AT sprawdza się na płynnych spółkach a nie na spółkach gdzie kurs jest ustalany przez głównego akcjonariusza i biura maklerskiego z nim współpracującego.
Popatrz na dzisiejsze transakcje. We wtorek pokaże się komunikat że BRS nabył jakieś 30 tys. sztuk akcji IPX po średniej cenie poniżej 2,75 a to oznacza że BRS potrafi kupować akcje IPX powodując jednocześnie spadek notowań. Nikomu innemu nie udała się taka sztuka :D:D:D
Dnia 2015-10-09 o godz. 21:33 ~flcn napisał(a): > Proszę przestańcie z tymi wykresami na IPX. > > AT sprawdza się na płynnych spółkach a nie na spółkach gdzie kurs jest ustalany przez głównego akcjonariusza i biura maklerskiego z nim współpracującego. > > Popatrz na dzisiejsze transakcje. We wtorek pokaże się komunikat że BRS nabył jakieś 30 tys. sztuk akcji IPX po średniej cenie poniżej 2,75 a to oznacza że BRS potrafi kupować akcje IPX powodując jednocześnie spadek notowań. Nikomu innemu nie udała się taka sztuka :D:D:D >
Równie dobrze mógłbym napisać; przestań przynudzać o swych fobiach dot. Karkosika i ING. Piszesz o tym nieustannie, ze pewnie sam już w to uwierzyłeś, ale faktów to potwierdzajacych - żadnych. Twoje spekulacje i konfabulacje na ten temat są węc tak samo prawdopodobne (a może i mniej) jak spekulacje za pomoca AT.
No i jeszcze te infantylne usmieszki ":D" - o czym mają świadczyć? To zachowania z poziomu gimbazy. Nie masz monopolu na rację, więc nie zachowuj się tak, jakbyś wiedział wszystko najlepiej, a wątek był twoją własnością.
Skoro AT na IPX jest dla ciebie podstawą do inwestowania to życzę powodzenia. A o Romanie i biurze będę pisał ile będę chciał bo mi wolno. Co do zasady nigdy nie napisałem że to ING - to tylko twoje domniemanie.
PS. Pewnie jesteś tak doświadczonym inwestorem że nie dziwi cię to że spółka skupuje akcje innej spółki jednocześnie obniżając ich wartość. Pewnie to jest oczywiste tylko ja przedstawiciel gimbazy nie mam o tym pojęcia :D:D:D
Dnia 2015-10-10 o godz. 10:52 ~flcn napisał(a): > Skoro AT na IPX jest dla ciebie podstawą do inwestowania to życzę powodzenia. > A o Romanie i biurze będę pisał ile będę chciał bo mi wolno. Co do zasady nigdy nie napisałem że to ING - to tylko twoje domniemanie. > > PS. Pewnie jesteś tak doświadczonym inwestorem że nie dziwi cię to że spółka skupuje akcje innej spółki jednocześnie obniżając ich wartość. Pewnie to jest oczywiste tylko ja przedstawiciel gimbazy nie mam o tym pojęcia :D:D:D >
Nigdzie nie napisałem, ze AT jest dla mnie podstawą do inwestowania. I nigdzie nie zabraniałem ci pisać o Karkosiku czy kimkolwiek. Masz prawo pisac, co chcesz i ile chcesz. To ty tu wciąż narzucasz się innym żądając, by nie pisać o AT, bo ty wiesz lepiej, ze to Karkosik manipuluje, ze pomaranczowe biuro itd. A skoro to nie ING to miej odwage napisać, jakie biuro maklerskie oskarzasz o szwindel giełdowy. I wskaż konkretne dowody. Potrafisz? Czy tylko zasłaniasz się pisaniem w stylu "kazdy widzi..." i zakładając, ze każdy widzi to, co ty i tak jak ty. Sądząc po twoich zafiksowanych poglądach i infantylnych podejrzeniach - faktycznie jestem bardziej doświadczonym inwestorem od ciebie. Róznica podstawowa między nami polega zaś przede wszystkim na tym, ze ty dobierasz fakty i ich interpretacje do swych teoryjek spiskowych. Nie jesteś przedstawicielem gimbazy, ale swoje pisanie o spólce sprowadzasz do tego poziomu.
Jak można poważnie pisać o spółce która drobnych inwestorów traktuje niepoważnie ? Napisz kiedykolwiek do osoby z IPX odpowiedzialnej za kontakt z inwestorami zobaczysz jaką odpowiedź dostaniesz.
