• Rekomendacja ING Autor: ~Ja [94.158.224.*]

ING obniżył rekomendację dla Newagu do "sprzedaj"
    Analitycy ING Securities, w raporcie z 1 marca, obniżyli rekomendację dla Newagu do "sprzedaj" z "trzymaj", jednocześnie obniżając cenę docelową do 12,5 zł z 16,71 zł wcześniej.

• Re: Rekomendacja ING - OFE ING kupowało w ofercie za 20 zł. Autor: ~młody_Stańczyk [79.186.58.*]
    od Z.Jakubasa. Teraz rekomenduje sprzedaj po 12 zł.
    Jakubas zarobił 300 mln zł. Jakubas wziął dywidendę i nie płaci podatku od od dywidend (korzysta z 2 letniej ulgi podatkowej), którą obecnie wykorzystuje do odkupowania akcji, które sprzedał.
    Pan Morawiecki w ramach uszczelniania systemu podatkowego milczy na temat strat podatkowych na rynku finansowym z tytułu inżynierii finansowej Pana Jakubasa, ale za to PIS wypłaca 500 zł. na dziecko z naszych podatków.
    Pan Morawiecki był Prezesem BZWBK, a AVIVA to podmiot wywodzący się z WBK.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.154.75.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~elk [84.248.88.*]
    "Kluczowe czynniki ryzyka dla naszej rekomendacji +Sprzedaj+ to wszelkie nieoczekiwane nowe kontrakty Newagu na rynkach zagranicznych, czy większa chęć polskich przewoźników do inwestowania w tabor kolejowy bez finansowania unijnego" - dodano.

Czyli taka słaba ta rekomendacja bo za chwilę kontrakt może być...
  • Re: Rekomendacja ING - LEO-warta Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Kolejny raz ING wpisuje się w narracje negatywną. Robi to przed publikacją rocznych wyników, które mogłyby "niebezpiecznie" podnieść kurs akcji. Wiec to, co zrobiło ING to prewencyjne obrzydzenie akcji rynkowi, aby można było nadal skupować je w cenie, która tylko dla pewnych osób jest atrakcyjna i obrót nimi opłacalny.
    Jeszcze kilka miesięcy temu uzasadniano obecną wycenę złymi wskaźnikami. Te wskaźniki za chwilę będą zupełnie inne - dużo lepsze. Nagle zaczęto analizowanie przyszłości i dokonywanie prognoz. Tylko jak do tego się ma opinia Zarządu, że wskaźniki nie odzwierciedlają sytuacji w spółce?
    Czy ta rekomendacja ING jest LEO-warta?
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~JupiteR [94.254.165.*]
    Czasem się zastanawiam czy analitycy pracujących w takich instytucjach jak ING to: a) debile b) robią rekomendacje pod zamówienie dużych obecnych akcjonariuszy bo im dobrze płacą c) robią rekomendacje pod zewnętrznych inwestorów chcących taniej kupić więcej akcji i ci też im dobrze za to płacą

Pisząc coś takiego: "1) słabe wyniki kwartalne w 2016; i 2) słaby portfel zamówień w ciągu najbliższych 12 miesięcy" mogą tylko wywołać lawinę śmiechu. Oni już wiedzą, że będą słabe wyniki kwartalne w 2016 :D:D:D:D oni już wiedzą, że nie będzie zamówień w najbliższych 12 miesiącach :D:D:D

Z reguły w >90% przypadków jak rekomendacja "sprzedaj" i obniżka ceny to znaczy że trzeba kupować bo coś super się szykuje (to nasz przypadek). Jak rekomendacja "kupuj" to znaczy, że coś złego będzie i ktoś chce wyjść lepiej z akcji.

