aaaaa napisał(a):
    > 350 tyś i dalej tko 0,13

Przepraszam, to znaczy, ze postawiłeś po 0,14 ale ukryte kupno po 49 tys? Nie rozumiem?
    Kto może niech postawi te PKC i poczeka do końca dnia - przecież się anuluje i nikt nie ryzykuje, że kupi :-)
    Nam tu - jak pisalismy wczesniej - brakuje grubasa, rekina, szczupaka.
    Stąd taka konieczność zbiórki leszczy i płotek :-)
    No nie wyszła mi ta zbiórka do sprawdzenia tego co po 13 gr. Ale, ok. :-)
    U nas dziś obroty 19 tys zł - i tak nieźle :-), na Devoranie 1,1 mln zł.....
    Pewnie jestem niepoprawnym optymistą, ale wciąż wierzę, że ludzie w końcu przejrzą na oczy....
    Bo:
    1. albo ktoś wierzy w Karaszewskiego i te jego zapowiedzi i plany - czyli zakłada , że i blockchain w Devoranie wypali, więc i marihuana w Medical Cannabis tym bardziej- wtedy i to, i to powinno się cieszyc wzięciem i akcje obu spółek powinny rosnąć
    2 albo ktos uważa, że to wszystko ściema, pic na wodę fotomontaż. No to sorry, ale wtedy pod taką czystą spekulację to sto razy lepiej i bezpieczniej jest grać na Medical Cannabis (gdzie główni akcjonariusze albo nie mogą sprzedac akcji, albo jak mogą - to ze stratą przy obecnym kursie.
    Jedynym wytłumaczeniem pasującym mimo wszystko do powyzszego jest założenie, że prawie 100 procent osób na giełdzie uważa, że blockchain to fajny temat giełdowy, a cannabis - nie. To kompletnie wbrew temu co uważa prawie cały świat. Ale może tak to dziś w Polsce wygląda? W takim razie, to się pewnie zmieni,.Pytanie - kiedy?
    Jak już pisałem wcześniej dr_wezol widać iż to celowe trzymanie kursu, w jakim celu?
    Jeśli nawet kupił w zeszłym roku i wyprzedaje nie wierząc w spółkę lub z góry kupował pod spekulację i teraz realizuje zysk to mu tym bardziej zależy na jak najwyższym kursie sprzedaży.
    To w jakim celu ustawia i dorzuca pakiety na 13 groszy. Jakoś nie widzę pakietów na sprzedaż po 100 czy więcej tyś. po 14, 15 czy więcej. A wystarczy zdjąć blokadę na 13 i kurs przy tak małych wolumenach już dawno by podskoczył znacznie wyżej. Przecież nie musi sprzedawać w pakietach po 500 tysięcy jak może na różnych poziomach po kilkadziesiąt. Zresztą jaką mamy pewność że wczoraj tylko sprzedawał i kiedyś muszą mu się skończyć. Dzisiaj jak na razie nawet 1 szt. nie poszła a wczoraj były kupione dwa pakiety po ok. 50 000, to kto to kupował że dzisiaj już ma nagle dość.
    A może widząc że są skupowane kupił sam od siebie stwarzając pozory zmniejszania blokującego wolumenu na 13, wyręczył innych od potrzeby skupowania i zmniejszania blokady a tak w rzeczywistości sprzedaje sam sobie i ciągle dorzuca pakiet do blokady. Takie zagrywki mogły być również ostatnio po 12 i 11 gr. Myślimy wszyscy że to komuś schodzi z ilości akcji a tak na prawdę ma prawie tą samą ilość i wiecznie nią obraca.
    Jeśli spytacie ale w jakim celu to przepraszam ale za diabły nie mam pojęcia, albo to jakiś maniak albo jest konkretny cel aby kurs zbytnio nie wystrzelił.
    Przepraszam za epopeję, może komuś po przeczytaniu wpadnie coś ciekawego do głowy.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: lulu0071 [178.37.142.*]
    Zdzicho,. a skąd wiesz ile tego mam ??? tak jak powiedziałeś, cena względem tego co tutaj może być - jest bardzo dobra, ale wszystko ma swoje granice. Ja jestem już zapakowany wystaczająco i teraz pozostało mi tylko czekać. Natomiast powiedz mi, w którym momencie ja naganiam na zakup ? Kiedy powiedziałem, że TU BĘDZIE ???? ja cały czas piszę, że liczę na to, że będzie taka cena. Mówiąc prostym dla Ciebie językiem.... jaram się, że może zarobię...., ale mimo wszystko to jest jak lotto.... dlatego każdy powinien mieć swój umiar i wiedzieć kiedy ma dość. Natomiast to co piszę, ja czy ktoś inny... -działa na Ciebie rażąco, czy aż cię mdli, to po co właściwie wchodzisz na to forum i to czytasz ?
    Ps. Jak kupuję kupon lotto, to uwierz mi.... jeszcze przed losowaniem robię listę co kupię....

