• Do wierzycieli EFH Autor: ~D. [83.14.227.*]
    Z ostatniego komunikatu wynika, że Zarząd EFH liczy na porozumienie z wierzycielami. Takowe może mieć miejsce jeszcze przed wyznaczonym terminem rozprawy.

Czy ktoś z czytających to wierzycieli EFH może skomentować?
    Czy ze strony spółki jest jakaś otwarta komunikacja i sensowna propozycja?

Dziękuję za info i pozdrawiam
    D.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~brew [77.252.229.*]
    Otwartej komunikacji nie było nigdy, sensownych propozycji także - trwa gra na czas, odbijanie piłeczki i jakieś dziwne boksowania. Nie wierzę w to co zarząd pisze - ci ludzie utracili wiarygodność. Wszystkie ich dokumenty - memoranda, uchwały, umowy mają wartość papieru, który wiesza się w określonych miejscach...
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~ab [193.243.143.*]
    Niestety, piniądze zainwestowane w obligacje EFH najpewniej przepadły. Rozważyć należy złożnie do prokuratury wniosku o ściganie poprzednigo zarządu EFH a może i IDM (z ustawy o obligacjach). Przynajmniej zapamiętają, że nie wolno w bezkarny sposób oszukiwać ludzi.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~D. [74.125.181.*]
    Czy oznacza to, ze ze strony Zarzadu nie ma propozycji wykupu dlugu? Nawet opcji ponizej nominalu? W koncu musi byc jakas alternatywa zaproponowana , jezeli uklad ma byc osiagniety. Jezeli wierzyciele posiadaja takowa wiedze to z gory dziekuje za informacje. Pzdr
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~ab [193.243.143.*]
    Nikt nie zna propozycji zarządu. Nikt od miesięcy nie komunikuje się z właścicielami obligacji. Kestia umowy przedwstępnej jest jak widać zamknięta. Ani IDM ani EFH nie trektują rynku poważnie.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~Pietrek33 [31.174.71.*]
    z punktu widzenia wierzycieli im szybciej nastąpi upadłość tym lepiej.
    Wszyscy są udręczeni już tą sytuacja. Niech wreszcie to pieprznie- nikt nie będzie miał złudzeń, że nie żyje w kraju oszustów i złodziei!!!!
  • Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~malina [80.52.235.*]
    Radze Wam bardzo nadzorować całą upadłość , chociaż już pewnie teraz to już po ptakach bo i tak to co miało jakąkolwiek wartość i ie było zabezpieczeniem już zostało ze spóły wyjete, tak to się robi w tym dzikim kraju, ciekawa będzie wiadomośc za ile W. wyjął Yonę, pamietajcie że zeszłym roku jej wartość godziwa została wyceniona na 50 mln i tylko dlatego nie upadli już wtedy.

Lepiej sie przygotujcie że żadnej kasy nie zobaczycie.
  • Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~oszukana [89.79.65.*]
    Dzisiaj otrzymałam dokumenty z IDM SA do podpisania w sprawie porozumienia z EFH. Szczerze to nie wiem co gorsze czy upadłość czy zgoda na porozumienie. A wy co o tym sądzicie?
  • Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~mattom [77.88.190.*]
    My tu nie znamy teiści porozumienia więc co mamy porównywać ?
  • Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~zjk [140.101.16.*]
    Jeśli faktycznie dostałąś takie pismo to opublikuj jego tresc albo fragmenty.
  • Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~fafik [195.47.201.*]
    To masz w raporcie więc pewnie nic nowego więcej w porozumieniu nie napisali:

Zgodnie z porozumieniem wierzyciele zobowiązują się w okresie obowiązywania porozumienia do nie podejmowania jakichkolwiek czynności mających na celu dochodzenie zaspokojenia przysługującej im wymagalnej wierzytelności oraz nie będą składać wniosku o ogłoszenie upadłości Europejskiego Funduszu Hipotecznego, a przypadku już złożonego wycofania go w ciągu trzech dni, nie później jednak niż do dnia 13 września 2013 roku. Ponadto wierzyciele są zobowiązani do tego, iż nie mogą zbyć lub przenieść praw z należących do nich obligacji, chyba, że nabywca tychże obligacji przystąpi to porozumienia. W związku z powyższym zaspokojenie roszczeń wierzycieli z tytułu obligacji nastąpi ze środków pozyskanych przez Spółkę z ceny sprzedaży nieruchomości lub z ceny sprzedaży udziałów spółek zależnych od EFH lub z innych dostępnych EFH źródeł.
    Zgodnie z porozumieniem, Zarząd EFH zobowiązuje się, iż wszelkie kwoty uzyskane prze Spółkę tytułem ceny sprzedaży nieruchomości będą przeznaczone w pierwszej kolejności na spłatę wierzytelności z tytułu zapadłych obligacji.

• Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~mattom [77.88.190.*]
    no wiesz porozumienie zapewne określa do kiedy oddadzą kasę i na jakich warunkach.
  • Re: Do wierzycieli EFH - ciekawe czy zdazą wyjąc cały majatek zanim upad Autor: ~fafik [195.47.201.*]
    Myślę, że zobowiązują się spłacić pełną wartość + odsetki. co do terminu to pewnie jest to określone na zasadzie "kiedy tylko..." no chyba, że umowa z Cefarmem jest na dopięciu. Co do redukcji zadłużenia wynikającego z zapdałych obligacji to raczej można sie tego spodziewać w przypadku upadłości układowej.

Czekam na Wasze opinie.
    W pierwotnej ich propozycji nie było redukcji, więc tylko gdybamy, jak ktoś pyta to musi powiedzieć o co pyta.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~aut [176.98.121.*]
    efh jest w trakcie zawierania porozumienie zasad przeprowadzenia restrukturyzacji zadłużenia spółki wobec wierzycieli obligacji serii EF - ma ono obowiązywać do 8.11.2013.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~jan [83.12.107.*]
    To jedna wielka ściema. EFH nie jest w stanie spłacić ani złotówki za obligacje bo nie jest w stanie sprzedać ani jednej nieruchomości. Wszystkie nieruchomości są zastawione na kwoty większe niż ichrealna cena sprzedaży dzisiaj. Czyli każde pieniądze ze sprzedaży pójdą najpierw do banku a i tak ich nie wystarczy. W realu nie może nawet dojść do takej sprzedaży. Sytuacja jest absolutnie patowa. Nieruchomości za chwilę zostaną przejęte przez banki i banki będą je sprzedawać a nie cefarm ani efh. Wszystko to wynika z ostatniego raportu finansowego.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~vnt [193.106.246.*]
    Wg raportu suma zobowiązań EFH sięga ok 130 mln.
    Obligacje serii G, H i EF razem ponad 18 mln, to są obligacje, które nie zostały wykupione; Niestety dojdą obligacje serii A w kwocie prawie 10 mln zł (termin wykupu 31.12.2013!)
    Odsetki z tytułu kredytów długoterminowych są spłacane, ale zrolowali jeden kredyt z Raffeisen *A tu mały cytacik z raportu:

W dniu 7 stycznia 2013 roku Talty S.A. zawarła aneks nr 9 do umowy kredytowej nr CRD 26999/08 z dnia 5 marca 2008 r. w którym zmieniono harmonogram spłat kredytu, tj. ustalono że 500 tys. zł zostanie spłacone do 28 czerwca 2013 roku, a termin ostatecznej spłaty pozostałej części kredytu ustalono na 31 grudnia 2013 r. Postanowienia aneksu weszły w życie 31 grudnia 2012 r. Kwota 500 tys. zł. nie została spłacona do dnia publikacji raportu.w wysokości 5 mln na jeden rok, koniec 31.12.2013.

