• Już mam dość tych rekomendacji! Autor: krezus2012 [83.8.83.*]
    Najpierw kupuj, teraz sprzedaj, nosz kurde mol mam dość tych rekomendacji, normalnie jak spam w komputerze są mi one potrzebne. Może ktoś mi na spokojnie powiedzieć jaki scenariusz przewiduje co do syntka. w najblizszym miesiącu, bo wyjeżdzam wkoncu na wakacje 6 listopada i nie wiem czy sprzedać przed wynikami, czy sie obstawić stop loosami i jakoś to przeżyć. Co radzicie? myslalem ze jakoś sobie już radze na giełdzie, a teraz stwierdza, że jestem jeszcze większym żółtodziobem niz 4 miesiące temu jak zaczynalem ehh.
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~byk [93.105.148.*]
    to jedż z żółtym dziobem a sns zostaw -będzie 5.5-6.0
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~jasny_gwint [89.76.23.*]
    Spokojnie. Pocieszę cię że ja kupiłem po 5,40 prawie to co mam się powiesić?
    Popatrz tak: jest 3 rekomendacje że wzrośnie i 1 że spadnie - średnio- lub długoterminowo.
    Jeśli poczekasz do marca/kwietnia to sprzedasz powyżej 6,00.

Ogólnie jak wyjeżdżasz to albo zamień akcje na gotówkę albo ustaw stopa. Jednakże 14 listopada jest raport to jak wyniki kiepskie to dokup albo kup ponownie a jak wyniki w miarę to nie ruszaj. Po wynikach słabych będzie ruch w dół ale kilka sesji więc się nie wypłosz i to olej.
    co do sns
    dzisiaj Lotos -wyniki słabe,gorsze a kurs 5% do góry
    Synthos będzie rewelacja
    Zresztą sam zobacz z tymi wynikami: dzisiaj LOTOSa zysk spadł o połowę za IIIkw licząc r/r a kurs +5,06% w południe. Zrozumiesz?
    Aleśmy się wstrzelili z tym Lotosem he he.
    Dobra dorzucę linka dla niedowiarków
    http://stooq.pl/n/?f=805559&search=lotos
    jednakowe myśli
    Pozdrawiam !
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~I. [91.206.65.*]
    Cieszę się że wam się udało. Teraz trzymamy za sns.
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Adam [37.228.10.*]
    Obecnie to nie chodzi o to czy spółka ma zysk czy strate, ważne aby opublikowane dane były lepsze od prognoz nieudaczników (czyt. analityków). Pamiętam jak jedna ze spółek opublikowała wyniki z których wychodziło, że ma zysk 53% a anale obstawiali 55% i co/ notowania -5%, a z drugiej strony spółka (nazwijmy ją B) opublikowała wyniki z których wynikało że mają stratę 9% (były to ogromne mil. dolarów) a anale obstawili stratę 12%, kurs oszalał i i na zakończeniu sesji było +12% ale w trakcie nawet 20%. Więc sorry ale... wszystko na głowie stoi.
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Dog in the fog [91.206.65.*]
    Dobrze prawisz
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~byk- czas na KUPNO ! [88.156.140.*]
    dzisiaj sprzedałem na ot. 5,27 i odkupiłem po 5,20
    kierunek jak wczoraj wspominałem 5.30
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Slowo-klucz dla byka: PROWIZJE

:)
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~frey [89.77.238.*]
    7 gr na akcji to ok 1.3% prowizja sprzedaż + zakup to 0,38%. Nie jest tak źle jak na jeden dzień ;)
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Rozbawiony [5.184.138.*]
    Sprzedaż 1000 akcji SNS po 5.27 = 5270zl, prowizja 20.02zl.
    Kupno 1000 akcji SNS po 5.20 = 5200zl, prowizja 19.78zl.

Prowizje dzisiaj 39.80zl.

Baw się w ten sposób tylko raz w tygodniu a przez cały rok zapłacisz prawie 2000zl samych prowizji.
    To jest 40% kwoty jaką obracałeś, czyli potrzebujesz zarobić 40% z tych 5200zl żeby zarobić na same prowizje i w ogóle wyjść na zero. Powodzenia.