Pozdrawiam i życzę trochę więcej luzu....
    lulu0071 więcej luzu to ja lubię ale w spodniach. W sprawach finansowych luz kojarzy się bardziej z małolatem co sam nie zarabia jeszcze na swoje utrzymanie tylko korzysta z pracy rodziców.
    Co do ilości to po twoim braku konsekwencji w rozumowaniu oraz jaraniu się wnioskuję iż raczej niewiele czyli tyle że przy cenie 3 zł może starczy nawet na nowe ale najtańsze dostępne auto.
    Na spółce jak i na forum jestem od czasów w których ty pewnie jeszcze do gimnazjum chodziłeś i wchodzę aby poczytać rzeczowe komentarze lub nawet śmieszne dla rozluźnienia atmosfery ale jak czytam o 3 zł bez żadnych uzasadnień bo ktoś jest napalony lub się jara to krew minie zalewa.
    Skoro piszesz na forum to znaczy że masz dostęp do internetu to bardzo proszę wejdź na odpowiednie strony i tam się ponapalaj i jaraj a dopiero potem napisz swój komentarz o spółce mający sens i uzasadnienie w rzeczywistości.

Pozdrawiam i życzę samych udanych inwestycji.
    Zdzichu, co do zachowania kursu - ja nie widzę nikogo, komu mogłoby zależeć na trzymaniu kursu na 13 gr. Najwyraźniej ktoś, kto kupował w ciągu ostatniego roku widząc jakie tu mamy obroty doszedł do wniosku, że nie będzie czekał na 14-15 czy 20 gr, tylko spróbuje sprzedać po 13, bo przy tym poziomie liczy na większy popyt. No, na razie się chyba przeliczył.
    Jak pisalismy wiele razy - główny akcjonariusz RX Karaszewskiego ma 80 mln akcji, ale nie są notowane, więc Karaszewski poprzez RX nie sprzedaje. Max Media Cable - też nie, bo też ma akcje nie notowane
    Zostaje Calatrava - 55 mln akcji, w której to Calatravie Walton Spencer Karaszewskiego ma ponad 10 proc. Calatrava- pisałem do znudzenia- brała te akcje tak wysoko, że przy poziomie 13-20 groszy musiałaby realizowac jakies ogromne straty. Poza tym - jak my mamy 400 tys. zł obrotu przez pół roku to jak ktos może w ogóle próbowac upłynniać cokolwiek z tych 55 mln? Nie, to raczej odpada. Zwłaszcza,że jaki interes miałby miec Karaszewski, że Calatrava w której ma 10 proc będzie sprzedawać akcje Genesis Energy, gdy jego RX nie może sprzedawać wcale?
    Calatrava - teoretycznie - powinna być zainteresowana właśnie mocnym wzrostem kursu. Przynajmniej papierowo poprawiłoby to jej sytuację. A przy poziomach powyżej 50 groszy - kto wie, moze by próbowali to sprzedawać. Ale do tego potrzebny byłby ruch przynajmniej jak na Devoranie - do tego to nam bardzo daleko.
    Co do tego głównego sprzedającego dziś po 13 gr - myślę, że maksymalnie mógł mieć 1-1,5 mln. Pewnie niewielu wie, że poprzedni prezes Genesis Energy - Wojciech Skiba - miał właśnie milion z maleńkim haczykiem. Może on?
