• czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Buldożer [77.253.90.*]
    http://www.urbanity.pl/kujawsko-pomorskie/bydgoszcz/nordic-haven,b3674

sami sobie odpowiedzcie
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Edek [82.139.20.*]
    To stara informacja sprzed 4 lat
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~obserwator [78.88.31.*]
    Nie wprowadzaj w błąd. Przeczytaj jeszcze raz link :-) pisze jak byk konstrukcja (rozpoczęcie budowy) 2013r  Oddanie do użytku
    IV Q 2016 r ;-)) i co się mówi ?? :-)  :-( ( przepraszam)

• Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Bolek [178.6.8.*]
    Hej sam posiadam akcje interbud od 2lat, i chcialbym zeby kurs byl jak najwyzszy, umowa z Nordic have zostala wypowiedzona w 2014r, wiec interbud nie zarobil nic z tego tylulu,po oddaniu budynku pod koniec 2016r, kwota jaka zarobil interbud z tego tytulu to 15ml uwzgledniona w 2014r
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Buldożer [77.253.90.*]
    Dnia 2017-02-25 o godz. 12:41 ~Bolek napisał(a):
    > Hej sam posiadam akcje interbud od 2lat, i chcialbym zeby kurs byl jak najwyzszy, umowa z Nordic have zostala wypowiedzona w 2014r, wiec interbud nie zarobil nic z tego tylulu,po oddaniu budynku pod koniec 2016r, kwota jaka zarobil interbud z tego tytulu to 15ml uwzgledniona w 2014r

Dnia 2017-02-25 o godz. 12:41 ~Bolek napisał(a):
    > Hej sam posiadam akcje interbud od 2lat, i chcialbym zeby kurs byl jak najwyzszy, umowa z Nordic have zostala wypowiedzona w 2014r, wiec interbud nie zarobil nic z tego tylulu,po oddaniu budynku pod koniec 2016r, kwota jaka zarobil interbud z tego tytulu to 15ml uwzgledniona w 2014r

Dzięki za info. Tak to prawda. Pytanie czy nie było tam zawiązanej rezerwy na część roszczenia ?

Tak jak w dwóch opisanych poniżej przypadkach?

zawarcie sądowej ugody
    pomiędzy Jednostką Dominującą a
    Wojewódzkim specjalistycznym Szpitale
     w Białej Podlaskiej
    która zniosła wzajemne roszczenia stron na kwotę 2,3 mln zł.
    W 2014 roku firma zawiązała rezerwę w kwocie 2,3 mln PLN w związku z tym roszczeniem, ugoda została zawarta 31 Grudnia 2015, a rezerwa nie została rozwiązana w 2015 roku, należy się spodziewać jej rozwiązania w bilansie 2016

Electric Power – rezerwa w kwocie 3,7 mln PLN ujęta w sprawozdaniu za 2014 rok, na skutek zakończenia sprawy sadowej roszczenie pomniejszone o kwotę  1,6 mln PLN, należy się spodziewać pomniejszenia rezerwy o kwotę 1,6 mln w bilansie 2016 roku
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/INTERBUD-LUBLIN-S-A-Informacja-nt-zakonczenia-sprawy-sadowej-z-kontrahentem-7482616.html

