Pod tym adresem znajdziecie formularz skargi do KNF na spółkę publiczną jaką jest Bioton. Formularz ten należy wypełnić i wysłać do Biura Podawczego KNF co i ja właśnie uczyniłem. Każdy chętny może zrobić to samo.
Jako uzasadnienie skargi można podać co następuje:
Zgodnie z Raportem bieżącym nr 2/2012 z dnia 11.01.2013 Bioton nabył 100% udziałów spółki BIOSENSO Sp. z o.o. za uzgodnioną cenę /bazową/ 30 mln zł, która może ulec zwiększeniu o należne premie do kwoty ponad 100 mln zł. Nieprawidłowością jest fakt, iż nie dokonano obiektywnej wyceny spółki Biosenso a zapłacona kwota za nią jest znacznie zawyżona uwzględniając dotychczasowe dokonania tej spółki. Ponadto zauważyć należy, że w Zarządach zainteresowanych spółek Bioton, Biolek i Biosenso występują te same osoby /Adam Kiciak, Stanisław Ryniak, Adam Wilczęga/ co stawia pod znakiem zapytania obiektywizm podejmowanych decyzji w tych inwestycjach. Powyższa sytuacja rzutuje na podejrzenia, że zakup Biosenso /jak i poprzednio Bioleku/ nie jest uzasadniony ekonomicznie i jest działaniem na szkodę spółki Bioton i jej akcjonariuszy, poprzez kolejne nieuzasadnione rozwadnianie wartości akcji i angażowanie się w kolejną zupełnie nieuzasadnioną i przynoszącą wyłącznie straty finansowe inwestycję. Ponadto księgowe manipulacje akcjami związane z zakupami za nie Bioleku i Biosenso mogą także stanowić naruszenie obowiązującego w tym zakresie prawa.
Aby sprawdzić co się dzieje skopiowałem podany adres, wkleiłem go do przeglądarki i otworzyłem formularz skargi KNF /minutę temu - wszystko działa. Zwróć uwagę, że pracują tam w biurze tylko na ranną zmianę. W czym kłopot ? Ja skargę złożyłem 30 minut temu bez problemu.
Jako potwierdzenie złożenia skargi do KNF na Bioton "wklejam" otrzymane elektronicznie potwierdzenie.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dziękujemy za przesłanie informacji.
Uprzejmie informujemy, że przesłane wystąpienie traktowane jest jako sygnał o dostrzeżonych nieprawidłowościach i poddane zostanie weryfikacji pod kątem kompetencji Komisji Nadzoru Finansowego. Wszelkie sygnały dotyczące funkcjonowania rynku finansowego zamieszczane są w wewnętrznych rejestrach prowadzonych przez UKNF i służą do analizy oraz oceny poprawności działania podmiotów nadzorowanych.
Czynności podejmowane przez organ nadzoru w związku z otrzymywanymi skargami koncentrują się w szczególności na identyfikacji problemów mogących rodzić negatywne konsekwencje dla szerokiego grona odbiorców usług finansowych.
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w działalności podmiotu nadzorowanego wskazujących na stosowanie praktyk naruszających przepisy prawa lub interesy klientów, zgromadzone informacje stanowią podstawę do podejmowania odpowiednich systemowych działań nadzorczych, mających na celu wyeliminowanie tych praktyk oraz odpowiednie kształtowanie rynku w przyszłości.
Podkreślić przy tym należy, że Komisja Nadzoru Finansowego, jako organ administracji publicznej może podejmować wobec podmiotów nadzorowanych działania mające charakter sankcji administracyjnych, nie posiada natomiast kompetencji do władczej ingerencji w sprawach indywidualnych w zakresie dotyczącym rozstrzygania sporów cywilnoprawnych zaistniałych pomiędzy uczestnikami rynku finansowego. Z tego też względu istotne jest, aby zastrzeżenia dotyczące funkcjonowania danego podmiotu kierowane były przez klienta bezpośrednio do tego podmiotu i z tym podmiotem wyjaśniane. W przypadku potrzeby uzyskania dodatkowej pomocy istnieje możliwość skontaktowania się z organizacją konsumencką lub powiatowym (miejskim) rzecznikiem konsumentów, którzy zajmują się udzielaniem porad prawnych i pomocy prawnej konsumentom w sporach z przedsiębiorcami. Dane teleadresowe organizacji konsumenckich znajdują się na stronie internetowej Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (www.uokik.gov.pl).
