Po zapoznaniu sie ze stanem prawnym zarówno na rynku amerykańskim jak i polskim została sporzadzona analiza prawna sytuacji akcjonariuszy i wpływu (ANULOWANIA AKCJI)
na sytuację prawną akcjonariuszy.
Swierzak probowales cos ustalic, czy ING OFE posiada te akcje jeszcze, ktos na forum pisal,ze ponoc maja. W Polsce nie bylo informacji o sprzedazy. Kiedy i po ile zawierane byly transakcje, ani kto te ponad 6% nabyl. Czy CEDC lub oni sami nie powinni wydac takiego komunikatu. Na SEC wrzucili 19 kwietnia,ze maja 0 i zaraz po tym Taric wycofal ta swoja zalosna rekompensate....
A jeżeli sprzedali tuż przed ogłoszeniem zawieszenia na GPW, to sprawa kwalifikuje się do organów ścigania lub powołanych do ścigania korpucji, bo mogło, dojśc do przecieku inf., o czym też pisano na forach.Dlatego też może milczą o tej sprawie!! Piszmy do nich zapytania i o konkretną iformacje, czy posiadaja akcje, jeżeli tak, czy ppodejmuja dzialania w obronie przyszłych emerytów/ może ktoś jest ich członkiem/ a jeżeli nie to kiedy je zbyli.
A pamiętacie, jak media niedawno oskarżali Premiera , tylko o jakieś słowa dot. odwołania Prezesa PGNige/ jaka była afera, jak kurs momentalnie zniżkował!/ ,a tutaj też może być i to mega, afera Amber Gold to może byc pryszcz, dlatego też tak wszyscy milczą i próbują nas odwieść od tematu!!.
Dnia 2013-05-21 o godz. 13:24 ~zebrak napisał(a):
> Swierzak probowales cos ustalic, czy ING OFE posiada te
> akcje jeszcze, ktos na forum pisal,ze ponoc maja. W Polsce
> nie bylo informacji o sprzedazy. Kiedy i po ile zawierane
> byly transakcje, ani kto te ponad 6% nabyl. Czy CEDC lub
> oni sami nie powinni wydac takiego komunikatu. Na SEC
> wrzucili 19 kwietnia,ze maja 0 i zaraz po tym Taric wycofal
> ta swoja zalosna rekompensate....
Wygląda na to, że nie mają. Wystarczy poszukać.
December 31st, 2012 - 6,51%
http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1046880/000117152013000099/eps5053.htm
April 19, 2013 - 0,0%
http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1046880/000117152013000303/eps5139.htm
Więcej informacji nie mam. Dziwne, że nie podali zejścia poniżej 5%, dopiero jak mieli 0% to informacja się pojawiła. O żadnej transakcji nie słyszałem.
No wlasnie o to mi chodzi, ze ani nie bylo komunikatu ze spolki ani z ING tylko ta informacja na SEC. Szukalem i nie ma zadnych wiecej informacji nigdzie wiecej. Swoja droga na GPW infosfera powinna byc uaktualniona informacja o akcjonariacie, a tam jest ostatnia aktualizacja z 8 marca 2013
Jak tu inwestowac jak tu grają znaczonymi kartami , a ci co mają pilnowac prządku udają że jest wszystko w porząku i nic nie widzą , a może w łape biorą co dwie wypłaty to nie jedna heeeee... heeeeee....
Ja się kontaktowałem. Napisali,że należy oczekiwać na rozwój sytuacji i ustalenie, kto zawinił, jak anulują akcje, a do tego czasu należy podjąc kroki" zabezpieczające"bez określenia jakie i podali numer na jaki należy się kontaktowac z mecenasem.
Rozwmawiałem godzine temu z prawniczką z jednej w warszawskich kancelarii. Znaja temat CEDC, zajmowali sie sprawami społek giełdowych. Prawniczka konsultowała sie już z jednym z dawnych klientów, ktory tez umoczył na CEDC. Jej propozycja jest taka: zebrac się (grupa kilkunastu, kilkudziesieciu osób, które sa na tyle umoczone w CEDC, że sa w stanie wydac po kilkaset złotyc na ich konsultacje, porady i generalnie wzięcie tej sprawy), spotkać sie z nią w tym wiekszym gronie i obgadac proponowana strategie gry. Ma koleżanke prawniczkę z USA, obie poczytały kwity CEDC i uwazają, że mozna i warto powalczyć. ja bym w to wszedł, ale nie mam jednak czasu ani ochoty koordynować zbieranie grupy. Podkresliła wyraźnie, że przy grupie dużej, ale nie za wielkiej, te kilkaset zł od głowy by wypadło. Śledzi sprawy spółki, nie jest w stanie w ciągu tygodnia przeczytac całej dokumentacji, bo - jak sam sprawdzałem - całość kwitow udostepnionych sądowi w Delaware to było prawie 90.000 stron. Ale te około 1000 stron najwazniejszych papierów to pestka. podobnie jak ja, uważa, ze te wszystkie ostrożne , asekuracyjne wręcz sformułowania w kwitach CEDC, w rodzaju "nalezy liczyc się z tym, że...", "nie można wykluczyć...", "sądzimy, że..." itd, świadczą o tym, że CEDC i Tariko nie śa w stanie przewidziec, co Polska, ogólnie rowumiana, jest w tej sprawie zadziałać. Tu znowu temat odmiennych uregulowac w USA i polskiego prawa...