Te instytucje juz mają tak zszarganą opinie za to "usługodawstwo" , że już chyba tylko naprawdę ostatni leszcze z jeziora ich słuchają :)

• Re: Rekomendacja ING Autor: ~Fix-Fax [83.144.68.*]
    Dnia 2016-03-08 o godz. 14:11 ~JupiteR napisał(a):
    > Czasem się zastanawiam czy analitycy pracujących w takich instytucjach jak ING to: a) debile b) robią rekomendacje pod zamówienie dużych obecnych akcjonariuszy bo im dobrze płacą c) robią rekomendacje pod zewnętrznych inwestorów chcących taniej kupić więcej akcji i ci też im dobrze za to płacą
    >
    > Pisząc coś takiego: "1) słabe wyniki kwartalne w 2016; i 2) słaby portfel zamówień w ciągu najbliższych 12 miesięcy" mogą tylko wywołać lawinę śmiechu. Oni już wiedzą, że będą słabe wyniki kwartalne w 2016 :D:D:D:D oni już wiedzą, że nie będzie zamówień w najbliższych 12 miesiącach :D:D:D
    >
    > Z reguły w >90% przypadków jak rekomendacja "sprzedaj" i obniżka ceny to znaczy że trzeba kupować bo coś super się szykuje (to nasz przypadek). Jak rekomendacja "kupuj" to znaczy, że coś złego będzie i ktoś chce wyjść lepiej z akcji.
    >
    > Te instytucje juz mają tak zszarganą opinie za to "usługodawstwo" , że już chyba tylko naprawdę ostatni leszcze z jeziora ich słuchają :)
    ================================
    Jest dokładnie jak piszesz. Trzeba poruszać się pod prąd rekomendacji anali

• Re: Rekomendacja ING Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    hehe. Nie no nawet na spadki trzeba umieć naganiać ;). Jeszcze nie widziałem tej reko ale jeśli takie argumenty podali to nie wiem jak osoba która to podpisała będzie mogła gdzieś w branży się pokazać. Ja bym chyba chodził brzegiem korytarza. Pewnie chca dokupić tak jak chcieli sprzedać gdy rzucili reko na 24,6. Ale żeby tak nieumiejętnie i amatorsko? Aż nie wierzę ;)
    Bodajże w grudniu przy cenie 4 zł dali reko ostre kupuj dotyczące Kopexu z którego chcieli uciec. Na nic to się zdało. Naiwnych znalazło się tyle co na lekarstwo. Dzis po 3 miesiacach kurs to niewiele wiecej niż 2 zł a oni nadal tam tkwią. Sztuczka się nie udała ;)
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~Obserwator [188.146.130.*]
    Nie dajmy się ogłupić!

Ile wart jest rekomendacja ING Securities niech będzie przykład PKP Cargo - w dniu 28.10.2015 r przy cenie akcji 65 PLN podnosi rekomendację z trzymaj do kupuj z cena docelową 88,63 PLN. Dnia 7.03.2016 r. cena PKP Cargo 46,75 PLN ( spadek o - 30%)

PS.Co to za kant i na czyje zlecenie - po zidentyfikowaniu natychmiast informować KNF.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Możemy informować, ale owe 190 tys akcji skupiono i być może są to akcje tzw naboje do wystrzelania kursu.
    Niemniej każdy powinien pisać do KNF. Bo rekomendacja ING jest LEO-warta. 