Co do faktów to jak zapewne wiesz że Roman podbijając kurs BRS o 600% robił to tylko z powodów optymalizacji podatkowej a KNF przez prawie rok czasu zbierał dowody o manipulowanie kursem Alchemii. Okazało się że 95% transakcji wykonywał Roman i co się dzieje w temacie ? Cisza a IPX skupuje akcje Alchemii tak jak kupował wcześniej po kursie jaki Roman sobie ustawi. Jakich więcej dowodów potrzebujesz odnośnie manipulacji ? Uważasz że IPX jest wyceniany na zasadach rynkowych ? Uważasz że BRS skupuje akcje z rynku ? Niby kto ma akcje w cenie 2,7 ?
Inwestuj jak chcesz, życzę powodzenia ale na IPX nie zarobisz jak nie będziesz wiedział co ma zamiar zrobić Roman. Ta spółka nie podlega trendom rynkowym i to jest fakt.
Dnia 2015-10-10 o godz. 14:10 ~flcn napisał(a): > Jak można poważnie pisać o spółce która drobnych inwestorów traktuje niepoważnie ? > Napisz kiedykolwiek do osoby z IPX odpowiedzialnej za kontakt z inwestorami zobaczysz jaką odpowiedź dostaniesz.
Giełda jest sprawa poważną. Niepoważnie najczęściej o spółkach piszą ci, którzy giełdy nie rozumieją lub są sfustrowani. A czym jest pisanie niepoważne (krytyczne, ironiczne, ale merytoryczne), a czym innym infantylne użalanie się na forum.
Póki nie będzie będzie wyroku, daruję sobie ocenianie RK czy kogokolwiek. I predzej miałby zastrzeżenia do KNF o nieporadność czy biurokratyzm niż do RK. Dopóki nie udowodni się się RK przestępstwa, moze robić, co chce. Jego zbójeckie prawo. To, ze ty nie zarobiłeś, czegos nie rozumiesz lub interpretujesz na podstawie jakiejść szczątkowej wiedzy i konfabulacji - nie oznacza, ze masz racje i prawo do oskarżania. Ale masz prawo do uzalania się na forum, ktorego ci nie zabraniam. Na razie to RK zbudował swoje imperium własna pracą, intelektem czy kombinatorstwem. może to nazywać po swojemu. Ale kompetentnym partnerem do oceniania jego biznesu na pewno nie jesteś, bo zwyczajnie za mało wiesz i za mało rozumiesz. To że spólka nie podlega trendom rynkowym (jak twierdzisz) nie dotyczy tylko ipx. No i zawsze możesz postępować kontrariańsko.
http://www.parkiet.com/artykul/398708.html
No i w końcu napiszesz, jakie biuro maklerskie oskarżasz o przestepcze machloje wespół z RK?
Nie wiem czy już takiej polemiki z tobą wcześniej nie prowadziłem.
Uważasz Romana za guru - proszę bardzo kupuj jego spółki i zarabiaj ( jak ci się uda ). Ja czekam na dzień kiedy pozbędę się pakietu IPX bo odsetki od lokaty bankowej dałby mi więcej niż trzymanie akcji IPX. Nie pisz tylko że trzeba wiedzieć kiedy kupować a kiedy wyjść żeby zarobić na giełdzie bo w tym samym okresie akcje innych firm związanych z aluminium dały zarobić kilkaset procent. Jaka jest różnica między tymi spółkami ? Tam celem zarządu jest maksymalizacja wartości spółki a w IPX jest maksymalizacja majątku Romana.
Tak dobrze oceniasz Romana to napisz co dobrego zrobił dla IPX w ciągu ostatnich 3 lat ?
Co do instytucji współpracującej z Romanem to jest to instytucja pomarańczowa a każdy może sobie interpretować jak chce :D:D:D
Nie pisałem, ze RK to mój guru. I nie przywiązuję sie emocjonalnie do spółek, by je chwalić lub im ubliżać. Moje decyzje, moje zyski lub straty. Nie interesuje mnie też twoja inwestycja. Ani twe użalanie się na swą wtopę. Wtopiłeś, to tnij straty albo cierpliwie czekaj na wyjscie, a nie wypłakuj się na forum, nie konfabuluj i nie twórz teoryjek spiskowych. Twoje twierdzenie "...w IPX jest maksymalizacja majątku Romana" jest - zależnie od interpretacji - rownie zasadne (wszak istotą biznesu jest maksymalizacja majątku), co bezzasadne (w znaczeniu prostackiej tezy, ze Karkosik robi wszystko, aby oskubać ciebie i innych). Co dobrego zrobił RK dla ipx? Musiałbym pisać dużo lub wcale. Dużo, aby rzetelnie rzecz opisać a nie produkować ogólniki jak ty.Ale wybieram "wcale". Z jednego powodu - ty i tak wiesz swoje, cokolwiek bym nie napisał. A dziecinne uniki na temat pomaranczowego biura pokazują kolejny raz twą asekurację dyskwalifikującą cię jako partnera do merytorycznej dyskusji. To takie "Wiem, ale nie powiem, a wy się domyślcie" - równie smieszne, co załosne. Po prostu stchórzyłeś, bo boisz odpowiedzialnosci za swe wydumane oskarżenia. I słusznie. bo powinieneś sie tego obawiać. Ale to akurat rozumiem, bo pasuje do tych twoich ":D" - zawsze tak smiejesz sie z własnych dowcipów?
