6 dni sesyjnych Art. 69. 1. Kto: 1) osiągnął lub przekroczył 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 331/3%, 50%, 75% albo 90% ogólnej liczby głosów w spółce publicznej albo 2) posiadał co najmniej 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 331/3%, 50%, 75% albo 90% ogólnej liczby głosów w tej spółce, a w wyniku zmniejszenia tego udziału osiągnął odpowiednio 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 331/3%, 50%, 75% albo 90% lub mniej ogólnej liczby głosów - jest obowiązany niezwłocznie zawiadomić o tym Komisję oraz spółkę, nie później niż w terminie 4 dni roboczych od dnia, w którym dowiedział się o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów lub przy zachowaniu należytej staranności mógł się o niej dowiedzieć, a w przypadku zmiany wynikającej z nabycia lub zbycia akcji spółki publicznej w transakcji zawartej na rynku regulowanym lub w alternatywnym systemie obrotu - nie później niż w terminie 6 dni sesyjnych od dnia zawarcia transakcji.
Dzięki, sam nie wiem co mi się z dwoma tygodniami ubzdurało. To co, kto ma już jakieś zgłoszenia na koncie? Opóźnienie to jest tydzień, może dwa, gość sobie ewidentnie zrobił kpinę.
Dnia 2017-11-07 o godz. 23:19 januszkowalski napisał(a): > Info o przekroczeniu było maju, czyli brał po ok 0.60, uznał że 100% mu wystarczy, baba z wozu koniom lżej, a może dalej chce jechać pod progiem -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- No i mamy mitycznego grubasa :D, co prawda nie była to spółdzielnia zaniżająca kurs przed odpałem ale i tak długie tygodnie było niepewnie i trochę nerwowo przez tego miszcza. Facet zagral nie fair i faktycznie powinna być kara za takie akcje, pewnie gdyby podał info o zejściu we wrześniu to popyt schował by się dużo głębiej, sam bym tak zrobił wiedząc, że ktoś ma do opylenia ponad 200 tys. papiera, a tak spokojnie prowadził dystrybucje akcji przez półtora miesiąca. Prawdopodobnie ten gruby leszcz ma jeszcze niezłą ilość i trzeba byc gotowym na kiszenie jeszcze jakis czas ale teraz przynajmniej wiemy, ze spólka jest czysta i nie ma powodów do obaw o przyszłość. A tak na marginesie panie Szkopik weź pan się udław swoim zyskiem uzyskanym dzięki oszukaniu innych uczestników giełdy :D
Zanim ktoś tu zacznie za głośno szczekać i oczerniać bez powodu zacznijcie myśleć. List mógł być wysłany pocztą, ekonomiczny. Zanim dotarł, zanim spółka go przyjęła(awizo). Zanim przeszło to przez autoryzowanego doradce. To wszystko zajmuje czas, ale oczywiście łatwiej napisać, że ktoś kogoś oszukał nie? Od wczoraj jesteście na giełdzie, że pierwszy raz widzicie przypadek opóźnienia?
O przepraszam, w ustawie jest wyraźnie napisane "niezwłocznie" i "w terminie 6 dni sesyjnych". Poza tym to pismo ma wadę prawną, gdyż nie posiada daty sporządzenia. Dlatego też zgodnie z ustawą: Art. 97. 1a. Na każdego, kto nie dokonuje w terminie zawiadomienia, o którym mowa w art. 69-69b, lub dokonuje takiego zawiadomienia z naruszeniem warunków określonych w tych przepisach, Komisja może nałożyć karę pieniężną: 1) w przypadku osób fizycznych - do wysokości 1.000.000 zł;
Dnia 2017-11-08 o godz. 09:21 ~dani napisał(a): > Zanim ktoś tu zacznie za głośno szczekać i oczerniać bez powodu zacznijcie myśleć. List mógł być wysłany pocztą, ekonomiczny. Zanim dotarł, zanim spółka go przyjęła(awizo). Zanim przeszło to przez autoryzowanego doradce. To wszystko zajmuje czas, ale oczywiście łatwiej napisać, że ktoś kogoś oszukał nie? Od wczoraj jesteście na giełdzie, że pierwszy raz widzicie przypadek opóźnienia? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- dani = Szkopek ?
