• VIGO WE INNOVATION Autor: ~swiss [194.230.113.*]
    Myslalem ,ze wystrzela watki a tu nic.
    Poniewaz chyba po raz pierwszy od nie wiem kiedy nie mialem czasu na na sledzenie ESPI gdy przeczytalem co sie swieci
    wzruszylem sie...
    Jak na moj gust wiadomosc jest uskrzydlajaca i wreszcie adekwatna do potencjalu firmy.
    otoz dla niewtajemniczonych :Vigo obial 50% udzialow w inkubatorze nowych( polskich) technologii o globalnym potencjale:
    robotyka,fotonika,optoelektronika,nowoczesne materialy itp.( nie wchodze w szczegoly, wszystko do poczytania w ESPI)
    Wyglada na to,ze kreuje sie JEDYNY w Pl fundusz/Inkubator ,ktory chce i ma kompetencje (VIGO wlasnie) do robienia "gadzetow"
    na miare i poziomie najlepszych z najlepszych .
    Tego w PL jeszcze nie bylo bo i kto mialby to zrobic.
    Fakt ,ze "padlo" na Vigo ma drugie i trzecie dno.Abstrachujac od tego ,ze na to swoja wyjatkowa , funkcjonujaca i zarabiajaca technologia zasluguja  nie powinien dziwic..tyle ze w tym naszym grajdole bardziej dociera do ludzi np.gdy ktos produkuje
    dzinsy.
    To drugie dno to to ,ze wstrzelili sie idealnie w propagande innowacyjnosci, na ktorej wierchuszce tak zalezy. A to znaczy otwarte drzwi w ministerstwach, wojsku,dotacjach itp.
    Wypelnia luke ,ktorej nie mial kto wypelnic .
    A przy odrobinie sprytu moga sie wykreowac na modny wechikol innowacyjnosci ,o ktorym zacznie sie rozpisywac prasa
    i jak to u nas ,nagle zacznie sie o nich mowic a od tego tylko ,krok do podkrecenia fantazji inwestorow.
    Poniewaz papiera jest diabelnie malo, nie wykluczylbym splitu ,o ktorym sie wydzieram od bodaj 1.5 roku.Zwiekszyloby to plynnosc i byloby wreszcie mniej nudno.
    Zazebiaja sie projekty (nowa fabryka,teraz inkubator..no i jednak nowe umowy ) jezeli sprzedaz osiagnie obiecany 2017 wolumen to powinno cos ruszyc.
    zreszta na papierze to juz widac..sprzedaz duzego pakietu akcji przez mBank moze w tym kontekscie byla inwestycja kogos nowego
    wiedzacego co sie swieci.
    Wg.mnie kwestia nad ,ktora jako ostatni Mochikanie zastanawialismy sie z Maxem: kisic czy nie kisic zostalarozstrzygnieta na korzysc  kiszonki..z ktorej byc moze zaczyna sie robic ..hm.jak by tu powiedziec kiszonka dynamiczna..kapusniak?
    cos w tym rodzaju
    Szefem Inkubatora zostal Wojciech Smolinski,o ktorym jeszcze musze poczytac..albo poczytajcie wy
    i tym oto akcentem kapuscianym  zakoncze
  • Re: VIGO WE INNOVATION Autor: ~swiss [194.230.113.*]
    i pomyslec ,jak zgrabnie wyleszczali po 228-230 .nikt tego nie chcial.
    mam wrazenie ,ze dopieli swego i nie pozostal tu juz nikt ( dyskutantow i tak nigdy nie bylo za wielu)
    oprocz zawodowcow..
    lubiacych polskie zupy
    jakze inaczej wyglada jednak arkusz na K
  • Re: VIGO WE INNOVATION Autor: ~Max [188.116.6.*]
    Złota zasada brzmi - cierpliwość. Kiedyś miałem wrażenie, że latanie z akcjami czy kontraktami od RSI 30 do RSI 70 to jest właśnie to, ale jakoś nigdy super na tym nie wychodziłem jak na zasadzie kup i czekaj i patrz na cykle koniunkturalne. Tak zrobiłem z VIGO i trzymam dalej i jestem tak z +50% ale nie sprzedaje bo to teraz jest czas Emerging Markets, a Emerging Markets New Technology mam wrażenie, że przywali dużo bardziej niż kopalnie, energia czy deweloperzy. Także póki co się nie zawiodłem a wręcz się zdziwiłem (pozytywnie), że spółka innowacyjna inwestuje w innowacje, to tak jakbyśmy rozwijali firmę w/g teorii nie liniowej ale wykładniczej, czego życzę firmie i wszystkim inwestorom trzymającym akcje.