Piszesz dużo ale o tym co dobrego Roman zrobił dla IPX wybierasz opcję "wcale " argumentując to tym że ja i tak wiem swoje.
Prostacki unik ale w tej sytuacji zrozumiały bo o czym tu miałbyś napisać :D:D:D
Co do merytorycznej dyskusji to o czym miałbym dyskutować z tobą na publicznym forum ? Sam sobie odpowiadasz, sam podsuwasz nazwy instytucji, nie piszesz nic o spółce.
Kup sobie pakiecik i ciesz się posiadaniem kawałeczka imperium Romana.
Jeśli ja piszę dużo, to jak okreslić twe nieustanne wodolejstwo oraz wypłakiwanie się na forum na RK i jakieś pomarańczowe biuro, którego nie masz odwagi nazwać po imieniu?
Prostackie to są twoje teoryjki spiskowe i nieustanne użalanie się, ze nie mozesz wyjść bez straty.
Nie dawaj też rad o kupowaniu kawałka imperium Karkosika. Jesteś w tym niekompetentny, bo przecież kupiłeś ipx i wtopiłeś, a teraz smęcisz o tym codziennie...
A twoje pseudomerytoryczne wpisy sprowadzają się wciąż do jednego: "Roman i pomaranczowe biuro sterują kursem..."
Dyskutować więc z tobą? o czym? O tym, że Karkosik nie dał ci zarobić na ipx i szukasz winnych - poza sobą - nietrafioną inwestycję?
Jak więc to możliwe, że ty, taki niby doświadczony inwestor, dałeś się nabrać Karkosikowi i temu paskudnemu pomarańczowemu biuru, którego tak się boisz, że nie wymieniasz jego nazwy?...
Pomyśl, zanim coś napiszesz, bo z każdym postem kompromitujesz się coraz bardziej... Usiłujesz odbijać piłeczkę, ale twoje riposty są coraz bardziej płaczliwe i gimbazowe.
Ale zawsze możesz pocieszać się wymuszonym śmiechem z własnych dowcipów, co też jest typowe dla zakompleksionych gimnazjalistów nie potrafiących zaimponować rzeczowoscią i dystansem do siebie...
A teraz spraw mi przyjemność i napisz znowu coś - w twoim mniemaniu - dowcipnego i mądrego... O Karkosiku, o pomarańczowym biurze, o mnie, o czymkolwiek... I tak będzie zabawnie. Nawet polubiłem to pisanie z tobą, bo rzadko ktoś daje się tak łatwo wkręcać...
I zobaczymy, co napiszesz, gdy ipx zacznie rosnąć. Wtedy moze napiszesz o opłacalnej cierpliwości, o swym doswiadczeniu inwestorskim, o madrych zmianach w strategii spółki, holdingu i samego Karkosika... O wypłakiwaniu się na pomaranczowe biuro zapewne nie będzie juz mowy...
hgggu - skoro wklejasz kreski, może pokusiłbyś się o krótkoterminową interpretację, zamiast wdawać się w pyskówki, z których nic nie wynika ?
Rozumiem, że wywalenie z tego trójkąta może być w każdą stronę. Na ostatnich sesjach, mimo słabego obrotu, pojawiło się kilka ładnych świeczek. Uważasz, że jest szansa na domknięcie ostatniej luki?
Dnia 2015-10-11 o godz. 11:46 ~BV napisał(a): > hgggu - skoro wklejasz kreski, może pokusiłbyś się o krótkoterminową interpretację, zamiast wdawać się w pyskówki, z których nic nie wynika ? Rozumiem, że wywalenie z tego trójkąta może być w każdą stronę. > Na ostatnich sesjach, mimo słabego obrotu, pojawiło się kilka ładnych świeczek. > Uważasz, że jest szansa na domknięcie ostatniej luki?
