• kurs na koniec 2015r Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    Witam, w zeszłym roku proponowałem wskazanie kursu na ostatnią sesję i w tym roku proponuję byście wpisali jaką wartość dla 1 akcji prognozujecie na koniec 2015r w tym roku jestem bardziej sceptyczny ale być może coś w grudniu odbije, ja prognozuje kurs na 31-12-2015r dla daty na 3,51 zł :)  wykres wiem że ty się nie będziesz chciał ale może spróbuj ??? to nie boli :)
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~bufon [85.222.74.*]
    Realnie 3.45
    Życzeniowo 4,03
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    devil, boli... brzuch ze śmiechu...

ponad rok temu pytałem cię, pod choinkę którego roku przewidujesz 4 zeta...
    teraz piszesz o 3,51...

powinieneś wiedzieć, że nigdy nie bawiłem się w takie zabawy i we wróżkę przewidującą konkretny kurs w określonym terminie,
    do tego przy tak beznadziejnej płynności i podbitkowymi gierkami - dla mnie to infantylna zabawa.

Powtórzę swoje: 
    uważam, że - niezależnie od fundamentów i ostatnich wyników - data jest spółką nieatrakcyjną, bo:
    - brak popytu
    - napiera podaż
    - długoterminowy trend spadkowy
    - manipulacje podbitkowe w rysowaniu swieczek i trendu średnio- oraz krótkoterminowego 
    - stała mała ilość kupujacych oraz mały wolumen
    - mielenie walorem dla podtrzymania kursu
    - ucieczka kilku podprogowych fundów (i to przed raportem!)
    - brak pozytywnych reakcji rynku na prognozy, raporty i dywidendy
    - dwukrotny brak powrotu kursu do poziomu sprzed odcięcia dywidendy i niewyrównanie strat dywidendami strat na różnicy kursowej
    - dominacja mci i fundów w akcjonariacie oraz spadek zainteresowania rynku akcjami mci
    - brak zainteresowania rynku sektorem IT
    - beznadziejne relacje spółki z akcjonariuszami (niedotrzymywanie obietnic)
    - nieudane próby sprzedaży daty przez mci
    - ogólna rynkowa bessa
    - dziwne sesje z niezrozumiałą demonstracją wolumenu przy zabetonowanym kursie...
    i zauważ coś jeszcze - jak zmalała ilość chętnych i wolumeny na kupnie:

http://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    śmiech to zdrowie, nie chcesz się bawić to nie :) powiem ci krótko, przy niemal każdej spółce można przekleić na forum twoje opinie w obecnej sytuacji. Poza nieudaną sprzedażą którą wcale jakoś źle nie rozpatruję nie tutaj innego się nie dzieje. Zgadzam się i sam pisałem o bessie i braku zainteresowania IT ale to też dotyczy kilku innych sektorów.
    Ale różnimy się tym, że ja o tym wszystkim pisałem rok wcześniej od ciebie, gdy ty z innymi nie dopuszczaliście spadków poniżej 4 zeta, za to były wasze posty od 5 do 7 zeta... Dziś jest mniej niz połowa z tych 7 zeta.

W poprzednim watku, w swym ostatnim poście zamieściłem wykres i w nim zaznaczyłem mikołajowe świeczki sprzed roku.
    Porównaj to z obecnym kursem i trendem...
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~pan [89.231.191.*]
    http://24pr.pl/2015/11/abc-data-w-gronie-najsilniejszych-marek-biznesowych/
    http://at.biznesradar.pl/381e03b1f604ee2d20b779b2dd12e6ed.png

gdyby dzienne wolumeny były systematycznie co najmniej po 50 K i więcej - ostrożnie zapowiadałbym wybicie w górę

WOLUMEN I PŁYNNOŚĆ to tutaj kryteria decydujące.
    Dlatego juz coraz mniej naiwnych nabiera sie na podbitkowe gierki.
    A niedługo niektórzy zechcą co nieco skeszować, by mieć grosz na święta.

