Wciąż uważam, iż jest nie skup, tylko kolejny raz pompka pod wywalanie.
Nawet ten, co kupił te 300 K, mógł potem o grosz wyżej wywalic.
No to sypnięcie przed samym fixem...
Fakty są dla mnie wciąż takie:
- rozpoczęcie przez sąd postępowania w sprawie układu z wierzycielami TYLKO daje szansę na dokapitalizowanie firmy
- postępowanie układowe daje bomi szansę dalszego szukania filantropów, by podwyższać jej kapitał
- wielu już zapomniało, że powodem złożenia wniosku w sądzie było wypowiedzenie przez banki umów kredytowych. Bez nich bomi przestało własciwie istnieć i spadło gwałtownie w czarna dziurę upadłości
- Jesionowski pociesza inwestorów i zarazem straszy wierzycieli, że dla sądu podjęcie decyzji o otwarciu postępowania układowego i podjęcie próby porozumienia z wierzycielami będzie znaczące prostsze niż zdecydowanie o postępowaniu likwidacyjnym. I z jednej strony ma rację. Ale ostatnie dni pokazują, że nie wszystkim chyba to odpowiada i są jakieś tarcia między... No właśnie. Insiderami? wierzycielami? potencjalnymi inwestorami chcącymi wejść do gry?A straszenie, że w razie likwidacji spółki, banki, które są zaangażowane na ok. 220 mln zł, będą w stanie odzyskać tylko ok. 40 mln - moze jednak do kogos nie przemawiac, kto woli jednak bomilikwidację, widząc słabnacą bomikondycję i problemy pracownicze. Wszak t prezes mówił o 3 tys. pracowników i "drugiej stoczni"...
- ważniejsze jest jednak w tej chwili co innego: bomi PILNIE, RATUNKOWO potrzebuje ok. 50 mln zł. Ale... Jak sam prezes przyznał - dalsze dokładanie pieniędzy do spółki bez jakiegoś układu z BANKAMI i pewnej redukcji zadłużenia jest bez większego sensu, byłoby tylko kupowaniem czasu. Na razie wciąż nie ma ani układu, ani redukcji zadłużenia. Rozpoczeciu procedury upadłościowej ma na razie tylko te korzyść, ze daje przejsciowo ochrone inwestorom. Ale chyba niektórzy nie chca biernie czekać i chyba na serio liczą się z czarnym scenariuszem. Zobaczymy więc, czy na kolejnym walnym ujawni się rainbow i czy ulegną zmianie udziały poznanych wczoraj głównych graczy w bomi.
- Jesionowski jest tez o tyle fair, że nie ukrywa, iż nie ma sensu namawianie akcjonariuszy do zainwestowania np. 40 mln zł, jeżeli spółka na pokrycie strat będzie potrzebowała kilkunastu, a kolejne kilkanaście zabiorą banki. Pytanie więc, o co tak naprawdę idzie gra: o ratowanie bomi i kasy bomiwtopionych? o rabat i korzyści z nim związane? o cos innego?...
- Rabat daje ponad połowę obrotów GK Bomi i wciąż jest nieznana decyzja w jego sprawie. Byc moze ma większe szanse od bomi wynegocjowania z bankami zawarcia porozumienia, by przywróciły kredytowanie. Tyle ze wtedy, na przychodach i zyskach - kto zyska? sam rabat czy bomi? pozornie rabat w bomi nie istnieje, ale moze własnie gra toczy się o zajęcie najdogodniejszej pozycji, zależnie od tego, co bedzie postanowione w sprawie rabatu z ew. emijami włącznie?Bo czy bomi nie zyska na dokapitalizowaniu rabatu i wznowieniu jego działanosci? Przeciez własnie bez restrukturyzacji rabatu cała bomirestrukturyzacja jest warta... Nie bedę juz brzydko konczył zdania.
- wiadomo ,że bomi SPECJALIZUJE SIĘ nie tyle w handlu luksusowa pietruszką, ale jest firmą znacznie wyżej wyspecjalizowaną - w zarządzaniu sieciami handlowymi:sieć supermarketów i delikatesów Bomi, Rast, podmioty franczyzowe, a także małopowierzchniowe Sieć 34, eLDe i Livio. No i hurt - rabat oraz z nim powiązane , np. Tolak. Z jednej strony niby wiele, a z drugiej - za mało by zarabiać, by się utrzymać bez strat, by wyjść z długów, by uniknąć bankructwa.