I kolejne pytanie. Czy macie jakieś oficjalne bądź podane do publicznej wiad. informacje dot. poszukiwania inwestora strategicznego przez dominującego akcjonariusza?
    Probowalem poszukac jakiegos info na ten temat,ale w necie nic nie znalazlem, pisalem kiedym email do zarzadu firmy po kilku tygodniach dostalem odpowiedz ze, sa ta scisle tajne informacje o ktorych sp
    Ktorych spolka nie moze udzielac,
    Oczywiście jest to informacja publiczna w rozumieniu "Ustawy o obrocie papierami wartościowymi". Dlatego pytałem o oficjalne informacje, lub podane do wiad. publicznej np. w formie artykułów czy notatek prasowych. Zdarza się ze prasa branżowa informuje np. o toczących się rozmowach pomiędzy podmiotami. Stąd zamieściłem info o biurowcu w Bydgoszczy, gdyż w mojej ocenie deweloper ten mógłby być potencjalnym nabywcą pakietu akcji Interbud S.A. tym bardziej, gdy sprzedał nieruchomość; a swoją drogą, nie wiem czy zauważyłeś że w propozycji postepowania układowego konwersja części zadłużenia na akcje (emisja akcji imiennych dla banków 3 mln akcji - 9,25 mln PLN) miała się odbyć w cenie ca 3 złote za akcję. Należy zatem uznać, że banki nie byłyby raczej zainteresowane sprzedażą akcji poniżej ceny 3 PLN/ za akcję. A raczej bardziej byłyby skłonne poczekać do momentu kiedy firma stanie na nogi i cena akcji będzie oscylować w okolicach 5-6 PLN; jest także mało prawdopodobne aby p. Matacz chciał sprzedać swój pakiecik poniżej 3 PLN za akcję, tym bardziej, że kilka lat temu był łaskaw sprzedać część akcji za 15 PLN za akcję. Raczej zatem jestem skłonny przypuszczać że obecni akcjonariusze większościowi mogliby być hipotetycznie zainteresowani zwiększeniem swojego zaangażowania, biorąc pod uwagę bardzo niską ceną akcji. Osobiście podoba mi się w tej firmie, że walczy, nie poddaje się mimo trudności. Byłoby miło gdyby włodarze dali jakiś pozytywny sygnał akcjonariuszom, np. w formie zakupu akcji spółki przez obecny zarząd i RN na GPW
    No z tym masz racje,zarzad nie odda akcji po 1zl, ja tez nie
    A tak swoja droga to dzieki za pare informacji, widze ze jestes troche ogarniety w interbudzie,a tego tu brakuje,bo jak widze wpisy trup uciekac to mi rece opadaja,kiedy nie inwestowac jak w trudnym czasie jak spolka sie wygrzebie to juz bedzie za pozno,kazdy bedzie kupowal,teraz kupuja nieliczni ktorych stac na ryzyko.
    Zawsze kupuję akcje spółki po dogłębnym zbadaniu jej standingu. Największą stopę zwrotu udaje się osiągnąć na spółkach w tarapatach. Ci co krzyczą "trup uciekać" też tak robią, tyle tylko że ich strategia polega na zebraniu jak największej ilości akcji jak najtaniej i oddaniu po jak najwyższej cenie. Zatem dla mnie jak widzę "trup uciekać" to zastanawiam się kto i po co stara się być takim dobrym Samarytaninem i dlaczego przestrzega biedne owieczki przed "złym".
    Hehe zgadza sie nikt normalny nie majacy pojecia o gieldzie nie marnuje swojego czasu zeby wejsc na forum i ostrzegac ludzi, mam jeszcze present 24 kupiony po 6gr trzymam caly czas oraz ekoexport.
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~666 [95.155.82.*]
    Czasami, w co pewnie nie uwierzysz, ten Samarytanin robi to z jednego banalnego powodu, bo po prostu krew go zalewa jak widzi jak to spasione, obtłuszczone, uzbrojone po zęby stado wilków tandetnymi sztuczkami robi wodę z mózgu tym biednym, bezbronnym owieczkom, wysysa z nich wszystko co można, świetnie się przy tym bawiąc, a potem wraca zadowolone z siebie do swojej wypasionej ostoi i doskonale bawi się dalej. :-)

link 

link 

link

O inwestora strategicznego może być ciężko bo branża jest ciężka. Dla nich naprawdę szacunek, że jakoś tam walczą, co z tego jest prawdą i co będzie zobaczymy.
    Być może niekiedy tak jest, ale dużo częściej jest odebranie akcji leszczom poniżej ich wartości i później odsprzedaż tym samym leszczom tych samych akcji 3 x drożej.

Poniżej przykłady nieruchomości biurowych w Lublinie na sprzedaż; na tej podstawie mogę estymować wartość biurowca Rupes na minimum 12-15 mln PLN, to znacznie więcej niż kwota 4,2 mln podana w tej notatce prasowej. Nigdzie także nie widzę ogłoszeń sprzedaży tego konkretnego biurowca. Wszystkie nierucchomości Interbudu wyceniane są w wartości godziwej na 43 mln PLN, KW tych działek znajdują się w sprawozdaniach rocznych, ponadto ok 25 mln widnieje w zapasach- są to obiekty w trakcie budowy, lub na wynajem. Wkrótce powinien zostać oddany obiekt handlowy którego sama budowa kosztowała kilkanaście (12,5) mln PLN co wynika z raportów.

