nalezy zakonczyc manipulowanie graczami poprzez rozpowszechnianie wiadomosci , ze akcje na GPW mozna anulowac ( czyt. wymazac ) tylko za sprawa chciejstwaTarico
jest to czysta nieprawda!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oferta publiczna lub dopuszczenie papierów wartościowych do obrotu na rynku regulowanym wymaga sporządzenia prospektu emisyjnego, zatwierdzenia go przez Komisję Nadzoru Finansowego oraz udostępnienia go do publicznej wiadomości. Komisja może odmówić zatwierdzenia prospektu emisyjnego w przypadku, gdy nie odpowiada on pod względem formy lub treści wymogom określonym w przepisach prawa
Papier wartościowy to dokument stwierdzający istnienie określonego prawa majątkowego w taki sposób, że bez posiadania tego dokumentu nie można wykonywać tego prawa, a przeniesienie własności tego dokumentu powoduje przeniesienie również tego prawa.
Relacja między papierem wartościowym a prawem to inkorporacja ("papier wartościowy X inkorporuje prawo majątkowe Y").
Istota, funkcje i regulacja papierów wartościowych różnią się w zależności od systemu prawnego, w którym obiegają. Inne są regulacje systemu anglosaskiego, inne - systemu germańskiego, jeszcze inne - systemu romańskiego. W Polsce przyjęty został, z niewielkimi modyfikacjami, system germański. Podstawą polskiego systemu papierów wartościowych są przepisy art. 921[1]-921[2] Kodeksu cywilnego. Poszczególne rodzaje papierów wartościowych są regulowane przez odpowiednie ustawy szczególne.
A TERAZ JEZELI ZNACIE REGULACJE PRAWNE GPW TO ODPOWIEDZCIE SOBIE SAMI CZY MOZNA ANULOWAC AKCJE CEDC...
dla tych co nie znaja odpowiadam ze------------ NIE MOZNA !!!---------
Witaj Starsza
Pisałam o tym ale mnie tu opluto, zbluzgano, wyśmiano i poniżono.
Każdy akcjonariusz powinien znać taki dokument:
Ustawa o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z lipca 2005 roku
Teraz warto przećwiczyć tekst od Art. 72 do Art. 84
A jaka będzie cena akcji??? Kto to wie.
Warto też poznać paragrafy KSH 359, 418, 456
P.S.
Dogadanie się Tariko z wierzycielami traktowałam jako plus. Takie dogadanie się w Polsce np. na PBG, Polimex, Alterco czy DSS spowodowałoby wystrzał cen akcji i istne szaleństwo.
Niestety słowo bankructwo, ćwiczone nawet w CNBC zrobiło swoje i mam stratę
Nie wiem też czy miałam zaksięgowane akcje 5.04 bo stałam z boku od zwały na 2.10 a kupiłam trochę 2.04 ale to nie takie ważne
Pozdrawiam Cię serdecznie życząc dużo zdrowia i spokoju.
Miło się panie czyta " jak jedno ciało " , ale zastanawiam się co jeszcze musi się wydarzyć, aby chciejstwo chciwości przestało ludźmi kierować..... Ludzie są tylko ludźmi ....
Agata
mysle , ze nie powinnas sobie zaprzatac glowy tym czy mialas zaksiegowane czy tez nie..
ta propozycja o 5 mln to propozycja nie wiazaca i nalezy podchodzic do niej z duza rezerwa...
jednym slowem mysle ze w swoim czasie propozycja zostanie zmieniona...
ta propozycja to tylko woda na kolo mlynskie.... poruszyla maszyne, efekt osiagniety ..
zreszta nie bez kozery zostala podana w takim brzmieniu ... jest nie wiazaca, nie trzeba sie tlumaczyc z wycofania jej lub ze zmian jakie zaproponuje znowu...
nowe propozycje beda zalezne od przebiegu sytuacji i dalej beda nie wiazace a beda mialy na celu wywieranie pewnych naciskow na decyzje...
jezeli chcesz sie zastanawiac nad czym zwiazanym z CEDC to podsune ci pare tematow :)
1. dlaczego grupa A1 tak pozno sie "zorganizowala" choc potrzeba bylo im niewiele czasu na takie zorganizowanie?