Fakt - tych akcji to nie ma. Patrzę w arkusz nawet na "S" i tych akcji NIE MA!!!! Nikt tym nie chce handlować, pytanie kiedy ulica zacznie chcieć to kupować. Tak właśnie jak swiss mówisz leszczyli przez cały 2016 rok w widłach od 220-240, żeby w 2017 przyspieszyć, ale już płać 270zł jak oddawałeś akcje :)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [194.230.113.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Parkiet juz pisze Autor: ~swiss [194.158.250.*]
    Nowe fundamenty dla Vigosystems
    zaczelo sie  Prkiet juz pisze ..Firma bedzie coraz bardziej zauwazalna nawet dla ulicy.Pozostaje przy mojej epistole..zrobili cos co mnie zaskoczylo..b.b. pozytywnie
    se kupujom...nie ode mnie i nie ulica
    moze wyinkubywuja sie juz jakies kurczaki?
    jak to bylo?
    chyba tak jak myslalem :))
    ostro jada
  • Re: Parkiet juz pisze Autor: ~Max [23.247.143.*]
    Kurcze co tu się dzieje, im bardziej tu nie zaglądam tym szybciej ceny rosną 291,50PLN?

Czyżby coś tu się miało grubego zadziałać?
  • Re: co to bedzie? Autor: ~swiss [151.236.25.*]
    Pozostaje przy mojej epistole.
    Czy szykuje sie cos extra?
    Nie przypuszczam. Dla mnie ten inkubator jest tym czyms.Tu mocno zaskoczyli.
    Wydaje mi sie ,ze caly plan sie zazebia i i z fazy teorii przechodzi w faze praktyczna.
    jednak te wszystkie ostatnie komunikaty oznaczaja konkrety. Zlecen nie ubylo, zameldowali sie znowu Francuzi.
    Catepillar kupuje, no i udzial w tym "konsorcjum " firm europejskich pracujacych nad fotoniczna detekcja zanieczyszczen wody.
    Oni maja byc ( gdy stanie fabryka) takim polskim intelem..wtedy bedzie sie dzialo...moze
    w koncu ktos to zauwazyl.
    jakies firmy widma z zamiarami sa pompowane na gpw. i to jest kupa smiechu..a ci lezeli odlogiem.
    przy czym pasuja tak idealnie do hasla ( ostatnio PZU sie zabralo za start up`y) polska innowacyjnosc na skale globalna
    ze jezeli (inkubator tu powinien pomoc) nie spieprza marketingowo tej szansy mozemy nie jedno tu zobaczyc.
    Czy juz jutro,czy jeszcze troche czasu uplynie nie mam pojecia.
    Nie wiem czy ktos od nich to czyta:jak na moj gust powinni jednak zafudowac sobie nowoczesna strone internetowa.
    Cos tam poprawili, ale ona ma taki PRL owski "szarm". Gdybym nie wiedzial ,kto zacz pomyslalbym, ze to jakas hurtownia czesci zamiennych do starych odbiornikow tv.
    Wytarczyloby pare zgrabnych zdjec laboratoriow i urzadzen na jakich pracuja.
    O animacji przemawiajacej do wyobrazni gawiedzi juz nie mowie: pokazac jak ukladaja atomy warstwami.
    No i split.
    "Technicznie" zaczela sie znowu gra w kotka i myszke. baton na K i baton na S. a pomiedzy tym mozna szalec..
    Tyle ,ze na innym poziomie. Czekam na aktywnosc PR owska firmy partnerskiej inkubatora. Moze oni naucza ich jak sprzedaje sie
    perspektywy (zreszta wiarygodne).
    Panowie naukowcy sa pod tym wzgledem kompletnie cieniutcy...w dobie internetu tych pare zlotowek dla Computerdisignerow
    warto wydac

