Zastanawia mnie jak długo potrwa jeszcze ten marazm w notowaniach, a raczej ich braku.Jak ktoś z forumowiczaów ma jakiś pomysł to z przyjemnością wysłucham
niestety ale na kurs duzy wplyw mialy wypowiedzi Glapinskiego i porownanie wrecz do Amber Gold.... ustawa o opodatkowaniu reitow ma kluczowe znaczenie a jak widac "dobra zmiana" glowy do reitow nie ma.... choc reity sa zdecydowanie lepszym celem inwestowania dlugoterminowego niz kupowanie polis np.oferowanych przez np. NN. Poczekajmy na wyniki i zobaczymy ile wyplaca za 2017 oczywiscie nie caly rok .
Do u sugest material differences in Polish and English version of GPRE 's prospect? Or u have different prospect on mind? By the way Griffin share are not performing well on NYSE either.....
Może warto przytoczyć w tym miejscu analizę Inedukacjo.pl sprzed debiutu Griffin Premium http://inedukacjo.pl/przeglad-inedukacjo-32017/
Może Andi miał właśnie to miał na myśli mówiąc o przeczytaniu prospektu emisyjnego po angielsku... Że rzeczy, których się tam dowiedział nie napełniały optymizmem.
Ja bym w życiu tego nie rozgryzł, ale miałem szczęście przeczytać tę analizę Inedukacjo przed debiutem i dzięki temu nie kupiłem akcji !!! :D :D
ze spadkiem ceny akcji mozna bylo sie liczyc poniewaz na reit zarabia sie na wyplacie dywidend a nie przyroscie wartosci akcji. Zobaczymy co pokaza dzis w raporcie poniewaz zmienili date publikacji z 28/09 na 21/09. A poniewaz zarabia sie na kuponie ( czyt:dywidenda) to akcjonariusz dominujacy za wszelka cene stara sie ograniczyc FF. Tak to dziala.
Chyba nie bardzo rozumiem. Nie wiem co to jest FF. Co prawda za kumaty może nie jestem, ale: cena emisji wynosiła 5,7 zł. Dzisiaj wynosi 4,6 a więc spadek wyniósł 19,2%... Z tego co widzę na bankierze to Griffin nie wypłacił jeszcze żadnej dywidendy, więc akcjonariusze są stratni prawie 20% w pół roku... A nawet jak wypłacą w końcu dywidendę to kurs jest korygowany w dół na drugi dzień. Oczywiście nie mówię, że Griffin to zła inwestycja. Tego nie wiem. Cieszę się tylko że nie kupiłem akcji, bo byłbym stratny. Rozumiem, że niektórzy lubią otrzymywać tylko dywidendy, ale fajnie jeżeli kurs pozostaje (chociaż) bez zmian. Inaczej nie ma zysku. Ja tak to widzę.
A poniewaz zarabia sie na kuponie ( czyt:dywidenda) to akcjonariusz dominujacy za wszelka cene stara sie ograniczyc FF...
ja nie widzę żeby ktokolwiek coś ograniczał. FF jest na poziomie 30% - czyli całkiem sporo - a obroty? Jakaś masakra. Mam wrażenie że ci co zakupili - mają właśnie stratę 20% - zakopali i czekają.. choćby do pierwszych konkretnych komunikatów o dywidendzie - czyli przyszłego roku. jak nie bedzie odpowiadała oczekiwaniom - bedzie niezły zjazd. Tymczasem jest raport z pierwszego półrocza - nie jestem analitykiem, ksiegowym.. ale wydaje mi sie że jest dobry.. czemu to nie rośnie, a wrecz przeciwnie - spada? Nie mam pojęcia. Ile trzeba dywidend żeby odrobić straty z debiutu? 5 lat, 7... To długo. a gdzie zarobek? A jak sie cos posra w tym czasie? zakopać na kolejne 5, 10 lat?? Kurs musi iść coś do góry inaczej trzymanie dla samych dywidend nie jest warte świeczki... Zwłaszcza u nas. Odcinanie, podatek, dyw.raz w roku..... ech...
spadki sa na niskich obrotach co powoduje ze nawet mala sprzedaz spycha kurs znacznie silniej. Raport jest pozytywny dla GPRE - jesli koniec roku nie bedzie gorszy od polrocza to dywidenda bedzie wysoko - wg szybkich wyliczen nie bedzie nizsza od 6 % kursu z dnia emisji. Taki urok reita ... ale masz racje to jest dla dlugodystansowcow. Ponadto komus bardzo zalezalo aby zepsuc klimat wokol reit-ow (wypowiedz Glapinskiego i porownanie do AmberGold - dziwie sie ze wladze spolki nie zareagowaly na takie porownanie , wycofanie sie Moraw. z ustawy o reit-ach i zaproponowanie rozwiazania a la dobra zmiana czyli wylacznie mieszkaniowka jest unikalnym rozwiazaniem w porownaniu do krajow gdzie REIT jest w portfelach funduszy emerytalnych).
Hi Oto tekst, ktory dzisiaj opublikowalem na forum CFI
26 sesji wzrostowych na REIT ach
Hi Proponuje ostroznosc wszystkim spekulujacym na spadki firm zyjacych z najmu nieruchomosci. W obliczu rozwoju takich firm, ktore wlasnie wchodza w 26 sesyjna hiperbole zwiazana z wyzsza inflacja i sezonowoscia pozostalych firm, szczegolnie technologicznych nalezy uwzglednic mozliwosc pomylki we wlasnych szacunkach. Ktos bedzie musial stracic aby mogl zarobic ,,,ktos. Firmy typu REIT maja przed soba tak czy inaczej jeszcze 19 miesiecy wzrostowych czyli do 26 kwietnia 2019, kiedy to rynki zdyskontuja ostatnie podwyzki stop procentowych w USA w ramach rownowazenia bilansu FED, Niestety dzisiejszy liderzy straca prawie 78% na wartosci, zanim trandy trwale sie odwroca przed nastepnym cyklem dekadowym. Dedykuje to przede wszystkim profesorom i doktorom od ...historii analizy technicznej, piszacym ksiazki i takim noblistom, ktorzy juz kiedys potracili miliardy USD srodlow powierzonych w zarzadzanie. O wszystkowiedzacych domoroslych, teoretycznych, analitykach nie wspominam. Indeksy beda musialy oddac srednio 42% od 19 wrzesnia liczac, zanim chinagedon sie wypelni, Kazdy, kto dzisiaj mysli, ze ma racje, moze w krotkim czasie nie miec z czego zyc. Tutaj wspomne slowa slynnego guru z Wall Street, mianowicie, ...ze kiedy wszscy mysla, ze jest juz jest po korekcie spadkowej i czas na wzrosty,to .... na drugi dzien przychodzi ,,, krach kto sie wstrzyma, a kto ...nie wytrzyma ... oto jest pytanie?
Firmy typu REIT maja przed soba tak czy inaczej jeszcze 19 miesiecy wzrostowych czyli do 26 kwietnia 2019, kiedy to rynki ..
jakos nie widze wzrostów na naszym papierze... wręcz przeciwnie.
Niestety dzisiejszy liderzy straca prawie 78% na wartosci, zanim trandy trwale sie odwroca przed nastepnym cyklem dekadowym. GPRE na pewno nie jest liderem.. chyba ze spadków... Kompletnie nie rozumiem tej wypowiedzi... Czy Liderzy to spółki z innej branży? jakiej? Czy to oznacza ze najpierw inne branże muszą pogrążyć się w spadkach zanim Reity zaczną iść w górę?
A już:
Indeksy beda musialy oddac srednio 42% od 19 wrzesnia liczac, zanim chinagedon sie wypelni,
skąd ta data? skąd te 42%? Jaki Chinagedon? Czy w ciągu roku przewidujesz jakiś pogrom na rynku chińskim? Tak czy owak - śmierdzi na kilometr analizą techniczną (nie wiem skąd wziętą), więc kawałek typu:
Dedykuje to przede wszystkim profesorom i doktorom od ...historii analizy technicznej, piszacym ksiazki i takim noblistom, ktorzy juz kiedys potracili miliardy USD srodlow powierzonych w zarzadzanie. O wszystkowiedzacych domoroslych, teoretycznych, analitykach nie wspominam... (jak rozumiem - krytyczne podejście do analizy technicznej opierajacej się przecież na historycznych danych) jest dla mnie kompletnie z czapy.. Ogólnie to jakiś bełkot. Albo ja jestem jakiś przygłupawy. Można prosić o jakies konkretne wnioski, argumenty czy coś?
Śledzę notowania GPRE od debiutu i współczuje tym co kupili i trzymają. Obawiam się, że niderlandy (czytaj cwaniak z zachodu) znaleźli naiwnych na naszym rynku i wcisneli im przysłowiowe g....no.
Dokładnie. Myśłe tak samo. najciekawsze jest to ze cwaniaki z zachodu a dokładnie NL znależli fundusz nalezacy do NL który zakupił za duż akwotę? Przypadek? Nie sądze. Ciekawi mnie który z zarządzających podjał taka decyzje aby zakupić ten chłam. Zwykły koles który prowadzi bloga opisał jakei sa niebezpieczeństwa i wieksze prawdopodobienstwo ze tak będzie a fundusze posiadajace tuziny analityków obracajacych duża kasą nei widzą w co pakuja kase? Przecie to sie do prokuratury nadaje. Sam kupiłem trochę akcji jako alternatywa do Obligacji. Na szczęście bardzo mała ilość. Przełknę to nawet jak spadnie dużo niżej. Nastawiłem sie na dywidende co najgorsze tej tez może nie być jak rynki odwala czarny scenariusz.
Witam. DM BZ WBK w dniu 17.05.2017 rekomendował cenę docelową dla akcji GPRE 7,32 pln a dzisiaj ten sam DM bierze udział w wezwaniu po 5,5o pln . Wytłumaczenie jest tylko jedno , zaplanowane oszustwo kupujących .
hehe faktycznie fajnie to ująłeś Skinni. Trochę to dziwne, aby "zwykły koleś" wiedział więcej niż gromada analityków z TFI. Co albo sugeruje, że TFI i cały system finansowy są umoczone w przekręty (bo nie pierwszy raz zdarza się coś podobnego) albo ten zwykły koleś jest niezwykły...
no nie wiem.. z jednej strony "zwykły koleś" sprzedający na blogu szkolenia a z drugiej sporo analityków mówiących co innego + inwestor który robi wezwanie sporo powyżej aktualnej ceny
tak na logike troche ciężko mi uwierzyć, że kolejne jelenie wykładają grubą kase na zakup biznesu który w przypadku wzrostu stóp procentowych ma przestać mieć racje bytu
sam nie wiem co zrobić - na tą chwile trzymam i myśle... troche coś za dużo jest chętnych na tą firme od "cwaniaczków z zachodu" :)
Zauważ ze dla ciebei to tylko pare groszy różnicy. emisja 5,70 wezwanie 5,50. Policz ile milionów jest akcji na tym gównie to wtedy zrozumiesz czy to mało. Mało tego nadal będa trzymać aktywa w ręku i kosic z tego siano i nie bój się oni sobie poradzą. A te ujawnienia informacji poufnych po terminie itp. To myslisz ze to tak przez przypadek? Jesli chodzi o goscia z bloga. To on ni eobraca naszymi pieniedzmi tylko swoimi. Ci którzy obracaja milionami to je maja własnei z takich przekrętów i od ludzi którzy dorobili sie nei na giełdzie tylko z innej dizałalnosci i dywersyfikuja swoje inwestycje w postaci wpłat do róznego typu FIZ itp. Tak szybko i prosto piszac.
MM musisz wiedzieć że oprocentowanie lokat w Holandii to 0,15% w skali roku. To niech teraz taki fundusz powiedzmy Holenderski wyciagnie dla swoich klientów pewne 3% rocznie. Klienci którzy popłacali po pare milionów lub nawet setki tysięcy euro mordę będą mieli jak banan z tych 3%.
Tak to nie żart mi oferowali na rachunku NL 0,05% w skali roku do 25tys. Powyżej 25-50tys (0,10%) i powyżej 50tys euro 0,15%euro w skali roku z wypłata odsetek raz do roku. Nieżle co? Co kwartał zmiejszają o 0,05% i tak juz od niecałych dwóch lat.