O daytradingu na GPW już nawet nie wspominam bo to w ogóle nie ma sensu.
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Rozbawiony [93.154.152.*]
    I jeszcze jedno - na powyzszym przykladzie kupna/sprzedazy 1000 akcji SNS zarobilismy 70zl ale oddalismy 40zl prowizji wiec zostalo nam juz tylko 30zl.
    Nasz broker napewno nas uwielbia :)

1000 akcji to tylko przyklad do latwego policzenia, ale fakt pozostaje faktem - czeste otwieranie i zamykanie pozycji dla uchwycenia kilku- kilkunasto- groszowego ruchu w polskich realiach przy obecnych prowizjach jest czystym idiotyzmem bo broker bedzie zarabial wiecej od nas.
    A co dopiero jesli jeszcze od czasu poniesiemy strate... prowizje tez trzeba bedzie zaplacic, nie ma ze boli ;)
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~jarek5566 [83.238.217.*]
    dobre, ale się uśmiałem, najpierw w pierwszym zdaniu narzekasz, że masz dość rekomendacji, aby w kolejnym o nie poprosić. Czy to jest tylko jakieś zaburzenie czy już choroba?
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~do Rozbawiony [83.70.133.*]
    Rozbawiony-podoba mi się twoja metoryka wypowiedzi , piszesz konkrety a nie jakieś bzdety jak co nie którzy ale dość tych pochwał . Piszesz tylko na forum SMS czy tez można Cię złapać na konkretnym forum?
    Czasami jak mam wolne 5 minut to zagladam sobie na forum SNS ale na zadnym innym sie nie udzielam, nie mam az tyle czasu i nie czuje potrzeby.
    A akurat SNS bo niektorzy pisza rozbawiajace posty (pozdro dla byka) i przez swego rodzaju sentyment - to byla ostatnia spolka w ktora zaiwestowalem na GPW.
    I ponioslem strate, ot takie pozegnanie z polska gielda ;)
  • Już mam dość tych rekomendacji! Autor: krezus2012 [83.8.71.*]
    Rozbawiony, a udzielasz korepetycji z inwestowania?? bo chyba by mi się przydały. :) Wczoraj byłem na szkoleniu w gdańsku ze strategii inwestycyjnej Price Action, niby prosta metoda, ale wybranie odpowiedniego oporu jest bardzo trudne.
    Nie udzielam korepetycji, nie czuje sie osoba kompetentna do uczenia innych.
    Udaje mi sie zarobic, ale tez i myle sie jak kazdy inny.

Ja akurat techniki price action nie stosuje (no moze poza pojeciami oporu i wsparcia), ale slyszalem o ludziach ktorzy niezle sobie z tym radza, w ostatnich latach na FX to sie stalo popularne.

Na pewno ciekawe i warte uwagi bo w price action skupiasz sie na tym co na gieldzie jest tak naprawde najwazniejsze a o czym wiekszosc zapomina - na cenie.
    I wykresy sa bardzo ladne - sa proste i czytelne, nie zawalone zadnymi wskaznikami, wstegami, oscylatorami i nie wiadomo czym jeszcze, a ja lubie proste rozwiazania.

Jesli chcesz posluchac rady to cwicz sobie to czego sie nauczyles na szkoleniu inwtestujac prawdziwe pieniadze, zaden paper trading, gry internetowe itd. Trzeba sobie troche pobrudzic rece bo tylko tak sie czegos nauczysz, ale tez graj bardzo ostroznie i na malych kwotach, na spokojnie. Wiekszosc ludzi skacze ze strategii na strategie bo chca od razu byc bogaci, a jak tylko trafi im sie gorszy okres (co w kazdej technice jest nieuniknione) to szukaja czegos nowego. A jak juz znajda to... dalej traca pieniadze, az w koncu rezygnuja.

• Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~byk [178.235.184.*]
    dziękuję za pozdrowienie !
    --------------------------
    SNS - jest dobrą spółką do inwestowania
    w moim biurze maklerskim nam prowizję 0,19 %
    mogę grać na 1 grosz różnicy do kursu spółki 2,62
    na Synthosie zysk mam przy różnicy 2 groszy do kursu 5,25
    ---------------------------------
    różnica 3 groszy przy 1000 sztuk przynosi mi 10zł
    to takie szczegóły wyjaśniające
    prowizja nie ma minimalnych kwot zaporowych
    obracając 100 sztukami zarabiamy 1,00zł
    obracając 1 sztuką zarabiamy też 1grosz !!!
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~kaka [83.9.69.*]
    To masz połowę mniej niż ja. Jaki masz bank?
    Mozna wiedziec ktory dom maklerski daje tak niskie prowizje na transakcje w obie strony i nie ma minimalnej prowizji?
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~byk- czas na KUPNO ! [178.235.184.*]
    nowa rekomendacja
    KUPUJ 5,96
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~byk- czas na KUPNO ! [178.235.184.*]
    wracam do tematu- biuro maklerskie i prowizja
    ------------------------------------------------------------
    szukałem długo i wreszcie znalazłem
    biuro jest super - wyłącznie internetowe
    DB
    -----------------------
    Witam nowych w klubie ...
    Niezle, jak ja kiedys otwieralem swoj rachunek to nie bylo takiej dobrej oferty.

