zwłaszcza zmotytowanych menedżerów:). Pomóżcie mi to policzyć:
Przed emisją akcji menedżerskich wycena liczyła 2.5 i już wtedy brakło popytu. Po emisji wycenę powinniśmy podzielić przez 2, a po raporcie zdyskontować brak zapowiadanych 80 mln przychodu, problemy z głównym kontraktem, zapowiedz braku nowych umow. Do tego wciąż wisi nad nami 100k zakladowego do druku.
ILE zatem spółka jest warta na dzień dzisiejszy???
Do tego znikoma i niespójna POLITYKA INFORMACYJNA. I tak w mailu od Prezesa, w drodze wyjaśnienia sytuacji czytamy:
"Wszystkie fakty, które stają się dokonane a mogą mieć wpływ na Waszą ocenę sytuacji są powszechnie komunikowane. Nie możecie Państwo natomiast mieć pretensji o to, że NIE KOMUNIKUJEMY PROCESÓW, KTÓRE SIĘ DZIEJĄ ? DOPÓKI NIE DADZĄ ONE PEWNEGO I OSTATECZNEGO WYNIKU KOMUNIKOWANIE O NICH BYŁOBY SPEKULACJĄ i wprowadzaniem akcjonariuszy w błąd."
W tym samym mailu czytamy:
"w świetle kłopotów z płynnością dla dobra spółki, a więc i akcjonariuszy, jest zachowanie daleko idącej ostrożności i nie prowadzenie działań handlowych za wszelką cenę, gdyż MOGŁOBY TO pogorszyć sytuację spółki, zwiększając saldo należności u kontrahenta, który już dziś nie reguluje ich terminowo"
Prezes nie mogl informowac o FAKCIE -braku wplywu kilkudziesieciu mln zl, bo to spekulacja. Na szczescie jest na tyle antyspekulatywny, ze nie wspomnial nawet konkretnej kwoty zaleglosci, za to może zapowiadać MOŻLIWY brak przyszłych należności:).
Wciąż ufającym, przypominam że do emisji menedżerskiej nie miało prawa dojść wobec deklaracji Prezesa w jednym z listopadowych wywiadów dla prasy:
http://energetyka.wnp.pl/bge-przejela-spolke-z-rynku-biomasy,184167_1_0_0.html
"Jeżeli zdecydujemy się na realizację nowej emisji akcji to z pewnością nie będziemy chcieli rozwadniać akcjonariatu, dlatego ewentualne rozwiązanie w tym zakresie przewiduje TYLKO EMISJĘ Z PRAWEM POBORU."
Jak zwykle jednak są równi i równiejsi:
https://www.bankier.pl/forum/temat_wiadomosc-do-wszystkich-akcjionariuszy,12184716.html
którzy MIELI DOSTĘP DO INFORMACJI i wyprzedali się w styczniu m. in. pod przykrywką nagonki Jurka, że to tylko skraca się Rubicon. Jak sądzicie, jak to jest - wejść na groszach i wyjść z zyskiem w styczniu, ze świadomością że dochodowy zaplacicie dopiero za prawie półtora roku? A jaki może mieć to związek z brakiem inf o problemie z kontraktem, co było wiadome już 31 grudnia? I dlaczego takie info byłoby spekulacją, a mailowanie o niezawieraniu nowych umow z zagrożonym odbiorcą nią nie jest?
Dodam tylko, że ewidentnie było widać że poinformowani nie wyszli z całości na poziomach 1-2. Zbyt agresywny zjazd, haczenie nawet o 1,20 przed raportem (!!!)
Ale... przy wejściu na groszach jeszcze dłuuugo można wychodzić z zyskiem:).
Wreszcie, w ramach dobrego humoru - pamiętajcie, swoi już nie wezmą, skoro mają bańkę papieru po 0.10 A niewierni dopiero się przekonają i wtedy odjazd na 5pln - opory na 1.4 i 2.5 pękną na jednych widłach!!! Nie załapiecie się, będzie odjazd, mówię Wam!!! 40 zł w tym roku!!!
To przecież bez sensu. To jest tak jakby oderwać ekonomię od biznesu.
A fakty biznesowe są pochodną pewnych wydarzeń o których też coś trzeba wiedzieć.
Dziadek OLEK zmarł. I nie będzie darowania reszty kar, tylko dźwiganie tych firm za które się zabierał za życia. Niestety chorował, a to najgorszy czas w podejmowaniu decyzji.
A porządek we Wrocławiu się zaczął. Reszty dokończy RN, bo muszą pozbierać masę spadkową. Tu nie ma czasu na rozgrywki pomiędzy producentami a petrochemią. Tu trzeba działać w interesie spadkobierców. Nasze kilka akcji pewnie na tym nie ucierpi, bo kontrakt wróci do realizacji. I to jest wydarzenie biznesowe, które ma wpływ na kurs. A nie te głupoty które wypisujesz.
niestety w raporcie zabrakło tej przykrej historii. A to przecież FAKT, jeden z tych o których Prezes nie waha się pisać.
PS A czy ś.p. prezes kontrahenta w chwili podpisywania kontraktu nie był czasem w stanie wyłączającym świadome powzięcie decyzji i wyrażenie woli:)? Wiesz czym jest w Polszy postępowanie spadkowe???
Przecież kontrakty nie podpisywał śp prezes. Tylko prezes jednej z wielu jego spółek. Zejdźmy na ziemię kolego.
Nie taki Prezes jak ś.p. Aleksander G. zapomina o podstawowych porządkach wokół siebie. Przypuszczam że on sobie zdawał sprawę ze wszystkiego, o wiele lepiej niźli się innym zdaje. A w postępowaniu spadkowym nieźle się orientuję. I sądzę że zarządzający spadkiem, nawet jeśli będzie to powołany kurator spadku, będą działali zgodnie w celu ochrony masy spadkowej przed dewaluacją. A takowa mogłaby się zdarzyć w momencie np. upadłości którejś ze spółek. A to przecież niemądre - prawda?
Porządki zostały przez śp AG rozpoczęte, zresztą z inicjatywy niektórych kontrahentów (sądzę że również spółki której mamy papiery).
A co do postępowania to służę pomocą w razie
PS A czy ś.p. prezes
> kontrahenta w chwili podpisywania kontraktu nie był czasem
> w stanie wyłączającym świadome powzięcie decyzji i
> wyrażenie woli:)? Wiesz czym jest w Polszy postępowanie
> spadkowe???
Kurczę, dobrze że jesteś. Mało takich altruistów w dzisiejszych czasach, zwłaszcza w środowisku inwestorów.
Wybacz moje wątpliwości, najpewniej Prezes Pawłowski z roztargnienia zapomniał wskazać w raporcie przyczynę zwłoki w świadczeniu. Mniejsza, że uspokoiłby akcjonariuszy - po co mu "słabe ręce".
PS. Czy ś.p. prezes Aleksander nie lubił czasem pobaraszkować na forum:)?
Nie sądzę. Znałem człowieka. To typ twardziela, który nie bawił się w takie zabawy, bo nie przepadał za komunikacją elektroniczną. Telefon a i owszem. Jego szybkie decyzje i rozkazy były słynne. Ale to już przeszłość. Teraz jedynie czas na wypełnienie woli zmarłego. A przypadkowo jego wola jest w interesach akcjonariuszy BGE, więc pewnie i w interesie prezesa Pawłowskiego ;)
Powinniśmy go wszyscy naciskać, dzwoniłem w piątek, to podobno był na urlopie. Ale chyba już dość tych wakacji. Czas na odpowiedzi dla nas - "drobnych".
Mnie tylko interesuje jak sprawa kontraktów? A jak te ruszą, to i nasze drobne staną się grubsze.
Ciekawie brzmi nazywanie "śmieciem" mnie, który siedzi tu od >pół roku przez cudaka, którego pierwsze widzę na oczy. Ponownie witamy zmotywowanych menedżerów:).
WIdzę że metodyka zmieniona - walenie z ukrytego na 0.85 a teraz 0.95:).
Powolna konsola opadająca. PS Odłożyliście jakieś grosiwo na kwiecień:)?
Wyobraź sobie, że są ludzie którzy siedzą tu od ponad pół roku wolą nie włączać się w Twoje przepowiednie. Przeoczyłeś koleżko kilka postów, pamiętam czasy 4 gr za akcję więc nie menadżeruj mi tutaj. Ciągle pytasz i oczekujesz odpowiedzi. Więc na pytanie co zrobimy kiedy PIT przyjdzie, odpowiedź brzmi--> zapłacimy. Zaskoczony, pseudoaltruisto?
Panowie poco wy sie klucicie ten spadek to tylko chwilowy
Powiem wam tylko 1 zeby tanio kupic trzeba zrobic by ktos tanio sprzedawal innej opcji nie ma
Widzicie przeciez w arkuszu ze obrocik 144k dzisiaj bedzie mozliwe ok 200k
Wiec ktos te akcje zabiera inaczej cena by juz spadla do poziomu 50gr
A jezeli zabiera po cenach 80gr-90gr to co bedzie sprzedawal po 50gr
Ja mam spory kapital w tej spolce jestem w niej od konca lipca z ok 6gr spolka poszla ponad 1000% dla mnie to jest bardzo rewelacyjna cena ja wiem ze wiele osob tu chcialo by bylo juz 15zl inwestujac tu wiedzialem ze moze spasc dla tego przyznaje sie bez bicia sprzedalem ok 35% swoich akcji na tgz gorce by odzyskac wklad z malym zyskiem ktory wkladalem w ta inwestycje
Dzis troszke dokupilem za cene ktora byla pare miesiecy temu moim zdaniem za jakis czas wrocimy do ceny minimalnej ktora jest 2.50zl to jest tylko kwestja czasu
Poza tym wybierajac ta spolke liczylem sie ze bedzie spadac i isc w gore i liczylem sie tez z tym ze inwestuje w bge na min 2lata
Panowie czy wy czasem nie oczekujecie zbyt wiele od spolki z 6gr
Panowie kierujacy ta spolka bardzo sie staraja by spolka sie rozrosla i zarabiala godziwe pieniadze
Kazdy myslal ze odrazu wejdzie w bge i w miesiac czasu zarobi miliony gdzie bedzie 15zl
Ja mysle ze 15zl jest do zrobienia z biegiem czasu i pan pawlowski wie co robic by tego dokonac ale nie odrazu rzym zbudowano
Na moja intuicje w tym roku max cene jaka powinnismy osiagnac to jest max 5-6zl i wiem ze jest to mozliwe firma sie rozrasta i ma podstawy do takiej ceny wystarczy poczekac
Panie niki fiki poco pan sie tak bulwersuje wyrazilem swoja opinie
Nie obchodza mnie ludzie ktorzy uzywali mojego nika mnie bo mam ich w du....
Ja pana tez moge uzyc nika i zaczac pisac na forum i co odrazu bede panem niki fiki
Zejdz czlowieku na ziemie ile ty masz lat 17
Prosze mi pokazac ze z mojego ip pisal jakis olek aleksander jurek itp
Te oszkarzenia sa wobec mnie bezpodstawne wiec poco pan pisze bzdury wysane z palca
Jezeli pan tak marudzi to jak pan kupil za grosze to prosze teraz wystawic a napewno znajda sie odbiorcy pana towaru bedzie pan lepiej spal i nie bedzie mial pan wiecej zmaz nocnych
Wplaci pan pieniadze na lokate 6% i bedzie sie pan cieszyl
Czy ktoś Was zmusza abyście byli na tej spółce!! Sprzedajcie wszystko i dajcie sobie spokój z tą spółką. Do wszystki macie pretensje a sami nie potraficie myśleć...Kto kazał Wam podejmowac decyzje na podstawie opinii innych. Ja też dużo juz straciłem od piątku na tej spółce ale nie mam prentesji do nikogo. Sam podejmowałem decyzje odnośnie kupna tych akcji.
Radku, ja do nikogo nie mam pretensji. Kupowałem dużo niżej niż obecny kurs więc mam teoretycznie (praktycznie dopiero jak sprzedam) całkiem ładnych parę groszy. To że nie sprzedałem powyżej 2 zeta to już tylko moja wina bo nikt od kompa mi ręki przecież nie odciągał.