A dziś - jak zwykle. 
    Jakiś leszczyk bawi sie za kieszonkowe z nadzieją, ze inni przyłączą się, a on ich nakarmi.
    pijarowskie wodolejstwo bez jakiegokolwiek przełożenia na rynek

gdyby data była atrakcyjnym walorem, nie byłoby podbitkowych gierek, otwarć po kilku godzinach lub jedna czy dwoma transakcjami jak dziś

Kilka miesięcy temu (np. w marcu) data miała spaść do 3,20-3,25 i tam uklepać dno przez 2-3 tygodnie, a potem powoli rosnąć pod raporty i prognozy. Ale drobne spekulanciki usiłowały zarabiac na groszowych kółeczkach i obnażały słabość waloru.

wystarczy spojrzeć w arkusz i zobaczyć, ilu i jak długo czeka, by wyjść z tej inwestycji
    hmmm, co ty na to, devil?

http://biznes.pap.pl/pl/news/listings/info/1464713,millennium-dm-obnizyl-ceny-docelowe-ab--abc-data-i-action

teraz to ja się uśmiałem, oni są specjalistami od obcinania jak kursy pospadały hehe szczególnie widać po action. Ja nawet 5zł nie powierzę analom, oni równie dobrze mogą wróżyć z fusów po kawie.
    i słusznie - analom nie należy wierzyć...

ale swoją drogą, ciekawe uzasadnienie napisali do daty...

ja bym tego nie lekceważył, bo po kursie widać, ze od dawna chyba rynek tak postrzega datę
    chyba wreszcie ktoś zrozumiał, że musi podbić i trochę znowu pomielić, by potem móc więcej wywalić

@ białoczerwony,
    co sądzisz, o tej ostatniej rekomendzie DM millennium?
    Nie tyle chodzi o cenę, ale o uzasadnienie i stosunek do czerwcowej rekomendy:

http://www.millenniumdm.pl/static/analizy_lista.html?poziome=ANAL&mlnr=0
  • Re: Nie wiem czy pytasz poważnie, czy co? Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Przecież te czerwcowe reko pokazały jak bardzo albo nie znają się na swojej robocie, albo te reko jest wydawana pod kogoś, żeby aż tak przestrzelić i to na wszystkich trzech dystrybutorach, zresztą na MCI też, to wielce prawdopodobne że teraz też się mylą i to nie tylko co do Daty ale i Actionu i AB.. Swoją drogą to nie tylko ten DM pokazuje jak bardzo nie należy ufać rekomendacjom. Skoro pomylili się cztery razy, a nie przepraszam bo zerknąłem na reko KOPEX-u i Famuru to już 6 razy, innych nawet nie chce mi się sprawdzać, to co ci mam napisać? Że to jest wprowadzanie w błąd swoich klientów, bo to dla nich najpierw dostępne są te rekomendacje zanim zostaną ujawnione.
    No cóż, kto chce niech gra wg rekomendacji, życzę mu powodzenia i to nie tylko o to biuro chodzi.

• Re: Nie wiem czy pytasz poważnie, czy co? Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Dnia 2015-11-30 o godz. 21:00 ~białoczerwony napisał(a):
    > Przecież te czerwcowe reko pokazały jak bardzo albo nie znają się na swojej robocie, albo te reko jest wydawana pod kogoś, żeby aż tak przestrzelić i to na wszystkich trzech dystrybutorach, zresztą na MCI też, to wielce prawdopodobne że teraz też się mylą i to nie tylko co do Daty ale i Actionu i AB.. Swoją drogą to nie tylko ten DM pokazuje jak bardzo nie należy ufać rekomendacjom. Skoro pomylili się cztery razy, a nie przepraszam bo zerknąłem na reko KOPEX-u i Famuru to już 6 razy, innych nawet nie chce mi się sprawdzać, to co ci mam napisać? Że to jest wprowadzanie w błąd swoich klientów, bo to dla nich najpierw dostępne są te rekomendacje zanim zostaną ujawnione.
    > No cóż, kto chce niech gra wg rekomendacji, życzę mu powodzenia i to nie tylko o to biuro chodzi.
    >

Moja nieufność wobec reko jest dwupłaszczyznowa. Nie ufam analom z racji ich częstej niewiedzy lub powierzchownej wiedzy o fundamentach, a takze z powodu podejrzeń, ze czasem róznym panom doraźnie służą. Oczywiscie dowodów nie mam, tylko własne spostrzeżenia i domysły. No i z powodu częstych wniosków typu: urośnie, ale moze spaść lub bedzie na obecnym poziomie.
    Ale chodzi o coś innego (i piszę tylko o dacie!). Dotychczas było windowanie kursów w rekomendach i pozytywne nastawienie typu trzymaj, akumuluj, kupuj.
    Teraz pojawiła się odmienna treść - o negatywnej wymowie:

Analitycy zwracają uwagę, że na wyniki ABC Data znacząco wpłynęły zmiany regulacyjne. DOPIERO TERAZ TO DOSTRZEGLI?!
    "Częściowo spadki przychodów były widoczne już w II kw., jednak i tak w I półroczu 2016 należy się spodziewać spadku zysków rdr. W CZYM KONKRETNIE TYCH SPADKÓW UPATRUJĄ? W DOTYCHCZASOWYM CORE BIZNESIE CZY NOWYCH SFERACH DZIAŁANIA SPÓŁKI? Uważamy, że perspektywy wyników dla ABC Data są najsłabsze wśród trzech dystrybutorów. ZAKŁADAM, ZE PISZĄ PRZEDE WSZYSTKIM O IT. Spółka zazwyczaj była notowana ze wskaźnikiem C/Z zbliżonym (lub z dyskontem) do AB tymczasem przyszłoroczny wskaźnik 10,2 jest z 15 proc. premią). Uważamy, że przy spadku zysku na 2016 r. kurs ABC Data będzie broniony przede wszystkim atrakcyjną dywidendą (stopa dywidendy 10,5 proc.)" - napisano.

Ale za najbardziej interesujace uważam ostatnie zdanie, bo ono bardzo pasuje do obecnej sytuacji z rozpaczliwym podtrzymywaniem kursu przez 1-2 drobnych graczy usiłujacych manipulować kursem, by ugrać parę groszy na DT. 
    Natomiast nabiera to zdanie groźnej wymowy w ew.rozumieniu podejscia grubasów (fundów, insiderów) do spółki. Bo to pokazuje niejako, że rynek jednak negatywnie postrzega dojenie daty przez mci poprzez wypłatę wysokiej dywidendy, która ostatnio została ustalona - o ile się nie mylę - na poziomie wyzszym od zysków.

Długo szukałem choć cienia , dlaczego rynek tak konsekwentnie i długotrwale omija datę... 
    Nie wiem, czy anale z millennium pomylą sie i tym razem, ale ich sugestia (o spadku zysku i bronieniu kursu obietnica wysokiej dywidendy) wydaje mi sie tym razem bardzo prawdopodobna...

Pytanie brzmi: co będzie z datą, jeśli po raz trzeci kurs po odcięciu dywidendy nie podniesie się, jak dwukrotnie bywało?
    I kolejna rzecz - zauważ, jak zadziwiająco CORAZ BARDZIEJ w niełasce rynku jest mci...
  • Re: Nie wiem czy pytasz poważnie, czy co? Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    najpierw zobaczymy wyniki roczne, na tej podstawie będziemy wiedzieć jak data sobie poradziła w słabym roku dla branży IT. Jaki będzie przyszły rok nikt nie wie, nie da się przewidzieć dla tak dynamicznego rynku. Wejdzie jakaś nowość która pociągnie za sobą wiele zmian i może być super. Oczywiście to gdybanie, równie dobrze może nic się nie zmienić.
  • Re: Nie wiem czy pytasz poważnie, czy co? Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    devil, kluczowe były w tym roku wyniki za 3Q

a one były, jakie były - i rynek zareagował, jak zareagował

no i właśnie - odrzućmy na serio gdybanie...
  • Re: Nie wiem czy pytasz poważnie, czy co? Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    kluczowy 3Q był dla rynku truskawek, dla IT będzie kluczowy IVQ i to nam da pełny obraz jak data sobie poradziła/nie poradziła w tym roku. Nadal jednak jestem zdania że ten rok nie jest zbyt udany dla branży, kolejny też może być kiepski...
    devil, to samo o znaczeniu 4Q pisałeś 2 lata temu i rok temu, a kurs jest tam, gdzie jest...