2. dlaczego tak szybko sie wycofala ze swoich propozycji?
3. dlaczego CEDC choc ciagle glosno bebnil wszem i wobec , ze ich propozycja jest beee to tak szybko uzyskal zgode od A1 na 100mln kredyt nie zabezpieczony?
4. jaki ma interes grupa A1 w udzielaniu takiego kredytu ?
nalezy te pytania zestawic ze znanymi nam wiadomosciam o kontycji CEDC , plnowanych reorganizacji w spolce oraz innymi danymi i i wykluwa sie bardzo ciekawy obraz
na twoich domysłach przypuszczeniach fantazjach straciłas pewnie wiekszosc zainwestowanego kapitału a z toba pewnie ci co te brednie czytali widze ze juz nic ci nie pomoze
nikt cie Agata nie opluwał jedynie z toba dyskutował za to ty wyzywałas nas to znaczy osoby piszace ci zebys sprzedała od debili, płaczków bez jaj jesli posłuchałas uratowałas kilkadziesiat % zainwestowanego kapitału wiec powinnas raczej podziekowac niz sie odgryzac powodzenia
Nie kombinuj.
Jeśli znajdziesz jeden, powtarzam jeden post, w którym obrażam bez przyczyny to napiszę sto razy przepraszam.
Jako przyczynę, mam na myśli obrażający mnie post.
W tej chwili to mało ważne. Ważne jest to , że kurs akcji wciąż spada z siłą wodospadu.
To, że akcji nie wymarzą na GPW nie obliguje do tego by je posiadać.
Dla inwestora najważniejszy jest kurs akcji a co za tym idzie zysk/mozliwa do zaakceptowania strata.
Ryzykanci niech trzymają lub kupują. CEDC to nie pępek inwestycyjny GPW wiec poco ryzykować. Jesli będą wzrosty to się wskoczy do pociągu ! Proste!
Podyskutuję ze starszą panią i nie zgodzę się ze wszystkimi jej stwierdzeniami.
Zgadzam się co do tego, jakie procedury prawa polskiego należy spełnić, by można dopuścić akcje na GPW do obrotu.
Nie zgadzam się natomiast co do tego, że wszystkie akcje dopuszczone na GPW są jednakowo traktowane przez prawo - chodzi o prawa akcjonariusza wynikające z ich posiadania.
Akcje spółek ze strefy europejskiej są zawsze traktowane identycznie, natomiast spoza tej strefy mogą i często bywają traktowane inaczej niż w strefie europejskiej.
Tak właśnie jest z akcjami cedc, że nie podlegają one prawu europejskiemu.
Różnica polega między innymi na tym, że na wszystkich giełdach europejskich inwestor strategiczny musi po osiągnięciu 95 % wszystkich akcji spółki ZAREJESTROWANEJ W UE zrobić przymusowe wezwanie zanim wycofa spółkę z giełdy, w przypadku spółek zarejestrowanych poza UE już tego obowiązku nie ma.
Podobnie jest w innych sytuacjach np. w wypadku ogłoszenia upadłości.
To co starsza pisze odnosi się do PRAWA O OBROCIE PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH i tutaj zgoda, natomiast co do praw wynikających z posiadania akcji spółki zarejestrowanej w stanach obowiązują regulacje amerykańskie, pomimo że akcje te są notowane na GPW.
W naszym wypadku doszło do upadłości cedc i dlatego, że spółka zarejestrowana jest w stanach wszystkie jej akcje, gdziekolwiek by nie były notowane, podlegają prawu USA.
Dla niedowiarków podam, że cedc przechodzi upadłość na podstawie CH 11, czego w prawie polskim wcale nie ma. U nas jest jedynie zbliżona do ch 11 procedura upadłości układowej, ale zaznaczam, że jest jedynie zbliżona, bo występują tu też znaczne różnice.
Tak, jak jest różnica pomiędzy ch 11, a naszą upadłością układową, tak samo występują różnice w prawie akcjonariuszy takiej upadłej spółki.
W stanach istnieje możliwość anulowania akcji, u nas nie ma takiej możliwości.