Wskazać należy przy tym, że w przypadku zaistnienia sporu cywilnoprawnego, organem właściwym do jego rozpoznania, poprzez weryfikację stanowiska podmiotu nadzorowanego oraz wydanie wiążącego rozstrzygnięcia, jest właściwy rzeczowo i miejscowo sąd powszechny.
Sprawa o charakterze sporu cywilnoprawnego powstała pomiędzy podmiotem nadzorowanym a jego klientem może zostać skierowana do Sądu Polubownego przy KNF. Warunkiem koniecznym jest wyrażenie zgody przez obie strony sporu na postępowanie przed Sądem Polubownym.
Sąd Polubowny w zakresie orzekania jest organem niezależnym od KNF. Funkcjonowanie przy KNF niezależnego podmiotu dedykowanego do polubownego rozwiązywania sporów może być skuteczną alternatywa dla długotrwałego postępowania przed sądami powszechnymi zarówno z punktu widzenia czasu trwania postępowania, jak i z punkt widzenia kosztów postępowania sądowego. Należy podkreślić, że wyrok Sądu Polubownego oraz ugoda przed nim zawarta, po zatwierdzeniu przez właściwy miejscowo i rzeczowo sąd powszechny wskazany przez przepisy ustawy z dnia 17 listopada /964 r. –Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 z późno zm.), mają moc prawną na równi z wyrokiem sądu powszechnego.
Więcej informacji o Sądzie Polubownym przy KNF znajduje się na stronie www.knf.gov.pl zakładka: Sąd Polubowny.
Uprzejmie informujemy, że w Urzędzie Komisji Nadzoru Finansowego posiadającym swoją siedzibę przy Pl. Powstańców Warszawy 1, 00 – 950 Warszawa przetwarzane są Pani/Pana dane osobowe w zbiorze danych „Rejestr Skarg”, które mogą zostać wykorzystane w celu podjęcia czynności nadzorczych wobec podmiotów podlegających nadzorowi KNF. Podanie danych jest dobrowolne. Administratorem danych w rozumieniu art. 7 pkt 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.) jest Komisja Nadzoru Finansowego. Jednocześnie uprzejmie informujemy, iż ma Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.
hehehe , zamiast pisać do KNF- u - tylko sprawa cywilna przeciwko prezesowi spółki
na początek o kwotę 1000 PLN która poźniej trzeba powiększyć do 10.000.000 PLN
do takiej zbiorowej sprawy rysio chętnie przystąpię i chętnie przeznaczę znaczna kwotę na papugi
ryżemu udowodnić nic się nie da - ale włóczęgę i głównego preziowi chętnie bym udowodnił niewłaściwe zarządzanie (tylko na co czekają OFE-rmy)
tez chcialem wyslac, probowalem 2 razy i -> Wystąpił błąd podczas przetwarzania zasobu. -> mysle jednak ze w tym przypadku KNF powinien to zbadac niezaleznie ile zgloszen dostanie
jeśli ktoś myśli że w obecnych czasach (za rządów platformy obywatelskiej gdzie przekręty chowa się pod dywan) żyjemy w państwie "PRAWA" to jest w piramidalnym błędzie,ale próbujcie może znajdzie się jakiś urzędnik kamikadze co się przeciwstawi tej mafii.
Też bym napisał. Z tym, że moim zdanie kapitał płynie do spółki, oczywiście kosztem dotychczasowych akcjonariuszy. Pytanie tylko, jaki to jest kapitał. Polecam także CBŚ i ABW.
