Po nie udanym wezwaniu i próbie wyrzucenia prezeska obrała taktykę ciszy medialnej. Nie robi żadnych posunięć typu powrót na ciągłe, ogłoszenie skupu własnego. Takie działania byłyby bardzo dobre dla akcjonariuszy ale nie dla prezeski. Mogłyby skutkować wzrostem kursu co nie jest jej na rękę w chwili obecnej. Marconi naradza się teraz pewnie z prawnikami jak przechytrzyć Porozumienie, jaki fortel zrobić żeby akcje przejąć tanio. Mamy za przeciwnika cwanego lisa i musimy mocno uważać.
Inwestując na giełdzie, warto pamiętać, że akcje to papier wartościowy, za którym stoi realnie funkcjonujące przedsiębiorstwo. Czy zatem warto wiedzieć, czym zajmuje się spółka, w którą inwestujemy? Na jakich rynkach działa? Jakie ma plany na przyszłość? Odpowiedź na te pytania wydaje się trywialna. Najlepszym przykładem, że warto to robić jest Warren Buffett – uznany inwestor i jeden z najbogatszych ludzi na świecie. Od zawsze inwestował w spółki, które zna i rozumie Trudno o lepszy przykład, iż takie podejście się opłaca
Dlatego w swoich postach staram się przybliżyć Państwu informacje o spółce ,za 11 sesji wyniki za 1 kwartał zobaczymy czy podjęte działania przełożą się na poprawę wyników link
Polcolorit SA wdraża system klasy Business Intelligence
Polcolorit SA; producent płytek ceramicznych ; nawiązał współpracę z Novacura Poland. Firma podjęła decyzję o zakupie platformy analitycznej Qlik Sense, która zostanie wdrożona w obszarach sprzedaży, produkcji, finansów i magazynu.
Pierwsza faza prac polegała na wdrożeniu analityki w obszarze sprzedaży wraz z analizami wybranych wskaźników efektywności przedsiębiorstwa.
- Cieszymy się, że polskie firmy zaczynają rozumieć, że dziś nie wystarczy samo zbieranie danych o klientach, a najważniejsza jest umiejętność odpowiedniego ich zestawiania i wnikliwa analiza mówi Artur Buła, Managing Director w Novacura Poland.; Wyciąganie odpowiednich wniosków pozwala bowiem zrozumieć i dopasować się do ludzkich potrzeb, a to jest podstawą wzrostu sprzedaży w firmach.
Firma Polcolorit SA działa na rynku od 1984 roku, a jej siedziba znajduje się w Piechowicach koło Jeleniej Góry. Jest jednym z najnowocześniejszych producentów płytek ceramicznych. Produkty sygnowane marką MARCONI swoim wzornictwem i jakością dorównują najlepszym ceramikom włoskim. Należą do wysokiego segmentu konsumenckiego i spełniają oczekiwania klientów zarówno z sektora budowlanego, jaki i odbiorców indywidualnych.
Novacura od kilku miesięcy jest partnerem firmy Qlik. Co istotne, nie oferuje samego rozwiązania, ale w przeciwieństwie do innych partnerów służy bogatą wiedzą, która pomaga klientom realizować nawet najbardziej kreatywne pomysły biznesowe. Wskazuje, gdzie w systemach firmowych znajdują się dane ; potrafi je z nich wydobyć i przeanalizować w taki sposób, aby przyniosły odpowiednie korzyści.