Wynika z tego, że na koniec 2013 będą winni ok 33mln.
    Reszta kredytów kończy się dużo później.
    Hotel Kazimierz jest zastawiony na dwóch kredytach o łącznej wartości 48 mln! Czy jest tyle warty? Wątpie
    Spółka generuje straty od dłuższego czasu. Co zrobią?
    33 mln do końca 2013! Musieli by sprzedać Piaseczno i Masurię.
    Ciekawe co na to sąd?
    Spółka będzie dążyć do układu, ale sytuacja jest tragiczna.
    Inwestowanie w EFH teraz to gra dla samobójców
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~kiebi [31.174.141.*]
    Aż sie czytać nie chce,. Jak wy inwestujecie skoro wy pojęcia na ten temat nie macie ??
    masz w raporcie ile warte są nieruchomości - po tym podpisuje się biegły rewident, który nie tak jak twierdzi Olek może być z nimi w zmowie, to jest osoba która musi zdać tyle egzaminów żeby dostać ten tytuł że nauka trwa ponad 5 lat i nikt z nich za żadną kasę nie będzie się sprzedawał bo po pierwsze szkoda im stracić tytuł a po drugie zarabiają tyle żę im wystarcza. A teraz spójrzcie ile warte są nieruchomości a jakie mają zobowiązania. Możecie jeszcze spojrzeć na zysk ze sprzedaż w końcu się pojawił co jest na + dodatkowo spadły koszty zarządu kto nie wie co to jest znajdzie sobie w internecie. Ciążą na nich zobowiązania ale są warte połowę aktywów. NIe namawiam do kupna akcji, ale bądźcie obiektywni nie piszcie głupot bo to tylko o was świadczy
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~nowy [89.74.43.*]
    ...słusznie, poza tym zarząd chce upadłości układowej, czyli chce żeby spółka działała dalej, jeśli wierzyciele się zgodzą to sąd też się zgodzi.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~mattom [77.88.190.*]
    Jak wierzyciele się zgodzą to nie będzie żadnego Sądu, bo po prostu wnioski zostaną wycofane.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~Olek [89.72.112.*]
    obiektywnie to nie masz pojęcia jak można wycenić tą samą nieruchomość na sto sposobów nie naruszając prawa... obiektywnie to spadające koszty zarządu możesz sobie wsadz.ć... Obiektywnie to jesteś uwalony i obiektywnie to EFH to trup więc nie rób sobie jaj ze swoją obiektywnością...
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~kiebi [188.33.58.*]
    Obiektywnie to wiem jak się wycenia nieruchomość i to nie jest na sto sposobów, obiektywnie to zapewne nigdy w życiu ani nie bedziesz w stanie grać takimi pieniędzmi jakimi ja gram i ile wygrałem. A teraz bardzo obiektywnie Olek czas na naukę bo bo nie dość że się ośmieszasz to jeszcze co jest zabawne uważasz się za znawcę :)
    Określona wartość rynkowa nieruchomości możne być tylko na jeden właściwy sposób i wartość taka może wahać się plus minus 10-15% szczególnie przy nieruchomościach nietypowych. Inne pozostałe 99 sposoby to po prostu przekręty łatwe do wychwycenia.
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~zjk [140.101.16.*]
    Czasem nieruchomosci w ktorych posiadaniu jest EFH nie sa wyceniane po cenie nabycia ?
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~audytor [80.52.235.*]
    nieruchomości w aktywach EFH są powyceniane na tyle ile potrzebował bank żeby dać kredyt albo głowna księgowa żeby pokryć straty lub zrobić sztuczny zysk do wypłaty dywidendy - nikt mi nie powie że budynek Yony jest wart 50 baniek, jak dostana 30-35 to powinni skakać w górę zwłaszcza że po drugiej stronie ulicy jest pełno terenów inwestycyjncyh
    Maja tam 2400 m2 pow. biurowej i wszystko wynajęte. Wystarczy znać jaki mają czynsz i można sobie w prosty sposób określić mniej więcej przedział wartości maksymalnej za ten obiekt.
    głupia ulica koło działki może wpływać + 10 % lub - 10% w zależności od interpretacji... i jedziemy dalej z plusami i minusami... więc nie rozwalaj mnie takimi tekstami... Chwalenie się na forum jakimi to pieniędzmi obracasz i ile wygrywasz jest oczywiście żenujące... Pisałem Ci już trzy razy, że chętnie podejmę dyskusję np. o ostatnich wynikach a Ty zwiewasz od tematu jak szczurek :) Wjechałem mi na ambicje i zmusiłeś do czytania tego papieru toaletowego więc jak to napisałeś pozwól się wykazać mi w dyskusji... Cały czas czekam na ambitne pytanie dotyczące tego co specu żeś wyczytał w tym raporcie. CZY SIĘ DOCZEKAM ???
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~vnt [193.106.246.*]
    Jeżeli jest tak pięknie, jak tu niektórzy piszą, to dlaczego cena oscyluje wokół 46gr?
    Kapitalizacja niecałe 7 mln! Taka okazja!!! Nikt tego nie widzi? Dlaczego?
    Dlaczego znawcy z forum nie kupują tego bankruta, a tylko piszą?
    Mają tyyyyyyyyle pieniędzy!!
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~nowy [89.74.43.*]
    ...może czekają, czy zarząd ułoży się z wierzycielami, to korzystniejsze niż likwidacja
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~kiebi [164.126.172.*]
    Ah Olek jak ja ci zadam pytanie to ty sobie sprawdzisz to w google co oznacza dana pozycja i możę nawet coś wywnioskujesz. To różni dobrych analityków od osób które znają rachunkowość ( która moim zadaniem nie znasz) NIe masz pojęcia jak jest wyceniana nieruchomość i nie masz pojęcia na jakich zasadach banki udzielają kredytów pod takie zabezpieczenie mogę ci powiedzieć że napewno nie po cenach zakupu a do tego gdzies na około 60%LTV ( jeśli wiesz co to jest) a do tego mają zespół AT który sprawdza czy dany operat szacunkowy jest prawdziwy więc te 10+ jak jest ulica czy 10- nie ma takiej możliwości i to w Raiffeisen Banku w który przy okazji sam pracowałem. Więc jak tak znasz się na analizach to zrób interpretacje raportu a ja np. mogę zrobić interpretację raportu innej spółki na giełdzie którą ty wskażesz
  • BANKRUT do zaorania Autor: ~666 [83.10.255.*]
    tu już całą kasę wyprowadzono z firmy :-)
    głupoty piszesz, że głowa mała i migasz się aż miło... Myślałem że skoro tak skaczesz to umiesz zadać takie pytanie na którego odpowiedzi nie znajdę w sieci... A ty jesteś dzieciak z milionami zawsze wygrywający... :) Wyskoczyłeś do mnie to chciałem Ci dać szansę jak rozwalenia mnie a jesteś tylko cienki. Myślę, że rynek pokaże kto ma rację i zobaczymy Twoją widzę w praktyce. Siedzisz załadowany na EFH i tylko zaklinasz rzeczywistość dzieciaku...
    i żebyś już nie kontynuował tej idiotycznej dyskusji to ja pisałem o tym jak oni mają powyceniane nieruchomości w księgach a Ty mi walisz o jakiejś procedurze kredytowej w banku co Ci szef kazał wyryć ja byłeś doradcą doradcy więc idź lepiej pobiegaj chłopaczku...
    chociaż to porozumienie w sprawie restrukturyzacji zadłużenia pachnie szantażem - wierzyciele się zgodzą
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~D. [193.218.148.*]
    dziękuję za informacje