- wszyscy obecni udziałowcy znani z ostatniego raportu - jaką wartość mają ich akcje obecnie. Czy nie jest to wartość jednego z delikatesów razem z resztkami towaru? Czemu więc jest tak źle, skoro nie ma prawa tak źle byc? Gdzie są te rzeczywiste straty, przyczyny odpisów, długów i rezerw? czemu narastały tak długo jakby za przyzwoleniem zarzadów i rad nadzorczych? czemu poprzednie fundy tak długo trwały w bomi i zjechały z 15 zeta na 2-3 zeta, zanim uciekły? Czemu Romanowski tak ostentacyjnie ratował kasę na poziomie bodajże 1,6x...? Teraz mogłby odkupić wielokrotnie więcej...
Nie byłem na zadnym walnym i nie znam wielu danych ani faktów, ale medialne doniesienia są jednoznacznie wymowne, jak choćby dzisiejsze:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/646314,bomi_walczy_bomi_przegrywa_zamyka_kolejne_placowki_ta_w_klifie_dotrwa_do_pazdziernika.html
Dzisiejsza sesja do złudzenia mi przypominała wiele razy przerabiany scenariusz podbitek przed ucieczką.
Do 11.30 myslałem, ze bedzie spokojna sesja bez spektakularnych zdarzeń. Ale chyba ktoś zniecierpliwił się. Piszę ktoś, a nie ktosie, bo obroty mi sugeruja przypuszczać, iz to jeden z grubszych tak sie zabawiał...
Najblizsze sesje pokaża, czy będzie silna obsuwa (której nie wykluczam, czy też będzie zenkowe kap-kap, czy bedą wzrosty, jak wielu tu pisze i w nie wierzy, zycząc mi przy okazji jak najgorzej.
Ja wciąz stawiam znane pytania:
- komu opłaca się przejąc bomi?
- kiedy i na czym ma bomi zarabiać, skoro dotąd w sprzyjajacych warunkach i bhez obciążen nie zarabiało?
- kto i z kim walczy o rabat?
- a moze tu nie ma żadnej walki o bomi czy rabat, tylko jest walka o to, jak kiedy uratować jak najwiecej wtopionego kapitału, majac swiadomość nieuchronnej bomikatastrofy?
Nadal nie widzę zadnych fundamentalnych przesłanek do wzrostów kursu poza spektakularnymi gierkami jak w lutym, dwóch sesjach na przełomie lipca i sierpnia czy dzisiaj i moze, jak zakłada zenek, takze jutro...
Zgadzam się też z tymi, ze nie było dziś zadnej euforii. była za to próba wywołania euforii. Z miernym skutkiem. A sypniecie tuz przed fixem to potwierdziło.
Tym razem, jak widzicie, pisałem bez prowokacyjnej ironii. Spróbujcie to odwzajemnić i pogadajmy wreszcie tylko rzeczowo...
Tiaaa...;-D
No to po co sie wcinasz w rozmowy madrzejszych od ciebie, skoro nie masz nic do powiedzenia o bomi? ;-D
Kibicuj sobie z bomu, czytaj i ucz się rozmawiac oraz pisac bez błędów... ;-D
Twój post, jak wiele poprzednich, najlepiej teraz pokazuje, jaki poziom reprezentujesz... ;-D
Nieustannie użalasz się, marudzisz o przeszłości, za co bywasz wyśmiewany lub pouczany, a ty dalej jesteś madry inaczej... ;-D
moim zdaniem dziś było klasyczne zbieranko. Ktoś chce zwiększyć zaangażowanie przed kolejnym NWZA. Bez względu na jego intencje będzie to z korzyścią dla tych co kupowali poniżej 0,33.
Wystarczy prześledzić transakcje
Szedł wspomniany skup 300k akcji i potem kilka godzin przerwy, by drobni poustawiali się na poziomie i popyt zredukował skok. Później kolejny pakiety po ok. 100k i znów przestój. Ktoś dzisiaj mógł zebrać 0,5 pln papieru podbijając kurs raptem o 3 gr. Ten fix na koniec był celowy by zacząć jutro od niższego pułapu.
