• Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.7.117.*]
    Mam następujące przemyślenia:

1. Po kupnie od JRW LB miało 11.715.476 akcji

2. Sprzedali Przewodniczącemu RN 590.000 - zostało im 11.125.476

3. Dzisiaj informują, że przed następnym ruchem mieli 10.669.476, co oznacza, że w międzyczasie opchnęli 456.000 komuś spoza Firmy, bo inaczej chyba ten ktoś by się pochwalił (albo jeszcze to zrobi).

4. Po ostatnim ruchu zostało im 1.789.476, co oznacza, że sprzedali 8.880.000

Komu to sprzedali ? - nikt się nie ujawnia, choc powinien, bo było to 28 listopada.

Wniosek jest jeden i nawet liczby ładnie pasują, bo:

5. Wszystkich akcji w kapitale zakładowym jest 44.523.052.

6. 5% akcji, czyli o posiadaniu których trzeba zawiadomic to 2.226.153

9. LB sprzedał łącznie 8.880.000 akcji 4 podmiotom, każdemu po 2.220.000, co daje 4,99 %. - to jest oczywiście tylko moja koncepcja.

10. Wszystko ładnie pasuje i nikt nie musi zawiadamiac, że akcje nabył.

Ktoś wczoraj (przepraszam, zapomniałam Twojego nicka - chyba Teo albo Teddy) zasugerował, że to wszystko po to, by uniknąc konieczności wezwania.

Ktoś inny by mógł powiedziec, że to sprytna dystrybucja - teraz będą walic w rynek i nie muszą się spowiadac, ale moim zdaniem jest raczej tak jak zasugerował Teo.
    Dodatkowo przemawiają za tym regularne pakiety za coraz wyższe ceny - dzisiejszy za 0,31.

Obstawiam więc starannie przemyślaną koncepcję przejęcia. Może "starannie" to za duże słowo, bo dzisiaj te ilości korygowali, ale...).

Mimo wszystko info o tym, kto za tym wszystkim stoi - tak sympatycznie zapowiadane przez Zajączka - mogłoby w końcu nadejśc.

Sorry za nieco zbyt długi elaborat :)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~Rakieta [194.246.124.*]
    zaraz rakieta
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~cph [77.66.1.*]
    Bardziej bym posatwil na to ze te 4 podmity sa wzmowie, tworza spoldzielnie. podzielili sie akcjami by robic obroty i miachac miedzy soba.
    a) albo po to by zbierac mogl ktos 5 i 6
    b) albo wywalc w rynek po dobrej cenie.
    Wszysto zalezy po ile Harcerz sprzedal akcje i co kto sobie mysli.
    macie szanse 50/50 ale ja bym bardziej wskazywal na wywalnie.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~elzor [79.191.116.*]
    Dnia 2012-12-04 o godz. 15:25 ~cph napisał(a):
    > Bardziej bym posatwil na to ze te 4 podmity sa wzmowie,
    > tworza spoldzielnie. podzielili sie akcjami by robic obroty
    > i miachac miedzy soba.
    a) albo po to by zbierac mogl ktos 5
    > i 6
    b) albo wywalc w rynek po dobrej cenie.
    Wszysto zalezy
    > po ile Harcerz sprzedal akcje i co kto sobie mysli.
    macie
    > szanse 50/50 ale ja bym bardziej wskazywal na wywalnie.

dziś ponad 400k poszło na sprzedaży. Wczoraj 400k podciągnęli od 27 gr . Czyli duńczyk chyba masz racje.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.7.117.*]
    A moim zdaniem to zwykłe zabawy DT - pewnie sam o tym wiesz, bo jesteś takowym :)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~agent_orange [194.63.135.*]
    procka, sorry, ale myślisz, że jakby ktoś robił skup, to mieliłby tak w górę? czekam na kwestię PI jak to będzie wyglądało :) obstawiam rzeźnię na której zarobią głównie prawnicy.
    Ale ja nigdzie nie napisałam, że ktoś robi skup.
    Ty widzę z kolei, że obstawiasz, że skoro ktoś mieli w górę - jak to ująłeś - to w celu wywalenia. A ja dalej uważam, że nie ta skala wzrostu i nie te ilości. To są zwykłe zabawy - tak mi wychodzi z obserwacji i skromnych obliczeń;)