a manipulacyjne gierki z groszowymi podbitkami trwają na mikrym wolumenie i pokazuja tylko słabość spółki,
    którą rynek ignoruje, a rzeczywisty wolumen jest chyba o połowę dzienny, bo większość dziennych transakcji to mielenie walorem
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nie wiem czy pytasz poważnie, czy co? Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    1) MCI jest w niełasce?
    Przecież to spółka o wysokiej Becie, więc kiedy na rynku pojawia się strach to... Wg. mnie to MCI rewelacyjnie się trzyma przy potencjalnym konflikcie Rosja-Turcja, no i wg mnie najważniejsze czyli skup. Czy gdybyś chciał skupować akcje spółki czy zależałoby ci żeby kupić jak najmniej czy jak najwięcej za te 20mln zł
    2)
    Tak jak pisałem czekam 4Q i dopiero porównam 4-te Q-y 2013, 2014 i 2015 i coś będę widział. To musi być wynik bez żadnych zdarzeń jednorazowych, rynek musi się też na nowo zorganizować po zmianie przepisów odnośnie VAT-u
    3)Te dojenie Daty przez MCI tu zgoda choć nie do końca. Action i AB inwestują w nowe magazyny, czy Data musi także? Widać, że nie. No przecież to co piszesz jest bez sensu doi Datę, to tak jakby doiło siebie bo jest jedynym właścicielem Daty.
    4) Co do rekomendacji zgadzam się w pełni, więc dlaczego mam ufać ich kolejnej skoro jak sam piszesz, może być to i to i to i dla tego pana i dla tamtego
    :)

Dnia 2015-12-01 o godz. 11:24 ~białoczerwony napisał(a):
    > 1) MCI jest w niełasce?
    > Przecież to spółka o wysokiej Becie, więc kiedy na rynku pojawia się strach to... Wg. mnie to MCI rewelacyjnie się trzyma przy potencjalnym konflikcie Rosja-Turcja, no i wg mnie najważniejsze czyli skup. Czy gdybyś chciał skupować akcje spółki czy zależałoby ci żeby kupić jak najmniej czy jak najwięcej za te 20mln zł
    > 2)
    > Tak jak pisałem czekam 4Q i dopiero porównam 4-te Q-y 2013, 2014 i 2015 i coś będę widział. To musi być wynik bez żadnych zdarzeń jednorazowych, rynek musi się też na nowo zorganizować po zmianie przepisów odnośnie VAT-u
    > 3)Te dojenie Daty przez MCI tu zgoda choć nie do końca. Action i AB inwestują w nowe magazyny, czy Data musi także? Widać, że nie. No przecież to co piszesz jest bez sensu doi Datę, to tak jakby doiło siebie bo jest jedynym właścicielem Daty.
    > 4) Co do rekomendacji zgadzam się w pełni, więc dlaczego mam ufać ich kolejnej skoro jak sam piszesz, może być to i to i to i dla tego pana i dla tamtego
    > :)
    >
    pisząc o "niełasce rynkowej" miałem na mysli fakt, ze na kupnie jest tylko 1-2 raczej manipulantów-podtrzymywaczy kursu niż inwestorów akumulujacych walor (tak wynika z moich obserwacji, ale mogę sie mylić)

porównanie wyników z 2013-2014-2015, ok, poczekam i zobaczymy... Też jestem ciekawy, co się okaże

dojenie daty = korzystanie z zysków abc z jednoczesnym ograniczaniem jej dysponowania kapitałem w celu podniesienia wartosci akcji. Mci dostaje od daty zywa gotówke i moze realizować swe plany, a co data ma z tego i drobni majacy datę, skoro kurs mimo dywidend tylko spada?

rekomenda - problem nie zaufaniu analom, ale w tym na ile tym razem MOGĄ miec rację... Jakie argumenty byś im przedstawił w kontrrekomendzie? napiszesz, ze cash flow (na tle ab i action) jest ok? pozytywny poziom zadłużenia (Wskaźnik Altmana <Z"-score> = 6,03)?

i stałe pytanie podsumowujące: 
    czemu od dawna jest tak źle i tylko gorzej z kursem oraz popytem, skoro niby jest i ma być OK?