W przypadku Spółki Polcolorit na uwagę zasługuje wzrost przychodów ze sprzedaży ogółem o 5,8%. Przychody ze sprzedaży przekroczyły 50 mln zł, co niewątpliwie należy uznać za sukces Spółki co jest najlepszym wynikiem od 5 lat.Rok 2015 r. motywuje nas do dalszego rozwoju Spółki oraz prowadzenia działań mających na celu utrzymanie trendów wzrostowych w sprzedaży wyrobów Spółki. Zysk netto Polcoloritu w 2015 roku ukształtował się na poziomie 486 tysięcy złotych ( w roku 2014 było to 57 tys. zł). Mimo tego, iż Spółka osiągnęła wynik lepszy o ok. 429 tys. zł w porównaniu z rokiem 2014, nadal traktuje go, jako niesatysfakcjonujący i podejmuje wszelkie działania mające na celu poprawę osiągniętych wyników./tak sami piszą/
rzeczywiście niedługo wyniki coś zapewne pokażą mi ostatnio z rocznego niezbyt podobał się operacyjny ale mam inne pytanie; jak wygląda kwestia własności gruntu na którym stoi fabryka Marconi kto jest właścicielem GRUNTU pod fabryką i jakie z tego tytułu opłaty koszty ponosi miesięcznie społka
Witam, serdecznie co do operacyjnego słuszna uwaga ,osobiście sam nie mam takiej dużej wiedzy aby prawidłowo zinterpretować cyferki z raportów chodzi mi głównie o diagnozowanie ewentualnego działania na szkodę pozostałych akcjonariuszy,i czerpania prywatnych korzyści przez dominujących akcjonariuszy transferu aktywów i zysków z firmy dla korzyści kontrolującego akcjonariusza /nawet jeśli miało to miejsce w przeszłości to aktualnie jest to mało prawdopodobne Porozumienie przygląda się sprawdzając plotki i analizując raporty ,szczęście w nieszczęściu jest z nami księgowy który sprawdza cyferki w raportach czy niema nic podejrzanego,warto wspomnieć iż jest z nami w Porozumieniu Pan x który jest prokuratorem, ogólnie skład osobowy Porozumienia ma duży potencjał zacytuję Pana Andrzeja S. Nartowskiego Chrobry zasłynął umiejętnością korzystania z innowacyjnych technik inwestycyjnych, jak wyciskanie (squeeze out). W owych czasach zamiast wyciskać ze spółki niechcianych akcjonariuszy mniejszościowych, wydłubywano im oczy, by nie mogli zaglądać do ksiąg. Współcześnie nie ma już takiej potrzeby, kreatywna rachunkowość poczyniła bowiem takie postępy, że w księgach i tak nikt się nie połapie mój dopisek a my jeszcze nawet tam nie zaglądaliśmy, na jednym ze spotkań negocjacyjnych Pan Łatała przekonywał nas iż tam nic nie znajdziemy ,chciał się nawet zakładać o nasze akcje ,czy miał racje sam nie wiem,dodatkowo przekonywał nas iż Spółka Polcolorit to badziewie i powinniśmy znacznie mniej chcieć za nasze akcje niż wyjściowe 4,43 które i tak nie wszyscy akceptują
Co do bardzo słusznych pytań o grunt., to tak jak Państwo wiecie Polcolorit ma dwie fabryki /zakłady produkcyjne/ dlatego dla ułatwienia wklejam dwa zdjęcia na jednym jest jeden zakład na drugim zdjęciu drugi zakład
jeden jeszcze istniał przed wejściem Polcoloritu na GPW co miało miejsce koniec 2004 roku ,fabryka ta w późniejszym okresie była rozbudowywana i unowocześniana i grunt na którym stoi jest własnością Polcoloritu /czyli wszystkich akcjonariuszy również nas/ i wchodzi w skład jego majątku przyjmijmy w uproszczeniu iż jest w wartości księgowej ale jest pewne ale GRUNT TEN W RAPORCIE jest wyceniany na 1 mil 76 tys prawdopodobna Powierzchnia działki:a właściwie kilku działek to 40 319 m˛ a Amortyzacji nie podlegają takie aktywa trwałe jak grunty ,te grunty są ujęte w cenie zakupu z przed kilkunastu lat ,nawet jeśli wtedy ich wycena była zawyżona to i tak mogą być więcej warte tak apropo Pani Barbara przed wejściem na GPW dała aportem za udziały jeszcze w Polcolorit jako spółka z o.o ,potem z tych udziałów zrobili akcje spółkę akcyjną i sprzedali po 43 z za jedną akcje ,przypomnę jest z nami Pan który który wydał na te akcje 2 mil a ma tych akcji niewiele ponad 40 tys sztuk ,warte ile a samych pewnych odsetek miałby przez 10 lat drugie 2 mil zaletą firmy jest Lokalizacja która zapewnia bardzo dobre możliwości skomunikowania. z Niemcami czy Czechami. dla ewentualnego kupca
audytor w raporcie za 2004 rok pisał Spółka wykazuje w aktywach bilansu środki trwałe, które na dzień 31 grudnia 2004 roku stanowią 26,6% aktywów ogółem. Przy ustalaniu stawek amortyzacyjnych dla tych środków trwałych Spółka kierowała się zasadami określonymi w przepisach prawa podatkowego tj. wg zasad ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych. Przepisy ustawy o rachunkowości wskazują, że podstawą ustalania stawek amortyzacyjnych powinien być okres ekonomicznej użyteczności środka trwałego. Spółka w rzeczywistości wciąż użytkuje istotną część środków trwałych, które w jej księgach zostały już w 100% umorzone. Brak odrębnego, bilansowego ujęcia w księgach rachunkowych Spółki rozliczenia wartości majątku trwałego wg zasad określonych w ustawie o rachunkowości, to jest uwzględniających rzeczywiste, a więc w większości przypadków dłuższe niż w ujęciu podatkowym okresy ekonomicznej użyteczności poszczególnych środków trwałych powoduje, Zastosowanie przez Spółkę zasad amortyzacji środków trwałych określonych w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych miało na celu zapewnienie prawidłowości rozliczeń Spółki z tytułu tego podatku.