Jednak wciaz uwazam ze te prowizje sa zbyt wysokie na day-trading lub na kilkudniowy swing trading.

Juz uzywajac tamtego przykladu z 1000 akcji, lub 5000zl kapitalu to w uproszczeniu prowizja w obie strony wyniesie:
    5000x 0.19% = 9.5zl
    9.5x 2 = 17zl

Jedna operacja tygodniowo to ok 850zl rocznie czyli 17% kapitalu poczatkowego. To sa przykladowe koszty dla dosc aktywnego swing tradera. A Ile prowizji zaplaci daytrader ktory moze wykonac 2, 3, 4 i wiecej operacji tygodniowo?

Najlepsi inwestorzy w historii za jakich sie uwaza np. Warrena Buffeta, Georga Sorosa czy s.p. Benjamina Grahama potrafili osiagac stabilny wzrost kapitalu rzedu 30% rocznie. Oczywiscie byly lata kiedy podwajali rachunki, a byly lata kiedy ponosili strate, ale przyjmuje sie ze ich srednia to jakies 30% rocznie.
    Szef funduszu hedgingowego albo banku inwestycyjnego pewnie wzialby w ciemno stabilny roczny zysk na poziomie 20-25%.
    A my tutaj rozmawiamy o 15-20% w samych prowizjach.

Ktos odpowie ze jemu wystarczy 1-2 grosze zeby juz wyjsc na swoje. W porzadku, zgadzam sie calkowicie bo tak wynika z wyliczen. Ale ja wtedy odpowiem a co jesli kilka razy z rzedu poniesiesz kilka- kilkanascie groszy straty? Wtedy prowizje tez zaplacisz, a jeszcze Twoj kapital sie skurczy o to co straciles.

Gra na gieldzie nie konczy sie na paru udanych inwestycjach, to jest maraton zlozony z setek jesli nie tysiecy decyzji inwestycyjnych podejmowanych przez cale zycie inwestora, i jeszcze sie taki nie urodzil co by podejmowal same trafne.

Bardzo malo ludzi zaprzata sobie glowe takimi "szczegolami", a jeszcze mniej potrafi sobie narzucic realistyczne cele w kwestii zyskow, dlatego taki niewielki procent inwestorow w dluzszej perspektywie jest w stanie odniesc sukces na gieldzie.

Ale mimo wszystko oferta jak na polskie warunki bardzo dobra, gdybym szukal brokera to pewnie bym do nich poszedl :)
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Mietek105 [93.159.164.*]
    ciekawy ten festiwal rekomendacji, 5,96 ciężko będzie dwie luki, żeby się chociaż klin w kanał zamienił
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~Mietek105 [93.159.164.*]
    poprawka na to samo wychodzi
  • Re: Już mam dość tych rekomendacji! Autor: ~byk [178.235.184.*]
    kierunek na dzisiaj 5.30
    i piękny sygnał kupna
  • Re: Już dość rekomendacji! Autor: ~byk [178.235.184.*]
    kierunek 5,30
    ------------------
    ustawiłem sprzedaż
    1/5 po 5,27
    1/5 po 5,28
    3/5 po 5,29
    ==============
    pierwszą część już sprzedałem
  • Re: Już dość rekomendacji! Autor: ~jankiel [212.106.31.*]
    Analitycy Espirito Santo rekomendują "kupuj" dla akcji Synthos

Analitycy Espirito Santo w raporcie z dnia 2013.11.06 wydali rekomendację "kupuj" dla akcji Synthos. Cena docelowa jednej akcji Synthos została ustalona na poziomie 5.96 zł. W dniu wydania rekomendacji cena akcji Synthos wynosiła 5.15 zł.

no to byczku pozbyłeś się akcji syntka
    a teraz naganiaj na spadki ;)