link
    link
    link
    link 

Nie przemawia do mnie argument że branża jest ciężka i że nie znajdzie się inwestor na Interbud-Lublin. Mogę podać szereg przykladów. Branża jest ciężka ale nie brakuje w niej cashu. W dodatku od ok. roku rynek znacznie się podźwignął. Sądzę , że firma jest na dobrej drodze aby spełniać warunki dla inwestora strategicznego. Ma szereg atutów np. doświadczenie w budowie budynków użyteczności publicznej w tym szpitali i szkół. Trzeba jeszcze porozumieć się z kilkoma wierzycielami takimi jak RDW i Mota-Engil. W każdym przypadku zostaną rozwiązane kolejne rezerwy celowe. Firma jest do uratowania. Jest w trakcie recovery. Akcji nie ma jest płytko. Kto będzie cierpliwy ten wygra.
    Ten przy Turystycznej to ten stary link

Tamtego nowego nie było nigdzie ani wyceny ani na sprzedaż. Zresztą było by to w mojej ocenie kompletnie nie racjonalne bo jest chyba w 100% wynajęty, przynosi dochód, a poza tym stanowi dobrą podstawę zabezpieczeń.

Co do dalszego bytu to ich wstępny plan restrukturyzacyjny, tylko ten który jest tutaj w komunikacie https://www.bankier.pl/wiadomosc/INTERBUD-LUBLIN-S-A-Zlozenie-wniosku-o-wszczecie-postepowania-ukladowego-w-ramach-przepisow-prawa-restrukturyzacyjnego-7444843.html dla mnie jest strasznie defensywny :-(. Zwróć uwagę tam jest wejście w zasadzie wyłącznie w mieszkaniówkę, a tutaj pomimo, że lubię wymianę poglądów z Tobą :-), upieram się, że takie zawężenie profilu na tamtym rynku na ten moment może być początkiem końca. Pieniądze są w komercji, mieszkaniówka na granicy opłacalności na tamtym rynku. Tu już BOŚ w wycenie kupę lat temu sygnalizował niebezpieczeństwo nasycenia tego rynku http://bossa.pl/_gAllery/aid15781/interbud-lublin_raport_analityczny.pdf

Oni wchodzą w konsorcja na terenie kraju, to widać, tylko jak to jest incydentalne to tak jakby tego nie było. Ja perspektyw upatruje w budownictwie przemysłowym i poszukiwaniu tutaj możliwości dla nich ale jak sam doskonale wiesz to samo się nie zrobi :-).  

Popyt na mieszkaniówkę ciągle jest , mieszkanie na swoim itd. firma buduje także obecnie obiekty handlowe, ponadto z raportów okresowych wynika, że szereg innych mniejszych inwestycji w budynki użyteczności publicznej. Plan się opracowuje dla wierzycieli. Oni są dosyć kumaci w kwestiach strategii i znajomości rynku. Trochę słabo radzą sobie z bankami i kontrahentami typu Bouygues, czy Mota-Engil.
    Generalnie widzę co się dzieje na akcjach spółki, i wiem że jest ich coraz mniej w obrocie. Brak impulsu do wzrostu, ale brak akcji do zwalenia kursu. W związku z tym ktoś kto ma dużo akcji gasi impulsy wzrostowe i stara się zbierać na niższych poziomach. To czasochłonna i żmudna strategia. W miarę jak ustanie podaż i zaczną się pojawiać kolejne pozytywne sygnały ze spółki, kurs akcji powinien rosnąć. Możliwy jest także kolejny mocny wzrost. Przy tym historia tego waloru pokazuje kilka różnych możliwosci, trudno tutaj spekulować czy wyjście w górę z formacji diamentu o kolejne 50-70% czy wzrost od razu o 100-120% i potem wyjazd na 3,50 czy też ktoś będzie próbował dalej powoli spuszczać kurs i dopiero potem mocniejszy wzrost (najmniej prawdopodobne - nie ma czym straszyć po otwarciu postępowania układowego). Mozliwy jest także scenariusz jak na MSZ. Zauważ że od razu spadły obroty. Z całym szacunkiem ale to nie jest efektywna strategia. Moim zdaniem wybicie może mieć miejsce na dniach.

Weź także pod uwagę, że mieszkaniówka, nawet jeśli jest mniej rentowna, to ryzyko dla dewelopera jest mniejsze, ponadto w przypadku Interbudu - zarabiają na wzroście wartości działki. Zastanawiałeś się nad strukturą akcjonariatu?