Również dziś przypuszczamy iż wartość składników majątku trwałego Spółki jest w rzeczywistości wyższa niż wykazana w bilansie i może nawet wyższa niż kwota podana przez Pana Wolfa /Wiceprezesa/Jaka jest wartość całkowicie umorzonych środków trwałych / przydatnych do użytku,niewycofanych lub nadal aktywnie wykorzystywanych przez spółkę w prowadzonej działalności... na Walnym w odpowiedzi na to pytanie Pan WOLF PODAŁ KWOTĘ 4 MILIONY
odnośnie drugiego gruntu pod zakładem na terenie strefy ekonomicznej poniżej cytat z prospektu / może nawet mamy tutaj ewidentne działanie na szkodę akcjonariuszy/ Zakończenie pierwszego etapu inwestycji planowane jest na jesień 2005 roku, a sprzedaż pierwszych płytek gresowych wyprodukowanych w nowym zakładzie planowana jest na początek roku 2006. Obecnie zostały przez Emitenta podjęte działania związane z wyłączeniem dzierżawionych gruntów przeznaczonych pod planowaną inwestycję z produkcji rolniczej i przeznaczenie na cele nierolnicze. W dniu 14 września 2004 roku Rada Miejska w Piechowicach podjęła uchwałę nr 121/XXIV/2004 w sprawie ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla rejonu Kamiennogórskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Małej Przedsiębiorczości. Zgodnie z tą uchwałą działki składające się na dzierżawioną nieruchomość zostały przeznaczone na cele nierolnicze. Uchwała wchodzi w życie 30 dni od daty jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego. Zgodnie z informacjami uzyskanymi przez Emitenta uchwała zostanie ogłoszona w październiku 2004 roku. Po wejściu w życie powyższej uchwały Ceramika Marconi Sp. z o.o. zamierza nabyć dzierżawioną nieruchomość na własność ze środków własnych nie pochodzących z planowanej publicznej emisji akcji Emitenta. do dziś to nie zostało zrealizowane/mój dopisek/ i Polcolorit co miesiąc płaci dzierżawę dla Pani Barbary która jest właścicielką tych gruntów ,przez tyle lat ponad milion zł a dodatkowo grunt dalej jest Pani Barbary a Polcolorit płaci sam również wszystkie podatki od nieruchomości i inne za prywatny grunt Pani Prezes czy jest to działanie na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych
W dniu 23 lutego 2004 roku pomiędzy Panią Barbarą Urbaniak-Marconi oraz Ceramiką Marconi Spółka z o.o. została zawarta umowa dzierżawy, zmieniona następnie Aneksem nr 1 z dnia 23 sierpnia 2004 roku. Umowa została zawarta na czas określony do dnia 31 grudnia 2034 roku. Przedmiotem umowy jest dzierżawa nieruchomości położonej w Piechowicach, obejmującej działki: nr 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 68, 69 o łącznej powierzchni 151.833 m˛, dla której Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze, VI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW nr 43331. Znacząca część nieruchomość położona jest na terenie Kamiennogórskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Małej Przedsiębiorczości. Na nieruchomości będącej przedmiotem umowy dzierżawy Ceramika Marconi Spółka z o.o.zamierza uruchomić zakład produkcji granulatu oraz płytek ceramicznych.Czynsz dzierżawny płatny jest miesięcznie i wynosi 5.000 złotych plus należny podatek VAT.Oprócz czynszu Ceramika Marconi Spółka z o.o. zobowiązana jest uiszczać podatki i inne ciężary związane z nieruchomością, będącą przedmiotem dzierżawy,
Jak powstało Porozumienie i było wiadomo iż wyrzucenie z GPW się nie uda Pani Barbara zrobiła nawet sobie podwyżkę do tej umowy informując nas o tym w raporcie rocznym za 2015 rok
Spółka od dnia 23.02.2004 r. na mocy umowy dzierżawi od Pani Barbary Urbaniak-Marconi działkę 205/5 przy ulicy Jeleniogórskiej 2c, KW JG1/00043331/0, o powierzchni 11 ha 79 a 92 m2 na której usytuowany jest Zakład Ceramika Marconi. Czynsz miesięczny od dnia 01.09.2015 r. wynosi 8 tys. PLN (do dnia 01.09.2015 r. czynsz miesięczny wynosił 5 tys. PLN.)Oprócz czynszu Spółka jest zobowiązana uiszczać dodatkowo podatki i inne ciężary związane z własnością przedmiotu dzierżawy Całkowita kwota kosztów z tytułu dzierżawy w roku 2015 wyniosła 182.154,80 PLN.
