Załóżmy przez chwilę, że Peixin faktycznie obraził się na polskich inwestorów za to, że nie chcieli dać godziwej ceny za ich akcje. I ukarał ich np. przez brak polityki informacyjnej, poprzez rezygnację z animatora itd. itp., krótko mówiąc: olał ich. Jak w takim razie wypłaci im dywidendę? (w końcu będzie musiał ich "nagrodzić"). Jest tu logiczna sprzeczność. Po drugie. Załóżmy, że kurs faktycznie spadł do całkowicie irracjonalnych poziomów wskutek braku płynności (niskiego free float), a nie wskutek dramatycznego pogorszenia fundamentów spółki. To stoi w logicznej sprzeczności z faktem, że taki stan utrzymuje się już od lat. Gdyby faktycznie Peixin był coś wart, to prędzej czy później (ale raczej prędzej) jakiś mały fundusz inwestycyjny wyciągnąłby drobniaki z kieszeni i skupił sporą część free floatu, tym samym znacząco podnosząc kurs. Tak się nie dzieje, nikt nie chce zaufać tej spółce. Oczywiście z "niewiadomych" powodów.
Dnia 2017-02-22 o godz. 11:58 ~KDT napisał(a): > Załóżmy przez chwilę, że Peixin faktycznie obraził się na polskich inwestorów za to, że nie chcieli dać godziwej ceny za ich akcje. I ukarał ich np. przez brak polityki informacyjnej, poprzez rezygnację z animatora itd. itp., krótko mówiąc: olał ich. Jak w takim razie wypłaci im dywidendę? (w końcu będzie musiał ich "nagrodzić"). Jest tu logiczna sprzeczność. Po drugie. Załóżmy, że kurs faktycznie spadł do całkowicie irracjonalnych poziomów wskutek braku płynności (niskiego free float), a nie wskutek dramatycznego pogorszenia fundamentów spółki. To stoi w logicznej sprzeczności z faktem, że taki stan utrzymuje się już od lat. Gdyby faktycznie Peixin był coś wart, to prędzej czy później (ale raczej prędzej) jakiś mały fundusz inwestycyjny wyciągnąłby drobniaki z kieszeni i skupił sporą część free floatu, tym samym znacząco podnosząc kurs. Tak się nie dzieje, nikt nie chce zaufać tej spółce. Oczywiście z "niewiadomych" powodów.
Po pierwsze zastanów się i spójrz na rozkład akcji Peixin. Czy Ty będąc de facto właścicielem fabryki postąpiłbyś etycznie, wiedząc że Twoja fabryka potrzebuje kasy na rozbudowę i modernizację wypłaciłbyś dywidendę, z której ponad 90% trafiłoby do Twojej kieszeni? Wyglądałoby to jak okradanie własnej fabryki. Pewnie powiesz, że prezes swoją dywidendę oddałby fabryce. Tak, tylko pieniądze byłyby dwa razy opodatkowane. Poza tym jesteś niedoinformowany. Peixin nie wycofał się z dywidendy, tylko ją na jeden rok zawiesił (jest to w komunikatach, ale najpierw zanim coś napiszesz to przedtem poczytaj). Wszystko okaże się w kwietniu (będzie komunikat). Po drugie chyba jesteś laikiem, albo nic nie wiesz o obecnej sytuacji funduszy inwestycyjnych. Zostały one raz ograbione przez PO, a teraz zapowiada to samo PiS. Fundusze się zwijają i na pewno nie myślą o zakupach, tylko o korzystnej sprzedaży akcji. Złą opinię zrobiły dwie inne spółki chińkie-krzaki, które znikły z Giełdy. Ale jak popatrzysz na te spółki (ich profil produkcji i finansowanie) to karę powinien ponieść zarząd Giełdy i KNF. Mam jak najgorsze zdanie o naszej Giełdzie i KNF. W Polsce afera, aferę pogania. Aż szkoda czasu wymieniać. Poza tym ponad połowa spółek na naszej Giełdzie to są "wydmuszki i pralnie". W takich "wydmuszkach i pralniach" obrót jest większy i czasem "plankton" się załapie na zyski. Na Peixinie się nie da "namieszać i ukręcić lodów". Śmiem twierdzić, że Peixin odzwierciedla prawdziwy obraz WGPW.