• Re: co to bedzie? Autor: ~lukas [77.252.68.*]
    Z Vigo będzie sytuacja prosta :
    1. Po wybudowaniu nowej fabryki, sprzedaż połączona z dobrą kamapnią reklamową
    przyczyni się do dużych zysków (szczególnie widzę pole zastosowań w czujnikach środowiskowych - smok ;))
    2. Zostanie wykupiona przez jakiegoś giganta (z którymi to już współpracuje) i wtedy kurs "sky rocket"
    3. Zrobią split i większy ruch na tej spółce i tak zrobi swoje (opcja niezależna od dwóch pierwszych)

ja skupuje regularnie bo to jedyna spółka w portfelu co do której mam pewność że będzie cieszyć w przyszłości

jeżeli ktoś myśli :
    "dlaczego nie kupiłem akcji jakiegoś giganta z NASDAQ" jak raczkował .... to ma teraz szansę ;)

Ci goście są naprawdę dobrzy - a w takich przypadkach jak CDR czy VGO - potencjał jest kluczowy :)

albo się totalnie mylę.
  • Re: co to bedzie? Autor: ~swiss [194.230.159.*]
    Po wybudowaniu farbryki..itp
    Kampania reklamowa ..nie potrzebuja..oni nie sprzedaja skarpet Ci ,ktorzy u nich kupuja wiedza .to elitarny swiat.czy chces sobie kupic taki detektor do sprawdzenia zanieczyszczen w herbacie :).To ich kontrachenci powiedzieli
    jestescie najlepsi ale i najdrozsi...wzielibysmy duuuzo ale gdybyscie obnizyli cene...a cene mozna obnizyc gdy produkuja roboty i "masowo".
    A wiec biora gdy nie maja innego wyjscia tzn.gdy parametry sa tak wysrobowane, ze konkurencja nie ma produktu.
    Kwestia przejecia ? watpie.
    To firma ,ktora robi najwrazliwsze detektory itp. dla wojska.
    Myslisz ,ze polski wywiad tam nie siedzi? I ze panstwo polskie dopusciloby do przejecia takiej firmy?
    ja mysle ,ze nie .
    Mozna sobie wyobrazic wprawdzie jakiegos inwestora tyle ,ze nie ma potrzeby ( a jezeli to chyba tylko Amerykanom by pozwolili)
    Jezeli beda potrzebowali forsy dostana wystarczajaco od panstwa..i dobrze ,jezeli juz tak gardluja o polskiej mysli technicznej itp.
    niech zrobia 500+ dla technologii.
    Na biezace potrzeby wystarczy to co sprzedaja teraz byle bez wahan,kazde troche wiecej bedzie "odwdzieczone" na akcjach.
    A teraz o nowych starych cwaniakach podkupywaczach i sprzedawaczach:
    Jest od paru dni taki Pan 11 akcji. Sprzedaje z ukrytego po 11. hihi
    Ten od batona na S okolo 300 papiera raz sie pojawia raz nie.
    No i chyba znowu zameldowal sie Pan 7 akcji. Ten z kolei robi siodemkami raz na S raz na K
    sumy sa smieszne i mozna sobie poobserwowac .Moze to ten sam gosciu..poniewaz schemat dzialalnosci od miesiecy ten sam
    Nie wiem czy mam racje ale tak zaobserwowalem.
  • Re: co to bedzie? Autor: ~swiss [84.227.211.*]
    schemat znowu ten sam i znowu zadzialal (przez pewien czas)
    blokada przy 290 by do tej wartosci kupic poniewaz taniej (abstrachujac od paru przypadkowych leszczy)
    raczej sie jakichs sensownych ilosci nie da
    z tego jak to jest prowadzone wyglada na to ,ze skrajnie niedostrzegany (i blokowany) papier ruszyl i
    szybciej przebije 300 zeta niz przypuszczalem