Miałem okazje przeczytać wszystkie raporty aby zdobyć więcej wiedzy co to za gówno ten Polcolorit , osoba mi bliska poprosiła mnie o pomoc jako inwestor giełdowy śledząc notowania innych spółek /dziś również Polcoloritu/ śledząc notowania czasami mam nadwyżki wolnego czasu i przeczytałem te raporty kopiując wiele informacji z raportów ,dzisiejsze cytaty pochodzą z tych ściąg ,w raportach ślad o tych umowach jest tylko na początku i teraz o zmianie czynszu miesięcznego / choć te informacje powinny być w każdym raporcie rocznym a ich nie było .dodatkowo w tym pierwszym cytacie co wkleiłem jest inna ilość metrów niż w tym co podają w raporcie za 2015 /jednak to jest chyba mniej istotne/ ale też nie poinformowali wcześniej bo czytałem wszystkie raporty
Jeśli jesteśmy przy gruntach to należy wspomnieć o aktywa trwałe zaklasyfikowane jako przeznaczone do sprzedaży widnieje tam kwota 830 tys W pozycji tej ujęto przejęty za przeterminowane należności grunt położony w Warszawie ale tutaj ważna uwaga na NWZA 16 grudnia Pan Wiceprezes Wolf twierdził iż ten grunt jest warty 2 miliony podobno walne było nagrywane mamy nadwyżkę około 1 mil 200 tys ponad to co w bilansie dodatkowo PGNiG ma na nim hipotekę /można później sprawdzić na jaką kwotę/
Tak jak Państwo wiecie od początku zawiązania Porozumienia były prowadzone negocjacje kompromisowego rozwiązania tego sporu , było kilka spotkań negocjacyjnych Piechowice, Wrocław, Kraków ,nawet swojego czasu SII podjęło się roli mediatora jednak Pani Marconi cały czas dążyła i dalej dąży tylko do odkupu naszych akcji po jak najniższej cenie, poniżej np cytat jej wypowiedz
inne możliwości współpracy wykluczała / podobno kiedyś na pierwszym spotkaniu wspominała o możliwości abyśmy objęli akcje i wtedy chętnie by współpracowała z nami jednak sama od razu podobno powiedziała iż to jest nierealny scenariusz nawet nie przedstawiając nam bliższych informacji i warunków na jakich to miałoby się odbyć /część osób była zainteresowana aby poznać choć szczegóły/. Wracając do aktualnej sytuacji ,przypomnę tylko iż obie strony mają do siebie telefony ,zarówno do Pani Barbary jak i jej prawników, podobno były wznowione jednak nie wiadomo jaki będzie ich efekt ,dlatego też niektóre komentarze w tym moje mogły psuć atmosferę negocjacyjną. Na pierwszym spotkaniu Pani Barbara/ powiedziała iż interesuje ją tylko odkupienie naszych akcji/poniżej link do artykułu/ link
26 października W GAZECIE PARKIET przemówiła Pani Marconi już nie pamiętam kiedy ostatnio wypowiadała się w prasie ,Pani Marconi mówi w gazecie iż negocjacje nie zakończyły się fiaskiem jednak są rozbieżności co do ceny,nasza propozycja ceny była powiedziałbym okazyjna biorą pod uwagę aktualną sytuacje w firmie ,pozytywnie przeprowadzoną restrukturyzację to należy docenić ,pozytywne perspektywy dla branży
