• Rabat - minął miesiąc Autor: ~Ciekawy [194.116.199.*]
    Minął miesiąc od złożenia papierów do sądu o układzie. Decyzja coraz bliżej. Ci co oddali przed decyzją o układzie w Bomi żałowali, jak będzie teraz?

Bomi to nie tylko delikatesy - o których możemy codziennie poczytać. To także Centra Dystrybucjyne, spółki produkcyjne, spółki logistyczne, franczyza itd itp.

Zatowarowanie sklepu robi się w 2 dni - trzeba mieć kasę.

W tej chwili Bomi ma zablokowane konta w bankach w związku z negocjacjami, które właśnie trwają.

Oceniam że emisja będzie po cenie poprzedniej emisji czyli w okolicach 1zł. Kto zapłaci tyle jak może mieć akcje taniej? Odpowiadam. To jest złudne takiej ilości akcji nie będzie miał po 1zł, po drugie pieniądze nie idą w ulicę a idą w spółkę - to zasadnicza różnica dla inwestora.

Sprzedaż Rabat Service - 80-100M razem z redukcją zadłużenia - spółka wychodzi na 0
    Sprzedaje nieruchomości - około 30M
    Dostaję dokapitalizowanie 50M

Może rozwijać rentowne delikatesy + franczyzę.

W tej chwili kurs zdyskontował już słabe wyniki i upadłość. Spółka ma wielkie problemy ale to widać w kursie, jak z tego wyjdzie kurs podąży za spółką.

Prawdopodobieństwo takiego scenariusza oceńcie sami.
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    Ile tu juz takich scenariuszy było9.. ;-D
    Rentowne bomidelikatesy?! - a kiedy one były rentowne?

O franczyzie niech wypowiedzą się ci, co siedzą w hyandlu - jaki to rewelacyjny biznes i dla kogo oraz czemu nie ma kolejek chetnych by być bomifranczyzem... ;-D

Zatowarowanie bomi w 2 dni?
    To czemu od co najmniej pól roku nie umieją się zatowarować (kiedy jeszcze nie mieli zablokowanych kont) i czemu maja takie problemy finansowe?

Rabat sprzedawany od roku i wciąż nikt go nie chce.
    Nieruchomości sprzedawane od marca i też nikt ich nie chce.
    Dostajesz dokapitalizowanie z emisji 50 M?
    I pewnie bedziesz wchodził w kolejną emisję i rozwodnienie?... ;-D
    To spytaj tu na forum, ilu bominaiwnych kolejny raz wtopi kasę w bomiemisję...;-D

I nie byłbym pewny, czy JUŻ zdyskontował słabe wyniki i upadłość...
    Tego jeszcze nie wiesz...

Tak jak tego, kiedy i czy w ogóle spólka wyjdzie ze swego upadku.

Ale nie bronię ci naganiania na kupno.
    Pewnie mocno wtoipiłeś, więc robisz, co możesz, by odzyskać kasę i szukasz kolejnych bominaiwnych sponsorów... ;-D
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~Ciekawy [194.116.199.*]
    Przeanalizuj od kiedy jestem na forum i zacznij logicznie myśleć wtedy będziesz wiedział czy wtopiłem czy nie.

Po drugie trollu - prosiłem Cię żebyś swoich głupot nie wygadywał w moich wątkach.

Widać chłopie że masz zadrę do Bomi - zwolnili Ciebie, zerwali z Tobą współprace - nieważne, szkoda mi Ciebie.
    Niestety jak widać rodzice Cię nie wychowali, sam nie uczysz się dobrych manier.

Nie odpisuje w Twoich wątkach, nie atakuje Cię w nich bądź tak dobry i spadaj z mojej dyskusji - następne Twoje głupoty będę zgłaszał do moderatora.

Wtopiłeś i wiesz o tym... ;-D
    A czegoś takiego jak "twoje" wątki nie ma... ;-D

I możesz zmyślać sobie o mnie, co tylko chcesz... ;-D
    Nie ty pierwszy i nie ostatni.

Dla ciebie moge mieć zadrę i co tam chcesz, ale to nie z mego pwodu bomi spada od debiutu, a sklepy zamy zamykają, zaś spólka zbankrutowała ;-D

A dobrych manier chcę uczyć się od ciebie - jak przestaniesz pisać o "swoich" watkach . Gdybys nie wiedział - cudzysłów jest ironią. Taką beż grzecznościowej maniery ;-D

I chyba nie zauważyłeś, ale ja nie mam swoich watków... ;-D
    A do modera możesz zgłąszać, co tylko chcesz. To twoje prawo.... ;-D
    Korzystaj z niego do woli.
    Mnie to nie przeszkadza ;-D
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~Ciekawy [194.116.199.*]
    ;D
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~stef [94.72.106.*]
    tak tutaj piszecie o tej super wartosci ksiegowej ...ale nawet optymista CIEKAWY WYLICZA I WYLICZA I WYCHODZI ZE SPOLKA MA WARTOSC KSIEGOWA NA MINUSIE......ALE ZONK ...A WIEC CO IDIOCI KUPUJA ?????JAKI RARYTAS BOMIII.....UFFFFF AZ ZEBY BOLĄ BYL AMBER GOLD DLA NIWNYCH ..JEST I BOMI DLA NAIWNYCH INACZEJ ......CZYTAJ GLUPIO CHYTRCH
    Oni już to wiedzą, ale nie umieją się do tego przyznać przed samym sobą... ;-D
    I liczą na bomicud... ;-D
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~stef [82.145.208.*]
    Ciekawy ja bede jeszcze wiekszym optymista niz ty i sobie dospiewam ze bomi ma dlugu ponad 220 milionow a majatku na 250 milionow i ma dodatnia wartosc ksiegowa i dlatego wlasnie zostanie zlicytowana ,banki i. drobni wierzyciele odzyskaja swoja kase ludzie beda znajda prace nowej sieci, place na czas....i dlatego bedzie likwidacja ,bo dlaczego wierzyciele maja tracic az polowe swoich pieniedzy w imie czego?
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~Inwestor [129.35.204.*]
    Człowieku, jaki majątek 250mln???? W księgach mają markę BOMI wycenioną na kilkadziesiąt mln, Rabat chyba na sporo ponad 200 mln i nieruchomości które jakiś czas temu zaktualizowali aby wynik pokazać lepszy. W rzeczywistości nie są warte nawet 1/2 tego co w księgach. Sklepy wynajmują a jak zamkną sklepy to muszą odpisać całe wyposażenie bo nikt tego od nich nie kupi. To może być parę mln na sklep (kasy, półki, meble, komputery). Nie ździw się jak WK spadnie wkrótce do zera.
    Bomiwtopieni boja się tej prawdy...
    Boja się upadłości likwidacyjnej.
    Boją się emisji i rozwodnienia.
    Boja się upadłości likwidacyjnej.
    Boja się nawet pójść sprawdzić, czy bomi w ich okolicy jeszcze istnieje...
    Boja się postów Twoich czy moich...

A tak serio - to wszystko nie stało się z dnia na dzień.
    Bomibaknkructwo realizowało się od lat.
    Głównie z powodu z braku wizji, strategii, reagowania na sytuacje rynkową, zgrozenia i madrego zarzadzania...
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~re [178.43.212.*]
    I za to SUPER ZARZĄDZANIE, główni udziałowcy, chcą wynagrodzić PREZESA
    akcjami za grosiki [10?]].....Tacy tu są wszyscy mądrzy i zadowoleni...
    Nie. Raczej chcą jego i kilku jeszcze tą marchewką zatrzymać, by nie odszedł, bo w tym bomibałaganie niewielu orientuje się i chyba chcą, by Jesionowski świecił oczami za wszystkich, a przy okazji był chłopcem do bicia za grzechy poprzednich zarzadów i RN.
  • do RANKORA Autor: ~devilq [77.255.119.*]
    Siema!
    Co prawda ciekawi mnie dlaczego tak bardzo interesujesz się tym BOMI skoro jak twierdzisz nie posiadasz akcji. Tylko po to by wyżywać się na BOMIutopionych ?:)