A co do PI - też jestem ciekawa jak to rozwikłają. Temat nagle ucichł, a przecież istnieje. Dla prawników dobra pożywka.
    Tylko że to wcale nie przeszkadza, aby wszedł ktos nowy i żeby przy okazji kurs rósł:)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~agent_orange [194.63.135.*]
    już minął rok od klepnięcia układu, a w maju chyba minie rok od uprawomocnienia. W grudniu będziemy mieli rocznicę pierwszego aneksu PI. Obstawiam, że w tym samym czasie pojawi się spory ruch, żeby jeszcze pewne rzeczy zaksięgować na ten rok i do tego przemielić sprawę PI. Ja już sobie z boku na luzaka obserwuję tego śmiecia i figurantów.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: lechm2 [158.75.80.*]
    Ciekawe kto będzie głosował na walnym 11.12, wtedy powinniśmy się dowiedzieć kto ma akcje.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~procka [83.4.161.*]
    Własnie nie wiem, jak to sie robi w takich sytuacjach, bo na Walne trzeba było byc posiadaczem akcji w dniu 25.11, a transakcja była po tej dacie.
    Może ci, co kupili akcje 28.11 3 dni wcześniej mieli jakies akcje i zarejestrowali się na Walne, ale przeciez nie mogli zgłosic się z tą ilościa, którą posiadają obecnie. Nie wiem, czy to mozna potem jakoś uzupełniac - nie sądzę.
    Wg oficjalnych komunikatów w dniu 25.11 posiadaczem tego głównego pakietu było LB i to nie bezpośrednim, tylko poprzez udziały w BCEF i CRM.
    Nie wiem więc jak to będzie rozwiązane - może ktoś ma jakis pomysł, a jak nie, to i tak się dowiemy wkrótce (w piątek mozna wnioskowac o listę na NWZ).
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: lechm2 [158.75.80.*]
    LB było bezpośrednim posiadaczem 26,3% akcji w dniu 23.11, czyli mogli to wszytsko zarejestrować. 27.11 Przewodniczący RN kupił 590k akcji, czyli On będzie reprezentował te 590k akcji na walnym, reszta mogła zostać nie zarejestrowana na walne, ale nie sądzę, że by podjęli takie ryzyko, bo jeszcze JRW na motylku miał 800k akcji, a to mogło by pokrzyżować im plany.
    Dziś ledwo co wyciągnęli na 30gr kurs, jutro może być obsuwa na 27gr lub niżej;/

Procka Twój scenariusz jest bardzo optymistyczny, że przerzucili to na słupy i nie będą walić w rynek akcjami, przemawia za tym wiele rzeczy: mała płynność (11mln akcji upłynnić nie ma aktualnie szans), nowy potencjalny inwestor (Wiśniewski), brak jakiegokolwiek odzewu ze strony PI, nowy prezes z "pomysłami" (póki co jest wiarygodny ciekawe jak będzie po 10.12). Tylko, że na tej spółce już się różne rzeczy działy i to bardzo nie korzystne dla małego akcjonariatu.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.7.123.*]
    Właśnie mi przyszło do głowy, że właściwie obecna sytuacja jest nieco kuriozalna i w sumie zabawna, bo z chwilą gdy LB sprzedał akcje - przy jednoczesnym założeniu, że poszły one w ręce nie 1 lecz kilku podmiotów (czyli tak jak napisałam wyżej) to mamy teraz stan faktyczny, w którym cały Akcjonariat to tzw. "Pozostali".
    Nie ma nikogo, kto ma więcej niz 5% głosów.
    Nie wiem, czy to możliwe, czy nie jest tak, że zawsze muszą byc jacyś "wiodący"...

Takie spostrzeżenie - może ktoś ma jakiś pomysł czy wyjaśnienie ?

Życzę wszystkim, by jutro po obudzeniu znaleźli jakiś prezent od Św. Mikołaja pod poduszką - adekwatny do zachowania przez cały rok oczywiście ;)
    Mnie osobiście wystarczyłoby fajne info na ESPI zapodane w nocy na przykład :)
    Odpiszę trochę sama sobie...:)

Niestey w nocy prezentu nie było (jedynie od rana obżeram się czekoladą od Męża = Mikołaja :) )...

Ale zapytam Zajączka - bo przecież Ty też nosisz prezenty, co prawda na Wielkanoc, ale może o Mikołaju też coś wiesz (oczywiście w kontekście IGR) ?