Można też zachować swoje stare akcje, ale one najczęściej nie są już objęte obrotem giełdowym i można nimi handlować jedynie prywatnie między sobą. Najczęściej są one bezwartościowe i nikt się nimi nie interesuje.
W stanach też istnieje prawo, że kupujący upadłego proponuje akcjonariuszom jakąś (przez kupującego ustaloną kwotę) cenę za stare akcje. Kwota ta jest dobrowolna, a wysokość jej zależy od hojności kupującego upadłego.
~zloty
1. oczywista sprawa jest ze nie wszystkie akcje ktore sa notowane na GPW maja te same prawa a to z prostej jednej przyczyny ... w zaleznosci od rodzaju akcji przypada odpowiednie prawo wynikajace z posiadania danej akcji, nie mniej jednak akcje CEDC notowane na GPW podlegaja regulacji prawnej GPW..
2. to ze rozpatrywany jest Chapter 11 wynika z tego ze sprawa upadlosci ukladowej dotyczy spolki zarejestrowanej w USA a wiec i akcji notowanych na Nasdq ..
..........ale to sa dwie rozne sprawy, nie nalezy upraszczac i wkladac wszystkiego do jednego worka tylko dlatego ze tak nam jest wygodniej i prosciej...
powroce tez do roznych praw wynikajacych z roznych rodzaji akcji wystepujacych na GPW...
ponizej zamieszcze podzial na akcje... nie bede juz opisywac jakie prawa, bo kazdy kto nie wie moze wedlug nazwy akcji wyszukac sobie jakie prawa przysluguja danej akcji..
trzeba tylko wiedziec jakie akcje sie posiada... oczywiscie caly czas mowie o akcjach notowanych na GPW
Akcja to papier wartościowy wystawiany posiadaczowi części kapitału spółki akcyjnej. Akcja inkorporuje uprawnienia akcjonariusza w stosunku do spółki: prawo do dywidendy, prawo uczestnictwa w walnym zgromadzeniu akcjonariuszy (WZA) i bierne prawo wyborcze do organów spółki.
Akcje dzielą się:
według trybu zbywania na:
akcje imienne,
akcje na okaziciela,
według odpłatności za objęcie na:
akcje aportowe,
akcje gotówkowe
oraz według uprawnień przypisanych do akcji na:
akcje zwykłe
akcje uprzywilejowane - posiadacze takowych zwykle posiadają prawo do wyższej dywidendy, uprzywilejowanego głosu na WZA, lub pierwszeństwo przy podziale majątku spółki w przypadku jej likwidacji.
Wyróżnia się również akcje nieme.
Akcje można nabyć na rynku pierwotnym, czyli w momencie ich emisji, albo na rynku wtórnym, czyli od innych właścicieli. Rynek wtórny akcji oraz innych papierów wartościowych nazywany jest giełdą. Akcje będące w publicznym obrocie mają postać niematerialną i są rejestrowane w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych.
Nie rozumiem tego, że można tak rozkręcić spółkę i otoczenie na części proste.
Przecież WY (złoty ; starsza pani) umoczyliście tu maksymalnie.
Tyle czasu poświęcacie CEDC. Chyba nie dla zysku ale dla -IDEI..
Starsza pani teraz promuje hasło ze na gpw notowane są inne akcje a tamte na nasdaq to akcje bankruta Cedc a te na gpw juz nie No ciekawie coraz lepsze pomysły rodzą sie w jej głowie
~adamus
nie wmawiaj innym czegos czego nie napisalam...
masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem...
ja powiedzialam wyraznie , ze w zaleznosci do rynku na jakim sa notowane akcje tej samej spolki to jednak zostanie zastosowany rozny instrument do EWENTUALNEGO wycofania
akcji z gieldy...
i to wlasnie regulacje prawne wymagaja tego ....
w danym przypadku o ktorym dyskutujemy oczywista sprawa jest ze regulacje prawne na GPW w Polsce sa bardziej przyjazne dla wlascicieli akcji zakupionych na GPW ...
a na razie to jeszcze nikt nie zatwierdzil ze nawet posiadacze Nasdaq straca bezpowrotnie swoje akcje nic nie otrzymujac w zamian ;)
starsza pani mowila zeby kupowac po zylu, ona na bank ma racje, to ze tam 55% o niczym nie swiadczy, to jest prawdziwe zanizanie przed odpalem,
akcje na gpw nie sa tymi samymi co na nasdaq - sa to inne akcje i one moga rosnac niezaleznie od nasdaq, to jest wylacznie nasza wina, ze tak panikujemy, powinnismy isc wlasnym torem, jak podbijemy to Tariko nie ma szans na te akcje, chyba, ze przez wezwanie.