Ale zobaczcie on sypie już od września. A tu się jeden odzywał przecież że trudna sytuację ma i musi sprzedać potem Olek się odzywał że chyba dwieście tysiecy do sprzedania a wychodzi na to że sypalo cały czas Szkopek.
Ile mu tego mogło zostać.
Moim zdaniem resztki i po wynikach idziemy ostro w górę bez zbędnego balastu
No jeśli to jest ten Szkopek który pokazuje się na fejsie w porsche i pyta się na forum zyskownej strony giełdy gdzie jest najmniejsza prowizja to smy się inwestora doczekali.
Kto pyta o takie rzeczy. Tylko drobny spekulancik. Pewnie przerzuca się na inny papier gdzie będzie spekulować teraz. Kasę ma to wiecie że większymi pieniędzmi można ruszyć kursy wielu małych spółek pod byle info
A skąd wiecie, ze to spółka w kulki nie poleciała? Przegapili list albo cos? Albo może pan Robert wysłał zawiadomienie, z jakąś wadą i dlatego nie opublikowali, a potem dosłał korektę? Mozliwości są dziasiątki, jeśli to pan Robert rzeczywiście zawalił, to mu komisja karę wlepi, jak nie to może spółce? Piernik wie, nie wiemy jak jest naprawdę... Grunt, że sytuacja się wyklarowała. Myslę, ze do dzisiaj to juz został bez akcji, jak się posumuje wolumeny od tamtego dnia, to spokojnie wszystko mógł sprzedać.
OK, nie wiemy, dlaczego dopiero teraz, stąd domysły i snucie teorii spiskowych, ale z wieloletniego doświadczenia giełdowego można domniemywać, że ujawnił teraz, bo już się wysypał.
Tak jestem Szkopek. Spółka jest w doskonałym momencie jeśli chodzi o fundamenty, starty w przetargach itd, w dobrym momencie AT, otoczenie rynkowe sprzyja, dojrzała faza hossy będzie ciągnęła zaraz małe spółki.. a ja sypie akcjami....Wystarczyło napisać, "Faktycznie, może masz rację!" ;) Nie wiem skąd obsuwa, ale takich przypadków na giełdzie jest masa. Teorie spiskowe z 250k akcji ... XD Widzę niektórych nieźle fantazja ponosi ;) na luz Panowie. Sprzedał "no name" z ulicy, a spięcia jakby to Prezesowa waliła ;)
Jesli bedzie parcie do gory to 270 tys nie jest duzym problemem. Kwestia dobrych wynikow i dzialan pozytywnych. I paru gribasow zdolnych wziasc po 100 do 200 tys. Pzdr
Przymykanie oczu na łamanie prawa, machnięcie ręką na nieprzestrzeganie zasad, nieegzekwowanie swoich praw i nie zmuszanie instytucji, które te prawa i wymogi powinny kontrolować, są właśnie przyczyną istnienia państwa teoretycznego.
nawiedzony jesteś ;) państwo teorytyczne? powiedz to ludziom, którzy żeby zrobić porządny garaż na własnej działce muszą się starać o pozwolenia jakby dom budowali.. Skończ waść wstydu oszczędź. Właśnie z takimi głupotami mamy obecnie chorą biurokracje. Miejsca pracy pilnujesz? Urzędas?