    Szkoda, że nie ma grubaska, który by postawił właśnie jakiś milion czy dwa PKC na kupno - zobaczylibyśmy, na jakim poziomie znalazłby się kurs. Bo pewnie większość z nas sądzi- ja też - że oprócz tego grubszego klocka na 13, więcej przeszkód na drodze do 20 gr nie ma.
    Sorry ale nie zgadzam się z tym. Jeśli zależy mu na sprzedaży to wystawiając małymi pakietami prędzej by to sprzedał nawet po 13. Jeśli postawił zaporę na kilkaset tysięcy przy obrotach jakie są to na co liczy no bo nie chyba na cud. Widzisz jak jest ze skupowaniem wczoraj poszło prawie 150 tys po 13 a dzisiaj cisza. Jeśli nie ma w śród nas nikogo co dysponuje wolną kasą oraz twardym przekonaniem co do przyszłości tej spółki to taki pakiet nie zmotywuje tylko raczej zniechęci do kupowania co zresztą widać po obrotach. Nikt nie kupi po to by kupić tylko by sprzedaż drożej. A w sytuacji jak ktoś ciągle dorzuca pakiety po 100 tys. to jaką ma pewność kupujący ze starczy mu kasy na zdjęcia całości i kurs będzie mógł już swobodnie rosnąć dając mu zysk. Może to jest nie 1 osoba tylko "grupa kapitałowa" mająca w milionach szt. Nawet jak się zrzucimy, ustawimy PKC i przebije 13 gr. to jaką mamy pewność że to wszystko co ma. Kupimy powiedzmy te 500 tys,szt. a on dorzuci kolejne, to czy nadal będziesz uważał że ktoś się wyprzedaje. Jeśli realizuje zysk jak twierdzisz to wystarczy zdjęć blokadę a kurs poszybuje wyżej czyli i dla nie go korzystniej bo więcej zarobi a łatwiej jest skupować małe pakiety niż gdy stoi taka zapora.
    Teraz wygląda to tak jakbyśmy grali w grę w której oblegamy zamek o nieograniczonych zasobach a po naszej stronie mocno ograniczone zasoby.
    Zdzicho luz w spodniach (zazwyczaj to ktoś mówi, gdy mu już żona nie daje) może ci się kojarzyć z czym sobie tylko zapragniesz i może masz rację, że jak ty byłeś na giełdzie (może masz 85 lat) to może i ja nawet w pieluchy robiłem, ale powiedz mi jakie ma to znaczenie ? Jeżeli dla Ciebie ma to musisz z tym zyć, ja nic na to nie poradzę. W każdym bądź razie myśle, że jednak więcej masz pustki w głowie, niż przypuszczałem, natomiast współczuję ci przykrego dzieciństwa, skoro jednak twoi koledzy mogli jeździć rowerami, a ty tylko biegałeś. Nie ważne, nie wnikam.

Tak jak to ująłeś w poprzedniej wiadomości, jesteśmy z dwóch innych światów. Ty żyjesz może analizą techniczną, ja czym innym, każdy ma swój sposób na anlizę danej spółki i myślę, że na tym temat powinien zostać zakończony. Ja liczę tutaj na 3zł i więcej i mam prawo mieć takie zdanie, ty jak ci brakuje kasy sprzedaj nawet po 30 groszy, ale daj ludziom spokój. Dziwi mnie tylko co robisz na takiej nędznej spółce skoro już tak długo się bawisz w ten biznes ?