Na dzień dzisiejszy Pani Barbara nic nie robi, aby poprawić złą i nieprzejrzystą politykę informacyjną i jest zamknięta na głosy akcjonariuszy nie zależy jej aby kurs giełdowy odzwierciedlał rzeczywistą wartość Spółki , nie dała nawet komunikatu /espi o postanowieniu Sadu apelacyjnego/ jeszcze kurs by podrożał o 10 groszy i co by było oczywiście jej nastawienie może ulec zmianie po tych postanowieniach Sadu które mamy z drugiej strony gdyby miała akcje na słupa mogłaby kurs zaniżać ale nie widać takich zleceń, jednak to byłaby manipulacja dlatego dalej jest niewiadoma czy na słupy niema zaparkowanych akcji...pytanie też czy wcześniej była manipulacja notowaniami nikt tego nie sprawdził... Aktualnie niski kurs jest jej na rękę gdyż może to być związane z tym iż jeśli zdecyduje się na złożenie propozycji odkupu naszych akcji /skutkującej raczej wezwaniem chyba po cenie ustalonej z Porozumieniem i zapewnieniu iż część osób z Porozumienia jej sprzeda/,dlatego psychologicznie im niższy kurs na GPW tym ładniej będzie wyglądała jej propozycja odkupu, zasada kontrastu działa,a jeśli ewentualną cenę porównamy do pierwszej ceny z wezwania to kontrast będzie jeszcze bardziej widoczny.Oczywiście to są tylko moje przemyślenia i spostrzeżenia ,dalszy scenariusz napisze samo życie
Z ciekawostek na pierwszym spotkaniu negocjacyjnym uczestniczył Pan Ireneusz Wolf wiceprezes Polcoloritu spotkanie trwało w czasie pierwszego fixingu ,Pan Ireneusz cały czas śledził notowania Polcoloritu /DLACZEGO PRZECIEŻ NIE MA AKCJI/
Dalej W 2015 Spółka kontynuowała zawartą z Sopockim Towarzystwem Ubezpieczeń ERGO HESTIA S.A. z siedzibą w Gdańsku umowę ubezpieczenia w ramach, której wykupiła polisę ubezpieczenia majątkowego z okresem obowiązywania do dnia 31 lipca 2016 r. Przedmiotem umowy jest ubezpieczenie mienia od pożaru i innych zdarzeń losowych, ubezpieczenie sprzętu elektronicznego, ubezpieczenie od kradzieży z włamaniem i rabunku, ubezpieczenie OC. Ubezpieczyciel zobowiązał się do udzielenia ochrony ubezpieczeniowej w zakresie oraz na sumy ubezpieczeniowe wskazane w tabeli poniżej.
1 Budynki i budowle 81 373 2 Maszyny, urządzenia, wyposażenie 76 469 3 Niskocenne składniki majątku 1 319 4 Środki obrotowe 26 665 5 Mienie pracownicze 19 6 Wartości pieniężne 50 SUMA 185 894
Dla porównania poprzednia umowa z tamtego roku 1 Budynki i budowle 81 373 2 Pozostałe środki trwałe 77 216 3 Środki obrotowe 26 665 4 Sprzęt elektroniczny 572 5 OC działalności 700 6 Wartości pieniężne w schowku 50 7 Mienie pracownicze 19
A teraz umowa Okres ubezpieczenia: od dnia 1 marca 2004 roku do dnia 28 lutego 2005 roku 1.Istniejące budynki i budowle 11.580 2.Maszyny, urządzenie, wyposażenie 12.986. 3 Środki obrotowe 1.550.
Te majątek się zwiększył dzięki pieniążkom z emisji akcji oraz dużych kredytów które ciążyły na wynikach a teraz prawie zostały spłacone
Moja rola pomału się kończy jestem tylko organizatorem tego Porozumienia,udało mi się Państwa zjednoczyć i przekonać iż tylko w grupie siła ,to co obiecałem udało się dzięki Państwa zaangażowaniu osiągnąć, wyrzucenie z GPW zostało zablokowane,Pani Barbara nie zrealizowała swoich niecnych zamiarów .Teraz Państwo decydujecie jaką drogą pójdziecie i jaką strategię będziecie realizować dodatkowo Te osoby będą podejmować bardzo ważne decyzje wywierające wpływ również na pozostałych akcjonariuszy ,jeśli ktoś chce przystąpić zapraszamy ,dodatkowo można wtedy starać się przekonywać innych do określonej strategi.