Nie mniej podziwiam wyczucie co do tej spółki jeszcze sprzed kilku miesięcy. Mam dlatego prośbę o zdanie co zrobiłbyś na moim miejscu.
    Kupiłem BOMI po 1,1 zł, a po jego pięknym i spektakularnym zjeździe w dół dokupiłem 2 tyle akcji po 31 gr, czyli średnia to jakiej 71 gr/akcję. Dziś kurs to 37 gr, czyli ok 50% straty. Nie są to jakieś wielkie kwoty inwestycji, ale zastanawiam się czy poczekać do końca roku na rozstrzygnięcie, czy sprzedać i uratować 50% ?

Z moich obserwacji wynika, że scenariusz upadłości likwidacyjnej jest tak samo prawdopodobny jak to, że spółka przetrwa (50/50).

Dzięki !
  • Re: do RANKORA Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    Nie wyżywam się na bomiwtopionych, ale na bominaiwnych arogantach i ignorantach oraz karmicielach trolla, którzy umieja pisać setki postów o rankorze, a zadnego sensownie o bomi... ;-D

Nie jestem biurem doradczym.
    I nie wiem, czy szukasz pocieszenia (to nie u mnie), czy rozwiania złudzen (to od dawna wiesz).
    I skad wiesz, ze do konca roku się rozstrzygnie a nie wcześniej?
    Bo ja nie wiem.
    i stawiam kokosy przeciw orzechom, ze moze nawet we wrzesniu bomi bedzie giełdową przeszłością po likwidacji...

Nie znam procedur i terminów, ale dla mnie cały czas trwa bomiagonia i nie widzę, zadnego powodu, by wierzyć w uratowanie i zarabianie na bomi.

Chyba ze pojawi się jakiś Walmart lub inna globalna sieć i wchłonie bomi pozwalając zachować logo i nazwę...

Spytam tak:
    - z czego, jak i kiedy bomi oddać długi?
    - jak i kiedy bomi ma zarabiać na siebie i swe długi (o zysku nie wspominając)
    - pod jakim zarządem ma sie to odbyć?
    - czy za rok obecny zarzad dostanie absolutorium?
    - czy nie pojawia sie jakies kolejne niemiłe infa po walnym i po wynikach za 2Q i zwłaszcza 3Q

Z twoich obserwacji wynika fifty-fifty.
    Z moich,k zwłaszcza po u7padłosci rabatu, wynika, co wielokrotnie pisałem...

Napisz, co Twoim zdaniem przemawia za tym, ze jest aż 50% szans na to, że bomi da się uratowac...
  • Re: do RANKORA Autor: ~devilq [77.255.119.*]
    hehe cieszy cię to wyżywanie się ? ;)

Nie szukam rady, chciałem tylko znać opinię - to są moje decyzje, ale opinie innych osób czasem oświecają nie do końca obiektywny punkt widzenia zaangażowanego inwestora.

Z tym pocieszeniem to już trochę przesadziłeś, jakbym go potrzebował to bym zadzwonił na telefon zaufania :D raz inwestycje się trafia raz nie i tyle, a to że nie ustawiłem stop loss'a to już tylko mój błąd.. nie pierwszy i nie ostatni.

Mówię, że wyjaśni się do końca roku, bo to dość pewny margines czasowy, a spółka w obecnym stanie dłużej nie przetrwa. Owszem może się wyjaśnić na walnym, albo zaraz po walnym, a nawet przed - zobaczymy.

Jest kilka przesłanek dla które mogą spowodować, że się uda je uratować, ale do tego potrzeba jaj zarządu. Po pierwsze wybrać kierunek w którym pójdzie spółka i raczej nie widzę jej przyszłości w delikatesach (jak ALMA), bo za duże sobie szkody w tym segmencie wyrządzili, choć nie mam wglądu w każdą ich placówkę, zakładam, że w większości jest podobnie PUSTO.

Spółka to jednak nie tylko same delikatesy, a jako całość mogą być w miarę ciekawym kąskiem dla zagranicznego inwestora jak to sam napisałeś.

Drugą sprawą jest to, że wiele osób mówi o wycenie księgowej bomi i zadłużeniu. Osobiście uważam, że banki nie będą zainteresowane upadłością, bo ta teoretycznie wysoka wartość aktywów kurczy się drastycznie w przypadku likwidacji. O ile jeszcze nieruchomości mogą być cos warte, to reszta leży.. To może nie wystarczyć nawet na połowę zobowiązań.. więc układ to lepsze droga.

Inna sprawa, że o ile do niedawna dużym inwestorom mogło zależeć na ubieraniu leszczy jak to określasz, to w momencie gdy papier został wymieniony w ogromnych ilościach po kwotach bliskich nawet 50 gr nie myślę, by duzi gracze chcieli w 100% stracić kapitał..

Pozdro i dzięki za opinie.
  • Re: do RANKORA Autor: ~adamson [86.186.62.*]
    W końcu jakiś sensowny tekst, w pełni popieram zdanie przedmówcy
    http://www.dlahandlu.pl/handel-wielkopowierzchniowy/sieci/bomi-chce-wyemitowac-do-2-5-mln-akcji-dla-menedzerow,23703.html

Ciekawe, ilu bomiwtopionych tym razem pojedzie na walne i tam zabierze głos... ;-D
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~Bóbr [83.26.178.*]
    pożyjemy, zobaczymy, mnie bardziej martwi to:
    http://www.portalspozywczy.pl/handel/teksty/,74373.html
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~obserwator gpw [212.106.27.*]
    Emisja dla menedżerów ale pod pewnymi warunkami.

" W projektach uchwał jest też emisja do 2,5 mln akcji dla menedżerów. Warunkiem ich przyznania będzie m.in. zawarcie układu z wierzycielami i zatwierdzenie go przez sąd oraz zmniejszenie o 40 proc. zadłużenia, wskazanego we wniosku o upadłość z 10 lipca 2012 r."

" Na pewno jest to krok w oczekiwanym kierunku. Niemniej podtrzymuję wcześniejsze stanowisko, że wśród warunków emisji powinno być także zakończenie sukcesem procesu restrukturyzacji. Tak, aby spółka ponownie osiągnęła próg rentowności – mówi Piotr Cieślak, wiceprezes SII."

http://www.parkiet.com/artykul/23,1276729.html

I to jest dobra wiadomość
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~Przejęcie [78.30.107.*]
    Leszek Bać, prezes Grupy Bać-Pol, poinformował "Wiadomości Handlowe", że planuje uruchomienie oddziału na terenie woj. pomorskiego. Obecnie poszukuje powierzchni magazynowej, która zapewni możliwość zaopatrywania odbiorców z tego terenu w pełen asortyment produktów oferowanych przez Grupę.

Już w katach 90. Bać -Pol posiadał udziały w Rabacie Pomorze, zaś przed kilku laty planował połączenie swojej firmy z grupą Bomi, do czego ostatecznie nie doszło.

Czyżby przejęcie Bomi stanie się faktem.
    A później wezwanie na 100%
    Przypominam średnia z pół roku to około 1,5 PLN na akcje
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~uśredniacz [178.219.119.*]
    Średni sześcio-miesięczny kurs na dzień 14.08.2012r to 1,30zł. Z każdym dniem średnia się zaniża.
  • Re: Rabat - minął miesiąc Autor: ~matole [95.160.35.*]
    Przejmij sobie mózg od kogoś. Po cholerę bać-polowi bomi z olbrzymimii długami, przerostem zatrudnienia, etc. Oni potrzebują magazyn, a takich zaraz będzie cała masa bo Rabat nie płaci i będzie wyrzucany. A klientów już poprzejmował.
    Nie tylko z bomi jest gorzej...
    http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/news/info/417340,wood_rekomenduje__sprzedaj__eurocash._cena_docelowa_37_zl
[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.