Pozdr.:)))
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~bogaty [81.190.142.*]
    zając się obraził i nie odpisuje..........
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~INKA [192.109.140.*]
    JAK TO ZAJĄC ,WYSTRASZYŁ SIE I UCIEKŁ .A SWOJĄ DROGĄ , DZIS I JUTRO BEDZIE JESZCZE ZBIERANIE AKCJI BEZ PODBIJANIA CENY. A W PONIEDZIAŁEK INFO O WŁAŚCICIELU WIEKSZOŚCIOWYM, BO PRZECIEŻ NA NWZA MUSZĄ MIEĆ WIĘKSZOSĆ BY PRZEGŁOSOWAC SWOJE UCHWAŁY . KTO TO BĘDZIE ? MYSLE ZE WSZYSCY SĄ LEPSI OD IDM .
    Tylko że na NWZA trzeba było rejestrowac akcje już 25.11 a LB sprzedawał po tej dacie...

No chyba, że jak ktoś ma spory pakiet, to go nie dotyczą te przepisy i może ujawnic się dopiero na NWZA - ale nie sądzę...

Oczywiście chciałabym żeby tak było, nie wiem tylko jak to logicznie wyjasnic, żeby się kupy trzymało...

Zobaczymy...

A Zajączek rzeczywiście chyba celowo nie pisze, bo potem jedni i drudzy się czepiają słów i jeszcze gotowi Go z nich rozliczac...:)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~raf [62.61.37.*]
    nowy właściciel na dzień 25.11 zapewne posiadał akcje poniżej progu i się zarejestrował na NWZA a na 11.12 będzie już ze znacznie większym pakietem.....
    http://stooq.pl/q/h/?s=igr :-)
    Spółka, która zajmuje sie dostarczaniem tych informacji już wiele razy podawała głupoty.
    Ostatnio ktoś odkrył takąbzdurę na OIL (że na koniec III kw. mają coś koło 33 mln akcji zamiast 290 mln, co dało wartośc księgową 1 akcji 24 zł i już niektórzy naiwni zaczęli wieszczyc scalenie akcji a inni, że nadchodzą mega wzrosty i że notowania się nie otworzą...).
    Ale to nie jest forum Petrola...

Co do IGR to też nie mają kompletnie żadnej gwarancji, że tak jest, bo Pan Sp. w międzyczasie już mógł sie pozbyc części lub całości i wcale o tym nie informowac, bo to przecież poniżej 5%.

A z tym co napisałeś wyżej, to wiem, że mógł miec jakieś akcje już 25.11 i się zarejestrowac na NWZ, a w dniu NWZ miec więcej - tylko, czy z tych w międzyczasie nabytych akcji będzie mógł głosowac - tu brak mi wiedzy.
    Co do OIL - miało byc oczywiście 190 a nie 290 mln...
    W związku z brzmieniem dyrektywy opisywana nowelizacja wprowadziła w życie zasadę, w myśl której akcjonariusz spółki publicznej może przenosić akcje w okresie między dniem rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu a dniem zakończenia walnego zgromadzenia (art. 4064k.s.h.). Tym samym wskutek nowelizacji akcjonariusz spółki publicznej, chcący uczestniczyć w walnym zgromadzeniu, nie traci możliwości rozporządzania swoimi akcjami.

Nowe zasady ograniczania prawa głosu akcjonariuszy

PRZYKŁAD

Jan Nowak był akcjonariuszem spółki publicznej w dniu rejestracji. Po upływie 7 dni od dnia rejestracji (a więc jeszcze przed dniem walnego zgromadzenia) Jan Nowak postanowił darować swoje akcje córce. Darowizna ta będzie ważna i w pełni skuteczna, gdyż na skutek nowelizacji umowy prowadzące do rozporządzenia akcjami (np. sprzedaż lub darowizna) zawarte w okresie od dnia rejestracji do zakończenia walnego zgromadzenia są ważne.

http://mojafirma.infor.pl/spolki/108098,Rejestracja-uczestnictwa-na-walnym-zgromadzeniu-akcjonariuszy.html
    Dziwna to jednak sytuacja, kiedy ktoś się pozbył wiekszości akcji i posiadając ich niewiele będzie decydował o tak istotnych sprawach jak obniżenie kapitału zakładowego i ceny nominalnej.

Chociaż w sumie jesli jest juz wszystko dogadane, to w zasadzie nie ma znaczenia jakimi ilościami głosów zostaną wprowadzone zmiany. Kworum byc nie musi, bo 14.11 juz nie było, więc teraz nie ma takiego wymogu.