Aktualnie Porozumienia jest bardzo ugodowo wręcz przebaczająco nastawiona co nie znaczy iż to się z czasem nie zmieni w Porozumieniu jest 100 osób i te osoby muszą ustalić jaką drogą podążać i co chcą osiągnąć i taką strategie realizować ja od negocjacji o parę srebrników umywam ręce , ja swój cel osiągnąłem dalszy scenariusz napisze samo życie
do inwestor widzę że na rynku jesteś od dawna i wiesz że wiele się działo a moje pytanie przyszło stąd że widzę pewną analogię z Wilbo jeszcze z czasów jak wchodziło na gpw tam główni czyli panowie W i B zostawili sobie znaczacy pakiet w czesci uprzywilejowany po tym jak spółka zaczęła pokazywać zyski to musiała odkupić od nich grunt za wysoką kwotę po kilku latach wyciągnęli nastepna kasę tym razem sprzedając firmie znak firmowy tj. WILBO za kilka mln który wcześniej sobie zostawili
w końcu wyszli ze spółki spółka wróciła na ciagłe a zeszła też trochę na fix nawet po 10 gr piszę o tym dlatego że nie jestem pewien kto jest właścicielem znaku CERAMIKA MARCONI spółka czy ktoś z zewnątrz
Po wejściu w życie uchwały o odrolnieniu gruntów Ceramika Marconi Sp. z o.o. zamierza nabyć dzierżawioną nieruchomość na własność ze środków własnych nie pochodzących z planowanej publicznej emisji akcji Emitenta./chodzi o prywatny grunt Pani Barbary na którym stoi fabryka w strefie/ To jest cytat z prospektu z 2004 można powiedzieć iż jest to działanie na szkodę pozostałych akcjonariuszy ,na podstawie tego cytatu można sądownie nakazać sprzedaż tych gruntów Polcoloritowi ale po cenach z 2003 roku , wtedy na wzroście wartości tych gruntów zyskaliby również pozostali akcjonariusze nie tylko Pani Barbara, dlatego ze względu na ten zapis który był w Prospekcie brak jest tutaj zagrożenia ,dodatkowo osoby które kupowały te akcje na GPW nie wiedziały o tym gdyż było to zatajone przez Spółkę i prezeskę Panią Barbarę a ta informacja powinna być w każdym rocznym raporcie ale jej nie było można to wykorzystać i powództwem cywilnym atakować o odszkodowanie może by się nawet wygrało /należy uważać na przedawnienie roszczenia gdyż ta informacja jest już jawna bo podano ją w raporcie za 2015 rok .oraz na walnym jedno z naszych pytań dotyczyło tych gruntów. Jeszcze raz powtarzam organizując to Porozumienie nie miałem wpływu na to jakie osoby się zgłoszą ,większość osób które mają dużo akcji niestety jest bardzo ugodowo,przebaczająca ,rozgrzeszająco nastawiona do Pani Barbary, dla dobra negocjacji i szukania kompromisowego rozwiązania tej sytuacji, Dlatego też moje wpisy czy innych osób mogły psuć atmosferę negocjacyjną.jednak ja piszę to co myślę ,Ja umywam ręce od negocjacji dla paru srebniaków Jeśli z negocjacji nic nie wyjdzie i osoby nastawione ugodowo wypowiedzą Pani Barbarze wojnę wtedy się dopiero zacznie ,Wracając do słusznego pytania o znak firmowy to nie znam na nie odpowiedzi powinien mieć jakąś wartość a niema go nigdzie ujętego w żadnym raporcie czyli możemy go potraktować jako dodatkowy majątek ponad to co jest w wartości księgowej,Pomimo tego iż te osoby są nastawione rozgrzeszająco to dotyczy to przeszłości i należy sobie jasno