Ale może warto napisać do Zarządu, co ZARZĄD myśli na temat takiego kreta w szeregach spółki. Niby wspólnik, ale też kret szkodzący akcjonariuszom.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~tonieja [91.150.164.*]
    Zarząd jest w układzie dlatego Pan Macieja Duczyńskiego MUSIAŁ odejść z "powodów osobistych"...
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~Edek_z_krainy_kredek [91.198.217.*]
    Ale przecież nie ma mowy o jakiś nowych znaczących kontraktach Newagu od ostatniej rekomendacji. Czy to nie jest najlepszy powód do obniżenia rekomendacji dla firmy zajmującej się produkcją pojazdów szynowych, która nie produkuje pojazdów szynowych? Czy ktoś z was porównał sobie portfel zamówień na dzień 8 marca 2015 roku z portfelem zamówień na dzień 8 marca 2016 roku a następnie zestawił z tym wycenę akcji spółki przez rynek? Moim zdaniem ING b. łagodnie obeszło się z Newagiem tylko dlatego, że jest jego jednym z głównych akcjonariuszy. Gdzieś w listopadzie poprzedniego roku pisałem, że akcje Newagu powinny kosztować 13 zł a nie dysponowałem jeszcze wtedy takimi "wspaniałymi newsami" według niektórych tutaj wypowiadających się marzycieli jak ostra redukcja zatrudnienia spowodowana - brakiem zamówień. Akurat ostatnio, bodajże 10 lutego 2016 mieliśmy do czynienia ze spektakularną upadłością firmy Watt S.A. - lidera produkcji kolektorów słonecznych, jednego z największych pracodawców w regionie, laureata wielu nagród branżowych, super cacy firmy, która produkowała na rynek rosnący o 75% r-r tyle tylko, że z roku na rok zdobywała mniej zamówień - bo podobno Chińczycy. Ludzie wyciągnijcie wnioski i sprzedajcie puki macie jeszcze co. A jak liczycie na raport to się przeliczycie. Gdyby miał mieć wydźwięk troszkę mniej niż neutralny tej rekomendacji by nie było...
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~www [193.169.19.*]
    Kto ma wierzyć w te brednie ? ING jest akcjonariuszem Newagu, pisze o słabych wynikach kwartalnych w 2016r, tak, w 2016r !!!! I o małych zamówieniach !!!!
    GDZIE JEST KNF ????
    KIEDY WRESZCIE SIĘ OBUDZI NADZÓR !!!
  • Re: Rekomendacja ING - LEO-warta Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Ja mam propozycję, jak wiele osób napisze do KNF to zadziała. Teraz trzeba uświadamiać KNF, ze ta rekomendacja to fantasmagoria negatywna LEO-warta.
    Ciekawe od kiedy ING wie więcej niż Zarząd, który przy obecnym poziomie informował, ze wskaźniki nie odzwierciedlają sytuacji w spółce. I dlaczego kolejny raz ING rzekomo wie więcej.
    Kiedy popatrzyliśmy na ustawioną transakcję od razu pojawił się komunikat a następnie za to, że patrzymy im na ręce to podali rekomendację, by pewnie sprzedawca sobie odkupił taniej TAK?!!!

KNF? weź mnie nie rozśmieszaj. Czy słyszałeś żeby kogokolwiek kiedykolwiek ukarano za przekręty na GPW?

Były kary tylko symboliczne w stosunku do numerów jakie wycięto. Przy czym tu jest też przyzwolenie na świństwa i kilku forumowych "ochroniarzy" takich numerów.
    Pamiętacie jak mnie zaatakował NewagoNowy? Że coś tam pomieszał, to można wybaczyć i ja się nie gniewam, bo każdemu się zdarza gorszy dzień. Ale bardzo mnie zdziwiła jego agresja, za samą dyskusję o ustawkach.
    Pamiętam jak Cie atakowano i wykorzystywano Twoje emocjonalne podeście do do spółki.

Dlaczego podano rekomendacje teraz bez uwzględnienia wyników z ostatniego kwartału?
    Przecież wyniki będziemy znali już w przyszłą środę. A małopolska? Przecież też za kilka dni dowiemy się czy umowa zostanie podpisana.

Rekomendacja jest z 1 marca więc kto miał wyjść już wyszedł - najwyraźniej chcą żeby jeszcze ostatnie osoby wysypały się i zaniżyły kurs przed wynikami i małopolską bo wtedy wszystko się zmieni.

KNF nic tu nie zrobi bo w świetle prawa dokonali oceny na podstawie obecnych wskaźników które bez IV kwartału są kiepskie.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~BBB [77.253.140.*]
    > A małopolska? Przecież też za kilka dni dowiemy się czy umowa zostanie podpisana.

Umowa ZOSTANIE podpisana. To już jest wiadomo.

> Rekomendacja jest z 1 marca więc kto miał wyjść już wyszedł - najwyraźniej chcą żeby jeszcze ostatnie osoby wysypały się i zaniżyły kurs przed wynikami i małopolską bo wtedy wszystko się zmieni.

Nic się nie zmieni. Dlaczego akurat jedna umowa miałaby wywrócić cała sytuację do góry nogami? Co najwyżej akcje skoczą znowu z 15 na 16 zł, ktoś tam przytuli parę złotych, a potem sytuacja wróci do "normy"
    Z drugiej strony gdyby akcje Newagu były takim tłustym kąskiem, to ustawiałyby się po nie kolejki żądnych szybkiego i łatwego zarobku. Rynek też swoje wie.