Za dużo dzisiaj napisałeś - dzisiaj do nikogo nie trafisz.
Dzisiaj są wszyscy zaczadzeni POZORNYM brakiem wyjścia przez grubych, więc kurs się pohuśtał.
Ile tej energii starczyło?
Spodziewałem się, że dobije do 0,32. A tym czasem nic z tego.
No proszę! Zaskoczyć złą wiadomością depresyjnego Zenka. To jest sztuka!
Dla mnie słowem kluczem, co tu się dzieje jest nazwisko: Buchajska.
To spółki, w których ona jest udziałowcem (w tym zasiada w radzie nadzorczej) zwiększyły udział.
Czy ktoś dzisiaj zbiera? Ktoś ubiera?
Nie sądzę.
Zbierać można było po lepszej cenie niż 0,29.
Jak dla mnie drobnica stara się być cwaniakiem. Najdalej w przyszły wtorek przekona się, że była frajerem.
Były dzisiaj spektakularne transakcje. Ale co z tego wyniknęło? NIC.
Jutro dzień rozpocznie się od 0,29. Dalej ... jak osiągnie 0,32 to góra. Zamknie się na 0,29 - 0,28. I tyle tej euforii.
Prosiłoby się powiedzieć: a zrozumiesz umysł kobiecy?
Takie pytanie jest głupie, nie tylko dla tego, że jest seksistowskie.
Zauważ. Wszyscy się ekscytują, że DUZI nie wyszli, ale to duzi wyszli, tylko spółki związane z Buchajską weszły. O.K. wszedł też ING - zresztą, kto wszedł, kto jest, to sam pokazałeś.
Babka na pewno umoczyła dużo kasy. Babka ma nie wątpliwie jeszcze dużo kasy. Może ma przekonanie, że gdyby władza w Bomi znalazła się w jej rękach, to sprawy zaczęłyby się toczyć inaczej?
Kobieta walcząca?
Jestem feministą. W związku z czym uważam, że kobieta, której uda się przebić przez mur facetów musi mieć min. niesamowitą wiarę w siebie. "Niesamowita wiara w siebie" prowadzi z kolei do zaślepienia we własną siłę, mądrość. "Ja wam pokarzę"
Zakładam, że jednak Rabat to nie jest perła z Jablonexu, tylko dobrze prosperujące przedsiębiorstwo, wyssane z gotówki przez Bomi.
Może właśnie o to chodzi. Kto ma władzę nad Bomi, ten ma całkowitą władzę nad Rabatem. Emisja dla Rabatu wyłącza Buchajską. Bądźmy szczerzy. Gdybyś miał do wyboru być akcjonariuszem core Bomi, czy core Rabatu, to co byś wybrał?
Ja jednak,mimo, że żadnego bilansu nie widziałem, wolałbym zaufać Rabatowi.
Te pomysły na franczyzę Bomi mnie po prostu nie przekonują.
Najpierw sprawy porzadkowe - czepiam sie innych, więc i tobie zwrócę uwagę.
Popraw to "pokarzę", bo czym innym jest pokarać, a czym innym pokazać... ;-D
A teraz o bomi.
Zauważ cos innego - nigdy żaden z udziałowców, poza chyba Kwasniewskim, nie wypowiadał się publicznie i obszernie o swych planach związanych z bomi.
Czytałeś gdzieś o planach Buchajskiej?
pokazać można przy pomocy pokarania.
i pokarać przy pomocy pokazania.
Nie, nie widziałem żadnego komunikatu wydanego przez Buchajską.
To są wyłącznie moje spekulacje.
Tylko głupek trąbi do gazet I TU NA FORUM, co zamierza zrobić rzeczywiście.
wyobrazasz sobie komunikat buchajskiej: "ja i spółki, w które jestem zaangazowana, mamy zamiar przejąć kontrolę nad bomi, poprzez zakupy na giełdzie"?
Hurra! Pojawił sie inwestor!!!
kurs kica od razu nawet w okolice 0,5 - tak jak na fali euforii z powodu ogłoszenia układowej.