Ja czekam na 6,50
  • Re: Już dość rekomendacji! Autor: ~byk [178.235.184.*]
    spokojnie - odkupiłem po 5,25
  • Re: Już dość rekomendacji! Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Byku a probowales takiej gry na kontraktach na WIG20?
    Mysle ze stosunek kosztow do ewentualnych zyskow (i strat ;) ) jest o niebo lepszy.
    Jesli masz wystarczajaco duzy rachunek zeby miec margines na dobre zarzadzanie ryzykiem w takim zmiennym lewarowanym rynku, a do tego masz mocna i sprawdzona w praktyce dyscypline to powinienes sie tym zainteresowac.
  • re. Autor: ~byk- czas na KUPNO ! [178.235.184.*]
    do Rozbawionego !
    ------------------------
    dzięki za radę
    spróbuję
    wracając do SNS
    lekkie osłabienie i kierunek 5,44 a wyżej 5,48
  • Re: re. Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Sprobuj, jak masz juz troche doswiadczenia w akcjach i ci dobrze idzie to kontrakty beda nastepnym etapem.

Tylko pamietaj ze tam jeden punkt bazowy to jest 10zl, wiec musisz precyzyjnie wchodzic i w razie pomylki lepiej nie czekac az kiedys sytuacja sie odwroci tylko od razu zwiewac.

Srednia dzienna zmiennosc na FW20 to w ostatnich kilku tygodniach okolo 35pkt czyli jakies 350zl na jednym kontrakcie, ale przy "sprzyjajacych okolicznosciach przyrody" ten rynek potrafi walnac 100 i wiecej punktow w gore lub w dol w ciagu jednego dnia, wiec trzeba bardzo uwazac.

Do tego niski depozyt zabezpieczajacy - teraz to jest chyba mniej niz 1500zl, czyli potrzebujesz wylozyc tylko niecale 1500 zeby kontrolowac jeden kontrakt na WIG20 wart 25 000zl.
    1500zl to jest 150pkt - jesli sie pomylisz i bedziesz sie biernie gapil jak kurs idzie przeciwko Tobie to caly Twoj depozyt zniknie w pare dni, i albo zostanie uzupelniony z pozostalych srodkow na Twoim rachunku, albo zostaniesz wezwany do uzupelnienia i jesli tego nie zrobisz to Twoja pozycja zostanie zamknieta.

W skrocie - na rynku terminowym mozesz stracic duzo wiecej niz pierwotnie zainwestowales.
    W akcjach teoretycznie mozesz stracic "tylko" tyle ile wylozyles jesli kurs spadnie do 0 (teoretycznie mowie), ale w kontraktach jak bedziesz mial pecha i nie zareagujesz (w pore nie utniesz straty) to w kilka dni mozesz utopic wielokrotnosc pierwotnego depozytu.

Dlatego zarzadzanie ryzykiem, ciecie strat i zelazna dyscyplina to podstawa.

Powodzenia i daj znac jak ci idzie
  • Re: re. Autor: ~byk [178.235.184.*]
    do Rozbawionego
    ---------------------------
    dużo lepiej psychicznie czuję się kupując akcje niż fw20
    a spokojny sen to zdrowie i podstawa normalnego funkcjonowania w życiu .
    staram się rano łapać okazję
    wczoraj PKP CARGO na otwarciu 78,1 a potem sprzedaję z zyskiem
    i szukam dalej.
    Trzymam dłużej tylko dobre zyskowne spółki.
    dzisiaj kupiłem TPE 4,94 zamknięcie 5,00-5,01
    wczoraj grałem z zyskiem na RONSONIE
    -----------------------------------
    Lubię pograć na Synthosie oczywiście z zyskiem
    Pozdrawiam !
  • Re: re. Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Slusznie, wybierajac swoja dyscypline kazdy powinien sie najpierw zastanowic co mu najlepiej pasuje i z czym sie najlepiej czuje. Jesli emocjonalnie komus cos nie lezy to wlasciwie nie ma szans na sukces.

Ja gram na akcjach od kilku dni do maksymalnie 2 tygodni.
    Kontraktami obracam zwykle przez kilka godzin i nie robie tego codziennie, raczej cierpliwie czekam na solidny sygnal i dopiero wtedy otwieram pozycje, i najczesciej zamykam przed koncem dnia - w nocy sa wyzsze depozyty, no i nie musze sie martwic ewentualnymi lukami na otwarcie.