Gregs - jak zwykle mądrze piszesz - tylko jak taką firmę pobudzić do wysiłku informacyjnego?. Ogłosiliby jakieś info i od razu coś by się działo.A tak pozostają tylko domysły i przypuszczenia
Dnia 2017-02-22 o godz. 17:18 ~j23 napisał(a): > Gregs - jak zwykle mądrze piszesz - tylko jak taką firmę pobudzić do wysiłku informacyjnego?. > Ogłosiliby jakieś info i od razu coś by się działo.A tak pozostają tylko domysły i przypuszczenia
Dzięki. Chyba nie mamy wpływu na Chińczyków. Oni mają już to chyba we krwi, że mało gadają a swoje robią. Zgodzę się, że na Giełdzie duże znaczenie ma zasypywanie akcjonariuszy informacjami i komunikatami (często mylnymi, wprowadzającymi w błąd- np. Petrolinvest). Chińczycy nie obrazili się na akcjonariuszy, tylko na polskie biura maklerskie, które grają pierwsze skrzypce w "łowieniu w mętnej wodzie". Dopóki KNF nie weźmie się za niektóre biura (wydające rekomendacje spółek na wyraźne zamówienie hochsztaplerów) dopóty nie będzie na Giełdzie ładu i porządku. Chińczycy to zrozumieli i wypięli się na naszych pseudo animatorów. Trzeba czekać na ruch Chińczyków. Efekty finansowe i wypłata dywidendy będą najlepszym impulsem. Piłka jest po ich stronie.
> Po pierwsze zastanów się i spójrz na rozkład akcji Peixin. Czy Ty będąc de facto właścicielem fabryki postąpiłbyś etycznie, wiedząc że Twoja fabryka potrzebuje kasy na rozbudowę i modernizację wypłaciłbyś dywidendę, z której ponad 90% trafiłoby do Twojej kieszeni? Wyglądałoby to jak okradanie własnej fabryki. Pewnie powiesz, że prezes swoją dywidendę oddałby fabryce. Tak, tylko pieniądze byłyby dwa razy opodatkowane.
Ja przede wszystkim dotrzymywałbym obietnic. Jeśli nie jestem pewny, czy obietnica może być spełniona (bo wiadomo - nie wszystko da się przewidzieć), to jej nie składam. Taki jest niepisany kodeks etyczny na całym świecie.
>Poza tym jesteś niedoinformowany. Peixin nie wycofał się z dywidendy, tylko ją na jeden rok zawiesił (jest to w komunikatach, ale najpierw zanim coś napiszesz to przedtem poczytaj). Wszystko okaże się w kwietniu (będzie komunikat).
Z całą pewnością jestem niedoinformowany! Peixin jest na giełdzie od blisko 4 lat. Obiecywał w prospekcie regularne dywidendy co roku. Nie rozumiem więc, na który rok ją zawiesił? (bo wypłacono symboliczną dywidendę tylko raz, bodajże w 2014 roku). Czytam komunikaty, ale mogę coś przeoczyć. Jeśli już, to pewnie zawiesił ją bezterminowo (czytaj: nigdy jej nie wypłaci polskim akcjonariuszom mniejszościowym, ale to tylko moje zdanie). Powiedz jeszcze, że wierzysz, że w kwietniu tego roku Peixin ogłosi wypłatę dywidendy...
>Po drugie chyba jesteś laikiem, albo nic nie wiesz o obecnej sytuacji funduszy inwestycyjnych. Zostały one raz ograbione przez PO, a teraz zapowiada to samo PiS. Fundusze się zwijają i na pewno nie myślą o zakupach, tylko o korzystnej sprzedaży akcji. Złą opinię zrobiły dwie inne spółki chińkie-krzaki, które znikły z Giełdy. Ale jak popatrzysz na te spółki (ich profil produkcji i finansowanie) to karę powinien ponieść zarząd Giełdy i KNF. Mam jak najgorsze zdanie o naszej Giełdzie i KNF. W Polsce afera, aferę pogania. Aż szkoda czasu wymieniać. Poza tym ponad połowa spółek na naszej Giełdzie to są "wydmuszki i pralnie". W takich "wydmuszkach i pralniach" obrót jest większy i czasem "plankton" się załapie na zyski. Na Peixinie się nie da "namieszać i ukręcić lodów". Śmiem twierdzić, że Peixin odzwierciedla prawdziwy obraz WGPW.