Dnia 2013-01-18 o godz. 13:29 ~ja napisał(a):
> Też bym napisał. Z tym, że moim zdanie kapitał płynie do
> spółki, oczywiście kosztem dotychczasowych akcjonariuszy.
> Pytanie tylko, jaki to jest kapitał. Polecam także CBŚ i
> ABW.
Dnia 2013-01-18 o godz. 13:29 ~ja napisał(a):
> Też bym napisał. Z tym, że moim zdanie kapitał płynie do
> spółki, oczywiście kosztem dotychczasowych akcjonariuszy.
> Pytanie tylko, jaki to jest kapitał. Polecam także CBŚ i
> ABW.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Panie "Ja". Będę polemizował z Pana stanowiskiem, gdyż moim skromnym zdaniem:
- nie zgadzam się, że kapitał płynie do spółki,
Wyemitowane ostatnio akcje o wartości ok. 250 mln zł jako zapłata za udziały w Bioleku a teraz w Biosenso są kierowane poprzez spółki w rajach podatkowych do właścicieli Bioleku czy Biosenso i żaden kapitał /ani złotówka/ nie napływa do Biotonu w związku z tymi operacjami. Właścicielami Bioleku i Biosenso są osoby ściśle powiązane z Biotonem, które nie posiadają żadnego kapitału a jedynie są z branży, należą do grupy znajomych osób z kierownictwa Biotonu /dla przykładu patrz na osobę Adama Wilczęgi, który był Prezesem Zarządu Biotonu i jednej ze spółek Bioleku oraz jego kolegów Kiciaka, Ryniaka, Polonka, Krzewskiego, Dukaczewskiego, Soińskiego, Ziegerta, Wiktorka, Koseckiego itd. itp./ Obecnie osoby te posiadają już tak duży pakiet akcji Biotonu, że mogłyby zdetronizować samego Ryszarda Krauzego, gdyby ten nie wymógł na nich odsprzedaży części akcji /1,552 mld - 200 mln = 1,352 mld/. Co osoby te wniosły do Biotonu w zamian? Ano Biolek i teraz jeszcze Biosenso, co może ich nabywcę Bioton kosztować ok. 200.000.000 zł.!!!!!!!!!!!!
Pozwoli to na to aby taką właśnie kwotę osoby te mogły "schować do swoich kieszeni" /jeżeli akcji tych pozbędą się na rynku/ ale ani złotówka z tego nie wpłynie do kasy Biotonu. Bioton będzie miał Biolek i Biosenso wykupione w całości i będzie musiał nadal sponsorować te spółki, bo one jeszcze długo nie będą przynosić zysków a raczej będą nadal generować jedynie straty. Chwalenie się zaś przyszłymi przychodami generowanymi przez nie na poziomie 2, 3 mld USD to czcze przechwałki albo raczej należy powiedzieć bałamutne brednie. /Patrz prognozowane dochody ze sprzedaży insuliny w Chinach też liczone w miliardach dolarów i przychody ze współpracy z Actavisem/.
- Nie zgadzam się też z tym, że CBŚ lub ABW aktywnie same zajmą się tą sprawą /patrz jak szybko te rządowe agencje zajęły się milionowymi oszustwami AmberGold-u - nawet Premier miał do nich za to pretensję!/. Na pierwszy ogień musi iść KNF - jako organ wysoce wyspecjalizowany - i dopiero sygnał od niego /raport z kontroli/, upubliczniony a najlepiej poparty głośną kampanią medialną będzie podstawą do zajęcia się naszym RK przez wiadome służby. Tutaj należy spojrzeć wstecz do wszczętej już procesowo i niestety umorzonej sprawy, gdzie już zarzucono RK działanie na szkodę własnej spółki, w związku z udzielonym kredytem swojemu kolesiowi - jawnemu dla wszystkich bankrutowi. Krauze "broniąc się" odsprzedał ten dług swojemu cichemu wspólnikowi Rappaportowi ze Szwajcarii a "jego ludzie w Sejmie" /bo ja nie wierzę w takie przypadki i cuda/ zmienili obowiązujące prawo tak, by prowadzone śledztwo mogło być umorzone.
Stąd też nasza akcja protestacyjna polegająca na kierowaniu skarg do KNS na podejrzane postępowanie Biotonu jest czymś zasadnym i racjonalnym ale jej efektywność głownie zależy bezpośrednio od ilości osób, które się w nią zaangażują.
Myślę, że w sprawę warto również zaangażować SII. W końcu jest to instytucja która powinna wspierać drobnych , indywidualnych inwestorów. Warto aby stowarzyszenie wsparło ta inicjatywę merytorycznie i prawnie.
O tym nie pomyślałem, ale...możesz mieć rację.
Wyjdą na cenę wezwania 0.07zł, wezwą na wszystkie akcje z zapowiedzią wycofania spółki z giełdy. To jest bardzo możliwe.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Kilku z kolegów sądzi, że Krauze i spółka /zaufani ludzie z Biotonu, Bioleku a teraz i Biosenso/ będą chcieli wycofać Bioton z GPW wzywając wszystkich innych akcjonariuszy do odsprzedaży akcji po cenie średniej z 6 ostatnich miesięcy, która może wynosić 0.07 zł.
Odnosząc ten problem do aktualnej sytuacji w Bio znaczyłoby to, że do wykupienia postawiono by 5.614.002.219 szt akcji po 0.07 zł, co wymagałoby zainwestowania w nie kwoty 392.980.155 zł. /w przybliżeniu 400 mln zł/.
Pytanie. Czy Krauze i jego grupa dysponują taką gotówką? Czy przyjęta cena jest optymalną?
Czy nie lepiej dla nich byłoby jeszcze poczekać i dokupić jakąś kolejną spółkę np. "Bio-coś-tam" za powiedzmy kolejne 200 mln zł emitując w tym celu kolejne 2 mld akcji i po rozwodnieniu ich "zapłacić" za wezwanie do skupu kwotę o połowę niższą?
Moim zdaniem TAK. A jeśli tak to możemy oczekiwać kolejnych dziwnych zakupów przez Bioton, o ile ktoś wreszcie nie powie STOP. To jest przekręt w biały dzień na szkodę akcjonariuszy Panie Krauze!
BIOTONOWSCY dostałam odpowiedz z ZKNF ,że będą rozpatrywać ważne że otrzymali , niech rudy i spółka wie jak ludzie sa "zadowoleni " w kupie siła piszcie
Kilka dni temu było widoczne wielkie rozgoryczenie na tym forum, gdy notowania Bio nieoczekiwanie przy znacznych obrotach spadły z 0.10 do 0.07 a moją skargę do KNF, opracowaną w tym czasie, poparło tylko około 20 z Was - co w porównaniu do całego akcjonariatu jest ilością znikomą. To jest dla mnie zastanawiające. Dzisiaj przestali "sypać" i już nastroje się poprawiły?
A może tak przyjmiemy zasadę, że kto chce wypowiadać się na temat Biotonu na tym forum to będzie zobowiązany najpierw poprzeć naszą inicjatywę wysyłając podobną skargę a jeśli tego nie uczyni /nie zamieści uwagi na ten temat w swoim poście/ to jego wpis będzie przez nas ignorowany /nie komentowany/?
Co o tym myślicie?
Moim zdaniem im więcej z nas przestanie być tylko biernymi obserwatorami i komentatorami tych rażących nieprawidłowości w Biotonie, które są widoczne dla większości gołym okiem i wykażę się choćby minimalną inicjatywą jako akcjonariusze tym będziemy mieć większe szanse, że KNF nie zignoruje naszych podejrzeń i obaw co do uczciwości poczynań osób z kierownictwa spółki. Przecież my inwestując nasze prywatne środki w Bioton kładziemy na szalę "prawdziwe i dobre pieniądze" i chcielibyśmy w zamian otrzymywać "dobry towar" a nie oszukańcze i bezwartościowe jego podróbki.
Ja rozumiem co to jest ryzyko inwestycyjne i je akceptuję ale cholera mnie bierze jak jakiś cwaniak w ordynarny sposób usiłuje mnie bezczelnie po prostu okraść kłamiąc i oszukując w biały dzień. Brońmy się chociaż w sposób, który jest nam dostępny, bo jeśli tego nie będziemy robić to po prostu okażemy się głupcami niewartymi większego zainteresowania lub małymi dziećmi niedojrzałymi jeszcze do zajmowania się sprawami ze świata dorosłych.
Stąd mój apel.
Kto nie jest głupcem lub dzieciakiem niech poprze naszą akcję.
/więcej na ten temat nie napiszę bo mądrej głowie ......../
Nie, poza informacją z 18 stycznia (z dnia wysłania pisma do KNF) o treści :
"Uprzejmie informujemy, że przesłane wystąpienie traktowane jest jako sygnał o dostrzeżonych nieprawidłowościach i poddane zostanie weryfikacji pod kątem kompetencji Komisji Nadzoru Finansowego. Wszelkie sygnały dotyczące funkcjonowania rynku finansowego zamieszczane są w wewnętrznych rejestrach prowadzonych przez UKNF i służą do analizy oraz oceny poprawności działania podmiotów nadzorowanych......".
Zero informacji na temat wyników przeprowadzonej weryfikacji. Nie mam jednak złudzeń, że taką informację otrzymam.
Smutek i żal mnie ogarnia jak widzę tylu naiwnych leszczy, którzy uzbrojeni w domowe pc-ty idą na wojnę z Ryśkiem pod przewodnictwem rysia - spadkowego (jemu już wszystko spadło i opadło). Krauze jest niestety czysty, bo przed podjęciem każdej decyzji o kupnie Bioleku i Biosenso zwoływał walne i głosował. Niestety nikogo z drobnych tam nie było, bo się nikomu nie chciało. Ci co teraz tak gardłują, kiedyś kupili akcje i w kapciach przed telewizorami czekali aż zostaną milionerami. A tu figa z makiem i jak zaczęło spadać, to podniusł się larum, że JESTEŚMY OKRADANI!!! GAMONIE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZMY SIĘ!!! Życzę powodzenia pod przewodnictwem takich wybitnych matołków jak rysio (spadkowy) na peno się uda.:-):-):-):-):-):-D:-D:-D:-D:-D:-O:-O:-O:-O:-O
Dnia 2013-02-28 o godz. 14:57 ~KUSY napisał(a):
> Smutek i żal mnie ogarnia jak widzę tylu naiwnych leszczy,
> którzy uzbrojeni w domowe pc-ty idą na wojnę z Ryśkiem pod
> przewodnictwem rysia - spadkowego (jemu już wszystko spadło
> i opadło). Krauze jest niestety czysty, bo przed podjęciem
> każdej decyzji o kupnie Bioleku i Biosenso zwoływał walne i
> głosował. Niestety nikogo z drobnych tam nie było, bo się
> nikomu nie chciało. Ci co teraz tak gardłują, kiedyś kupili
> akcje i w kapciach przed telewizorami czekali aż zostaną
> milionerami. A tu figa z makiem i jak zaczęło spadać, to
> podniusł się larum, że JESTEŚMY OKRADANI!!! GAMONIE
> WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZMY SIĘ!!! Życzę powodzenia pod
> przewodnictwem takich wybitnych matołków jak rysio
> (spadkowy) na peno się
> uda.:-):-):-):-):-):-D:-D:-D:-D:-D:-O:-O:-O:-O:-O
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
No cóż i z takimi głosami mamy do czynienia. Ja krytyki się nie boję ale stwierdzenia typu;
"- jemu /rysiowi spadkowemu/ już wszystko spadło i opadło,
- jak zaczęło spadać to podniósł się larum, że jesteśmy okradani, gamonie wszystkich krajów łączmy się.,
- rysio spadkowy to wybitny matołek."