Nie moga ich anulowac, zresetowac, wykasowac, lub wymazac. Sa to akcje GPW i spolki wg Kodeksu polskiego, tutaj Tariko nie ma nic do gatki
Droga Starsza
Zapomniałaś dopisać jeszcze podział akcji ze względu na stosunek akcjonariusza do nich samych
I tu mamy akcje:
- ulubione,
- umiłowane,
- kargulowe /to te, których nie oddam nikomu/ i
- specjalnej troski / to takie jakie ja miałam, moje, których nie dotyczył rozsądek i znane mi reguły gry/.
Ze złotym się nie zgadzam, tym bardziej, że spółka nie upada a zarząd /rada/ musi się dostosować do reguł gry na GPW, gdzie zresztą na pewno podpisywał jakąś umowę i zobowiązał do przestrzegania zasad, obowiązków itd. spółki publicznej.
a ja ostatnio sie nie mylilem do cedc i zakladam taki scenariusz:
zawieszenie za raport za kwiecien i na koniec po zakonczeniu rozprawy, ktora bedzie trwala dosyc dlugo, oglosi wezwanie na akcje, ale na podstawie sadu w Deleware, a za ile to sie okaze, ale nie liczylbym na duzo, ze wzgledu na srednia z ostatnich 6 miesiecy, wiec celem jest jak najnizszy kurs
~adamus
ja powiedzialam , ze nie jest pewnikiem to , ze akcjonariusze z Nasdaq nie dostana nic za swoje akcje lub ze tylko te 5 mln do podzialu
wszyscy przeciez wiemy ze wniosek o upadlosc poszedl do sadu, ze byla pierwsza rozmowa i ze Chapter 11 w USA jest odpowiednikiem naszej upadlosci ukladowej w PL
tak jak myslalam... nie masz argumentow i zaczynasz przekrecac moje wypowiedzi...
zalosne :(((( i pomyslec ze takich zalosnych sposobow chwyta sie dorosly facet...
bo jednak zakladam ze jestes dorosly... a im bardziej jestes starszy tym bardziej to jest zalosne,
bledy polegajace na stosowaniu takich sztuczek mlody czlowiek popelnia z niedoswiadczenia lecz dojrzaly mezczyzna popelnia je z czysto prostej przyczyny... brak wiedzy, inteligencji i obycia
Tak jestem dorosły i wiem co pisze i wiesz co ja staram sie zrozumieć w jakiej sytuacji jesteś coś sobie zalozylas bardzo mocno w to uwierzylas i teraz zbierasz efekty tego, ze tak bardzo uparta i pewna siebie byłaś prze cały rok i wiesz co jest w tym wszystkim najgorsze ?? To ze ciagniesz za sobą na dno wielu niedoswiadczonych inwestorów a tego po prostu nie znoszę i to jest dla mnie żałosne ze ktoś nie potrafi przyznać sie do błędu i przeprosić tych wszystkich którzy zasugerowali sie twoimi wpisami Wypadałoby napisać PRZEPRASZAM pomylilam sie ...
Pisząc o różnicy praw akcjonariusza z posiadania akcji w spółce zarejestrowanej na terytorium UE lub USA miałem na myśli takie same akcje np. zwykłe.
To, że istnieją różne akcje jest tak oczywistym, że wydawało mi się, że nie muszę tego nikomu grającemu na giełdzie wyjaśniać.
Żeby nie było nieporozumień jeszcze raz napiszę :
Akcjonariusz posiada inne prawa z tych samych akcji (np. zwykłych) w zależności czy ma akcje spółki zarejestrowanej na terytorium UE, czy też USA.