2,1 mln akcji w FF, jak się dzieli?

moja hipoteza:

300-500 k - 1
    150-300 k - 2
    100-150 k- 3-4
    50-100 k - 7-8

wszyscy pozostali ok 200-300 k
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~obserwator [78.88.31.*]
    Matematycznie 358k daje 5% więc takiego przedziału od 358 - 500k bym się nie spodziewał.
    chyba że na dwóch, trzech rachunkach ;) biorąc pod uwagę mielenie akcjami - bardziej niż prawdopodobne.
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Hillela [46.238.247.*]
    To zwykła spekula tacy tu grają i ulicę ubierają tak to wygląda dziś
    nie bardzo. Co to znaczy zwykła spekuła?

spekulacja to strategia. Cała giełda to spekulacja. Jest spekulant który zbiera i wyrzuca na +20-30% i potem liczy że mu znowu oddadzą tanio. Taką ma strategię. Skuteczną do czasu aż przestana oddawać i aż przyjdzie większy spekulant i mu zabierze.

Co to znaczy ubiera ulicę? Widzisz tu ulicę? Bo ja nie. Tu jest kilku spekulantów zgoda i kilku weteranów i lokalnych patriotów. A ulicy żadnej tu nie ma. Pojawi się przy 5-6 złotych dopiero i może zarobi nawet do 7-8

• Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Bolek [84.62.101.*]
    Ok ale teraz calkiem serio ile myslisz ze dociagnie do maja do wynikow???,ja stawiam na 2zl, bo 5,6zl to raczej ciezko bedzie musi p7jawic sie inwestor oraz poprawa sytuacji spolki.
    nie bawię się w takie spekulacje :) Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe. Staram się tą zasadą kierować.

A co będzie zobaczymy :)
    A mnie się wydaje, że zamiast dzielić skórę na zwierzu który siedzi schowany w krzakach, trzeba poczekać przynajmniej do zgromadzenia wierzycieli i głosowania nad układem :-) bo może się okazać, że zwierz jesienią i zimą strasznie wychudł i wyliniał i nie humanitarnym będzie w ogóle polowanie na niego ... :-)

W kwestii zainteresowania zaś to moim zdaniem spółka raczej dla koneserów i lokalnych patriotów którym chce się bawić w takie rzeczy... , tzw. spekuła ma raczej na chwilę obecną wiele znacznie nośniejszych i szybszych tematów, a dla ulicy temat za mało popularny....

Poza tym postępowanie układowe i jego wynik to jedno, a dalsze perspektywy pod wycenę na poziomie choćby 5 :-) to drugie :-) i to drugie to wg mnie naprawdę w przypadku tej spółki, przy takim planie działania jak ten przedstawiony przy okazji otwarcia post. restrukturyzacyjnego, bardzo trudny temat ....      
    spokój wodza, może nie będzie potrzebna rada wierzycieli ?

może zwierz przebudzi się ze snu zimowego otrzepie się i pobiegnie chyżo przed siebie :)

no jak ?? sąd nad zwierzem musi być :-)))

najpierw pomocnik weterynarza musi zwierza zbadać, potem zda relację weterynarzowi, a ten wtedy niezwłocznie zawezwie głównych łowczych co by się ułożyli :-) jak się ostatecznie ułożą to dopiero tak wyleczonego zwierza wypuszczą na wolny wybieg i dopiero wtedy inne łowcze będą mogły na niego zapolować .... :-)))

z własnego doświadczenia jednak wiem, że po chorobie należy się pewien okres rekonwalescencji i dopiero za czas jakiś można "chyżo przed siebie" :-)))
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Roman [89.64.21.*]
    A możecie mi odpowiedzieć na jedno pytanie. Skąd wezmą pieniądze na te wszystkie super inwestycje, o których piszecie??
    Jak to skąd? z banku.

wszystkie firmy deweloperskie tak robią.

muszą sprzedać dwie, trzy nieruchomości (nota bene ich wycena księgowa nijak się ma do rzeczywistej) odzyskac zdolność kredytową (co już się udało, bo roboty na dokończenie budynku C muszą mieć gwarancje bankowe) i dalej działać. Ewentualniep. Matacz i spółka muszą sprzedać swoje udziały firmie, która ma lepsze koneksje z bankami typu BBI Dev LC CorP, Echo Investment. A my musimy być wystarczająco sierpliwi aby doczekać ceny za akcję 4-5 PLN. To wszystko. Ewentualnie ,ożna oddać akcje po 1 PLN komuś kto je zbiera, jak uzbiera masę krytyczną to kurs wystrzeli na 3,5 - 4 PLN tak czy inaczej. Zatem nie jest to spółka dla leszczy na tym etapie. Leszcz muszą poczekać z zakupem 2-3 miesiące co najmniej.