Oprócz widocznych epitetów skierowanych pod moim adresem, które zawdzięczam inicjatywie skierowania skarg do KNF na Bioton w powyższych twierdzeniach tkwi nieprawda, bo wszyscy przecież wiedzą, że kurs Bio spada od trzech lat co najmniej a my skarżymy się tylko na "fikcyjne" i naszym zdaniem niecelowe i nieuczciwe ostatnio dokonane inwestycje w Biolek i Biosenso. Larum nie podniósł się więc jak zaczęło spadać jak podnosi Kusy, bo spada już nieprzerwanie od trzech lat a wyłącznie w związku z ostatnio podjętymi decyzjami.
A tak nawiasem mówiąc, jeśli ja jestem "wybitnym matołkiem" to ten nasz interlokutor kim jest? Obawiam się, że on niedawno jedynie szkołę podstawową ukończył ale to troszeczkę za mało aby wypowiadać się w sprawach inwestycji giełdowych.
Sorry. Nie musiałem tej riposty zamieszczać ale ponieważ i tak nic się nie dzieje w naszej spółce wiec z nadmiaru czasu ....
Nie zamierzam podejmować czczej polemiki z kimś kto ma nick "piesk spadkowy rysio" to właściwie mówi wszystko. Skądinąd wiem że twoje wpisy budzą salwy śmiechu wśród wielu ludzi. Jeśli przypomnimy sobie twoje dawne wpisy, w których masz otworzyć szampana z powodu spadku ceny za akcję Biotomu do 0,05, co ma świadczyć o twojej rzekomej nieomylności, to mamy już wszystko. Moim zdaniem jesteś średnio groźnym mitomanem, któremu wydaje się że im dłuższe epistoły wypisuje, tym są one mądrzejsze. A cisza która po nich następuje świadczy o tym, że wszystkich po prostu zatkało z zachwytu. Prawda jest taka, że kompletnie nie rozumiesz giełdy koleś, ale ja nie mam siły ci tłumaczyć. Będe się pilnie przyglądaj twojej inicjatywie i jej efektom.
Kolego Kusy,
ty niestety jesteś za głupi żeby podejmować jakąkolwiek polemikę z Rysiem...
I mam nadzieję,że masz wystarczająco dużo akcji Biotonu,co będzie dla ciebie adekwatną karą za twoje durne posty..
" Smutek i żal mnie ogarnia jak widzę tylu naiwnych leszczy, którzy uzbrojeni w domowe pc-ty idą na wojnę z Ryśkiem pod przewodnictwem rysia ..... "
Nie każdy jest wyposażony w laptop z Biotonu. A pochwały i czołobicie dla rudego pryncypała nie gwarantuje utrzymania posady.
Bo to już koniec Biotonu. Nikt nie kupi tych miliardów akcji za Biolek i Biosenso ustawianych po prawej.
Bez odbioru.
Artykuł z Forbes - "Nabycie Bioleku to dla Biotonu inwestycja o charakterze strategicznym. Stworzy to dzięki niej drugą - obok insulin - linię biznesową dla Biotonu, która w krótkim czasie będzie bardzo pozytywnie wpływać na wyniki Biotonu.....,także
"rysiu " nie wprowadzaj paniki.Trzeba odczekać dać szanse na powodzenie inwestycji a jeśli popadasz w depresje , panikę i masz w dodatku stracić zdrowie to sprzedaj akcje biotonu i kup innej firmy...Trzeba spokojne poczekać na efekty - Pozdrawiam wytrwały akcjonariusz!!!