W blokady ja z kolei nie wierzę. Taki numer robi się, jak się chce np. spółkę wycofać i chodzi o to, żeby cena w wezwaniu była niska. To na pewno nie ten przypadek. Druga możliwość - blokujemy kurs, bo chcemy odkupić duże ilości niżej. Ale niżej nikt tam za duzo na k nie stawia. Nowa tania emisja? A komu dziś kurs nawet wysoki przeszkadza w tanich emisjach?
Owszem, widac było parę razy jak ktoś na s jakies np 80 tys stawiał PKC czy sporo niżej i uciekal w ostatniej chwili. No, może gośc miał własnie tyle, a chciał dokupić jeszcze trochę, ale to najwyżej sprytny leszcz, żaden rekin.
Popatrzyłem na zmiany w akcjonariacie Policzmy: Przed emisją układową (103 mln) i tą "zaokraglającą" (prawie 5) było ok. 92 mln akcji branych w róznych cenach, ale generalnie dużo wyżej niż mamy dziś. Z tych 92 mln Calatrava miała 55 mln - tak jak dziś, bo ona z taniej emisji układowej (ale podkreślmy- nie notowanej) nie brała udziału. Czyli reszta - w tym masa drobnych -miała 38 mln dośc drogich, jesli liczyc ceny obejmowania. 5 procent przy 92 mln akcji to jest powiedzmy 4,6 mln akcji. Ale nikt nie był ponad progiem 5-procentowym przed tą emisją układową. Dużo wcześniej był Wojciech Sak, sprzedal połowę z tych prawie 5 mln, może mu zostało. Ale to było lata temu... No jeszcze były prezes Skiba miał 1 mln z groszami. Czy ma jeszcze? Czy sprzedaje? No nie wiemy, ale z reguły prezesi po odejściu ze spółki pozbywają się akcji. Akurat Skiba kupował chyba za czasów Silva Capital - i pewnie za grosze. Więc, kto wie?
Tak czy inaczej - patrząc na obroty w okresach kiedy kurs akcji był NIŻSZY niż dziś trudno mi sobie wyobrazic, że ktoś tyle nakupił, żeby teraz co chwilę w pakietach po 500 tys szt sprzedawać z zyskiem. Przez cały ostatni rok obrót wyniósł trochę ponad 11 mln sztuk. Czy możłiwe, zeby ktoś w tym czasie kupił 3-4 mln? Albo pięć? I dotąd trzymał?
Hm, to by chyba musiało oznaczać, że poza nim akcje ( w ilości powiedzmy kilkuset tys.) ma jeszcze góra parę osób.
Jak się nie znajdą chętni po 13, może odda niżej. Ja myślę, że on widzi jak nam się pali do tych 14 i wyżej i liczy, że go tym szybciej uwolnimy od akcji po 13.