Widzisz to własnie jest problem, że starsze osoby(muszę tak cię nazywać, bo przecież ja mam tylko 35 lat, wiec co mogę wiedzieć) nie potrafią zrozumieć, że świat się zmienił i tok rozumowania moich rodziców jest znacznie inny niż mój.... każdy ma inny cel. Ciebie dalej krew będzie zalewać, bo więcej będzie niebawem tu takich jak ja, niż takich jak Ty, a ja nadal będę się jarać ile to mogę zarobić. Roznica polega tylko na tym, że ja liczę w mln szt, a ty w dziesiątkach szt. Wezol Ciebie lubie, fajnie piszesz i dużo energii mi to daje, a zdzicha już nie lubię, bo się dosrywa jakby był najmądrzejszy. Bawmy się dalej i "zdzisiu" pisz już na temat spółki, bo ja się nie znam to mogę pisac głupoty.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~Le [94.254.142.*]
    O lulu zapomniałeś o mnie ja też lubię wpisy dr_wezol i się jaram ja za samą nazwę daję 1 zł jak na devoranie była pompa za blockhain tu będzie za medical ale niestety tu ze zdzichem się zgadzam ktoś nam blokuje kurs tylko czemu nie wiem
    W blokady ja z kolei nie wierzę. Taki numer robi się, jak się chce np. spółkę wycofać i chodzi o to, żeby cena w wezwaniu była niska. To na pewno nie ten przypadek. Druga możliwość - blokujemy kurs, bo chcemy odkupić duże ilości niżej. Ale niżej nikt tam za duzo na k nie stawia. Nowa tania emisja? A komu dziś kurs nawet wysoki przeszkadza w tanich emisjach?
    Owszem, widac było parę razy jak ktoś na s jakies np 80 tys stawiał PKC czy sporo niżej i uciekal w ostatniej chwili. No, może gośc miał własnie tyle, a chciał dokupić jeszcze trochę, ale to najwyżej sprytny leszcz, żaden rekin.
    Popatrzyłem na zmiany w akcjonariacie Policzmy: Przed emisją układową (103 mln) i tą "zaokraglającą" (prawie 5) było ok. 92 mln akcji branych w róznych cenach, ale generalnie dużo wyżej niż mamy dziś. Z tych 92 mln Calatrava miała 55 mln - tak jak dziś, bo ona z taniej emisji układowej (ale podkreślmy- nie notowanej) nie brała udziału. Czyli reszta - w tym masa drobnych -miała 38 mln dośc drogich, jesli liczyc ceny obejmowania. 5 procent przy 92 mln akcji to jest powiedzmy 4,6 mln akcji. Ale nikt nie był ponad progiem 5-procentowym przed tą emisją układową. Dużo wcześniej był Wojciech Sak, sprzedal połowę z tych prawie 5 mln, może mu zostało. Ale to było lata temu... No jeszcze były prezes Skiba miał 1 mln z groszami. Czy ma jeszcze? Czy sprzedaje? No nie wiemy, ale z reguły prezesi po odejściu ze spółki pozbywają się akcji. Akurat Skiba kupował chyba za czasów Silva Capital - i pewnie za grosze. Więc, kto wie?
    Tak czy inaczej - patrząc na obroty w okresach kiedy kurs akcji był NIŻSZY niż dziś trudno mi sobie wyobrazic, że ktoś tyle nakupił, żeby teraz co chwilę w pakietach po 500 tys szt sprzedawać z zyskiem. Przez cały ostatni rok obrót wyniósł trochę ponad 11 mln sztuk. Czy możłiwe, zeby ktoś w tym czasie kupił 3-4 mln? Albo pięć? I dotąd trzymał?
    Hm, to by chyba musiało oznaczać, że poza nim akcje ( w ilości powiedzmy kilkuset tys.) ma jeszcze góra parę osób.
    Jak się nie znajdą chętni po 13, może odda niżej. Ja myślę, że on widzi jak nam się pali do tych 14 i wyżej i liczy, że go tym szybciej uwolnimy od akcji po 13.
    Le - najmocniej przepraszam :) czasami emocje ponoszą i zapominamy o cennych osobach w grupy :)

Macie racje panowie, ja też liczyłem na wyskok w krótszym czasie, nawet ponad blockchain,a tu taka sytuacja, ale myślę,
    że jest to chwilowe. Natomiast co co ilości papierów, nie wiem czy to wszystko jest dobrze policzone, bo trochę tego mam, Wezol ma, Le ma, inni też mają, więc kto tyle sypie..... odnoszę wrażenie, że ktoś nas dyma, ale czy to jest możliwe ? nie wiem, za krótko jeszcze jestem na tym rynku. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie wiemy do czego to zmierza, ponieważ powolny wzrost mnie nie przeraża, ale jednak utrata kapitały TAK, dlatego nie chciałem więcej brać, ale chyba nic innego nam nie pozostaje...., ale ile jeszcze ??
    Dnia 2018-01-24 o godz. 23:46 lulu0071 napisał(a):
    więc kto tyle sypie..... odnoszę wrażenie, że ktoś nas dyma, ale czy to jest możliwe ?

Nie dyma, tylko zarabia :-)
    Popatrzcie na obroty odkąd spółka wróciła do notowań w październiku 2016 - wtedy były jeden czy dwa dni z obrotami po 1,5- 2 mln akcji po 1 groszu. W lutym 2017 - dwa dni pod rząd z obrotami 600-700 tys. szt. ale już po 3 gr. A potem już chyba nigdy nie przekroczyły 300 tys. szt.
    Przez cały rok - 11 mln raptem się obróciło, przy niemal nieustannym, dziennym handlu.Ileś razy te akcje musiały się obrócić, to ile ktoś mógł nazbierać? I jaką może mieć średnią ten, który sprzedaje?
    Można sięgnąć jeszcze głębiej - w 2014 był jeden dzień z obrotami nawet 5 mln szt- po groszu.
    Nikt nas nie dyma, tylko zarobieni opuszczają pokład. Może Zdzicho ma rację i wcale nie chodzi o jedną osobę. Wystawił ktoś ukryciaka na powiedzmy 500 tys szt po 13 - przestało rosnąć. No to może ktoś inny też tak zrobił.
    Jak wrócą dni z obrotem w sztukach po 1-2 mln i kurs nie ruszy- dojdę do wniosku, że sprzedaje Calatrava. Nie mogę w to uwierzyć, bo tam Karaszewski ma 10 procent, a w RX -wszystko jego i RX nie może sprzedawać. No i sprzedaż każdej akcji przez Calatravę to same straty, bo kupowała duzo wyżej. No i najważniejsze - jak sprzeda parę milionów - powiedzmy, że w ogóle ktoś to kupi- będzie musiała poinformować, że jej trochę z tych 55 mln ubyło. Kto kupi od niej resztę? Co warte będą wtedy akcje RX? Moim zdaniem- to bardzo nieprawdopodobny scenariusz.
    Ja dalej uważam, że nam po prostu brakuje obrotów - nie ma kto odebrać od zarobionych, a część tych, którzy kupują stawia ciut wyżej, o grosz czy dwa.
    Ale to w sumie normalna sytuacja
    Zdzicho pisze, że oblegamy zamek. Ale my strzelamy z armat po 10-20 tys zł dziennie góra :-). A dziś jeden ukryciak minimalnie musi mieć wartość 50 tys. zł.
    Musimy poczekać, aż wejdzie ktoś nowy z kasą choć 100-200 tys. zł, , może 300, co jak na giełdę nie jest chyba czymś wielkim, albo zwiększy się grono takich jak my - leszczy.
    A gość (goście) jak mu nie wezmą po 13, to pewnie odda niżej. Ale , że ten co sprzedaje (albo oni) miał więcej niż 1-2 mln akcji- nie wierzę. A 2 mln akcji przy 0,13 to raptem 260 tys. zł :-)
    Popatrzmy na Devoran ostatnio :-)

Może szkoda, że Karaszewski poprzez RX nie może sprzedawać akcji? ;-)

• Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~Le [94.254.130.*]
    Ale Panowie o co my się kłócimy jak ktoś postawi po 13 gr i sprzeda dorzuca znowu 100 Koło po 13 i drugi w panice sprzedaje po 12 gr to czysty zysk 1000 PLN sam bym tak robił jak bym miał czas gorzej jak ktoś łyknie wszystko naraz do 14
    Dnia 2018-01-25 o godz. 10:13 ~Le napisał(a):
    > Ale Panowie o co my się kłócimy jak ktoś postawi po 13 gr i sprzeda dorzuca znowu 100 Koło po 13 i drugi w panice sprzedaje po 12 gr to czysty zysk 1000 PLN sam bym tak robił jak bym miał czas gorzej jak ktoś łyknie wszystko naraz do 14