Może ktoś zaproponuje rozsadna formułe kontaktu w celu zebrania w miare silnej i licznej grupy. IOczywiście bez sensu chyba jest zgłaszanie sie osób, które umoczyły po np. 5 tys. zł.
Czyli te kilkaset złotych też można stracić. Mamy płacić adwokatom na podstawie ich domniemań ? Zauważ, że Włoch o którym pisałeś zamilkł i ma większą kase i znajomości. Oczywiście nie zniechęcam zainteresowanych pozwem, ale znając naszych pazernych adwokatów i słysząc, że Pani adwokat nie ma czasu na przeczytanie wszystkich "kwitów" z powodu dużej ilości, to przepraszam, ale nie wierzę w rzetelność tej pani.
Straciłem kasę na tej spółce, ale w pomoc prawników po ogłoszonym wyroku nie wierzę. jedynie KNF i GPW ma karty w ręku, ale wiemy, że nie kiwna palcem w naszej sprawie.
Pozdrawiam
Ps. To tylko mój punkt widzenia, luźna wypowiedź.
Czytając wypowiedzi jedna za drugą całkiem śmiało można powiedzieć że i tak kasy nie odzyskacie bo temu się nie chce bo nie ma czasu a inny się boi typowe zachowanie polaka, jakby ktoś za mnie zrobił to ja bym na tym skorzystał
Pozdrawiam
Nie masz akcji to po co się wypowiadasz ? Dlaczego tak bardzo wielu ludzi chce zaistnić na tym forum jako świetni stratedzy i inwestorzy ? Może zjadają Was kompleksy. Wypisujcie te swoje mądrości na wątkach spółek, które posiadacie w portfelu. Co wniosłeś mądrego swoim wpisem ? Uważasz, że zaistniałeś jako znawca giełdy ? Nie oceniaj ludzi nie znając ich osobiście oraz w jakiej sytuacji finansowej się znaleźli. Życzę tylko zysków na giełdzie, ale sam wiesz, że jest to niemożliwe i popełniasz też błędy. Napisz o swoich błędach na giełdzie, przynajmniej czegoś się nauczymy korzystając z Twojego doświadczenia.
Pozdrawiam
Dam ci do przeanalizowania kilka tysiecy stron - ty spedzisz ze dwa miesiące po 12 godzin dziennie ale oczywiscie za friko .Albo idz do pracy za darmo na dwa miesiace ..........
Z jakiego rachunku maklerskiego korzystacie ? Jakie macie prowizje ?Ja z emaklera w mBanku ale tam mam prowizję 0,39%. Kosmos. Dziś sprawdziłem http://moneyinfo.com.pl/ranking-rachunkow-maklerskich/ i jest to jedna z najwyższych. Ma ktoś może rachunek w tym DeutscheBanku co mają 0,19% ?
Jaki problem każdy odda 20% swoich papierów !!!!!! Tej Pani Adwokat i po sprawie i niech się wpisują wszyscy ! W Grupie siła! I tak juz jesteśmy umoczeni
bez przesady z tymi 20% ale z 10% to można by dać, bo średnia cena w przypadku wezwania powinna wynosić ok 5,5 zł i pani adwokat od razu by wiedziała o ile dla siebie walczy, czyli z każdych 10k akcji miałaby ok 5,5k pln.
Mi to obojętne , ale najlepiej dla nas by było oddać 10-20% swoich papierów adwokatów i za wygrana.Proste nie pokrywa my kosztów w z związku ze sprawą, po wygranej się rozliczamy i tak nie tracimy nic i tez nie zostajemy z niczym. A zapis za się wtedy wszyscy i jak papuga sobie po liczy kasę to stanie na głowie żeby wygrać proste co !!!!!!Wtedy sami będą do nas pisać
Tez bym oddal 10-20% jak mialoby mi odzyskac pieniadze. Tylko trzeba walczyc o cene z wezwania lub podobna ze 3zl minimum mysle ze one sa warte. Po 20gr albo 1zl to na pewno nie oddam. Wydaje mi sie ze duzo ludzi ma ze srednia kolo 2,3zl. Pamietajmy ze w styczniu brali nawet po 8zl. Tak zaluje ze to mam dziadostwo, a dziewczyna mowila mi sprzedaj wtedy mialem cdreda , a ja glupi usrednialem. Teraz tylko papier zostal za upartosc. Niezle Tarikowi splacilisy dlug i kosztem naszym sobie wychodowal zloty interes.
nie wiem jak u reszty, ale jako początkujący gracz mam ich niewiele - w moim przypadku 10 % to kilkadziesiąt akcji ... jak tylko będzie opcja coś odzyskać, śmiało przekazuje "na konto" kancelarii swoją działkę.