• Re: co to bedzie? Autor: ~Max [217.170.199.*]
    Już przebił na 303zł O_O ale idzie lokomotywa :)
    eeee te 300 to tak symbolicznie jedna akcja pykneli.
    Tutrzebaby komunikatu jakiegos. Pewnie wtajemniczeni wiedza kiecy i co bedzie zakomunikowane.
    Tymczasem staraja sie wyczuc do jakiego gornego pulapu uda sie jeszcze troche dokupic,
    przesuwajac ten pulap teraz juz do 3setek.
    Nawet moj osmioletni synek chwycil wczoraj o co chodzi z tymi batonikami na Vigo...
    takie to przejrzyste
    mowie do niego: lucz sie dziecko, lucz to moze ci vigo studia w hameryce sfinansuje
  • Re: co to bedzie? Autor: ~teneska [77.95.49.*]
    Trzymać, trzymać poniżej 300, bo nam się wypsknie!
    chyba trzeba cos napisac!
    dzisiaj byla kuriosalna sytuacja.
    w arkuszu sprzedazy przez pewien czas byly tylko 2 pozycje przy czym ta druga to bylo te 15 akcji na koncu arkusza (raptem 10 pozycji) po 471...
    potem jednym ciegiem ktos porozkladal te okolo 800 papiera na roznych poziomach .Wygladalo to tak jakby jakis jeden gracz
    dal cos na zer ,zeby cos sie pojawilo w ogole.
    To juz chyba usankcjonowane i trwale pokonanie 300PLN i coraz trudniej jak widac trickami na S cos od drobnicy w ogole kupic
    Co jednak bardzo jeszcze cieszy ,ze nie ma tu tych polmozgow ,ktorzy jak szarancza obsiadaja kazde forum i produkuja dwutlenek wegla...zenki,iksy ,bolki i inne bronki z ich kasa po 200 zlotych nie stac nawet na jeden papier .Osmieszyli by sie
    Totez panuje tu bloga cisza i to jest kojace
  • Re: co to bedzie? Autor: ~teneska [77.95.49.*]
    No i się wypskło. A nie mówiłam. Ech frajerzy, czasem warto trochę stracić, żeby sobie dać szansę nakupienia Teaz to niech każdy działa na własna rękę.
    jezeli ten baton (jak na vigo  to baton)na K 390 po 315 na ktory nie bylo odpowiedzi ,to nie sciema to ktos musi byc niezle napalony na papier..?
  • Re: co to bedzie? Autor: ~Max [188.116.6.*]
    Ale odpał... Czyżby coś się dodatkowego kroiło? Do ceny ok 250PLN nic sie tu nie działo, a od tej ceny obroty i kurs szybuje z każdym dniem coraz wyżej jakby "Sky is the limit". O co tu chodzi, co oni sprzedadzą nie tysiące a miliony tych detektorów że tak kurs szybuje? Nie, że mi to nie na rękę :) Ale tu coś grubego się zaczyna dziać...
  • Re: co to bedzie? Autor: ~Realista7201 [213.241.9.*]
    co się dzieje? :) skąd ten obrót?
    prosze Panstwa...nie chce byc zarozumialy....pisalem chcecie meic radoche w 2016 kupujta mamy poczatek 2017 lekki poslizg.
    Co sie dzieje...?ktos wreszcie doceniel perspektywy i ile wyjatkowych opracowan ta spolka ma w pipline..
    no i moze jakies zamowionko juz,ah pogadamy ..wlasnie wrocilem..ale moja wczorajsza obserwacja sie potwierdzila
    ja jestem jako posiadacz akcji bardzo szczęśliwy, ale nie ma takich przypadków.
    Coś się stało- ale nie wiem co.   Dzisiaj ponad 5M obrotu - tu nigdy nie ma takich obrotów.  To nie drobnica kupuje.
    Coś się dzieje- rozumiem, że też nie wiesz co- ale coś idzie.
    Wyniki finansowe były takie sobie- nie na tyle żebym sprzedał, ale nic specjalnego- ale tu idzie jakiś duży news.  Tylko jaki? Nic nie poszło na zamknięciu.  Musieli podpisać jakiś gigantyczny kontrakt, albo ktoś ich przejął.