Ale my się nie kłócimy Le, na szczęście :-)
    My dyskutujemy.
    I ja się z tobą w pełni zgadzam. Poczekajmy na kogoś, kto popatrzy chłodnym okiem, i może kupi pól miliona sztuk czy milion po 13 czy nawet wyżej.
    Ok, przyjmijmy że zarabia sprzedając po 13 ale puszczając kurs i wystawiając nawet tylko co jakiś partiami po kilkadziesiąt tysięcy szybciej to sprzeda jak teraz, a dodatkowo puszczając kurs sprzeda pewnie wyżej jak te 13 gr. no to skoro sprzedaje to jest mu to na rękę. Ale nie kurs cały czas jest blokowany na max poziomie 13gr.
    Zdaje się że wczoraj pokazał że robi nas w balona, przed 15 stały tylko po K i S po 1000 szt za 12, a po 15-ej nagle ktoś dorzucił 140 tys. z czego od razu zostało kupione i tu najdziwniejsze 47 tys. coś tam, 2 tys coś tam ale dawało to równie 50 tys. i kolejne 2 zlecenia znowu 47 tyś coś tam ale tyle samo co poprzednio i kolejne 2 ty coś tam znowu taka sama ilość. Powiesz że ktoś kupił bo ktoś wystawił ale jeśli ktoś bardzo chce kupić to wystawia zlecenie kupna, a tu weszło na S i zaraz znalazł się amator na K.
    Podobna sytuacja była jak podałeś że kupisz 15555 doszły jeszcze przed sesją 2 pozycje po 10 tys. co daje 35555 a na sesji ktoś kupił 50 tys co powinno już zdjąć całą pulę a tu nagle ktoś dorzucił kolejne 150 tys z czego momentalnie poszło kolejne 50 tys. No chyba nie powiesz że mamy aż tylu amatorów zainteresowanych naszą spółką w dodatku po 13 gr. Jak przeanalizujemy to takie sytuacje się powtarzają najpierw przez ileś tam sesji nikt nie kupuje a potem nagle wszyscy na hasło skupują. Moim zdaniem spora część tych akcji wraca z powrotem do S. Dlatego można blokować kurs w nieskończoność nawet mając 200 -300 tys. a to dlatego że nikt z nas nie skupi takiego pakietu po 13 groszy. Poświęcając 500 zł na prowizje można sprzedać i jednocześnie odkupić 500 tyś akcji. Dlatego uważam że nikt nie sprzedaje realizując zysk tylko blokuje kurs dla sobie znanych powodów.
    Natomiast zgadzam się z tobą że póki nie przyjdzie ktoś co mu zależy na akcjach z kasą przynajmniej 100 tys zł i nie zgarnie jednym strzałem całości tak żeby nie zdążył odkupić a najlepiej od razu PKC to możemy jeszcze długo stać na 13 groszach.
    Do lulu0071
    Początek postu nawet obiecujący ale potem tylko gorzej aż w końcu dno.
    Co do luzu w spodniach to proponuję abyś bardziej zgłębił ten temat lub zapytał lekarza skoro nie zostałeś za młodu doinformowany po co on jest mężczyźnie potrzebny. Zapewniam że jest wręcz odwrotne jak napisałeś, ale skąd ty to masz wiedzieć skora żadna kobieta ci nie dała, nie daje i dawać nie będzie.
    Jako 35 latek jak podajesz nie wiesz takich rzeczy oraz lubujesz się w zwrotach typu "jaram się" oraz w zdrobnieniach gdzie nawet twój nick jakiś taki ni śmieszny, mało poważny dla kogoś w twoim wieku to obstawiam iż mam do czynienia z osobą infantylną, co jeszcze można zrozumieć albo co gorsza z taką co lubi obcisłe rzeczy oraz lubi być zawsze z przodu.
    Dlatego kończę z tobą wszelką polemikę bo szkoda czasu na takie ECIE PECIE o wiotkim WALECIE.
    zdzicho.... - już odpuść, bo zaczynasz nudzić. Mi już się nie chce odpisywać, bo to forum chyba nie jest do tego. Osobiście dałbym ci w ryj, ale pewnie nie będę miał okazji.

