Dnia 2017-02-22 o godz. 19:41 ~KDT napisał(a):
> Z całą pewnością jestem niedoinformowany! Peixin jest na giełdzie od blisko 4 lat. Obiecywał w prospekcie regularne dywidendy co roku. Nie rozumiem więc, na który rok ją zawiesił? (bo wypłacono symboliczną dywidendę tylko raz, bodajże w 2014 roku). Czytam komunikaty, ale mogę coś przeoczyć. Jeśli już, to pewnie zawiesił ją bezterminowo (czytaj: nigdy jej nie wypłaci polskim akcjonariuszom mniejszościowym, ale to tylko moje zdanie).
Wybacz, ale bliższa jest koszula ciału. Jak Twoja firma ma problemy zrobisz prawdopodobnie wszystko aby jej pomóc. Ja bym postąpił tak samo. Jak się "pali", to po pierwsze gasi się pożar. Później można rozdać to co się uratowało. Nie bierz tego dosłownie do Peixinu (to była metafora). Ty zapewne byś rozdał kasę, a produkcję byś robił młotkiem na kowadle. Widocznie dla Chińczyków ważniejszy jest stabilny rozwój firmy niż opinia "akcjonariuszy", którzy chcą jednego dnia zainwestować, a po tygodniu się wycofać (oczywiście z zyskiem).
Dywidendę w raporcie zawiesili tylko w 2015r. Musiałeś nie doczytać, że polityka dywidendowa będzie realizowana (w zależności od sytuacji finansowej). Musimy poczekać do kwietnia i wtedy oceniać Chińczyków.
Na pytanie dlaczego fundusze nie inwestują? Próbowałem Ci nieco wyjaśnić, ale jak Ciebie to nie satysfakcjonuje zawsze możesz zapytać u źródła (w funduszach). Przy okazji zapytaj ich dlaczego w 60-70% kupują akcje na górce, a na dołku sprzedają. Zapewne udzielą Ci szczerej, wyczerpującej odpowiedzi (szczególnie jak wydaja nie swoje pieniądze).