hmmm.?szwy wlasnie sobie SAM usowalem i nie moge sie w dalszym ciagu smiac za bardzo.
    Oczywiscie nic konkretnego nie wiem.
    Prawde powiedziawszy dla kursu byloby lepiej gdyby dluuuugoo nie bylo ,zadnego komunikatu..ale obroty..tak
    domysly podgrzewaja zazwyczaj pozytywnie papier.
    To wszystko zaczelo sie wlasciwie gdy mBank zszedl ponizej 5%.Kwestia czy naprawde zszedl to inna bajka,poniewaz w ich Fundach nastapila strukturalne przebudowa i sprzedawali duzo rozoznych papierow ..przemeblowywali.
    Caly 2016 trwalo blokowanie kursu i wyleszczanie..nie bylo mocnych ,zeby papier sie w ogole jakos ruszal i golym okiem widac bylo ,ze zjechali kurs z ca.265 do 228 co bylo juz taniocha, a poniewaz sprzedac bylo na wlasnych warunkach ciezko zniecheceni oddawali po coraz nizszej cenie,choc obroty byly smieszne..takie pykanie po pare akcji..i nawet gospodyni domowa mogla te scieme zauwazyc.Jednak gdy ktos potrzebowal forsy i nie mial tego dluzszego oddechu mogl sie zniechecic.Przy czym komunikaty mogly napawac tylko optymizmen,z wyjatkiem (ale mowiono o przesunieciu zamowien a nie zaniechaniu) Fracuzow ,ktorzy  jak sie okazalo zrobili sobie przerwe ale wrocili juz do gry.
    Przejecie? Nieeeee.
    Nie potrafie sobie wyobrazic,zeby rzad dopuscil do tego. Dlaczego rzad? Oni sa za wazni ze strategicznego punktu wiedzenia.
    Te detektory sa tak wyjatkowe (a szczegolnie ich nowa generacja ,ktora juz beda wprowadzac) ,ze nawet!!! nie musza zglaszac patentu ochronnego..ich wlasna technologia jest tak skomplikowana ,ze niemozliwa do podrobienia.:))
    No i jezeli wojsko (1/3 zamowien) chce trafic ruska w srodek tylka to bez ich detektorow byloby ciezko.
    Nie wierze w przejecia itp.moze amerykanskim by na Jakis udzial pozwolili Catepillar jest ich duzym klientem.
    Konkurencja jezeli istnieje to cenowa siedzi w Japonii. Japse mogliby chciec. Pies wie.
    Fotonika jednak to absolutna awangarda i bydzie sie dzialo..Europa bedzie pchac mnostwo pieniedzy a zastosowan jest tyle ,ze az
    sie wstydze o tym pisac.(Ochrona srodowiska np.)
    No i to ostatnie :INKUBATOR.
    Wyglada na to ,ze chca zmonopolizowac (bo kto?) fotonike i zainwestowac w firmy ,ktore beda pracowac nad konkretnymi zastosowaniami /urzadzeniami dla ich detektorow.
    Pirwszy z rzedu przyklad:gdyby taka "inkubowana" firma opracowala dla lotnist itp.Bramke detekcyjna do wykrywania hihi..wlasciwie wszystkiego...ich detektor potrafi wykryc materialy wybuchowe ,i inne niedozwolone roznosci z fantastycznie malych czasteczek i odleglosci...gdyby np. walneli cos takiego .W dzisiejszych czasach.Ile lotnisk ,ile newralgicznych miejsc jest by to zastosowac ..slowem sprzedac..
    Moze cos sie kroii, i moze ktos cos wie?albo zrozumial?
    Mam tylko nadzieje ,ze to nie MON z ekstrawagnackim panem na czele skupuje ,zeby miec nad nimi kontrole ,choc i to mozliwe.
    Dzis znowu na K ktos bez odpowiedzi postawil sobie 966 K po 320 to tylko 309 000 tys..
    No Zenek ,czy Jozek raczej to nie byli?
    Swoja droga jestem ciekaw czy polmozgi pojawia sie i tu na forum?
    Gdy widze jednak jakie badziewie jest pompowane na GPW byloby nieprzyzwoite gdyby oni nie zostali zauwazeni.
    Ile skoczy?hmm.Jezeli chodzi o potencjal(fabryka ,masowa produkcja ect) i ilosc papiera (780 tys.) to sie nie jeden jeszcze zdziwi
    jak tak dlalej pojdzie ,jestem gotow wypruc sobie jeszcze ze dwa szwy jako swego rodzaju ofiare a konto dobrych wiesci.
    Czekam na propozycje innych form ofiar dziennkczynnych?!
    Rozumiem :) i tobie życzę powodzenia, ale tutaj coś się kroi na dniach.  Dzisiaj tylko 5 M obrotu - to 5% freefloatu.To samo z siebie niemożliwe- mimo iż firma super.
      Zarabiamy :)  Ale tu coś ogłoszą. 
    powodzenia!
    uwaga bedzie przynajmniej na poczatku paroma akcjami proba zwaly kursu .
    sprobuja ustawic  na byc moze 228..co za chytrusy..cytrusy?
    ten papier jest przepiekny...poniewaz go NIE MA.
    jak w piaskownicy 2-3 kolesi bedzie sie bawic 20 akcjami.
    -ty sprzedaj 5!
    -ok..ja dorzuce 2
    -handlujemy?
    -no to ja daje swoje 10
    spoko- ja mogę trzymać jeszcze  5 lat :)  mam już 50% zysku :) Spadki po 10-20% nie niepokoją mnie, jak ktoś chce zrealizować zysk- ich sprawa :)

