Według wiedzy posiadanej na dzień sporządzenia niniejszego raportu, Spółka przewiduje, że w okresie października-listopada 2014 roku, będą miały wydarzenia korporacyjne, które mogą być istotne z punktu widzenia inwestorów. Głównie będzie to związane z realizacją Planu połączenia ZWG S.A. z Bumech S.A. Spółka przewiduje, iż w miesiącu październiku zostanie zatwierdzone przez KNF Memorandum Informacyjne. Po jego zatwierdzeniu zostaną zwołane Walne Zgromadzenia Akcjonariuszy ZWG S.A. i BUMECH S.A. na których zostaną podjęte uchwały związane z połączeniem.
a posiedzenie KNF 21.10.2014 i następne 04.11
czyli na 90 procent 21.10 czyli za 3 niepełne sesje powinno być klepnięcie, a to powinno dać obroty
Śmiecia już nikt nie chce tknąć. Wątpię, żeby przekroczyło 2000szt. Z tego może łatwiej będzie wyjść za 2,3 lata???? Chyba, że byk ze Stiopą odbiorą....
a napisz mądralo ile ostatnio kupiłeś? chcesz żeby inni ryzykowali a ty będziesz odcinał kupony i o swoim wybranym walorze pisał tylko ,,śmieć,, a może ty nim jesteś ...
Takie mam zdanie o tej spółce, ale nie obrażam ludzi, przynajmniej nie było to moją intencją, choć nazwanie mnie głupcem byłoby bardziej zasadne, skoro dałem się omamić Falencie i Sutkowskiemu.
Stiopa ty musisz pracować w jakieś instytucji finansowej albo u Falenty B>M> czy u Innego. Jak Chcesz to Piszesz konkretnie czyli wiedza jest. Wszytko co Namawiasz spada to nie możliwe żeby tyle czasu namawiać na gówna bez interesownie. Co dotkniesz a bynajmniej Piszesz w gówno się zamienia. Ciekawe takie praktyki a duma wstyd żal
Do sceptyków - możecie wywalać. Przecież urosło o 20 procent. Doskonała okazja do wywałki.
Jeśli chodzi o "tajniki" mojego inwestowania to patrzę na spółki fundamentalnie i jak lecą w dół mimo dobrych fundamentów to - jak w przypadku ZWG- za cześć sprzedaną na stopach uśredniam i tyle. Kiedyś urośnie, bo dobre spółki się obronią.
A czy ZWG jest złą spółką czy dobrą o tym świadczą raporty (pokaż mi zły) a nie machinacje na akcjach, których nie jesteś nie będącw żadnym układzie przewidzieć.
Co do pracy u Pana F.- podobnie ja mogę o Kaziku napisać że pracuje u Pana Patrowicza- śmiech.
riposta do Kazika była b.dobra ------------------------------------------- zamknięcie powyżej 3.00 może 3,19 w razie braku o 17.00 sam zrobię 1 sztuką PKC
ciekawi mnie jedno , na co my drobni liczymy że po przejściu na główny kurs wystrzeli , samo zwg latać wysoko ale po połączeniu może się z tego zrobić spółka jakich wiele na gpw które kiszą się latami.
Większość zapewne ma stratę, wolę to potrzymać 2,3 lata, czy 1pln w dół czy w górę i tak trzymam, zaakceptowałem stratę. Balona nadmuchali po to żeby za grosze przejąć Bumech. Pytanie czy warto? I czy bumech zacznie coś zarabiać? Jeśli tak, to powstanie spółka generująca ok. 200 baniek rocznie, pytaniem jest zysk i kiedy, czy w ogóle poprawi się sytuacja w górnictwie? A może mądrale chcą w przyszłości sprzedać trochę majątku bumech. Obecna kapitalizacja 14 baniek, spółka, która bodajże 2-3 lata temu zarabiała ok. 5 baniek. Wolałbym przyglądać się temu z boku, niestety jestem u....y. Nie ma Falenty, wystrzału tu już nie będzie. Może za 2-3 lata pojawi się jakaś dywidenda? Wiele tu niejasności, a zarząd nie ułatwia sprawy.
W 2010 zysk bumechu ponad 5 baniek, 2011 ponad 6 baniek. Potem już tylko gorzej, no i to zadłużenie. Także kisić się może długo, chyba, że gruby wyciśnie coś z tej cytryny, którą przejmuje? Samo ZWG przy 80 bańkach kapitalizacji, zysku ok. 15 wyglądałoby w miarę ok. Nie rozumiem tylko po co wchodzą w tak nierentowny i niepewny sektor jakim jest górnictwo, zamiast, np. zwiększać produkcję oleju prio.......? Chyba, że perfidnie dążą do przejęcia ok. 60 baniek (aktywa-zobowiązania) za kilkanaście baniek.
Ooo- wreszcie chyba trafileś. 60 mln za 14 - kiedy to można zdobyć jak nie w kryzysie i po zdołowaniu kursu.
A jak przejmą to kto powiedział że nie będzie restrukturyzacji polegającej na wyprzedaży majątku nie przynoszacego zysku (części kombajnowej np.) i zostawienia sobie bądż co bądź dobrej marki.
Poza tym jak byś napisał do nich na maila to by ci gostek od propagandy odpowiedział to co tu ktoś publikował- po połączeniu "przedstawimy nową strategię"
K..a będzie jak będzie info z KNF nie wcześniej przecież, takiego nie ma jeszcze. A gdy nie będzie to kolejne posiedzenie 4.11- wiec tak czy siak czas się zbliża
Komunikat o zatwierdzeniu memorandum informacyjnego nie musi byc zwiazany z data posiedzenia KNF. Nie wiem do konca jak KNF podejmuje decyzje, ale ponizej macie przyklad, ze na posiedzeniach nie sa dyskutowane tego typu wnioski:
A tak na poważnie, to procedura jest bardzo prosta - złożony wniosek, który został wcześniej poddany analizie z formalnego punktu widzenia jest omawiany za i przeciw. Jeżeli spełnia warunki i nie ma jakichkolwiek nacisków, lub sygnałów o nieprawidłowościach, to pozytywna opinia/decyzja jest formalnością. Niestety w przypadku ZWG jest kilka niejasności związanych z działalnością Marka F. , jak i mogą być naciski polityczno-biznesowe- również wymierzone w Marka F.
na wykresie ciekawa sytuacja trend wzrostowy od kilku dni ograniczenie wzrostu na 3,15 czas na kupowanie -pewnie ostatni dzwonek niebawem zatwierdzenie połączenia z Bumechem
A ja twierdzę, że urośnie. 1. Raport kwartalny i raport miesięczny, które jak zwykle będą bardzo dobre - a tradycją ZWG jest, że po raporcie idzie mocno w górę. 2. Do połowy listopada powinna być ogłoszona decyzja KNF, co też powinno podgonić kurs. Z prostej matematyki wynika, że ZWG powinno być ponad 3,60 , a jest 3...
Jesteś pewien, że pokażą dobre wyniki? Bo ja nie. Jeśli dojdzie do połączenia i uda się uzdrowić Bumech, to dobre raporty pojawia się w pol. 2015r. Wtedy giełda w dół i śmieciowi nic nie pomoże. Sytuacja w górnictwie jest fatalna i bez poprawy koniunktury w tej branży też trudno liczyć na lepsze wyniki. Może za 2-3 lata zobaczymy 3 z przodu po połączeniu? Tak to niestety widzę. A swoją drogą w niezły sektor weszli, ceny węgla najniższe w historii, a kopalnie ledwo zipią. Brawo p. Sutkowski, niezły z Ciebie wizjoner.