Dnia 2017-11-08 o godz. 12:32 ~dani napisał(a): > nawiedzony jesteś ;) państwo teorytyczne? powiedz to ludziom, którzy żeby zrobić porządny garaż na własnej działce muszą się starać o pozwolenia jakby dom budowali.. Skończ waść wstydu oszczędź. Właśnie z takimi głupotami mamy obecnie chorą biurokracje. Miejsca pracy pilnujesz? Urzędas? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Najlepiej to niech każdy kazdy wuj na swój strój a co tam zasady i porządek, niech żyje anarchia :D. Zrozum czlowiecze, że jak dasz Polakowi choćby wąziutka furtkę na ominięcie prawa to masz gwarancję, ze z niej skorzysta i np. garaż nazwie budynkiem gospodarczym albo na dzialce pobuduje niby-domek dzialkowy i w nim zamieszka. Niestety Polacy są bardzo mocno przywiązani do zasady, że jak nie nagniesz glupich przepisow dla swojego interesu to jesteś frajer, kolego jedź do krajów takich jak Francja czy Wielka Brytania i zobacz jak tam ludzie szanują prawo i zasady współżycia w społeczeństwie i potem porównaj to do naszego grajdołka i wtedy będziesz miał odpowiedź dlaczego w Polsce na GPW jest tak mało kapitału małych inwestorów takich jak my. Nikt tu zadnych teorii spiskowych nie snuje tylko uważam, że ja grając fair wobec innych mam prawo oczekiwać tego samego a oszustwo nazwać oszustwem. I teraz jeszcze sobie pomyśl, że dzięki takim akcjom nie ma zufania do Aleji bo tu graja jacyś krętacze co obowiązki informacyjne mają gdzieś.
Nie napisałem nic o anarchii, jak nie masz argumentów to zamilcz. Nie znoszę jak ktoś naciąga moje wypowiedzi, ale obraca kota ogonem. Co do garażu. Niech buduje? Jego czy Twoje? Czemu ktoś ma dysponować moim mieniem jeżeli nie szkodzę nikomu? Jeżelibym szkodził środowisku czy społeczeństwu są od tego instytucje tak? Dochodzi potem do paradoksów, że cofają zezwolenia itd a wiesz czemu? Za głęboka kieszeń? Nie wiesz jak to funkcjonuje w tym kraju? Ta biurokracja powiększa te bagno. Jedynie zmniejszenie tej patologii mogłoby ukrócić nadużycia. Nie zrobią jednak tego, żeby takich ludzi jak Ty karmić bzdurami o praworządności siedząc wygodnie w garniaku z immunitetem w ręku.
Co Ty człowieku porównujesz z czym do czego? W zachodnich krajach w latach 90+ też układali ustawy Vatowe żeby się obłowić? Sięgnij do historii. Wszystko legalnie. W innych krajach też tak działało? Też byli okradani po wojnie przez Rosjan? Też siłą była narzucony ich ustrój i rząd? Jest mało kapitału, bo kraj jest zacofany w stosunku do Niemiec. W Forbsie? Chyba tak. Było o tym, że nasz płace z tym krajem zrównają się za 83lata. O jakich oszczędnościach możemy mówić do inwestycji? Człowieku z choinki spadłeś już przed świętami? Londyn? Największe miasto finansowe świata? Z czym chcesz porównać?
Takie herezje tworzysz zaślepiony w idee Państwa. Szkoda, że Ci co mają najwięcej do powiedzenia nie są tak zapatrzeni
Nie znasz sytuacji, więc nie używaj terminu oszustwo. Jak na "prawnika" używasz daleko idących wniosków na podstawie czego? Widzi missie? Z igły widły dosłownie
Dnia 2017-11-08 o godz. 14:21 ~dani napisał(a): > Nie napisałem nic o anarchii, jak nie masz argumentów to zamilcz. Nie znoszę jak ktoś naciąga moje wypowiedzi, ale obraca kota ogonem. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kolego mam argumenty i mozemy prowadzić dyskusję, w której bedziemy ich używać.
> Co do garażu. Niech buduje? Jego czy Twoje? Czemu ktoś ma dysponować moim mieniem jeżeli nie szkodzę nikomu? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- To mienie jest twoje tylko teoretycznie, w godzinie kryzysu twoje mienie może być blyskawicznie znacjonalizowane jak to juz w historii nie raz bywalo.
> Co Ty człowieku porównujesz z czym do czego? W zachodnich krajach w latach 90+ też układali ustawy Vatowe żeby się obłowić? Sięgnij do historii. Wszystko legalnie. W innych krajach też tak działało? Też byli okradani po wojnie przez Rosjan? Też siłą była narzucony ich ustrój i rząd? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Czy masz na mysli, że to ma usprawiedliwiać teraźniejsze zlodziejstwo obywateli? Jeżeli tak uważasz to znaczy, że również tkwisz w tej patologii.