Starsza pani pisze :" ... akcje CEDC notowane na GPW podlegaja regulacji prawnej GPW."
Tak, ale regulacji prawnej dotyczącej wyłącznie OBROTU GIEŁDOWEGO, a nie regulacji prawnej wynikającej z posiadania tych akcji.
Nie może tak być, że część akcji cedc notowanych w Polsce ma inne prawa niż te same akcje notowane w USA. Gdyby było tak, jak pani pisze to byłaby nierówność w traktowaniu akcjonariuszy tych samych akcji (np. zwykłych).
Akcjonariusze na GPW otrzymaliby np. średnią z 6 miesięcy i uczestniczyliby w wezwaniu, a ci sami akcjonariusze w USA zostaliby tych przywilejów pozbawieni, ponieważ tam nie ma obowiązku ogłaszania przymusowego wezwania.
Jak to sobie pani wyobraża ? Można różnie traktować akcjonariuszy posiadających akcje tej samej spółki ?
Myślę, że po przemyśleniach zmieni pani zdanie i przyzna mi racje. Ja jestem pewny tego co napisałem i nie zmieniam zdania.
~zloty
taka sama miales nierownosc w traktowaniu akcjonariuszy gdy akcjonariusze nie mogli sprzedawac ani kupowac akcji ze wzgledu na zawieszenie notowan na GPW...tak wiec akcjonariusze grajacy na Nasdaq mogli zarabiac lub tracic obracajac akcjami CEDC na Nasdaq a akcjonariusze z GPW byli pozbawieni ewentualnych strat lub zyskow zgodnie z prawem
tez wczesniej pisales ze to niesprawiedliwe i ze tak nie mozna , ze na Nasdaq tez musza zawiesc... ze wszyscy sa rowni jako akcjonariusz ;)
jak wiesz wielu graczy nie moglo zareagowac na zmieniajacy sie kurs a przeciez niby maja takie samo prawo wszyscy... ;))
nie, nie maja takiego samego prawa posiadacze akcji zwyklych w tym przypadku
No właśnie a to ze tam handlują w godzinach kiedy gpw nie działa ? To tez nierówne traktowanie powinni to zmienić może juz niedługo nie będzie handlu ani tu ani tu i będzie sprawiedliwie śmieć zniknie z gield
Teraz złoty uruchom wyobraźnię i załóż, że ktoś / fundusz, mafia, spółdzielnia, śp. Słowik ..../ ma milion akcji, ma 100 000 akcji po xx zł
Gra na GPW
Zna reguły
I co zrobi w przypadku ot zwykłego wymazania mu papieru z konta.
Wymazaniu, umorzeniu, skreśleni nie zgodnie z prawem oczywiście
Mafia podpala dawny KC
Spółdzielnia nie wychodzi z sądu
Fundy nie płacą emerytur
Sp. Słowik czai się na prezesa z dubeltówką i wszystkie te czyny są poparte aplauzem społeczeństwa. Całego!
Czy możesz sobie to wyobrazić?
Ja tak
emocje pan osiagnely apogeum-proste pytanie cedc w usa przez sad zostaje ogloszony bankrutem i ma isc do piachu akcje sie dematerializuja to w Polsce sa dalej w obrocie i sa cos warte?-czasami wystarczy szybko biec a sciana sama sie znajduje
Nie dyskutujemy o tym ile są warte, tylko o tym, czy się dematerializują.
Czy zgodnie z polskim prawem można je unieważnić a jeśli tak to na jakich warunkach.
Otóż akcje nawet upadłych spółek są na GPW w obrocie jeszcze minimum pół roku. Potem dostajemy kwity i możemy robić z nimi co chcemy.
Ja myślę, że nawet upadek CEDC w stanach, a są tam tylko finansowe wydmuszki, może spowodować bardzo dziwny finał sprawy.
Myślę, że zdjęcie z Nasdaq też może być dla nas dobre.
Nie mam akcji na dziś ale zawsze mogę je mieć i nie zarzekam się, że ich mieć nie będę.
Na razie czekam i uczę się wraz z innymi forumowiczami.