Tak, z całą pewnością jestem nadal laikiem, choć interesuję się rynkiem kapitałowym i Peixinem - ciekawi mnie, jak to się skończy, bo sytuacja od samego początku była kuriozalna. Słyszałem jednak o rozbiorach OFE. Mimo wszystko nadal dysponują one jakimiś środkami i są obecne w jakimś tam stopniu na rynku. Ale środki te omijają Peixin szeroooookim łukiem i trudno się temu dziwić.
> Z całą pewnością jestem niedoinformowany! Peixin jest na giełdzie od blisko 4 lat. Obiecywał w prospekcie regularne dywidendy co roku. Nie rozumiem więc, na który rok ją zawiesił? (bo wypłacono symboliczną dywidendę tylko raz, bodajże w 2014 roku). Czytam komunikaty, ale mogę coś przeoczyć. Jeśli już, to pewnie zawiesił ją bezterminowo (czytaj: nigdy jej nie wypłaci polskim akcjonariuszom mniejszościowym, ale to tylko moje zdanie).
Wybacz, ale bliższa jest koszula ciału. Jak Twoja firma ma problemy zrobisz prawdopodobnie wszystko aby jej pomóc. Ja bym postąpił tak samo. Jak się "pali", to po pierwsze gasi się pożar. Później można rozdać to co się uratowało. Nie bierz tego dosłownie do Peixinu (to była metafora). Ty zapewne byś rozdał kasę, a produkcję byś robił młotkiem na kowadle. Widocznie dla Chińczyków ważniejszy jest stabilny rozwój firmy niż opinia "akcjonariuszy", którzy chcą jednego dnia zainwestować, a po tygodniu się wycofać (oczywiście z zyskiem). Dywidendę w raporcie zawiesili tylko w 2015r. Musiałeś nie doczytać, że polityka dywidendowa będzie realizowana (w zależności od sytuacji finansowej). Musimy poczekać do kwietnia i wtedy oceniać Chińczyków. Na pytanie dlaczego fundusze nie inwestują? Próbowałem Ci nieco wyjaśnić, ale jak Ciebie to nie satysfakcjonuje zawsze możesz zapytać u źródła (w funduszach). Przy okazji zapytaj ich dlaczego w 60-70% kupują akcje na górce, a na dołku sprzedają. Zapewne udzielą Ci szczerej, wyczerpującej odpowiedzi (szczególnie jak wydaja nie swoje pieniądze).
Funduszy może nie ma ale po co, skoro duże pakiety podobno już zgromadził Moska. A mnie to pasi bardziej niz jakikolwiek fund. On słynie z tego że bardzo dołuje długimi miesiącami akcje które zbiera ale potem daje ładnie zarobić. Jeszcze moment i będzie wystrzał na 30-60 zł a potem się ujawni i będzie sztos do 120-180, czekać, zbierać jak zaniża i będzie dobrze.
odnośnie fundów, wtrącę tylko jeden fakt, który przeoczyliście...
mogą siedzieć na poziomie 4,8 - 4,9 % akcji, - tak są w stanie to wyliczyć bez problemu i nie mają obowiązku się z tym ujawniać.
Przy FF 20% miejsca na fundy jest tu bardzo mało. Oczywiście info o przekroczeniu 5% prawdopodobnie wpłynęło by korzystnie na kurs, jednak zazwyczaj jak się pojawia to na znacznie wyższych poziomach, gdzie oni dobierają te 0,1 lub 0,2 % a następnie przy wzrostach realizują zyski....
poczytajcie na forum co pisali o CFI przy 9 pln.... kurs urósł do 240 pln, przy 100 już był wydmuszką...
i nigdy nie był tak zaniżony poniżej wartości księgowych itd. jak Peixin. Zarabia się kupując spółkę na dole nie na górze... ale fachowcy - nie fantastycy powinni to wiedzieć... ale może czekają na wyższy pułap?