Ja tylko widzę:
Sanwil - Buchajska
Renale Management Ltd - Buchajska
Piotr Kwaśniewski - Buchajska
Dekra Holdings Limited - Buchajska
Agnieszka Buchajska - Buchajska
BOMI SA zwołanie NWZA
Raport bieżący z plikiem 103/2012
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Zarząd BOMI S.A. w upadłości układowej w Gdyni na podstawie art. 398, art. 399 § 1 oraz art. 402(1) - 402(2) Kodeksu spółek handlowych, a także mając na uwadze § 38 pkt 1-2 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim z dnia 19 lutego 2009 r. (Dz.U. 2009, Nr 33, poz. 259) przekazuje w załączeniu ogłoszenie o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki na dzień 10 października 2012 roku.
Podstawa prawna:
§ 38 ust. 1 pkt 1-2 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim z dnia 19 lutego 2009 r. (Dz. U. 2009, Nr 33, poz. 259 ze zm.)
Walne zamiast według moich szacunków, zamiast za 6 tygodni odbędzie się za 5 tygodni.
W związku z wcześniejszym walnym Biuro Rekomendacyjne i Ratingowe ZENEK bez Ograniczeń, zmienia swoje prognozy. 1 Grosz w dół tygodniowo w perspektywie do połowy grudnia.
Według Zenek bez Ograniczeń przewidywany spadek będzie miał słabszy impet. Jutrzejsze notowania mogą przebić dzisiejsze - 0,32 wciąż nie przestaje być fantazją. Nadzieja związana z walnym będzie hamować umoczonych w pozbywaniu się swoich akcji. Natomiast jeszcze nieumoczonych przed moczeniem się.
Zenek bez Ograniczeń przewiduje, że tempo spadków przez 5 tygodni osiągnie jakiś 1 grosz na tydzień. Prognoza ważna od przyszłego wtorku.
Euforia związana z faktem, że Bomi udało się wynająć salę na walne osiągnie jakieś 4 grosze.
Zenek bez Ograniczeń prognozuje, że na dzień 10.października kurs akcji będzie wynosił tyle co we wtorek 18. września.
Zenek bez Ograniczeń - Rekomendacje.
Kupuj - emocje będą głębsze niż przy leczeniu kanałowym, w Orange.
Sprzedaj - opanuje cię nuda, że zęby będą boleć
Trzymaj - zęby będą bolały, ale dentysta nie zając.
ja bym to widział inaczej mały Zenku naganiaczu na spadki. Nie twierdze że nie masz mocnych argumentów bo bym skłamał ale spójrz przebiliśmy 30 groszy, hmm ciekawe jakim cudem? kto skupił a kto przemielił tyle akcji między sobą. Same znaki zapytania. Obecnie na giełdzie nie ma większego kapitału ale jest jeszcze paru ludzi którzy nim dysponują.
§ 3
[Załacznik do uchwały]
Opinia Zarzadu Bomi S.A. w upadłosci układowej odnosnie wyłaczenia prawa poboru Warrantów Subskrypcyjnych. Emisja warrantów subskrypcyjnych serii B słu8yc ma motywacji osób zarzadzajacych Spółka oraz osób zajmujacych stanowiska kluczowe dla restrukturyzacji Spółki. Obecna sytuacja Spółki wymaga od osób zajmujacych kierownicze stanowiska w Spółce wyte8onej pracy, na rzecz przeprowadzenia trudnych procesów restrukturyzacyjnych. Skala działan naprawczych i ich trudnosc sa tak znaczace, i8 Spółka obawia sie rezygnacji w tym okresie menad8erów i pracowników Spółki, co mogłoby negatywnie wpłynac na ciagłosc jej działania i skutkowac
niepowodzeniem działan restrukturyzacyjnych. Stad w ocenie Zarzadu tak wa8ne jest zwiazanie ze Spółka menad8erów i pracowników w taki sposób, aby znaczaco ograniczyc ryzyko utraty tych osób. Z powy8szych przyczyn wyłaczenie prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy jest w pełni uzasadnione interesem Spółki i nie powoduje w ocenie Zarzadu ryzyka pokrzywdzenia praw akcjonariuszy Spółki.