• Re: wykres Data będzie mieć chyba 8,2 c/z za 2015r Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    No głupi jestem chyba. Jest 32mln zysku netto, obstawiam nie mniej niż 20mln w 4Q( tyle mieli w 2013r) razem 52mln zł.
    To c/z= 8,3 dla Daty za 2015r, a wierzę że w 2016 wyniki będą się poprawiać. Więc raczej spadać nie bardzo jest z czego, a przy poprawie wyników w 2016 i hossie( tak, tak wierzę, że w końcu i do nas przyjdzie, bo WIG20 USD jest już bardzo atrakcyjny) maluchów zobaczymy
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    devil, nie niepokoi cię fakt, że w ostatnich miesiącach wolumen na kupnie spadł niemal o połowę, zaś co najmniej 4-krotnie wzrósł wolumen po stronie sprzedających?

http://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc

i nie tyle chodzi o same liczby, co o trendy po obu stronach pokazujące nastroje inwestorów oraz brak popytu i brak możliwości wyjścia z tej inwestycji

c/wk = 1,50 też poniekad nakazuje ostrożność

no i podstawowe pytanie - jak sądzisz, czemu rynek nie patrzy na datę z takim entuzjazmem, wiarą i nadzieją, jak ty?
    czemu przybywa chętnych do wywalenia, skoro ty widzisz jak pięknie ma byc po 4Q?...

devil - od lat przekonujesz się na własnym portfelu, ze to nie ty, ale rynek ma rację...
    zaklinanie rzeczywistości nie wpływa na rzeczywistość

o poprawie sytuacji daty - wg mnie - zdecydują (poza poprawą ogólnej sytuacji na gpw):
    - zanik podbitek i pojawienie się zbijania kursu dla tańszego podkupowania
    - STABILNY I POWOLNY wzrost wolumenu
    - info o zakupach insiderów, ew. pojawienie się nowego inwestora, któremu mci sprzeda część swego stanu posiadania (co najmniej 10%)
    - poprawa relacji z inwestorami (dość kompromitacji prezeski czytającej beznamietnie tekst z kartki czy kompa przed kamerą)
    - jasne sprecyzowanie rzekomo nowej strategii i wykazanie się konkretnymi wynikami w jej implementacji
    - jasne wskazanie obszarów działania, gdzie ma być dominacja nad konkurencją

Ba, wolałbym nawet, by na rok zaniechali dywidendy po to, by kap[itałem tak zadziałać, aby wzrosty na kursie były bardziej atrakcyjne dla akcjonariuszy niż zysk z dywidendy, po której odcięciu kurs nie moze się podnieść

Myślę, ze wielu obserwuje datę, ale (słusznie!) czeka z zakupem. Ryzykanci moze zechcą kupować pod dywidendę i wywalić znowu tuż przed odcięciem, ale nie o to chodzi. Chodzi o rzeczywisty wzrost wartości waloru i ustanowienie mocnej bazy pod wzrosty na poziomie 4,xx. A nie - jak teraz - szukanie dna w mule.

I jeszcze jedno - data nie jest sama na gpw. Bez równoległego zainteresowania rynku innmi spółkami tego sektora (dystrybutorami IT) i wzrostu ich wartości, wchodzenie w datę jest raczej spekulacyjnym ryzykiem a nie spokojną inwestycją...
    mnie by niepokoiło gdyby kurs leciał w dół, obroty są uzależnione od bardzo wielu czynników choćby niepewności politycznej. To że ktoś pomału wychodzi wiemy od dawna, ale kurs nie spada i dlaczego ?? pytasz czemu rynek nie patrzy z optymizmem odpowiedź prosta bo jest bessa i nie wrócił sentyment co się może zmienić. Nie piszę że po IVQ ma być euforia, to zmyśliłeś. W kwestiach poprawy sytuacji to co napisałeś zupełnie się zgadzam. Zaniechanie dywidendy moim zdaniem ewentualne jej zmniejszenie ale nie wiesz tego co będzie po następnej dywidendzie. Zakup teraz tak jest na pewno obciążony ryzykiem ale kto ryzykuje ten pije szampana :)
    Dnia 2015-12-01 o godz. 11:10 ~devilek napisał(a):
    > mnie by niepokoiło gdyby kurs leciał w dół, obroty są uzależnione od bardzo wielu czynników choćby niepewności politycznej. To że ktoś pomału wychodzi wiemy od dawna, ale kurs nie spada i dlaczego ??

przecież to oczywiste - NIE MA KOMU SPRZEDAWAĆ! nie ma przecież od dawna chetnych na kupowanie! już nieraz ci pisałem - do ilu spadłby kurs, gdybys wszystkie swe akcje wywalił pekacem? Tak trzeba patrzeć na rzeczywisty poziom kursu, a nie na dzienne podbitkowe maksima.