Dnia 2017-02-23 o godz. 09:48 ~Gregs napisał(a): > Dnia 2017-02-23 o godz. 09:41 ~j23 napisał(a): > > ach ci fantaści, gdyby ich nie było świat byłby nudny > > Tylko, ze bardzo dużo rzeczy wcześniej uznawanych za fantastykę obecnie jest rzeczywistością. Oczywiście jest ryzyko, ale bez ryzyka nie ma zarobku.
hahaha "no risk no fun" dewiza życiowa nałogowych hazardzistów :)
Dnia 2017-02-23 o godz. 10:31 ~smarkler napisał(a):
> hahaha "no risk no fun" dewiza życiowa nałogowych hazardzistów :)
A czym jest giełda? Przecież to hazard w czystej postaci. W ruletkę, pokera, czy blackjacka oczywiście ludzie przegrywają, ale też wygrać można fortunę. Trzeba tylko wiedzieć (albo wyczuć) kiedy i na jaką kartę postawić. Są oczywiście na giełdzie hazardziści, ale nie wszystkich bym nazwał nałogowcami. :)
Mówcie co chcecie a ja tu widze, próby odebrania resztek akcji od ulicy, straszenie tym TKO.
Kto jest trochę na giełdzie ten wie, że grubasy potrafią ulice miesiącami męczyć za nim nadejdzie odpał, co więcej poprawnie przeprowadzone zbieranie akcji powoduje obniżenie kursu ewentualnie stagnację. Prześledźcie co działo się na spółce Present24 co się w grudniu działo spadki po 50%, żeby wystraszyć tutaj będzie tak samo. Jak ktos ma ochote to czekac na okazje i dobierać. Uważam, że to jest tak ciekawy temat, że nie wierze, że ktoś tematu tej spółki nie podejmie chociażby wspomniany przez was pan Krzysztof :) pozdrawiam
Dnia 2017-02-23 o godz. 10:38 ~spokojny napisał(a): > mam nadzieję, że oferta przestawiona z: > > 9.99 13965 139,510.35 158.99 % > > na PKC nie zniknie :) >
Dnia 2017-02-23 o godz. 10:57 ~spokojny napisał(a): > Dnia 2017-02-23 o godz. 10:38 ~spokojny napisał(a): > > mam nadzieję, że oferta przestawiona z: > > > > 9.99 13965 139,510.35 158.99 % > > > > na PKC nie zniknie :) > > > > a jednak zniknęła :( >
po co ktoś to robi? sprawdza jak płytki jest rynek? jeśli straszy, to przynajmniej w tej chwili nie jest to efektywne
sprawdzałem tylko ,myślałem że zbiję do zeta a tu taki popyt,że zatrzymało się na 2 z ogonkiem.Przepraszam wystraszonych ale do kwietnia kisimy w okolicach 3.
Troche logiki ? prosze bardzo: - kurs jest sterowany... dlaczego ? obecnie kurs zbliza sie oporu 3 zl i nagle arkusz zlecen zapycha sie od zlecen na sprzedaz, oczywiscie zlecen sztucznych - wedlug mnie ktos zbiera akcje i tyle - tutaj potrzeba cierpliwosci
Dnia 2017-02-24 o godz. 11:53 deszczyk_letni napisał(a): > Troche logiki ? prosze bardzo: > - kurs jest sterowany... dlaczego ? obecnie kurs zbliza sie oporu 3 zl i nagle arkusz zlecen zapycha sie od zlecen na sprzedaz, oczywiscie zlecen sztucznych > - wedlug mnie ktos zbiera akcje i tyle > - tutaj potrzeba cierpliwosci
według mnie ktoś podbija cenę niewielkim nakładem, żeby wysypać więcej akcji przy wyższym kursie i tyle
Każdy odpał poprzedza stagnacja i zniechęcenie. Ja czekam cierpliwie, bardzo jestem ciekaw jak potoczy się historia na tym papierze. Jak tylko pojawi się wolna gotowka dobiore troche towaru :-)
he he he tylko że tutaj już "straszą" ponad trzy lata, i co chwila pojawiają się tacy naiwniacy jak Gregs i jego klakierzy którzy obwieszczają że już, już za chwileczkę, już za momencik będą milionerami, niestety rzeczywistość boleśnie weryfikuje to myślenie życzeniowe, oczywiście zawsze znajdzie się moment odbicia, w którym można powiedzieć że np. od pół roku urosło mi X procent, ale może się tak stać tylko przez czysty przypadek. jeśli nic się nie zmieni w polityce firmy i dramatyczny trend spadkowy w wynikach utrzyma się, to za rok znowu może tu być 1 zł. co wtedy Gregs powie ludziom, których naciągnął na zakup? no tak, żeby uśrednili bo już za chwileczkę już za momencik...