> Jest mało kapitału, bo kraj jest zacofany w stosunku do Niemiec. W Forbsie? Chyba tak. Było o tym, że nasz płace z tym krajem zrównają się za 83lata. O jakich oszczędnościach możemy mówić do inwestycji? Człowieku z choinki spadłeś już przed świętami? Londyn? Największe miasto finansowe świata? Z czym chcesz porównać? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Malo kapitału? No to zorientuj sie ile miliardów leży na kontach prywatnych na 2% i ile ludzie kupują obecnie nowych mieszkań jako inwestycję pod wynajem (nie patrząc nawet na demografię naszego społeczeństwa)
> Takie herezje tworzysz zaślepiony w idee Państwa. Szkoda, że Ci co mają najwięcej do powiedzenia nie są tak zapatrzeni ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Jaką idee państwa? Moja idea to uczciwość wobec innych ludzi a nie dy.manie ich zeby wzbogacić sie o pare groszy.
> Nie znasz sytuacji, więc nie używaj terminu oszustwo. Jak na "prawnika" używasz daleko idących wniosków na podstawie czego? Widzi missie? Z igły widły dosłownie ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Nie jestem żadnym prawnikiem a taki nick wpadł mi do glowy całkiem przypadkowo w czasach gdy rejestrowałem sie na forum mecz.pl jakieś kilkanaście lat temu. Sytuacje znamy z komunikatów i z nich wiemy, że ktoś innych zrobił w wała i i na ten moment to są fakty.
>Kolego mam argumenty i mozemy prowadzić dyskusję, w której bedziemy ich używać.
To ich używaj, a nie wmawiaj mi, że napisałem coś co nie miało miejsca- anarchii
> To mienie jest twoje tylko teoretycznie, w godzinie kryzysu twoje mienie może być blyskawicznie znacjonalizowane jak to juz w historii nie raz bywalo.
Co ma piernik do wiatraka? Piszesz byleby pisać? Nie rozumiem tego?
> Czy masz na mysli, że to ma usprawiedliwiać teraźniejsze zlodziejstwo obywateli? Jeżeli tak uważasz to znaczy, że również tkwisz w tej patologii.
Ta patologia tyczyła się biurokracji nie zachowań społeczeństwa. Czytanie ze zrozumieniem. I nie usprawiedliwiam złodziejstwa. Szkopek Cie okradł? Poważnie? Złóż doniesienie o popełnieniu przestępstwa prosto do prokuratory...albo streszcze to inaczej. Co ma piernik do wiatraka?
> Malo kapitału? No to zorientuj sie ile miliardów leży na kontach prywatnych na 2% i ile ludzie kupują obecnie nowych mieszkań jako inwestycję pod wynajem (nie patrząc nawet na demografię naszego społeczeństwa)
To w innych krajach nikt nie trzyma pieniędzy na lokatach czy nie kupuje nieruchomości? Bo nie rozumiem. Tak mieszkania na inwestycje... oświeć mnie jaki jest stosunek do innych krajów rozwiniętych,
> Jaką idee państwa? Moja idea to uczciwość wobec innych ludzi a nie dy.manie ich zeby wzbogacić sie o pare groszy.
Po raz kolejny. Okradł Cie? Dysponował swoim kapitałem. Człowiek z ulicy niezwiązany ze spółką. Kupił zarobił sprzedał w czym problem? Czegoś nie rozumiem? Fanem 500+ jesteś? Ma się podzielić z Tobą czy jak? Wytłumacz
> Nie jestem żadnym prawnikiem a taki nick wpadł mi do glowy całkiem przypadkowo w czasach gdy rejestrowałem sie na forum mecz.pl jakieś kilkanaście lat temu.
To nie oskarżaj nikogo o takie czyny. Taka rada na przyszłość, anonimowość w sieci to bujda.
> Sytuacje znamy z komunikatów i z nich wiemy, że ktoś innych zrobił w wała i i na ten moment to są fakty.
Jaką sytuację znasz? Pomyśl i czytaj ze zrozumieniem. Pismo-list wpłynął w tym i w tym dniu. Kiedy został wysłany, co było zrobione po drodze... tych informacji nie znamy. Pomyśl.