No nic, jutro zamierzam uzyskac listę na Walne, ale rewelacji się po niej nie spodziewam...
    Pisząc że nie będzie rewelacji mam na mysli, że raczej nie dowiem sie o jakimś nowym akcjonariuszu / inwestorze (nawet z symbolicznym pakietem).
    takie coś jeszcze jest

2) 16 dni przed datą walnego zgromadzenia - dzień rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu spółki publicznej (record day),

3) 15 dni przed datą walnego zgromadzenia (tj. pierwszy dzień powszedni po dniu rejestracji) - ostatni dzień za zgłoszenie przez posiadacza zdematerializowanych akcji na okaziciela spółki publicznej żądania wystawienia przez podmiot prowadzący rachunek papierów wartościowych zaświadczenia o prawie uczestnictwa w walnym zgromadzeniu,
    post powyżej w sumie bez znaczenia....
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~rośnie [62.21.36.*]
    Procka, to nie jest dziwna sytuacja dla osób, które wiedzą czy na walnym zapadną decyzje pozytywne czy negatywne dla kursu. jesli ludzie, którzy maja taką wiedzę sprzedają akcje to odpowiedz nasuwa się sama. to raz, a dwa to w kontekscie tego, ze planuje się objecie emisji to moze zwyczajnie trzeba pozyskac srodki na to objecie, albo po prostu zredukowac posiadany pakiet. pozdrawiam serdecznie.
    A kto to są Twoim zdaniem ci ludzie, którzy wiedzą i sprzedają ? Masz na myśli LB (przejściówkę) czy tych co sprzedaja na rynku te "ogromne i powalające" ilości ?
    A co do drugiej części Twojej wypowiedzi, to czy to nie jest bzdura ? :
    Uchwalą nominał 0,32 czyli emisyjną co najmniej tyle samo.
    Wg Ciebie ma ktoś objąc akcje po 0,32 więc żeby miec na to objęcie kasę, to sprzedaje juz posiadane akcje po np. 0,27 i juz jest zadowolony bo ma za co kupic te z emisji po 0,32...
    To masz na myśli, czy nie zrozumiałam ?
    Dodam, że mogłam nie zrozumiec, bo dzisiaj już mi się mózg lasuje ;)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: _zajaczek_ [188.33.229.*]
    hehehehe. Nie obrazam sie ani nigdzie nie uciekam:) po prostu nie mam nic ciekawego do pńwiedzenia to siedze cicho. Trzymam śie tej ińformacji którą ostatnio dostelem czyli ze ma byc przejecie przez pana W. Licze ze jeszcze w tym roku o tym uslyszymy a moze nawet przed swietami. A jak nie, to wcale sie nie martwie. Zapakowany po uśzy czekam na nieuniknione:) czyli rakiete. Pozdrawiam! Czuwajcie!
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~felix [46.112.145.*]
    zajaczek jak sie pojawiasz to tyle wnosisz optymizmu :) oby to sie wszystko sprawdzilo co piszesz :)
    Myślę, że ten link mówi nam mniej lub bardziej, że za tymi zmianami stoi Pan W. :-)

http://www.krs-online.com.pl/broad-gate-s-a-krs-346697.html

Przewodniczący Rady i prokurent zobaczcie :-)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.4.161.*]
    Zauważcie, że z dzisiejszego komunikatu o przekroczeniu przez WI 5% wynika, że:

1. przed ta transakcją WI posiadał 2.220.000 akcji czyli pokrywałoby się to z moją koncepcją z pierwszego postu w tym wątku czyli że było 4 kupujących właśnie po tyle akcji, a WI było jednym z nich

2. żeby przekroczyc prób wczoraj kupił poza rynkiem całe 9 tys. sztuk - to akurat zabawne :)

3. może pozostali, którzy kupili od LB, też niedługo w podobny sposób się ujawnią ?

4. w komunikacie jest "przed transakcją posiadał" i "po transakcji posiadał" - czas przeszły, co sugeruje, że stan posiadania zmienia się na bieżąco, jednak w obecnej sytuacji nie sądze, żeby było to w dół, bo znowu musiałby zawiadamiac, a chyba tego nie chce - na moje oko dalej będzie zwiększac:)

5. ktoś pyta w innym wątku po ile WI kupił akcje - wygląda, że to są akcje kupione od LB, które kupiło od JRW - czy JRW puszczałby akcje nisko, by zadowolic Kupującego czy raczej wolałby pomyślec o sobie ?