OK, mówisz i masz - widzę to tak: http://at.biznesradar.pl/0de6b4e322d3f2e5cd70393284c5e4e4.png
a teraz interpretacja: - pozytywnym sygnałem jest wybicie na zwiększonych wolumenach (w stosunku do sesji poprzedzajacych ostatnie wzrosty) z trójkąta wyrysowanego liniami B - lekkie naruszenie oporu (linia D), ale zabrakło siły bykom, by domknąć sesję na intradejowym maksimum) - kurs na chwilę wskoczył w główny nurt (trójkąt wyrysowany liniami A), ale w nim się nie utrzymał, czyli popyt jeszcze jest słaby - jeśli najbliższych sesjach kurs będzie próbował rosnąć, a close będzie w obrębie tego dużego trójkąta (linie A), to szansa na wzrosty zacznie umacniać się - oczywiscie ważne jest domknięcie luki na duzym wolumenie i utrzymanie kursu powyżej tej luki przez minumum 3 sesje (im dłuzej, tym lepiej!) - potem za wskazany widziałbym jakis nieduży boczniak na stabilnym wolumenie pod zebranie sił na pokonanie kolejnego oporu (linia C), który - czemu bym sie nie zdziwił - mógłby byc pokonany niejako w locie pod zwiekszone przed okresem zamkniętym i spodziewane dobre wyniki oraz ew. niusy dot. holdingu (np. zamkniecie sprawy hutmenu itp.) - większy opór przewiduję na poziomie linii E, bo tu moze pojawić sie u wielu pokusa realizacji zysku, ale traktuję to dla siebie jako ew. okazję do zakupów pod spodziewany rajd mikołajowy, o ile na szerokim i globalnie znów nie nastąpi jakaś wojna, krach czy kataklizm...
Tak wiec ogólnie na razie sytuacje oceniam z lekkim optymizmem.
Dzięki za opinię. Bez aż takiego rozpisywania, również widzę ochotę do odreagowania. Póki co, czekamy na jakieś poważniejsze wolumeny i na początek trwałe pokonanie 2,80 i wypełnienie luki. Później się zobaczy. O Mikołaju bym nie pisał na tak, póki co, chwiejnym rynku i ew. zamieszaniu związanym z wyborami. Nie mniej jednak, jeśli będzie kapitał zainteresowany akumulacją, to kilkanaście % w kilka sesji jest tu niczym szczególnym.
Ja na razie głóną przeszkodę (jako powód do zwłoki w w zdecydownym ruchu kursów) widzę w oczekiwaniu rynku na zakonczenie tych wszystkich skupów w GKB (hutmenu, alchemii,ipx i borka). Jak cokolwiek się wyjaśni w tym względzie oraz poznamy aktualne stany zadłuzenia (raport za 3Q), zamiary capexowe, ew. plany dywidendowe i wreszcie pojawi się info o zakonczeniu restrukturyzacji w holdingu - wolumeny zaczną rosnąć bardzo szybko...
W jednym poście oczekujesz ode mnie merytorycznej dyskusji. W kolejnym piszesz że nie masz o czym ze mną dyskutować. Zamiast napisać co dobrego Roman zrobił dla IPX w ciągu ostatnich 3 lat rozpisujesz się o mnie. Wyzywasz od zakompleksionych gimnazjalistów i gimbazy, i jeszcze chcesz żebym sprawił ci przyjemność.
Czy ty naprawdę jesteś na dobrym forum ?