Tylko za co ma ja dostać? Skąd wiesz, że nie wysłał w terminie informacji do spółki. Fascynuje mnie ta powszechna pewność, ze to pan RS nie dotrzymał terminu a nie spółka. Albo, że po drodze coś się nie wydarzyło. Skąd ta wiedza, że to rozpuszczony dzieciak? Znalazłeś jakiegoś Szkopka na facebooku i zakładasz że to on? :D Sam dzieciak jesteś, skąd wiesz, czy RS z naszej spółki w ogóle ma konto na facebooku :D Co za dziecinada się na tym forum zrobiła. Jakiś koleś kupił akcje miał zysk i je sprzedał, a sracie jakby spółka bankrutować miała. Nie dziwota z takim akcjonariatem, że mielimy się w miejscu.
aż się z Tobą abc zgodzę.. 250k akcji człowiek NIEPOWIĄZANY w żaden sposób ze spółką a panika jak nie wiem.. kpina dosłownie i pomyśleć, że tacy ludzie mają pieniądze do inwestycji....trochę szacunku i dystansu do świata...
Dnia 2017-11-08 o godz. 17:20 ~dani napisał(a): > aż się z Tobą abc zgodzę.. 250k akcji człowiek NIEPOWIĄZANY w żaden sposób ze spółką a panika jak nie wiem.. kpina dosłownie i pomyśleć, że tacy ludzie mają pieniądze do inwestycji....trochę szacunku i dystansu do świata... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Gdziety tu widzisz panikę? Kto panikuje? Stwierdziliśmy fakt, że koleś niedopełnił obowiązku informacyjnego a ty tu o jakiejś panice. Ogarnij się człowieku bo bronisz Szkopka tak zaciekle jakbyś to ty nim był i na dodatek zaczynasz jakieś insynuacje, ze to może spółka zawiniła a może jeszcze poczta, bredzisz jak byś był pod wpływem czegoś mocniejszego.
fakt ze pisemko wysmarowane jak na kolanie przez gimnazjaliste.brak na nim daty rowniez moze sugerowac to o czym mowia inni forumowicze ale to juz nie nasza sprawa za pare dni raport i pare inf.technicznie rowniez jest ciekawie.czy polecimy.zobaczymy
> Gdziety tu widzisz panikę? Kto panikuje? Stwierdziliśmy fakt, że koleś niedopełnił obowiązku informacyjnego a ty tu o jakiejś panice. Ogarnij się człowieku bo bronisz Szkopka tak zaciekle jakbyś to ty nim był i na dodatek zaczynasz jakieś insynuacje, ze to może spółka zawiniła a może jeszcze poczta, bredzisz jak byś był pod wpływem czegoś mocniejszego.
Panika masz rację, źle to ująłem. Co nie zmienia faktu, że brak Ci argumentów i robisz prywatne wycieczki? Żałosny jesteś. Napisałem CI już wcześniej, skończ tą dyskusję, bo już teraz doskonale wiem jaki poziom prezentujesz. Zgrywasz mądrego, a tak naprawdę nic ciekawego do powiedzenia nie masz, same wymijające odpowiedzi. Co może też wynikać z tego, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Napiszę Ci jeszcze raz, nie dziękuj.
Nie piszę kto zawinił. Napisałem tylko, że obsunięcie terminu może być spowodowane: -Poczta Polska, co nie jest żadną nowością. Choć usługi się poprawiły to nie wiemy jaką formą wysłał. -Spółka nie wiesz jakie są procedury, kto był upoważniony do odebrania listu. -Forma listu budzi wątpliwości nie zdziwiłbym się gdyby pismo przekazali do autoryzowanego doradcy czy dążyli do potwierdzenia informacji Reasumując, jak coś Cie przerasta powiedz, z chęcią wytłumaczę. Nie jesteś na moim poziomie, ale będę pisał prostszym językiem jeśli nie zrozumiesz. Nie ma problemu.
Nie chodzi mi o niego, a o mentalność ludzi. Teraz chodzi mi tylko i wyłącznie o to. O oskarżenie o oszustwo czy nie wiem jak to nazwać. Chęć dysponowania nie swoimi pieniędzmi? Zawiść? Zazdrość?