Do obrotu giełdowego wprowadzonych zostało 24.896.627 akcji zwykłych oraz 2.550.000 akcji zwykłych, będących przedmiotem oferty publicznej.
Wyemitowany i opłacony kapitał Emitenta po emisji akcji w wyniku publicznej subskrypcji wynosi 384.959,61 $ i dzieli się na 38.495.961 akcji zwykłych o wartości nominalnej 0,01 $ na akcję. Autoryzowany kapitał zakładowy obejmuje 80.000.000 akcji zwykłych o wartości nominalnej 0,01 $ każda i 1.000.000 akcji uprzywilejowanych o wartości nominalnej 0,01 $ każda.
Spółka zaoferowała 2.550.000 akcji po cenie emisyjnej 86,29 zł.
Spółka pozyskała środki w wysokości 220.039.500 zł.
Celem emisji akcji jest: wykup części zabezpieczonych niepodporządkowanych papierów dłużnych, których termin zapadalności przypada na dzień 25 lipca 2012 r. (ok. 164,0 miliona zł.), spłacenie środków pozyskanych przez Carey Agri w ramach istniejącego kredytu obrotowego w celu sfinansowania nabycia 338.741 akcji Polmos Białystok w wyniku publicznego wezwania ogłoszonego przez Carey Agri (ok. 30,8 miliona zł.) oraz pokrycie kosztów i wydatków związanych z ofertą (ok.10,5 miliona zł.).
Agato widzę, że dalej nie pojmujesz lub nie chcesz przyjąć do głowy, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Nie ważne kto i ile ma akcji cedc. Ważne jest to, żeby ten grający wiedział, jakim prawom podlegają akcje, które kupuje.
Jeśli zdecydował się kupić akcje cedc na GPW to musi wiedzieć, że te te akcje podlegają polskim regulacjom, jeśli chodzi o OBRÓT nimi na GPW, ale jeśli chodzi już o regulacje prawne - prawa z nich wynikające - podlegają już regulacjom amerykańskim.
Taka wiedza wystarczy, żeby ten co kupił cedc nie został zaskoczony tym np., że te akcje nie podlegają wezwaniu przymusowemu przez inwestora strategicznego.
Przyszły akcjonariusz musi sam zdobyć wiedzę na temat tego w co inwestuje i jakie są skutki tego czy kupuje na GPW spółkę zarejestrowaną w UE, czy też w USA. Nie jest to ukrywane.
Gracz przystępując do gry musi poznać reguły tej gry, a niestety w przypadku spółek z USA są one inne niż z terytorium UE.
Świadomy akcjonariusz wie o zagrożeniach i różnicach wynikających z kupowania akcji spółki zarejestrowanej w USA.
Sama spółka cedc, wyraźnie w swoich komunikatach ( na początku, jak zaczęła być notowana na GPW) podawała, jakim regulacjom podlega i że różnią się one od polskich.
Podawała również, że niektóre regulacje istniejące w naszym prawie nie mają w ogóle ODPOWIEDNIKA w regulacjach amerykańskich.
twoje wpisy pod moim adresem swiadcza ze masz problemy...
masz kompleksy :DDDDD
tak sie zachowuje typowo zakompleksiona osoba w stosunku do osoby na tle ktorej na kompleksy :)))))
jezeli jestes mlody to jeszcze wyjdziesz z tego... jezeli jestes dojrzalym czlowiekiem to juz powazniejsza sprawa...
No wrescie odezwala sie Pani
Co Pani sadzi o dalszym kursie, pytala sie Pani czy mam zamiar kupic, no ale zlecenie mi sie zblokowalo, teraz jest 60% nizej
Czy warto kupic juz? Boje sie ze moze spasc.