> KNF nic tu nie zrobi bo w świetle prawa dokonali oceny na podstawie obecnych wskaźników które bez IV kwartału są kiepskie.

Otóż to.
    I będzie jak było.

• Re: Rekomendacja ING Autor: ~NewagoNowy [31.183.54.*]
    Miesza to się tobie PPP co skutecznie udowodniłem. Twój tupet i bezczelność, a jednocześnie arogancja i ignorancja aż nadto zostały przeze mnie wykazane. Pytałem w poprzednim moim wątku właśnie Ciebie czy mam kontynuować i wykazywać twoje kolejne oszustwa. Nie odpowiedziałeś mi. Za to wypłakiwałeś się w rękaw innego forumowicza AS a. Próbowałeś się usprawiedliwiać i drwić ze mnie. Odpowiadam ci zatem po raz kolejny. Posługujesz się kilkoma nickami, posługujesz się także kilkoma adresami IP. Udowodniłem dostatecznie, że antysyf i PPP to jedna i ta sama osoba. Dysponuję materiałem, że posługujesz się na tym forum także innym nickiem. Często rozmawiasz sam ze sobą, co raczej zasługuje na współczucie. Tak też i ja jak i wspomniany AS poradziliśmy ci wypoczynek. AS jednakże nieco wcześnie to uczynił. On także zwrócił uwagę na twoją przypadłość natury psychologicznej lub psychiatrycznej i potwierdził tylko moje spostrzeżenia. Piisał o twoich problemach, jak się okazuje na długo wczęściej. Mnie tylko udało się znaleźć na to dowody. Zapewniam cię, że nie jestem agresywny, a jedynie skuteczny i wbrew temu co pisałeś nie ma rzeczy które by mnie mogły wystraszyć lub których bym musiał się obawiać.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~bz [89.229.218.*]
    smiec nie spółka, dobrym papierem z branży motoryzacyjnej robi się groclin, tu bedzie druga Amica
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~www [193.169.19.*]
    I od razu chęć kupna po 10000szt . Jeszcze dziś wyślę zawiadomienie do KNF o podejrzenie manipulacji kursem przez umyślnie negatywną rekomendację ING !
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~Azi [66.249.93.*]
    Zamiast marudzić kupujmy póki tanio.
    Zbliży się do 15.25 to i uzupełnię portfel.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~Parowóz [31.182.90.*]
    Jeden z powodów dlaczego nie warto mieć tutaj SL.
    Kupowałem wczoraj i dziś na razie stop.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~budowlaniec [159.205.179.*]
    A TU CO SIĘ ZNOWU STAŁO, przepraszam, że podniosłem głos, ale pytam się grzecznie co za nie dorzeczności piszą w tych rekomendacjach pytam się gdzie jest moje 21,5 za akcje:(Tyle moja średnia a oni piszą 12 to czarna rozpacz,ale mnie to już chyba tu nic nie zdziwi, ludzie sobie poczytają jeden z drugim te bazgroły o ich rekomendacjach i zaczną wywalać a ktoś inny się napcha do syta i wtedy kita na 18-19 i sru abarot znowu jaka rekomendacja a ja gdzie ja biedny miś już chyba tu do zera nie dojde:(
    Dziś od rana automat ING gra sobie sam ze sobą. Cos udało mi się udało mu urwać mimo skakającej podaży po stronie S żeby obcy cos nie urywali hehe
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~KOKO [78.133.214.*]
    Stoplosy strzelają jak szampany na sylwestra
    I chyba o to chodziło w tak niskiej rekomendacji ING.
    Współczuje tym którym popuściły stoplosy ponieważ zapewne są teraz przez to na sporym minusie, zwłaszcza że wystarczyło poczekać 7 dni aż sytuacja się wyklaruje.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~vater [178.42.188.*]
    Jakie stoplosy ???
    Chyba tym co mieli po 200 - 400 szt
    Dla mnie to okazja do zakupów, już troszkę wpadło w okolicach 4,10
    Jak zjadą poniżej 14,00 też będę dobierał.
    Obroty 180 tyś - dużej paniki nie widać.
    Jeden wielki przekręt.
    Masz rację nie widać zeby ktoś "duży" wyprzedawał a same stop lossy są małe. Ale przy tak niskich obrotach to wystarczy żeby zbić kurs i zniechęcić do inwestowanie w spółkę.
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~JupiteR [94.254.175.*]
    Nie inaczej. Przekręt jakich mało.. ja bym to nawet nazwał rozbojem w biały dzień. Jak KNF takich rzeczy nie wychwyci to już to będzie skrajne nieudacznictwo. Instytucja opiniotwórcza ING tydzień przed wynikami, publikuje informacje, że wie ze kwartały 2016 roku będą słabe!!!! (Szok). Oni już z góry wiedzą, a Zarząd niedawno mówił co innego.
    Co więcej sama jest jednym z głównych akcjonariuszy... więc chyba nie chciałby, że kurs zaniżał potem jej wyniki/jednostki funduszu itd.