...Emisja warrantów subskrypcyjnych serii B słu8yc ma motywacji osób zarzadzajacych Spółka oraz osób zajmujacych stanowiska kluczowe dla restrukturyzacji Spółki...
Najbardziej to mi się podoba:
"/.../ oraz osób zajmujacych stanowiska kluczowe dla restrukturyzacji Spółki/../"
To ilu i kto jest w tym kluczu?
Przy czytaniu jednym okiem nie dostrzegłem emisji motywacyjnej.
Ponieważ czytam jednym okiem, więc się nie wypowiadam.
Gdyby jednak czytanie dwoma oczami przyniosło ten sam rezultat, to znów zjawia się Buchajska i spółka!
chyba że chcesz być "znafcą" dla forumowej mniejszości, np.dla....zenka i dla.....zenka no moze jeszcze dla...zenka.
jeżeli w swoim znafczym odpisie chcesz wstawić zdanie typu:
musiałeś mnie czytać skoro to widzisz, to Z GÓRY ODPOWIADAM:
NIE, nie czytam twoich wpisów od pon.wieczór, NIE MUSZĘ CIE CZYTAĆ, są twoje wpisy i steve wonder by zauważył ile tego jest w sztukach i jak się produkujesz.
a zenek powinien nie kombinować tylko napisać do kolegi, kóry zapowiedział kurt 0,3 na max.wtorek - panie zenku czas zmierzyć sie z własnym ego !!!
Jaro, w twym drugim wątku juz ci odpowiedziałem, ale tu dopiszę cos innego.
Może i wiekszość takich jak ty mnie nie czyta (choć sam jesteś zaprzeczeniem tej tezy, skoro tyle do mnie piszesz), ale ja piszę do tej mądrej mniejszości, która rozumie, co piszę, a z czym ty masz problem...;-D
Wczoraj brali po 30, a na close - spneli ok. 120 kilo...
No i dziś dalej sypnęli na open prawie 250 kilo...
Chyba ktos juz nie chce warrantów...
Albo czekac na rozwodnienie...
To jak nazwać ciebie? ;-D
Chcesz, bym wyzywał ciebie tak jak ty mnie?...;-D
Nie muszę. Twoje posty są same w sobie wystarczająco wymowne, by widzieć, kto tu jest kim...;-D
Bomi-hehe, kiedys proponowałem ci pisanie tylko rzeczowo o bomi, ty wolisz swoje uzalanie...
Pisz więc, co chcesz... Mnie to nie przeszkadza, tylko bawi. I wiesz o tym od dawna...;-D
Bo nawet do sznurówek ci daleko... ;-D
Ale tu możesz się poduczyć o wskaźniku Altmana:
http://wiadomosci.stockwatch.pl/kompendium-wskaznika-altmana-i-ratingu-kredytowego-w-stockwatch-pl,ratingi-i-upadlosci-spolek-gieldowych,37570?utm_source=sw_forum&utm_medium=announcer&utm_campaign=announcer
A bomi na rating D
a wskaźnik Altmana Z''score = 19,67
Mówi ci to coś?
Wątpię... ;p-D
a ja tak sobie patrzę na lewą i prawą stronę, i moim zdaniem będzie tak że jak z prawej do 0,29 uzbiera się odpowiednia ilość sprzedających to to co jest teraz po 0,27 i 0,26 zje szybko prawą stronę.
Jako że kawa najlepsza na śniadanie nie jest idę po coś do szamki na bazarek, może jak wrócę to coś się zweryfikuje
Dzisiejsze transakcje mają na razie jednoznaczna wymowę - małe wolumeny podbitek, duże wolumeny sypania...
I naprawdę radzę uważnie to przeczytać:
http://wiadomosci.stockwatch.pl/kompendium-wskaznika-altmana-i-ratingu-kredytowego-w-stockwatch-pl,ratingi-i-upadlosci-spolek-gieldowych,37570?utm_source=sw_forum&utm_medium=announcer&utm_campaign=announcer
Bomi ma rating D (długo miał CCC-)
i wskaźnik Altmana Z'' score = -19,67 (dwucyfrowa wartość ujemna!)