Pzdr
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~kiebi [164.126.47.*]
    czyli nie znasz się na rachunkowości tak myślałem. Jak dla mnie to pracowałeś w jednym z hoteli w efh i cię zwolnili i dlatego tak na nich psioczysz :)
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~Ciamajda [80.52.235.*]
    Jeśli chodzi o wyceny to w bankach wszyscy mają do wyrobienia budżety i jak im się wtedy trfiłą taka gratak jak porzadne EFH któr chciało tyle kredytów wziąść to wszystkie działy sprzedaży aż sikały po nogach żeby poprzepyachać sprawy przez ryzyko,z analitykiem w banku da się dojść do porozumienia , tylko papiery muszą się zgadzać, jak jet cwany szef zespołu to wszystko przepchnie, a co jak co ci z EFH to napewno pięknie pisać potrafią
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~bob [149.156.58.*]
    bedzie wycofanie wniosku o upadlosc
  • Re: Do wierzycieli EFH Autor: ~bob [95.40.42.*]
    Tak sadze. Nie wierze w upadek takiej firmy i z takimi ludzmi we wladzach . Zbyt wielkie cwaniaki . Zagranie mistrzostwo swiata i nie chodzi o zarobek poprzez utrate wartos i akcji i jaks nasza starte maluckich . Oni zloja duze pieniadze z wierzycieli, od bankow. A potem wartosc akcji do gory. Mistrzostwo swiata
[x]
EFH 0,00% 0,03 2015-12-30 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.