devil, oczywiscie, ze nie wiem, co bedzie, ale przeczytaj co piszesz. I nie chodzi tym razem o myslenie życzeniowe (choć już raz PRAWIE piłeś z jankiem-uśredniaczem szampana, tyle że ta euforia trwała krótko i nawet łyka nie wypiłeś).
    poczytaj coś (link jest długi):
    http://www.adamduda.pl/2010/03/22/bledy-informacji/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+adamduda+%28Myśli+niedokończone%29

i sprawdź (tak z ciekawosci), czy w twoich reakcjach na moje posty czasem nie występuje dysonans poznawczy, przed którym bronisz się owym mysleniem życzeniowym... np.

http://psychologia.wieszjak.polki.pl/abc-psychologii/262723,Dysonans-poznawczy-czyli-redukcja-dyskomfortu.html

i jeszcze jedna rzecz - zwróć uwagę, jak USILNIE broniony jest kurs, a tak postępuje niemal wyłącznie w jednym wypadku: gdy ktoś ma wiele do wywalenia, a nie ma komu tych akcji odbierać...

• Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~AlexSailor [83.25.245.*]
    "no i podstawowe pytanie - jak sądzisz, czemu rynek nie patrzy na datę z takim entuzjazmem, wiarą i nadzieją, jak ty?
    czemu przybywa chętnych do wywalenia, skoro ty widzisz jak pięknie ma byc po 4Q?..."

Bo nie ma kapitału na giełdzie?
    Bo nie ma kapitału w ręku Polaków, bo fundy nie mają pieniędzy, bo ludzie obawiają się likwidacji OFE i sprzedaży akcji?
    Bo od kilku lat ciągle wieszczony jest upadek całego systemu i apokaliptyczne wizje, więc ludzie wolą trzymać kapitał zakopany w banku ziemskim?
    Bo (uważam, że najważniejsze), mamy dzietność 1,28 (a był czas, że mieliśmy 1,24-1,25) co daje perspektywę zwijania się wszystkiego, co się rusza i nie rusza?
    kasę ściągną z daty?

http://www.parkiet.com/artykul/9,1451488-MCI--KNF-ukarala-spolke-Tomasza-Czechowicza.html
    Przedstawię pewne przypuszczenie. To analogia do dzisiejszego zachowania lubawy (zerknijcie na dzisiejszy wykres dzienny lbw).

Otóż nie wykluczam, a raczej za coraz bardziej prawdopodobny uważam scenariusz, jak dziś na lubawie.
    Ktoś wywalił, co miał. Może to jedna osoba, może dwie, ale już nie rynek. Bo reszta przecierała oczy z niedowierzania i wielkim pytaniem: DLACZEGO?!
    Jeśli coś takiego się zdarzy, a potem nastąpi stabilny boczniak na małych wolumenach, to jest szansa, że pod wyniki za 4Q i roczne oraz pod ew. dywidendę rynek zainteresuje się spółką, bo wtedy będzie atrakcyjne dyskonto.
    A skoro teraz sa podbitki i już nieukrywane wywalanie, to niektórych rynek może zaskoczyć.

Zwłaszcza, że mci otrzymało kolejną karę od KNF...

obym sie mylił...
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~gienio [37.47.10.*]
    KNF ukarało Czechowicza za opóźnianie informacji o kupowaniu akcji.
    KNF podaje, że sukcesywnie i konsekwentnie zwiększała ona swój stan posiadania akcji.

No to już wiemy kto zbiera
  • Re: gienio zbierał, nie zbiera Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    i chodzi o opóźnione komunikaty, sprawa stara jak świat
  • Re: gienio zbierał, nie zbiera Autor: ~kilt [195.26.22.*]
    millenoium odradza kupno tego gniota chyba ze tylko dla dywidendy a wycena to tylko 3.50 a gdzie 4.5.6 zero rozwoju.Mci ma problem.
    Dnia 2015-12-01 o godz. 20:26 ~gienio napisał(a):
    > KNF ukarało Czechowicza za opóźnianie informacji o kupowaniu akcji.
    > KNF podaje, że sukcesywnie i konsekwentnie zwiększała ona swój stan posiadania akcji.
    >
    > No to już wiemy kto zbiera