powiedzieć iż wszelkie przyszłe działania niekorzystne dla pozostałych akcjonariuszy nie będą tolerowane i wszelkimi możliwymi środkami prawnymi będą blokowane i byłoby to jednoznaczne z wypowiedzeniem wojny i zmianą nastawienia tych osób i z wprowadzeniem w życie różnych działań odwetowych, a w osobach które mają te akcje /chodzi głównie o profesje/ jest duży potencjał i dopiero wtedy Pani Barbara przekona się jaka moc jest w Porozumieniu i jeśli ktoś ją namówił do realizowania scenariusza nieudanego wyrzucenia nas z GPW to będzie o tej osobie mówić gorzej niż podobno mówi o Panu Hajduku
znak Ceramika Marconi zapewne ma wartość i to wcale nie małą ale moje pytanie było KTO JEST WŁAŚCICIELEM ZNAKU SPÓŁKA POLCOLORIT CZY NP. PRYWATNIE P.BARBARA LUB TEŻ JEJ SYN ALBO JAKIŚ INNY PODMIOT
napisałem w powyższym poście cytat Wracając do słusznego pytania o znak firmowy to nie znam na nie odpowiedzi wniosek sam zauważam iż im dłuższy post tym więcej osób czyta co drugie zdanie ,no może poza doradcami Pani Barbary którzy czytają i analizują nasze wpisy dodatkowo grono osób przeglądających ten wątek jest tak nieliczne pod nazwą Polcolorit jest miejsce aktualnie 296 uzależnione od ilości wejść na wątek dlatego postanowiłem ograniczyć mój czas poświęcany pro publiko bono do pisania jednego postu dziennie /dziś już limit przekroczyłem może dobrym rozwiązaniem jest abym podał Wam telefony komórkowe do Pani Barbary ,Pana Łatały .Pana Wolfa ,Pani Sondel /księgowa/, czy dzwonią do Was różne Banki ostatnio wydzwania do mnie Citibank oferując kredyt chcąc się ich pozbyć powiedziałem iż mam nietypowy zawód inwestor giełdowy ,teraz dzwonią jeszcze bardziej mówią iż oni takim osobą udzielają kredytu, powiedziałem iż nie chcę żadnego kredytu i aby nie dzwonili to i tak dalej dzwonią ,do czego zmierzam jeśli sam bym zlecił komuś bardzo częste wydzwanianie do tych osób / to jest ryzyko nękania/ ale jeśli wszyscy z Porozumienia plus ich rodziny by dzwonili mała ilość telefonów razy bardzo duża ilość osób ,na allegro startery z różnych sieci nawet po 1 zł można kupić ,czyli zmienność numerów byłaby duża ,oczywiście należy rozmawiać grzecznie zadając jakieś pytanie po takiej akcji musieliby pozmieniać numery telefonów a jak się ma taki numer od x lat nie każdemu to na rękę ,przy okazji może byście się czegoś dowiedzieli /jeśli choć na trochę tych pytań ktokolwiek by odpowiedział/ moje pomysły są irracjonalne i nieprzewidywalne co będzie jak ja zwariuję i zacznę je realizować.
Kiedyś miałem akcje Miraculum pamiętam że ta spółka kupiła kilka znaków towarowych które później sprzedała za parę milionów , miedzy innymi miała znak Kolastyna .
Witam serdecznie wracając do tematu znaki towarowe,na pewno w raportach finansowych mają one wartość zero zł gdyż nie niema takiej pozycji w raportach , ile to jest warte nie mam pojęcia sami piszą Spółka wykorzystuje wysoką rozpoznawalność marki oraz rozwiniętej sieci dystrybucji – Spółka nadal będzie wzmacniać wykorzystywanie swojej rozpoznawalności marki, która w dużym stopniu kojarzona jest z produktami o wysokiej jakości i niespotykanym wzornictwie.