Przepraszam, że to napisze ale nie masz pojęcia o czym mówisz.
    1. Nie znam banku, który da kredyt spółce w upadłości z 23 mln straty po 3 kwartałach. Ewentualnie Provident. Spóła nie pozyskała kredytu w 2015 kiedy miała zyski więc tym bardziej teraz się nie uda.
    2. Sprzedaż nieruchomości nic im nie da bo wszystkie działki są zastawione hipoteką więc kasy nie zobaczą (wycena, których działek ma się nijak do rzeczywistości??)
    3. O jakich gwarancjach bankowych na budynku C mówisz????????
    4. Nikt nie przejmie spółki, która ma więcej długów niż majątku i bardzo złą opinie na rynku więc o sprzedaży bądź inwestorze strategicznym nie ma mowy.

Panowie nie ma co gdybac,kazdy ma swoje zdanie na temat spolki i kazdy inwestuje ile chce i na swoje ryzyko, ja jestem pewien ze 1zl to i tak dlugo nie bedzie,mimo wszystko podbija kurs na pare zlotych bo inaczej Pan Matacz straci najwiecej nie sprzeda swoich akcji nigdy.
    Tak nawiasem nie interesuje mnie spolka jako firma ja chce tylko tu zarobic jak sie uda a co dalej z firma bedzie to juz mnie nie interesuje.
    I takie podejście jest ok. Wg mnie równie dobrze można pójść do kasyna- szansa na wygrana podobna :D
    Pewnie, że może tu jeszcze bujać - normalne na bankrutach. Życzę CI żebyś wyskoczył w dobrym momencie ;)
    Nie dziekuje
    W kasynie tez bylem ale to nie dla mnie
    A swoja droga ty tez posiadasz akcje naszej perelki
    To się nie da tak. Lepiej od razu oddaj akcje PKC. To tak jakbyś poszedł do burdelu i powiedział , że interesuje cię seks z kobietą, nie ważne jaka, nie ważne ile ma lat i jak wygląda.

albo jak z tym dowcipem z inżynierem kyóry pojechał na projekt do Libii. Na każde pytanie gdzie tu są panienki , kumple odpowiadali mu , że panienek nie ma ale jest stara wielbłądzica. W końcu zdesperowany zaspokoił wielbładzicę i wielce zdegustowany dzielił się swoją frustracją z tego doświadczenia z kumplami. A kumple dobrodusznie mu odpowiedzieli. "Piękna nie jest to fakt, ale drogę do burdelu zna". To samo z Interbudem. Piękny nie jest ale...
    No wlasnie ze nie kolego ja widze tutaj potencjal wzrostu dlatego tutaj jestem, tego nie jestem pewien czy firmie uda wyjsc sie z kryzysu,ale przypuszczam ze kurs dojdzie do wyzszego poziomu niz teraz, wiec jesli sprzedam akcje nie interesuje mnie wiecej los interbudu, choc zycze im jak najlepiej,nie jestem za upadloscia firmy,kazda f
    Kazda firma w Polsce sa to miejsca pracy,i lepiej dla nas jesli funkcjonuja,ale mamy takie czasy ze kazdy musi patrzec na wlasny portfel traktuje kazda firme jako inwestycje nie zwiazuje sie z nia.
    Akurat Interbud długo pracował na swoją sytuację i jest ona zasłużona. Szkoda tylko podwykonawców, którym wisi kase:/
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~Świstak [188.146.21.*]
    Roman - nie masz pojęcia o czym mówisz. Lepiej oddaj akcje i kup coś spokojniejszego. Weź Orange dużo więcej nie spadnie.
    Jakiś merytoryczny argument?
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~zohan [95.40.140.*]
    a orange wisi cos podwykonawca ?
    tylko 30 baniek kary za lipne umowy i nakaz zwrotu niesłusznie pobranych opłat od klientów z tytułu przedłużenia umowy, łącznie nie więcej niż 250 mln. Co to dla nich.
  • Re: czym jest obecnie sprzedaż akcji Interbud? Autor: ~666 [80.48.244.*]
    127 mln euro kary mają dla KE jeszcze za TPSA
[x]
INTERBUD -0,58% 1,71 2026-06-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.