jezeli liczycie na to ,ze po wczorajszych 5 milionach tu pohandlujecie to niestety jestescie w bledzie.
    Stan inercji moze potrwac nawet cale dnie..
    jezeli, tlusciochy postanowili cos kupic to kupia...jak zawsze w momencie o ktorym rozstrzygna oni
    nie liczac oczywiscie tych paru stow ,ktore (swoja droga nie rozumiem w jakim celu...zarobic 20 zlotych ? :))
    inwestuje ulica...
    a komunikatu tez bym sie nie spodziewal...tu na handlu nikomu nie zalezy interesy zalatwiane sa w kuluarach

i prosze...
    tak swoja droga ten caly arkusz powyzej (i lacznie z 345) jest ustawiony do 419 dla picu przez tlusciochy
    nie ma jak to kawa...i ladny wykres
    jest tu w ogole kto?
    boze nie ma ,zadnego polmozga...chocby z tego wzgledu warto miec ten papier
    hihihi
    kupuja za 1.5 miliona ,
    sprzedaja jedna i ustawiaja papier na czerwonym indeksie ,zeby przypadkiem ktos nie wpadl na pomysl ,zeby
    jakos zamieszac
    piekne co?GPW w calej krasie
    Albania!
  • Poloneza czas zaczac ! Autor: ~swiss [84.227.211.*]
    Co my tu mamy 34 akcje do wziecia powiedzmy i chetnych
    narazie pokazuja sobie organy plciowe
    zobaczymy czy  dojdzie do nudnej sceny lozkowej ,czy bedzie rzniecie, tzw orgia
    watpie
  • Re: Poloneza czas zaczac ! Autor: ~swiss [84.227.211.*]
    uuu  wodospad 1 akcje wywalona
  • Re: Poloneza czas zaczac ! Autor: ~swiss [84.227.211.*]
    wauooo PKC S 8 sztuk
    no mowilem ze bedzie wodospad
[x]
VIGOPHOTN -0,60% 497,00 2025-11-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać