Cóż nam pozostało...są tutaj na pewno osoby, które chciałyby żeby ta spółka dalej była na giełdzie -> od zawsze lubiłem czytać sprawozdania, ZAP jak mało która spółka wzbudzał aż tak pozytywne reakcje, a znaczne poziomy gotówki jakie nieraz posiadali do dyspozycji, a również i teraz pokazują, że tą spółkę stać na wiele, ale nie będę się tutaj rozpisywać o wskaźnikach i innych argumentach na plus.
Niestety moi drodzy - prawda jest taka, że Jakubas chce wyjść, a bez takiego gracza płotki nie mają znaczenia. Jakubas wedle artykułu (http://www.parkiet.com/artykul/24,1302144-Zbi-gniew-Ja-ku-bas---sprzeda-Pulawy--kupi-Tarnow.html) potencjalnie weźmie udział w ofercie SP dot. sprzedaży nadwyżki ponad 33% w ATT. Za co? No za akcje ZAP. No cóż gdyby nawet nikt z FF nie odpowiedział na wezwanie to pozostanie Nas 11%. To trochę za mało żeby cokolwiek tutaj wskórać. Kurs niestety nieubłaganie posyła w niebyt marzenia o cenie na wezwaniu rzędu 130 złotych. Czy wychodzić teraz czy czekać? To pytanie pozostawiam do indywidualnej analizy, więc nie będę dzielić się własną decyzją. Jakkolwiek choć inwestor nie powinien ważyć swoich emocji, a po prostu rachować to żal mi tej pozycji. Taka świetna spółka...szkoda gadać, bo kto był kiedykolwiek w ZAP i ATT to wie, że ZAP wygląda jak fabryka w stylu BASF'a, a ATT ma linie produkcyjne jak w jakimś starym komunistycznym zakładzie. No ale cóż nie będę tutaj głębiej się rozgadywać, bo jeszcze mnie ochota na samobójstwo NAJDZIE i tyle będzie z mojego przesadnie politycznego gadania.
Drogi i pomocny Pomocniku skąd ta nuta pesymizmu? Wejdż na Puławy SA (ZAP) notowania > Money. pl ustaw wykres na 3 miesiące a w tabeli odczytasz kurs średni za ten okres - dzisiaj 132,07. Ta średnia niewiele się zmienia z czasem bo obejmuje ok 750 tysięcy tranzakcji za ok. 100 mln zł.. Jesli więc wezwanie będzie, jak zapowiedziano, w lutym to na tym poziomie.
Dnia 2013-01-27 o godz. 11:15 ~Jerzy 123 napisał(a):
> Drogi i pomocny Pomocniku skąd ta nuta pesymizmu? Wejdż na
> Puławy SA (ZAP) notowania > Money. pl ustaw wykres
> na 3 miesiące a w tabeli odczytasz kurs średni za ten okres
> - dzisiaj 132,07. Ta średnia niewiele się zmienia z czasem
> bo obejmuje ok 750 tysięcy tranzakcji za ok. 100 mln zł..
> Jesli więc wezwanie będzie, jak zapowiedziano, w lutym to
> na tym poziomie.
wg mnie średnia 3-mcy zamknięć ważona obrotami, stan na piątek to było bliżej 128,6 niz 132,.. ale tam, każda liczba może być błędna, trzeba czekać,
zależy jakie będą następne zamknięcia + obroty, jakbym ja miał obstawiać wezwanie to bliżej 129 niż 131,..
chyba że Jakubas jako największy z reszty wynegocjował jakąś rozsądną cenę. tylko MSP nie chce więcej płacić za Puławy, bo i po co miałby płacić,..
Masz rację, że to wolumen jest tutaj podstawą. Im większy wolumen w chwili obecnej przy cenie < 130 zł tym gorzej. Odnośnie MSP to MSP nie będzie kupować ZAP. Obecnie to ATT jest tutaj akcjonariuszem większościowym i to ATT przez swoje organy określi cenę mając limit ustawowy. Jakubas nie "utarguje" wyższej ceny od ATT, bo SP pozbył się swoich akcji w ZAP i to był tutaj główny event, więc po co ATT miałyby oferować cenę wyższą niż obecnie skoro zasadniczo im jest whatever czy ktoś cokolwiek odda? Mają na sobie kaganiec ustawowy to muszą ogłosić to wezwanie i tyle w temacie nabywców. Zaś co do zbywców to jak w/w Jakubas raczej zwija manatki. Nie dziwne, bo to w zasadzie jedyna szansa na zbycie takiej ilości akcji - rynek w tej chwili jest za mało chłonny żeby przyjąć taką porcję nawet gdyby to rozłożyć na wiele sesji. No a wracając do średniej to odsyłam do ustawy -> jest określone jak ją liczyć ;)
smutek zagoscił w naszych wiadomościach. a może to żal? a może to tak zawsze jest w naszym kraju-miało być tak pieknie,a wyszło jak zawsze?:).
co do tego,że to ATT bedzie decydowac o dalszych losach ZAP-u i ewentualnej ceny ,to pełna zgoda,z tą tylko małą kwestią:)- w ATT 44 % ma MSP:),więc to raczej MSP zdecyduje:).
nurtuje mnie jeszcze cos - po co ATT zachowal sobie niewymienione akcje ZAP-u?? czyżby to była jakas asekuracja, czy tez taka "mała rezerwacja " finansowa( bo gdyby co,to zawsze mozna to upchnąc)? no bo chyba nie maja zamiaru tych akcji umorzyć??:)
Drogi Pomocniku bądż bardziej pomocny i podaj numery paragrafów w ustawie i nazwę samej ustawy. Przyjmowałem, że bedzie to srednia ważona bo inna nie ma uzasadnienia logicznego. Zakładam także,że w Money. pl podają taką właśnie średnią.
Dnia 2013-01-27 o godz. 20:41 ~Jerzy 123 napisał(a):
> Drogi Pomocniku bądż bardziej pomocny i podaj numery
> paragrafów w ustawie i nazwę samej ustawy. Przyjmowałem, że
> bedzie to srednia ważona bo inna nie ma uzasadnienia
> logicznego. Zakładam także,że w Money. pl podają taką
> właśnie średnią.
ja też się dorzucam do prośby - dodatkowo czy średnia na Money jest to średnia ważoną wyliczaną na podstawie KAŻDEJ transakcji zawartej w ost 3 miesiącach czy jest to ważenie jedynie poprzez jedn kurs : kurs zamknięcia * dzienny obrót
art. 79 ust. 7 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.
Fakty są takie, że kto nie wymienił akcji w przewidzianym terminie, poniesie wymierne straty. Przyczyny zaniechania wymiany wynikały z przywiązania do spółki, które to przywiazanie, jak w każdej dziedzinie musiało przynieść negatywne skutki, bowiem nie pozwalało widzieć tego co jest. Jeśli ktoś jest związany sentymentem, nie powinien zajmować się biznesem, są to bowiem rażące antygonizmy. Akcjonariusze Puław tworzyli mity i wierzyli w nie. Ta swoista religia nie pozwalała na realną ocenę, a ładunek emocjonalny dodatkowo stępiał umysły. Sumując, uważam, że należy ustosunkować się do tego co jest, zamiast wspominać historie i rozważać niepoważne działania.
gdyby od ceny max. przed dywidendą odjać jej wartość, czyli 9.4 otrzymamy ok 135 zł. patrzac na dzisiejszy kurs . czyli ok. 127 zł różnica wynosi 8 zł czyli ok. 6 % zjechał kurs . czy to wielka strata???
nasze rozwazania nie dotyczyły tego,że nie wymienilismy akcji lub tez nie popłynelismy z pradem. one dotyczyły tego,że ZAP, był i jest nadal bardzo godnym ugwagi podmiotem,który mógl zajśc o wiele wyzej ,jezeli chodzi o notowania na giełdzie, niż teraz jest to możliwe. a stało sie tak z inicjatywy MSP i tyle.
co do tego że w Twoim mniemaniu myslelismy życzeniowo to popatrz na to, ile transakcji akcji ZAP na ATT zawarto - 149 !!! ta liczba mówi o tym,jak akcjonariusze chcieli tej wymiany!!!! cala wymiana i wszystko co z nia jest zwiazane doszla tylko i wyłacznie do skutku,bo tak sobie wymyślono w MSP.
dodam jeszcze,że w wymianie akcji ze strony funduszy brały udział tylko te,ktore były juz mocno zaangażowane w ATT.
No to akurat kolego prawo większego :) Jeżeli masz w spółce grubo ponad 50% to co Cię obchodzi, że jakieś 10% stanowiące drobnicę się postawi? No z prawnego punktu widzenia co ma mały akcjonariusz do gadania? Możesz zaskarżyć uchwałę jedynie, ale to własnej spółki, a przecież SP nie musiał żadnej uchwały wydawać na WZ, bo przecież zbycie akcji nie wymaga zgody WZ, a uchwał ATT w sprawie zamiany nie zaskarżysz będąc akcjonariuszem ZAP'u. De facto nikt poza SP nie miał tu nic do gadania.
absolutnie zgoda- właścieiel ma zawsze świete prawo dysponowania swoim majatkiem. jak to robi? jego sprawa. z jego wizja trzeba sie zgadzać lub przestac być współudziałowcem. i oby tak było zawsze.
jednak jezeli tak miało wyglądac dokończe prywatyzacji ZAP-u, to mozna wątpić czy MSP poza decyzja polityczną miało jakąs wizje co zrobic z ZAP-em.
jak mowił prezes Dyzma - "rząd zrobił jak chciał,a co z tego bedzie,zobaczymy":):).,a prezes Dyzma to wielki ekonomista i tęga głowa:):)
Panowie,z całym szacunkiem,nie biadolić proszę.Przecież nie mamy żadnego wpływu na "pociągających tymi sznurkami". Zawsze dostawaliśmy w d.... za nasze położenie geopolityczne.
A teraz cytat z P. Jakubasa z końca grudnia i ewent.proszę o komentarze.To sprzedał czy dokupuje???
http://www.newseria.pl/news/fundusz_jakubasa_wpompuje,p1755094436
"Ale jednym z głównych celów funduszu będzie przemysł chemiczny. Zbigniew Jakubas wierzy, że to wciąż branża rozwojowa. Inwestor posiada 5 proc. udziałów w Zakładach Azotowych Puławy i zapowiada, że chciałby powiększyć ten pakiet do 20 proc."
Mówiąc luźno - ee kiedy to było... Jakubas zakładał, że SP nie zrobi takiego myku, iż odda 100% akcji w ZAP. Skąd wniosek? No choćby komentarz Jakubasa do zamiany. Zdziwił się że SP zamienił wszystkie akcje, bo przecież będzie teraz musiał w ATT coś zrobić z nadwyżką ponad 33%. Z tego zatem wynika, iż przypuszczał, że SP zamieni się, ale w ten sposób aby nie przekraczać w ATT 33%. SP jednak poszedł na całość i razem z fundami oddał wszystko. Teraz to nawet nie uzbierałby 20% gdyby zdjął z obrotu cały FF, więc o czym my tu w ogóle gadamy :) . No ale wracając do meritum -> w tym swoim zdziwieniu na działanie SP stwierdził mimo wszystko, że branża dalej mu się podoba i planuje wejść w ATT właśnie za kasiorę, którą uzyska z wezwania na ZAP. Dlatego po jego myśli jest żeby najpierw ATT wezwał na ZAP, a SP później dopiero wystawił swoją nadwyżkę żeby mógł sobie skubnąć parę procent z ATT od SP. Inaczej nie wejdzie w ATT z takim kapitałem, bo na ATT jest za mały obrót dzienny żeby akcjonariusz, który chce wejść setkami milionów się władował niepostrzeżenie. Musiałby się "instalować" koło roku jak nie dłużej, a i tak nieźle oberwałby przez to po kieszeni. No a co do jego planów funduszowych to co tu gadać. On ględzi o przejmowaniu kontroli nad spółkami, ale z 1 mld złotych to on nawet w ZAP'ie nie miałby pakietu kontrolnego, a co dopiero w ATT, który ma teraz kapitalizację ponad 5,5 mld zł.
Do Ela,Rudek:powolujecie sie na wypowiedzi p.Jakubasa,Budzanowskiego itd.Z calym szacunkiem,ale uwazam to bez sensu.Czy naprawde wierzycie,ze ci "wielcy"panowie Jakubas,Solowow,Budzanowski and company informuja "pospolstwo"/ja sie rowniez za takowe uwazam/ o swoich zamierzeniach i dzialaniach.Sadze,ze swoje interesy robia w tajemnicy,a nam sprzedaja "kiy".A moze sie myle,nie wiem.
Źle interpretujesz rzeczywistość. Nie chodzi tutaj o wytyczanie drogi. Żaden z nich nie wytycza drogi ani nie wskazuje co będzie najlepsze. Oni po prostu odpowiadają na pytania mediów, a akurat Jakubas żadnej tajemnej wiedzy nie przedstawia. Każdy wie, że to duży akcjonariusz i nie może wyjść przez rynek z ZAPu choćby mocno chciał. Nie wyszedł przy zamianie - po prostu o tym poinformował i już -> to akurat jest jawne. To, że teraz planuje wyjść to też żadne zdziwienie, bo jeżeli nie wyjdzie na wezwaniu, do którego prawo obliguje ATT to jak niby potem miałby wyjść? Podobnie na ATT on nie da rady wejść przez rynek, więc liczy na ofertę SP, gdyż innej opcji na wejście z setkami milionów nie ma. Czy coś tutaj tajemnego dla Ciebie przekazał? Czy to ma znaczny wpływ na kurs? No faktycznie jeżeli podnieca kogoś sama osoba Jakubasa to ma, ale przecież on musi dokonywać zakupów i sprzedaży poza rynkiem, więc i tak nie narusza bezpośrednio kursu. W czym więc rzecz, bo nie rozumiem czepiania się dużych ryb. On tu siedział dla dywidendy. Teraz może wyjść, ale nie musi. Jeśli jednak nie wyjdzie teraz to potem będzie miał problem z wyjściem, więc wniosek jest oczywisty, że wyjdzie. Dalej nie widzę tutaj nic do ukrycia.
przywoływanie lub cytowanie wypowiedzi Jakubasa czy innych decydentów nie jest jednoznaczne z tym czy ich stanowisko sie popiera czy tez nie. nalezy takie wiadomości przekazywac,aby ogól akcjonariuszy mógl sobie wyrobic odpowiednie zdanie dotyczace spólki.
a co ma zrobic Jakubas?? dynamitu juz nie wymysli:). musi sprzedac ,tak jak to napisal powyzej pan P., gdyż co ma zrobic ,kiedy pozostało 17 % akcji? sprzedaz na giełdzie jego pakietu oznacza taka duża podaż,że czasu by zabrakło i kurs przywitałby dno dna:). wezwanie w jego wypadku to deska ratunku w wychodzeniu. czy dostanie za to pakiet ATT??? wątpie. dlaczego? MSP juz tak to zrobi,żeby broń Boże nikt nie urósl w siłe. rozdrobnią pakietowo jak sie tylko da.
a wracajac do tego co sie stało- liczyłem ,że ZAP podzieli los Polic- 19.2 % FF i spóka sobie radzi na giełdzie. a ZAP znikniea z parkietu. tego chyba nikt się nie spodziewał. nawet Jakubas,stad teraz bedzie jak wyzej.
Dziękuję Panowie jeszcze raz.
Dobitniej nie można wytłumaczyć sensu prowadzenia forum.
Tyle cennej wiedzy , zaangażowania "mądrych głów",możliwości autoprzemyśleń i wniosków.
Są dwa wyjścia:
-czytać i czerpać(polecam)
lub
-nie czytać(odradzam)
Pozdrawiam Wszystkich
Czasem zaglądam do ATT i cóż zobaczyłam przed chwilą?
Trochę mnie niepokoi zbyt dużo "pozycji wschodnich"mimo zmniejszenia stanu posiadania,na razie!?
Można liczyć na jakiś komentarz?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/AZOTY-TARNOW-Zawiadomienie-o-zmniejszeniu-stanu-posiadania-ponizej-10-ogolnej-liczby-glosow-2748634.html
w tej chwili sa publikowane stany posiadania po zmianach liczy akcji ATT. było 64 mln jest 99 mln. udziały procentowe sie zmieniają. do tego wlasnie zmierzało MSP.
a czy "kierunek wschodni" dokupi? ma takie samo prawo do tego ,jak kazdy inny inwestor. juz tu kiedys napisalem o tym,ale napisze raz jeszcze- po to spólki sa notowane na giełdzie,zeby je kupowac lub sprzedawac. kto nimi handluje nie ma znaczenia,o ile daje to wartość dodatnia dla obrazu społki.
"UniCredit wystawił na sprzedaż 23,9 mln akcji Banku Pekao, stanowiących ok. 9,1 proc. udziałów w kapitale i głosach na jego WZ. Sprzedaż odbędzie się w procesie przyspieszonej budowy księgi popytu - poinformował UniCredit w komunikacie."
pozornie ta wiadomośc nie ma związku z ZAP-em ,ale mysle,że tak wlasnie postapi MSP z nadwyzka akcji ATT. chociaz kto wie:). skoro chca ATT oddac Siarkopol to może wymysla jeszcze inna koncepcje:). worek ATT chyba tez ma jakis koniec pojemności:) ilez mozna do niego wrzucać. za chwile sie okazac mozne,że po socjalizmie nie zostało nic,poza GA:):).
Najpierw musimy się zastanowić kto jest chętny na akcje ATT. Wiemy już, że potencjalnie Jakubas. Z politycznego punktu widzenia - nic strasznego, polski inwestor, nikt go od łajdaków jak Krauzego nie wyzywa, więc oddając mu choćby część nadwyżki nikt się za to do SP nie uczepi. Poprawność polityczna - jest. Od jakiegoś już czasu wiemy, że Acron chciałby wejść na rynek europejski. Cła niestety powodują, że handel ich towarem jest bez sensu. Były już jednak zagrywki, gdy biznesmeni "wyczaili" moment gdy właśnie ZAP na swoich azotowych nawozach pojechał w górę z ceną, a mocznik Acronowski można było kupić o 300-400 zł/t taniej, a niektórzy podobno załatwili sobie jeszcze lepszą przebitkę. Wiecie co wtedy zrobił ZAP? Oczywiście sprawa wyszła na jaw, bo przecież sieć dealerska ma punkty stykowe i nawet klientela zaczęła donosić, że konkurent to ruski mocznik sporo taniej oddaje, a towar wydaje się być tej samej jakości. ZAP wtedy zrobił taką obniżkę cenową, że tym "cwaniakom" oczy wyszły i musieli oddać tysiące ton nawozu po cenie niższej niż cena nabycia. Generalnie z resztą u nas na rynku nawozowym krajowe fabryki rządzą i nikt im nie podskakuje. No co innego gdyby można było objąć taką fabrykę. Wtedy można by wprowadzić własną politykę cenową żeby cała grupa skorzystała na nowym rynku zbytu. Pod względem politycznym zaś jest to sprawa głęboko drażliwa - sprzedawanie majątku SP podmiotom z Rosji. Przypuszczam zatem, iż oddanie całej nadwyżki Acronowi mogłoby troszeczkę podirytować wiele osób, a sprawa jest jak wiemy medialna, bo to w końcu dość duży podmiot gospodarczy. Po mojemu to MSP machnie część Jakubasowi i coś tam dorzuci jeszcze Acronowi mając oczywiście uzasadnienie, że jego pakiet będzie daleki od jakiegokolwiek znaczącego wpływu na działalność spółki i to uspokoi nastroje społeczne. Z drugiej strony nie ma się co dziwić oporom obywateli - Orange ładnie "dyma" TP, które płaci grubą kasiorę za licencję. Nie wiem po co, bo dla mnie TP wcale nie przemawiało gorzej, a może nawet lepiej niż Orange. To się podobno nazywa - dojenie spółki z kasy w ramach grupy kapitałowej...ale ja się przecież nie znam. Podobnie mogłoby być z GA, ale w innej z dostępnych form.