Życzę ci powiedzenia w inwestowaniu i na tym zakończymy może tą rozmowę.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~mirek [91.244.213.*]
    dr_wezol napisał: " Nie mogę w to uwierzyć, bo tam Karaszewski ma 10 procent, a w RX -wszystko jego i RX nie może sprzedawać"
    Odniosę się do stwierdzenia, że Karaszewski ma wszystko w RX. Otóż ze spółką RX, która posiada akcje GNR Karaszewski nie ma nic wspólnego. Spółka została zarejestrowana 13.01.2017 r. żeby właściwie tylko zaparkować akcje nowej emisji. Od marca na czele spółki stoi ( jest jej właścicielem - a tak na prawdę " słupem" )
    p. SZYMAŃSKA AGNIESZKA KINGA
    100 UDZIAŁÓW O ŁĄCZNEJ WARTOŚCI 5 000 ZŁ
      UL. BELWEDERSKA nr  23   kod pocztowy 00-761 poczta WARSZAWA 
    Przedmiot działalności przedsiębiorcy DZIAŁALNOŚĆ FIRM CENTRALNYCH (HEAD OFFICES) I HOLDINGÓW, Z WYŁĄCZENIEM HOLDINGÓW FINANSOWYCH
    P. Szymańska poprzez inne firmy ( pełniąc w nich określone funkcje w radach nadzorczych i zarządach) jest powiązana z Narkiewiczem, Pańką , Kozłowską i innymi z grupy wzajemnego zaufania. Kto ich zna to wie czego w przyszłości można się spodziewać w GRN.

z poważaniem.

Dnia 2018-01-25 o godz. 14:27 ~mirek napisał(a):
    > dr_wezol napisał: " Nie mogę w to uwierzyć, bo tam Karaszewski ma 10 procent, a w RX -wszystko jego i RX nie może sprzedawać"
    > Odniosę się do stwierdzenia, że Karaszewski ma wszystko w RX. Otóż ze spółką RX, która posiada akcje GNR Karaszewski nie ma nic wspólnego. Spółka została zarejestrowana 13.01.2017 r. żeby właściwie tylko zaparkować akcje nowej emisji. Od marca na czele spółki stoi ( jest jej właścicielem - a tak na prawdę " słupem" )
    > p. SZYMAŃSKA AGNIESZKA KINGA
    > 100 UDZIAŁÓW O ŁĄCZNEJ WARTOŚCI 5 000 ZŁ
    >   UL. BELWEDERSKA nr  23   kod pocztowy 00-761 poczta WARSZAWA 
    > Przedmiot działalności przedsiębiorcy DZIAŁALNOŚĆ FIRM CENTRALNYCH (HEAD OFFICES) I HOLDINGÓW, Z WYŁĄCZENIEM HOLDINGÓW FINANSOWYCH
    > P. Szymańska poprzez inne firmy ( pełniąc w nich określone funkcje w radach nadzorczych i zarządach) jest powiązana z Narkiewiczem, Pańką , Kozłowską i innymi z grupy wzajemnego zaufania. Kto ich zna to wie czego w przyszłości można się spodziewać w GRN.
    >
    > z poważaniem.
    >

Nie neguję tego, że obecna pani prezes Genesis Energy Agnieszka Szymańska jest (albo była, tego nie wiem) powiązana z ludźmi Calatravy. Co do parkowania akcji- tez myslę pełna zgoda. Pytanie kto zaparkował, tak?

Otóż fakty są takie:
    1 Karaszewski dotąd działał głównie poprzez fundusz Walton Spencer, w którym był pelnomocnikiem. Chyba wszyscy są przekonani, że to pieniądze cioci Blanki Rosenstiel. Z funduszem Walton Spencer jest powiązana tez założona niedawno spółka WOLF Capital. Oba podmioty - można łatwo sprawdzić - występują np. w akcjonariacie Chemoserwisu.
    2. I teraz najważniejsze: Od momentu rejestracji spółki RX i Wolf Capital prezesem obu była ta sama osoba - Marcin Rudzki (tez powiązany- przynajmniej kiedyś - z ludźmi Calatravy).
    A dziś prezesem obu spółek, czyli WOLF Capital i Genesis Energy jest właśnie Agnieszka Szymańska