Kazdy inwestuje w to co mu odpowiada i tak jak mu odpowiada.

Z tym ze przy Twojej aktywnosci te prowizje, hmmm.... ;)
  • Re: re. Autor: ~byk [178.235.184.*]
    DB - to dla mnie idealne biuro maklerskie
    prowizja chyba najniższa w kraju
    -------------------------------------
    dla biura 0,38% reszta dla mnie - podatek od zysku i jestem z tymi warunkami pogodzony
    -----------------
    co do SNS
    przewidziałem spadek i odkupię w granicach 5,22-5,20
  • czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk- czas na KUPNO ! [178.235.184.*]
    miałem dzisiaj dużo szczęścia
    ----------------
    kupiłem po 5,23 ustawiłem na sprzedaż i wyszedłem z domu

sprzedałem 4/5 posiadanych akcji po 5,27 i 5,28
    ....wróciłem całe szczęście po godzinie 16,52
    i odkupiłem na maxa
    po 5,19 SUPER !
    ---------------------------
    A w Ameryce silne wzrosty !!!
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~amro [178.36.214.*]
    miałeś szczęście, że KTOŚ znowu na fixie ewidentnie chciał zwalć kurs

no cóż, widać, że nadchodzi wielkimi krokami CZWARTEK, jeszcze tylko dwie sesje, a przy takim inwestowaniu możesz coś ugrać. Powodzenia.
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk [109.241.45.*]
    Czy inni wiedzą więcej niż ob. Kowalski?
    kurs 5,19-5,20 dziwne ,że w piątek 5,28
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk [109.241.45.*]
    jest to moja prywatna ocena
    ----------------------------------
    na dzisiaj 12.XI
    wzrost do 5,27-5,28
    i na koniec spadek do 5,20-5,21
    =======================
    czekam na s po 5,27, 5,28
    i chce kupić po 5,20 , 5,21
    ---------------pewnie ,że proste
    a jak będzie ? zobaczymy o 17,00
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk- czas na granie [109.241.45.*]
    wczoraj oddałem po 5,25
    5,27
    5,28
    a dzisiaj kupiłem po 5,21 / miałem takiego farta /
    -----------------------------------------
    na wykresie idealnie w kanale wzrostowym
    kierunek 5,31
    a potem 5,44
    wyniki jutro
    --------------------------
    znowu jestem zapakowany na maxa
    pozdrawiam posiadaczy
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~Rozbawiony [81.210.55.*]
    Kupno po 5.21 z celem na 5.44 powiedzmy ma sens, bo to jest poprzedni opor.

Pytanie tylko na jakim poziomie masz zamiar wyjsc w razie pomylki (wspolczynnik zysk/strata), no i kwestia tych wynikow jutro - moze byc duza zmiennosc cen i to niekoniecznie w gore. Skoro grasz w tak krotkim czasie i lapiesz tak niewielkie ruchy to jestes tym bardziej narazony i powinienes na to uwazac.
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~krezus2012 [83.23.250.*]
    witam wszystkich, widze ze przez tydzien duzo sie w polsce wydarzyło, jednak nei sprzedałem akcji synthosa przed wyjazdem i widze ze przez tydzien nic specjalnego sie nie wydarzyło i pewnie nic sie nie juz nie wydarzy do wyników. jak kurs dojdzie do 5.44 to zrobie to samo co ostatnio, ustawie SL na 5.38.
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk- czas na granie [82.139.49.*]
    kupiłem dzisiaj po 5,20
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk-czas na ... [82.139.49.*]
    kurs wyrażnie sterowany
    --------------------
    dzisiaj rośniemy w ciągu dnia
    zamknięcie będzie moim zdaniem na minimum 5,22 lub nawet 5,20
    ustawiam duże kupno na 5,23
    --------------------
    wczoraj ustalili 5,18
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk- czas na granie [109.241.44.*]
    wszystko sprzedałem niżej niż 5,58
    czekam na dość duży spadek w granicach 5,18-5,06
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~Menes [153.19.91.*]
    sądzisz, że kogoś zainteresuja twoje wirtualne transakcje na koncie onetu?:P
  • Re: czas na grę / lub inwestowanie Autor: ~byk [109.241.44.*]
    na prawdziwym !!! -kolego
[x]
SYNTHOS -0,20% 4,89 2018-01-15 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.