1. Ile osób już wysłało zawiadomienie do KNF?
    2. Ile osób wysłało zapytanie do Newagu?

Kto będzie miał już jakieś odpowiedzi z obu punktów powyżej to niech się podzieli.
    Dnia 2016-03-09 o godz. 09:59 ~JupiteR napisał(a):
    > Nie inaczej. Przekręt jakich mało.. ja bym to nawet nazwał rozbojem w biały dzień. Jak KNF takich rzeczy nie wychwyci to już to będzie skrajne nieudacznictwo. Instytucja opiniotwórcza ING tydzień przed wynikami, publikuje informacje, że wie ze kwartały 2016 roku będą słabe!!!! (Szok). Oni już z góry wiedzą, a Zarząd niedawno mówił co innego.
    > Co więcej sama jest jednym z głównych akcjonariuszy... więc chyba nie chciałby, że kurs zaniżał potem jej wyniki/jednostki funduszu itd.
    >
    > 1. Ile osób już wysłało zawiadomienie do KNF?
    > 2. Ile osób wysłało zapytanie do Newagu?
    >
    > Kto będzie miał już jakieś odpowiedzi z obu punktów powyżej to niech się podzieli.

====================================
    Albo chodzi o zbicie ceny i zatankowanie pod korek, a potem okaże się że wynik będzie taki jak mówi zarząd

Dokładnie jest jak piszesz.
    W Polsce nie stosuje się odpowiedzialności za taki bełkot. Dlatego ING kpi sobie z rynku i prawa. Każdy, kto stracił na tak nieprofesjonalnej rekomendacji ma uzasadnione roszczenie do ING. Pozew zbiorowy to jedna z dróg. Nawet wniosek o upadłość likwidacyjną spółki nie spowodował takiej przeceny jak bełkot ING oparty na niepełnym obrazie spółki.

Znamienne jest to, że Zarząd milczy = w pełni przyzwala na tę sytuację
    Ustępujący członek Zarządu chyba nie chciał uczestniczyć w możliwym złamaniu prawa.

Zaraz wezmę trochę tego papiera. To moje pierwsze wejście w ten walor . Szukam kandydatów do mojego " portfela przemysłowego".
  • Re: Rekomendacja ING Autor: ~vater [178.42.188.*]
    Przypomniała mi się rekomendacja dla LPP od Erste z 01-03-2016 upubliczniona w poniedziałek
    z 5 tyś na 4 tyś, ale tam się nikt nie przejął bełkotem annali i kurs spokojnie sobie poszedł na 5300 PLN
    bo tam nie grają studenci za stypendium i nikt się nie przestraszył,
    tutaj sytuacja trochę inna, bo dużo małych graczy, którzy liczą na zarobek, a tu zonk !!!
    a i akcje pracownicze to łakomy kąsek, jak podbiją teraz na dniach na 15 - 16 zł
    to niektórzy będą sprzedawać na wyścigi.
    W tej chwili to chyba nie ma zarobionych, bo akcje na historycznym minimum.
    No nic, pogram sobie z nimi, nie liczyłem tu na szybki zarobek,
    mam jeszcze kasę i będę uśredniał jak każdy leszcz
    i nikogo nie namawiam na kupno, bo sam nie wiem co będzie dalej
[x]
NEWAG -1,45% 109,00 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.