Więc co najwyżej można się czepiać, że Karaszewski współpracuje z ludźmi (czy byłymi ludźmi) Calatravy. Ale nie ma wątpliwości, że Karaszewski trzyma rękę na RX.
    Jak koledze tak przeszłość w Calatravie przeszkadza przy ocenie kogokolwiek, albo samej spółki - pragnę jednak zauważyć, że w momencie zmiany nazwy Genesis Energy na Medical Cannabis - wymienieni przez kolegę pani Kozłowska i pan Pańczyk (bo chyba miał być Pańczyk nie Pańka?) przestali byc członkami radu nadzorczej.

z poważaniem
    dr Wezół

Autosprostowanie:

Oczywiście Marcin Rudzki był, a Agnieszka Szymańska jest teraz równoczesnie prezesem WOLF Capital powiązanego z funduszem Karaszewskiego Walton Spencer i tajemniczej spółki RX - głównego akcjonariusza Genesis Energy (a nie samej Genesis Energy jak przez pomyłkę napisałem). Ale w naszych rozważaniach co do roli i kontroli Karaszewskiego w samej Genesis Energy nic to, oczywiście, nie zmienia.
    Jak ktoś się zastanawia, dlaczego Karaszewski tak otwarcie nie wszedł do Genesis Energy, a raczej już do Medical Cannabis - to może warto zerknąć do Bajki Dla Dorosłych - trochę niżej.
    A sama RX - myślę - jesli idzie o nazwę - wymyślona ze względów marketingowych. Poszukajcie w Google tekstów polskich o marihuanie - co któryś zilustrowany jest obrazkiem : na recepcie z wielkim symbolem RX (oznaczającym na całym świecie receptę) lezy trochę suszu marihuanowego, czyli tego w którego import - mamy nadzieję - zaangażuje się Medical Cannabis. Zabawne, że nawet firmy, które nie handlują suszem i nie lekami, tylko jakimiś produktami zawierającymi oleje konopne o znikomej zawartości THC, dużo wcześniej dopuszczonymi do sprzedaży, często ozdabiają swoje materiały właśnie takim obrazkiem - susz na recepcie.... No coż, widac taki apteczny obrazek dodaje każdej firmie powagi.
    A jak rzeczywiście susz pojawi się w Polsce i w polskich aptekach,czyli pewnie za kilka miesięcy, i media zaczną się rozpisywać o roli marihuany w leczeniu różnych chorób - jak na całym świecie, gdzie dopuszczono medical cannabis do stosowania- to widoku tego obrazka w różnych mediach będziemy mieć pewnie serdecznie dość.

No i proszę teraz to mamy już oficjalną zaporę, bez żadnych ukrytych. Witaj 14 groszy dopiero koło lata.
    Pozdrawiam wszystkich którzy liczyli na spektakularne wzrosty lub wzięte z księżyca.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: lulu0071 [213.238.86.*]
    mogę wiedzieć co jest taką zaporą wzrostu ?
    Pytasz poważnie czy brak dostępu do notowań???
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: lulu0071 [213.238.86.*]
    pytam poważnie, widać spadek dość solidny był, ale do notowań nie miałem dostępu.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: ~Zdzicho [188.146.103.*]
    Pakiety po 13 groszy, jak pisałem posta było na S oficjalnie prawie 300 tysięcy. Teraz mniej ale dochodza po 12 ale co gorsza widziałem jak na 13 dorzucano po kilkanaście tysiecy co oznacza że to już nie duży tylko drobni bez wiary w zwyżkę albo do zabawy sprzedaj drożej odkup taniej się połączyli. To powoduje że będzie znaczniej trudniej przeskoczyć 13.
  • Re: Devoran i Genesis Energy - jak w USA Autor: lulu0071 [37.128.66.*]
    Prędzej czy później skończy się im papier. Ja tą spółkę traktuję jako inwestycję długoterminową, więc nie oddam nawet jak zleci na 5gr:) niestety panika paraliżuje ludzi, też tak robiłem kiedyś, obecnie już mnie to nie rusza. Mogę jeszcze po weekendzie się zapakować, ale czy to coś zmieni ?? gdybyśmy wiedzieli ile tego jeszcze pozostało....
[x]
GENERGY -18,75% 0,02 2020-05-20 12:50:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.