Co pani mysli
nie pytalam cie co masz zamiar zrobic i w dalszym ciagu mnie to nie interesuje...
nie znam cie i jest mi absolutnie obojetne czy grasz czy tez przygladasz sie tylko na GPW czy tez tylko bierzesz udzial na tym forum z tylko tobie znanych przyczyn...
ciebie nie ma , jest tylko nik " tiktak"
tak wiec pytaj inne osoby a najlepiej sprobuj samodzielnie myslec, moze potrafisz ;)
mnie nic do tego
Starsza pani,
spróbuję po raz kolejny pani wytłumaczyć pani błąd w myśleniu, jednak czy pani to zrozumie już tylko od pani to zależy
Otóż, pani napisała :
> taka sama miales nierownosc w traktowaniu akcjonariuszy gdy akcjonariusze nie mogli sprzedawac ani kupowac akcji ze wzgledu na zawieszenie notowan na GPW...tak wiec akcjonariusze grajacy na Nasdaq mogli zarabiac lub tracic obracajac akcjami CEDC na Nasdaq a akcjonariusze z GPW byli pozbawieni ewentualnych strat lub zyskow zgodnie z prawem <
A dlaczego zostało cedc zawieszone ? Bo nie dostosowało się do polskich regulacji o OBROCIE papierami wartościowymi !!! Nie dopełnili obowiązujących na GPW obowiązków informatycznych.
W takim razie, dlaczego nie zawiesili ich również na Nasdaq ? Bo tam jeśli chodzi o obrót papierami wartościowymi istnieją inne regulacje i można się odwołać i uzyskać zgodę na dalsze notowanie, pomimo braku dopełnienia tego samego obowiązku informatycznego.
U nas nie ma takiego przepisu w regulacjach o obrocie, dlatego zawiesili notowania.
I najważniejsze. To o czym pani napisała dotyczy OBROTU akcjami, a nie prawami, jakie ma posiadacz akcji cedc. Praw z akcji nikt pani nie zabrał. Została pani i my wszyscy na GPW pozbawieni jedynie możliwości obrotu nimi. Prawa z akcji miała pani w dalszym ciągu takie same jak usrańcy.
Czyli tak, jak pisałem od samego początku obrót akcjami cedc na GPW podlega polskim regulacjom, więc zostali zawieszeni. GPW nie patrzyło co zrobi Nasdaq, bo tam OBRÓT akcjami ustalony jest innymi (amerykańskimi) regulacjami. Występuje różnica regulacji jeśli chodzi o OBRÓT akcjami na obu parkietach, natomiast nie ma żadnej różnicy, jeśli chodzi o prawa akcjonariusza wynikające z posiadania akcji cedc. Tu jedynie regulacje amerykańskie są wiążące i obowiązujące. Każdy akcjonariusz posiada takie same prawa niezależnie, czy ma akcje na GPW, czy na Nasdaq tzn. m.in. prawo do dywidendy, prawo do głosowania, prawo do uczestniczenia w nowej emisji, prawo do splitu, resplitu, prawo do otrzymania rekompensaty za akcje, jeśli zostaną one anulowane itd.
Akcje cedc nie mają prawa do otrzymania średniej z 6 miesięcy, ani do przymusowego wezwania, dlatego, że są to prawa stosowane w UE, a nie występują w stanach - cedc podlega w tym względzie regulacjom USA.
Starałem się, jak najjaśniej to wytłumaczyć, jeśli dalej ktoś tego nie rozumie to ja się poddaje, ale więcej już nie będę się produkował w tym temacie.
Myślę, że jak zrozumiecie różnicę w tym co znaczy regulacja o OBROCIE , a regulacja PRAW Z AKCJI, wówczas pojmiecie w czym cała rzecz.
Chodzi mi o to, ze pani demonstruje zakupy
Ja np zrobilem 2 gr na cedc dzisiaj ale nie namawiam lub tworze wpisy sugerujace zakup lub blednych informacji
Czesto zdarza sie, ze takie osoby jak np pan nick Woznica ma najwieksza wiedze na temat upadlosci w usa lub np. tacy , ktorzy ostrzegaja przed niebezpieczenstwem, niestety ja do tych naleze, mimo, ze lapie dolki na max .30 min/1 h przestrzegam
A to dlatego, ze przejecie przez Tariko jest przejeciem wrogim, koncentrujacym sie nad aktywami cedc, eleminujacym zadluzenie oczywiscie, ale kosztem wierzycieli i akcjonariatu. Pan Tariko zbuduje ale swoja marke, pod swoim szyldem.
Wprowadzanie akcjonariatu w blad, ze to moze byc okazja jest nie na miejscu.