A na forum no cóż "wolnoć Michale w swoim przedziale", wyrażam sobie tylko opinie na temat co niektórych. Jeżeli komuś to przeszkadza to czytać nie musi. Jeżeli ci piszący w specyficzny sposób zamilkną to i ja nie będę miał o czym pisać. Zatem nie mogę ci zagwarantować, że nie będę zamieszczał wpisów tak jak powyżej. Poza tym, 123 już wyśledził po "ip" całe to towarzystwo.
sęk w tym, że my i oni inwestowaliśmy na podstawie zuuupełnie rozbieżnych informacji. O braku wpływu należności do 31.12 z największego kontraktu, problemach z tym związanych i radykalnym spadkiem przychodu powinniśmy być poinformowani komunikatem!!!
Teraz tuszowanie syfa pudrem - że to byłaby spekulacja - podczas gdy grupa spokojnie wyprowadzała kapitał przez cały styczeń. Przez okres ponad półtora miesiąca byliśmy WPROWADZENI W BŁĄD! I to są fakty.
Prezes nia zasługuje na zaufanie. Zawiódł ponownie, po tym jak twardo deklarował emisję z p/p, a tymczasem rozdał papier za darmo swoim.
Zgadzam się z Tobą, że powinniśmy być poinformowani o problemach w realizacji kontraktów. Prezes na całej linii zawiódł w tym zakresie. Pisałem już, że nie mam do niego zaufania od jakiegos czasu. Ale mimo wszystko daję następną szanse spółce. Poczekam na rozwój wydarzeń. Każdy sam powinien zadecydować czy zostaje bo warto czy to już koniec BGE. Ja myślę, że jesteśmy dopiero na samym poczatku rozwoju spółki.
Tak to ma działać. Zwątpiłeś przez raport, teraz dostaniesz info o dalszej realizacji, up up i w międzyczasie zapominamy o wysypie emisji menedżerskiej.
Drugie pytanko. Wystawiłem 2k na 0.89 a tu mi jakiś gamoń podbija na 0.88 500 szt papieru. Coś się z prowizjami pozmieniało, czy to jednak jakimś przypadkiem przesypywanko na tym poziomie:)???
Dnia 2013-02-18 o godz. 17:19 ~vvu132 napisał(a):
> Spokojnie, jeszcze w tej cenie dobierzesz:)
jesteś "pizd..." życiowa sprzedaj i wyjdź z tego Forum , bo juz ja nie pisząc 2 tyg. nie mogłem Cie słuchać
Już wolę mms bo pisze konkretnie a Ty jesteś nic nie warty ...uparty Ślązak...wywal resztę akcji i idź do kopali popracować .....bo jak widać ....jesteś bezrobotny i siedzisz ciagle na forum.
Zarabiaj na giełdzie , ale też naucz się uczciwej pracy! bez odzewu plis papa
Do 3 zł można bez problemu zaopatrywać się w akcje jak tylko ktoś ma jeszcze gotówkę i chęć zakupu , bo jak po Nowym Roku przebije to wówczas nikt za bardzo nie zechce sprzedawać powyżej tej granicy...a część może zechce sprzedać jak będzie dwucyfrówka, a reszta może trzymać dłużej i tak byłoby najlepiej wówczas kurs poszedłby jeszcze dużo wyżej. Pożyjemy zobaczymy.
VVV134 jestes idiota!i Slaski cwaniaczek! zawsze pisalem ze mam info tylko na email ....a nie osobista!!!! wiec cwelu nie pierdol!
Jersli jeszcze raz cos na mnie napiszesz , ze powolywalem sie na znajomosci osobiste z jakimis Olkami itp to znajdziesz sie razem z Kasą ( blisko Ciebie) z Sosnowca na lawie.........za pomowienia!
Slucham! napisz przedstaw jeden post ! w ktorym deklarowalem osobiste powiazania z jakims olkiem i innymi???? zawsze od kiedy pamietam , ze albo ja albo kuzynka mamy kontakty z tym typem emailowe!!!
A ze czasami sie uwierzy niewlasciwej osobie to inna sprawa!
Nigdzie nie napisalenm ze jestem w grupie , ze znam ich osobiscie itp (jak masz cos w tym stylu to czekam kiedy taki post padl??
Zawsze pisalem o kontakcie email ......i takowe posiadam!
Wiec do Ciebie tez mogl ktos pisac i mogles komus uwierzyc ...wiec w delikatny sposob czlowieczku sprzedaj swoje akcje i wyjdz z tego Forum ___jak juz ci ktos napisal dzis!!! i poc....innhych w tyl...