Takie luźne spostrzeżenia:)
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: lechm2 [158.75.83.*]
    Jeszcze będą co najmniej 3 osoby, bo według koncepcji Procki każdy miał dostać po 2.220k akcji.
    Trochę nas "oszukali" z nominałem. Ciekawe kto tak sypie akcjami?
    Może przebijemy dziś wolumen 5mln?
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~spoko [83.22.221.*]
    pytanie kto to odbiera tylko nie mówcie że to ulica , obrót to z 10% wszystkich akcji
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: lechm2 [158.75.83.*]
    Od kilku dni ulica nie może odbierać, bo wolumen jest tak duży, że po pierwszej sesji z wolumenem powyżej 2mln by już nie było popytu.
    A miało być dziś zielono;/
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~spoko [83.22.221.*]
    ulica może jedynie się przyglądać tym ruchom po prostu trzeba to przeczekać , a ewidętnie widać to jest wymiana umówiona między grubymi co się trochę nazbiera na kupnie to jednym zleceniem ktoś to zbiera
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~Maruder [79.110.197.*]
    Ulica może ściągać tylko jakiś mały procent. Wystarczy zobaczyć jak szybko po kolei pojawiają się zlecenia i później jak szybko znikają transakcjami. Wolumen sięgnie moim zdaniem ponad 6 mln.

Jeszcze jedno - dzisiaj nie poszła żadna pakietówka.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.4.161.*]
    Albo wymiana albo animator - rzucają jednym zleceniem sprzedaży dużą ilośc,a potem od razu ustawiają zlecenia kupna i tak w kółko, tylko irytujące jest to, że za każdym razem przesuwają się o poziom niżej.
    Było na kupnie sporo po 0,21 - jedno zlecenie sprzedaży na 500 tys. sztuk po 0,21 i od razu nowe zlecenia kupna po 0,2 i zwiększenie zlecen po 0,19.
    Fakt że to trzeba przeczekac, ale równie dobrze to się może powtarzac aż zjedziemy...
    Mam nadzieję, że tak nie będzie.

Maruder - pakietówki naliczyłeś w sumie na ponad 6 mln sztuk - na tym chyba koniec, bo transakcja była na 8,8 mln z czego 1/4 ma WI, a reszta mogła przejśc przez pakiety.

Podsumuję tak: trzymam się, ale mam ochotę kurw...wac na całe gardło ;)))
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~Maruder [79.110.197.*]
    To dobrze Procka że się trzymasz. Ja również ma podobną ochotę jak Ty. Męcząca jest ta sytuacja. Niby wszystko przebiega w miarę prawidłowo, niby wszystko powoli się układa.
    Ale ciągle kurs jest nie na tych poziomach o których marzymy.

Ulica tego nie robi. Ulicę może być stać na bawienie się 1 akcją sprzedaż PKC.

Kurs dzisiaj na chwilę poszedł do góry i wszytko ładnie zaczęło wyglądać, aż tu nagle druga fala tsunami i teraz bardzo mocno pilnują 21 gr. Sporo akcji przetoczyło się na tym poziomie.
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~jessssssssssssss [87.206.25.*]
    przykre ale takie dywagacje domysly przypuszczenia i inne spekulacje co sie stanie z tym gownem czekaja was kolkejny rok-trzeci z kolei-a moze w lutym albo w marcu pan W powie ze sie rozmyslil i dalej jedziem z ty6m cyrkiem malpy sie zmienia i cheja a moze za tydzin sie zmienia kto to wie tu roszady na pozycji wodza sa takie jak na lawce trenerskiej w polskiej lidze--szybkie-i po kilka na sezon
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~miś [89.191.162.*]
    Wiśniewski wprowadza tylnymi drzwiami W Investments na giełdę. To jest dobra informacja. Nie oznacza to jednak że zaraz zaczniecie zarabiac. TRZEBA POCZEKAĆ
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.27.111.*]
    No i mamy miły akcent na koniec dnia - te 9 tys. sztuk dokupione przez WI dla przekroczenia 5% kupione za 0,35 - pewnie od Pana Szprota :)

Ilośc nie robi żadnego wrażenia, ale puścili do nas oko podając taką cenę ;)

Ciekawe jak się kurs jutro zachowa - nie po tym infie, tylko tak generalnie...
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: ~swojak [80.50.228.*]
    Ciekawe jak się kurs jutro zachowa - nie po tym infie, tylko tak generalnie..
    zaraz Ci procka odpiszą ci co nie mają akcji
    jutro 0,19
  • Re: Koncepcja na temat transakcji Linkway Bridge Autor: procka [83.27.111.*]
    Staram się oddzielac posty od postów i czytac wybiórczo, ale czasem się nie da - strasznie zaśmiecone się zrobiło to nasze zawsze ciche i spokojne forum - no cóż, otworzyliśmy się na szeroki świat, to i przybyszów coraz więcej ;)

Ciebie też regularnie ktoś wywołuje do odpowiedzi - ludzie są jednak dziwni...
[x]
WINVEST 18,89% 0,04 2025-07-17 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.