PS. O przyjemność poproś Romana. To dobry i życzliwy człowiek który za tak heroiczną obronę jego imienia na pewno ci tego ci nie odmówi :D:D:D
Dałem ci szansę na rzeczowy dialog. Nie skorzystałeś. Nie szkodzi. Twoje prawo skorzystać lub nie. Przyjemność sprawiłeś i nie zawiodłeś - bo napisałeś na swoim dotychczasowym infantylno-płaczkowato-ironicznym poziomie i kolejny raz rozbawiłeś, bo zachowujesz się jak głośny piesek za płotem, który Karkosika i jakiegoś biura ugryźć nie może, ale przynajmniej sobie pohałasuje, by zwracić na siebie chwilową uwagę. Moje pisanie o gimbazie było oczywiscie intelektualną prowokacją (by pokazać ci poziom twego pisania o Karkosiku i kolorowych biurach), którą łyknąłeś jak młody pelikan żaby z planktonem. Ja jestem na własciwym forum i potrafię pisać o spółce. Ale czy ty - z tym nieustannym płaczem na sterowanie kursem? Czujesz się wyzywany?... jakiś ty biedny... A co ty robisz? czyż nie cały czas wyzywasz karkosika i jakieś biuro. Mentalność Kalego z ciebie wyłazi (mam nadzieję, ze lektury czytałeś i wiesz, kto to Kali). Albo biblijne źdźbło i belka w oku. Wypłakujesz się codziennie na Romana i pocieszasz własnym śmiechem będąc przekonanym, że niby mądrze i ironicznie o nim piszesz. A w rzeczywistości piszesz o sobie. O swej porażce inwestycyjnej i usprawiedliwianiu siebie, ze tak się stało, obarczając winą wszystkich, tylko nie siebie. Wszak ty doswiadczony i nieomylny inwestor jesteś... Przełknij to jak facet, tnij straty lub czekaj na moment wyjścia a nie wypłakuj się nieustannie. Jeśli czegoś od Karkosika oczekuję, to częstszych i obszerniejszych info z pierwszej ręki (wywiady z nim, wypowiedzi zarządu) dla dalszego zarabiania na jego spółkach. Ja to potrafię (nawet jesli po drodze są porażki w postaci inwestycji długoterminowej), ty masz z tym problem i stąd twój płacz oraz infantylne dogryzanie, z którego nic nie wynika. Żalisz się czy chwalisz? Ale skoro ci to ma poprawiać nastrój i samoocenę - pisz dalej. Taki urok tego forum. Nie będzie może rzeczowo, ale przynajmniej zabawnie. I już nie czuj się zobowiązany do odpowiedzi. No, chyba że chcesz jeszcze dowartosciować się tym, iz ostatnie słowo należeć będzie do ciebie... Jeśli tak - nie ma sprawy. Powodzenia w inwestycjach i dojrzewaniu do merytorycznych dyskusji.
To z pewnością z tobą prowadziłem już podobną dyskusję. Te same pseudo analizy osobowościowe a nic o spółce. Chyba wtedy pisałeś pod innym nickiem ale to nic dziwnego że się gubisz.
Nie możesz nic konkretnego a tym bardziej pozytywnego napisać o spółce to sprowadzasz się do mizernych wywodów psychologicznych. Pewnie inwestor z ciebie taki jak i psycholog. Dlatego oszczędź sobie tej pięknej acz bezwartościowej pisaniny na mój temat. Zajmij się tym co potrafisz czyli analizą kresek rysowanych ręką Romana i zarabiaj na jego spółkach ile się da. Jak zrealizujesz już jakieś zyski to pochwal się na forum, ja ci odpiszę ile w tym okresie zarobiłem / straciłem na całym swoim portfelu.
I kto tu jest infantylny oczekując od Romana częstszych i obszerniejszych wiadomości z pierwszej ręki :D:D:D
Tym postem kończę bo dyskusja z tobą coraz bardziej odbiega od tematu wątku.
Nie wiem, z kim i jakie dyskusje prowadziłeś. Nie interesuje mnie to. Nie dziwię się, że ktoś mógł już mieć podobne zdanie o tobie. Twoje konkrety o spółce to " kreski rysowane ręką Romana"... Nie mam zwyczaju, jak ty, ani chwalić się inwestycjami, ani wypłakiwać na forum. I nie interesują mnie twoje zyski czy straty, To twój problem. Klawiatura wszystko przyjmie. A jeśli oczekiwanie poprawy relacji inwestorskich ma być przejawem infantylności, to albo nie znasz znaczenia tego słowa, albo... Wolę być infantylny w twoich oczach niż gdybyś miał mnie doceniać swoimi kryteriami. Cieszę się, ze jednak kończysz wymianę zdań. Bo dyskusją tego nie nazwę. Dyskusja to rzeczowa rozmowa partnerów intelektualnych. Ty partnerem w dyskusji ani chcesz, ani potrafisz być. Zobaczymy, czy wytrwasz w postanowieniu niepisania....
@ hgggu, podzielam twą opinię o flcn-trollu. Trafnie go opisałeś. Miesza fakty z domysłami. Najczęściej bezsensownymi. A konsolidacja potrwa chyba do raportu za 3Q.
Dnia 2015-10-21 o godz. 16:47 ~nadia napisał(a): > @ hgggu, podzielam twą opinię o flcn-trollu. Trafnie go opisałeś. Miesza fakty z domysłami. Najczęściej bezsensownymi. > A konsolidacja potrwa chyba do raportu za 3Q.
oczywiście że Flcn ma rację.Główny właściciel działa , jakby miał 100 procent i drenuje kieszenie mniejszościowych .Nie tak powinna działać spółka publiczna