Dnia 2017-02-24 o godz. 13:26 ~bono napisał(a): > he he he tylko że tutaj już "straszą" ponad trzy lata, i co chwila pojawiają się tacy naiwniacy jak Gregs i jego klakierzy którzy obwieszczają że już, już za chwileczkę, już za momencik będą milionerami, niestety rzeczywistość boleśnie weryfikuje to myślenie życzeniowe, oczywiście zawsze znajdzie się moment odbicia, w którym można powiedzieć że np. od pół roku urosło mi X procent, ale może się tak stać tylko przez czysty przypadek. jeśli nic się nie zmieni w polityce firmy i dramatyczny trend spadkowy w wynikach utrzyma się, to za rok znowu może tu być 1 zł. co wtedy Gregs powie ludziom, których naciągnął na zakup? no tak, żeby uśrednili bo już za chwileczkę już za momencik...
Gregs ci wtedy powie , jesteś leszczem, akcje się kupuje w dołkach a sprzedaje na górce. trzeba być cierpliwym Spółka ma gotówę na koncie i trzeba czekać na odpał do 30 zł
> Gregs ci wtedy powie , jesteś leszczem, akcje się kupuje w dołkach a sprzedaje na górce. trzeba być cierpliwym > Spółka ma gotówę na koncie i trzeba czekać na odpał do 30 zł.
Wdzę, że ci afekt zalega. Spłacaj długi i zgrzytaj zębami dalej. Dzisiaj 5,36% w górę. Pampersy w Peixinie masz załatwione. Nigdy nie podawałem do ilu dojdzie. Ale skoro mówisz, że Spółka ma pieniądze i dojdzie do 30 zł, nie wypada się nie zgodzić. Życzę zdrowia i mocnych zwieraczy.
Niejaki -xyz uległ cudownemu rozdwojeniu. Teraz zaczyna pisać jako -bono. Ten naganiacz myśli, że jak będzie pisał z komputera o innym IP, to się zamaskuje. Otóż nie. Mam niezbite dowody, że to jest jedna i ta sama osoba. Fe, brzydko jest tak pisać jako wielonickowiec. Widocznie brak argumentów na naganianie na spadki wymaga takich posunięć.
Dnia 2017-02-24 o godz. 16:31 ~Gregs napisał(a): > Niejaki -xyz uległ cudownemu rozdwojeniu. Teraz zaczyna pisać jako -bono. Ten naganiacz myśli, że jak będzie pisał z komputera o innym IP, to się zamaskuje. Otóż nie. Mam niezbite dowody, że to jest jedna i ta sama osoba. Fe, brzydko jest tak pisać jako wielonickowiec. Widocznie brak argumentów na naganianie na spadki wymaga takich posunięć.
Czy ty jesteś na etacie w Peixinie czy pracujesz na zlecenie albo umowa o dzieło, żeby nagonić jak najwięcej frajerów na tego gniota ?
Dnia 2017-02-24 o godz. 16:47 ~xyz napisał(a): > Dnia 2017-02-24 o godz. 16:31 ~Gregs napisał(a): > > Niejaki -xyz uległ cudownemu rozdwojeniu. Teraz zaczyna pisać jako -bono. Ten naganiacz myśli, że jak będzie pisał z komputera o innym IP, to się zamaskuje. Otóż nie. Mam niezbite dowody, że to jest jedna i ta sama osoba. Fe, brzydko jest tak pisać jako wielonickowiec. Widocznie brak argumentów na naganianie na spadki wymaga takich posunięć. > > Czy ty jesteś na etacie w Peixinie czy pracujesz na zlecenie albo umowa o dzieło, żeby nagonić jak najwięcej frajerów na tego gniota ?
Nikogo nigdy nie namawiałem do zakupu lub sprzedaży akcji. Ale nigdy nie pisałem postów pod różnymi nickami. Brzydzę się takimi krętaczami, którzy próbują pod różnymi nickami naganiać.
Akcje kupuje sie na dole i sprzedaje wyzej. To ze ktos kupil na debiucie nie oznacza ze inni nie zarobia teraz. Jestesmy od dolka ~300% i mamy trend wzrostowy kropka ! Zaklinanie rzeczywistosci nic nie da. Opor 3 zl zastepny ~3,25. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja UP. Wiecej rozsadu i szacunku, jezeli Wy nie bedziecie sie sami szanowac nikt inny tez nie bedzie szanowal Was. Naganiaczy olac, sluchac wlasnego rozsadku i systemu.