przy założeniu iż znaki towarowe są własnością Społki to możemy je potraktować jako dodatkowy majątek ponad to co jest w wartości księgowej,Przejrzałem jeszcze raz moje ściągi i mam skopiowaną taką informacje z prospektu emisyjnego z 2004 roku poniżej cytat 11.2.2. Znaki towarowe Spółka posiada jeden zgłoszony znak towarowy, w stosunku do którego, na dzień zatwierdzenia Prospektu, nie zostało udzielone prawo ochronne. Zgłoszony znak towarowy "Polcolorit" jest znakiem słowno-graficzny i stanowi logo Emitenta. Znak został zgłoszony do Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej w dniu 15 wrzesnia 2003 roku i oznaczony numerem Z-269946 Co do drugiej nazwy Ceramika Marconi początkowo była to spółka z o.o w tym prospekcie o tym znaku nic nie piszą bo kasa z tej emisji po 43 zł była właśnie dopiero na budowę tej fabryki ,otwarcie fabryki było później w czerwcu 2006 /teraz przygotowują się do świętowania 10 lecia/Jednak należy zwrócić uwagę iż piszą Polcolorit S.A. posiada udziały w poniżej wskazanych spółkach: Ceramica Marconi Spółka z o.o. z siedziba w Piechowicach przy ul. Jeleniogórskiej 7 - o kapitale zakładowym w wys. 101.420.500,00 zł (słownie: sto jeden milionów czterysta dwadzieścia tysięcy pięćset złotych) - Polcolorit S.A. posiada 202.841 (słownie: dwieście dwa tysiące osiemset czterdzieści jeden) udziałów Ceramiki Marconi Sp.z o.o., reprezentujących 100% kapitału zakładowego i dających prawo do 100% głosów na zgromadzeniu wspólników.
Później nastąpiło połączenie obu firm które przeprowadzone zostało stosownie do art. 492 § 1 pkt 1 ksh w związku z art. 515 § 1 ksh poprzez przeniesienie całego majątku Ceramika Marconi Sp. z o.o. (spółka przejmowana) na Polcolorit S.A. (spółka przejmująca).Połączenie zostało przeprowadzone bez podwyszenia kapitału zakładowego spółki przejmującej, gdyż była ona jedynym udziałowcem spółki przejmowanej. W związku z tym nie została przeprowadzona nowa emisja akcji Polcolorit S.A. w celu wydania tych akcji w zamian za majątek spółki przejmowanej.
Zasadnicza przesłanka lezącą u podstaw procesu połączenia Polcolorit S.A. z jej spółka zalena – Ceramika Marconi było dążenie do stworzenia spójniejszej organizacji o znaczącej pozycji na rynku producentów płytek ceramicznych poprzez optymalizacje wykorzystania majątku skoncentrowanego w grupie Polcolorit. Przeprowadzenie połączenia spółek działających w ramach Grupy Polcolorit miało pozwoli zwiększyć rentowność, obniżyc koszty ogólnego zarządu, a co za tym idzie poprawić konkurencyjność. W perspektywie czasu efektem połączenia miało być zwiększenie efektywności zarządzania w związku z uproszczeniem istniejących struktur, co przyczyni się do umocnienia pozycji nowego podmiotu na rynku.
z innych informacji z moich ściąg W dniu 5 maja 2005r. spółka zależna Ceramika Marconi Spółka z o.o. podpisała umowę z Budimex Dromex S.A. Oddział Zachodni w Poznaniu. Przedmiotem umowy było generalne wykonawstwo prac polegających na realizacji budowy wytwórni granulatu i płytek ceramicznych.Wartość umowy wyniosła 39.700.000,00 PLN (trzydzieści dziewięć milionów siedemset tysiecy złotych)./ mój dopisek same prace budowlane prawie 40 mil a może to jeszcze kwota bez vat/
W dniu 30 sierpnia 2007 roku, Sad Rejestrowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu IX Wydział Gospodarczy dla Krajowego Rejestru Sadowego dokonał wpisu tego podwyszenia kapitału zakładowego Ceramika Marconi Sp. z o.o., w wyniku czego kapitał zakładowy Spółki zależnej wynosi obecnie 101.420.500,00 złotych (słownie: sto jeden milionów czterysta dwadzieścia tysięcy pięćset). Po dokonaniu tego wpisu Polcolorit S.A. ma 202.841 (słownie: dwieście dwa tysiące osiemset czterdzieści jeden) udziałów Ceramiki Marconi Sp. z o.o.,reprezentujących 100% kapitału zakładowego i dających prawo do 100% głosów na zgromadzeniu wspólników
Jeżeli Łysy będzie dalej dupe lizał makaronom i niebedzie szanował ludzi to kuźwa firma zdechne, a po drugie wstyd mi za [ą śmieszną tłumaczkę co dosłownie ciągnie druty makaronom i wszyscy o tym wiedzą i się z suki nabijają a ona myśli że jest gwiazdą, hanba. A do tego Łysy się sprzedał i z makaronami na obiadki jeździ jak kuźwa kolaborant sprzedał się jak dziwka bez honoru żygac się chce