a kiedy było ostatnie info o kupowaniu akcji przez Czechowicza?
    250k to śmieszna kwota ale kara to kara, wszystko git ale powiedz mi co to ma wspólnego z datą, przecież nie ma mowy o skupywaniu daty, no chyba że coś przeoczyłem.
    pozornie nic, wizerunkowo - bardzo wiele, bo dotyczy gł. akcjonariusza daty...
  • Re: kurs na koniec 2015r Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Chyba głównego akcjonariusza MCI, a nie Daty
  • Re:Zbieg okliczności czy faktycznie specjalista Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    polecam zerknąć na turystykę i modę kto jest na pierwszym miejscu. Spokojnie w końcu rynek doceni wszystko co związane e-commerce
  • Re:Zbieg okliczności czy faktycznie specjalista Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Dnia 2015-12-02 o godz. 10:11 ~białoczerwony napisał(a):
    > polecam zerknąć na turystykę i modę kto jest na pierwszym miejscu. Spokojnie w końcu rynek doceni wszystko co związane e-commerce

Zapomniałem o linku
    http://ranking.money.pl/

Dnia 2015-12-02 o godz. 10:08 ~białoczerwony napisał(a):
    > Chyba głównego akcjonariusza MCI, a nie Daty

przecież jedno z drugim tu jest akurat ściśle związane
    odchodząc od stricte daty ciekaw jestem kiedy wig20 osiągnie dno, mamy poniżej 1900... a niby gospodarka rośnie :)
    Dnia 2015-12-02 o godz. 12:10 ~devilek napisał(a):
    > odchodząc od stricte daty ciekaw jestem kiedy wig20 osiągnie dno, mamy poniżej 1900... a niby gospodarka rośnie :)

http://at.biznesradar.pl/fa9fceea9dc2e128bcbf91216dbe1655.png
    Zjazd na tak małym wolumenie pokazuje, jak sytuacja jest groźna.
    Przebicie dziś 3,32 otwiera drogę do 2,xx
    Ten brak popytu jest wręcz przerażający. Tu już naprawdę nie ma żartów, zwłaszcza w kontekście całkowitego zaniku obrotów na mci...
    to fakt jest pusto, ale widziałem otwarcie na innych spółkach IT dzisiaj i już to wyglądało dziwnie... wig20 straszy...
    to źle wróży spółkom o niskiej płynności...

Inwestorzy już nie szukają spółek o tylko dobrych fundamentach (tych jest sporo w różnych sektorach), 
    ale wypatrują okazji do inwestycji w spółki o DOBRYCH FUNDAMENTACH ORAZ DUŻEJ PŁYNNOŚCI.
    skoro ktoś wciąż tak nieustannie z desperacją podbija kurs, to oznacza:
    - na pewno nie ma mowy o akumulacji
    - musi mieć jeszcze bardzo wiele do (szybkiego?) wywalenia...
    - duże zagrożenie dla posiadaczy waloru, bo nie wiadomo, kiedy walnie większym batonem
    jakby miał walnąć to by to zrobił już dawno, widać nie ma pośpiechu... albo się boi że ktoś do niego się podepnie i poleci jeszcze mocniej :) sytuacja trwa z przerwami od roku albo lepiej więc nie sądzę by nagle się odmieniło, tym bardziej że sytuacja w dacie wygląda nieco lepiej niż rok temu.
    jak ma walnąć, skoro po lewej pustki?...

wciąż unikasz odpowiedzi na pytanie, do ilu kurs by zleciał, gdybyś swe akcje wywalił pekacem...

a unikasz, bo dobrze wiesz, jak byłby to mocny spadek
    przypomnę że sam unikałeś odpowiedzi na pytanie czy posiadasz papiery daty lub/i mci... więc nie wymagaj takich zwierzeń ode mnie.
    Dnia 2015-12-02 o godz. 13:00 ~devilek napisał(a):
    > przypomnę że sam unikałeś odpowiedzi na pytanie czy posiadasz papiery daty lub/i mci... więc nie wymagaj takich zwierzeń ode mnie.

owszem, nigdy na zadnym forum nie piszę, co mam, co kupuję, co sprzedaję, jaką mamśrednią czy zarobek lubstratę - bo uważam to za infantylne i niewiarygodne

mnie interesowało tylko, czy gdybyś wszystko wywalił pekacem, to czy kurs byłby 3,xx czy już 2,xx

ale odmawiając odpowiedzi, poniekad jej udzieliłeś...
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.