• Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~Bankrut [89.174.230.*]
    zarząd ma nas już głęboko, więc pociesz nas co nas dobrego może spotkać
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~dejw [62.111.231.*]
    Wprawdzie nie do mnie piszesz ale napiszę coś tak w ramach ciekawostek. Akurat przeczytałem w GW artykuł o losach "lnianego" opatrunku, o którym swego czasu było dość głośno. Generalnie jest to polski wynalazek - opatrunek, który leczy rany nie gojące się od nawet 20 lat. W składzie len, więc chyba nic nadzwyczajnego. Ale gdyby tak trochę uogólnić opis tego co się dzieje to mamy w 100% powtórkę losów Atona. W kolejne czekają amerykanie, francuzi (chyba, nie pamiętam) i inni a u nas nie można załatwić wszystkich pozwoleń, badań, dopuszczeń, testów, bla bla bla.

To tak ku pokrzepieniu serc - wszyscy w naszej ukochanej ojczyźnie mają pod górkę (bardzo delikatnie ujmując). Generalnie się nie da.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~xawery [94.75.70.*]
    To jest polska mitomania. Zamiast pogodzić się, że nic wartościowego nie wymyślamy, oszukujemy się, że wymyślamy tylko ktoś "zły" nie pozwala podbić świata. Nie wiem jak jest z tym opatrunkiem, nie znam się na tym. Może to chluby wyjątek. Znam się natomiast na elektronice i często widzę, jak wtórne "wynalazki" przedstawiane są jak cud świata i przełom. Też było oczywiście kilka sukcesów, ale ogólnie to nędza. Jak bez pieniędzy i z kiepskimi uczelniami i fatalnym programem nauczania można mieć wykształconą kadrę? Bida jest i będzie. Chętnie usłyszę jakie to polskie wynalazki z ostatniego 20 lecia podbiły komercyjnie zachód lub chociaż jakie odniosły sukces powielone przez zachód.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~Slawek [89.174.230.*]
    Dnia 2011-08-26 o godz. 15:59 ~xawery napisał(a):
    .......................Chętnie usłyszę jakie to polskie wynalazki z ostatniego 20 lecia podbiły
    komercyjnie zachód lub chociaż jakie odniosły sukces powielone przez zachód.

Np. nakłuwacze z HTL - Strefa ( ale były tanie, przełomowe, proste w obsłudze, itd. Aton jest drogi, nie przełomowy, bo są już produkty robiące to co atonki i chyba taniej i prościej, w innym wypadku atonki byłyby hitem, a nie są), parę przykładów jeszcze by się znalazło
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.150.169.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Parę przykładów oczywiście się znajdzie, ale np. malutkie Czechy mają rocznie 10-krotnie więcej patentów a Polskie uczelnie są na szarym końcu listy filadelfijskiej itd. To nie źli ludzie zabijają pomysły polskich geniuszy, tylko tych pomysłów nie ma lub są wątpliwej jakości. Aton przez cała swoją karierę nie zasłużył na jeden, jedyny artykuł w zagranicznej prasie (pomijając targi i wątpliwej jakości nagrody, o których też nic w sieci nie ma). Czy tak wygląda przełomowa technologia? Przecież są pisma branżowe, które mogłyby podjąć temat. A tu pustka.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~mintaj [85.222.86.*]
    Xawery, sympatią do Ciebie nie pałam, ale gratuluje przewidzenia kursu.

Gratulacje Ci się należą bo przewidziałeś to idealnie - niestety z ogromną stratą dla mnie.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~moderator [78.154.92.*]
    jak chcesz to za miesiąc Ci napiszę co podbije Europę, tylko tak w tajemnicy-)
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~moderator [78.154.92.*]
    a ten gerg to jakaś wyrocznia, naganiacz i nic więcej, nie dajcie się mu skonfabuować, to cynik z wystawki atona, czy wy jestęście debilami?

ZASTANÓWCIE SIĘ NAD SWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ I SŁUCHAJCIE XAWEREGO
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~Baton [79.186.230.*]
    Panie xawery, chyba jednak czasem Polak potrafi. Przykład: tomografy optyczne do badania oka. Proszę sobie pogooglować: SOCT Copernicus HR, Optopol. W końcu połasił się na to wielki Canon! Biuro badawczo-rozwojowe ma przy Uniwersytecie M. Kopernika w Toruniu...
    Takich wynalazków jest zapewne mnóstwo, tylko o nich nie wiemy. To co przyszło mi od razu do głowy do urządzenia Optopolu (o których ktoś w międzyczasie napisał) oraz niebieski laser (tj. blue-ray). I teraz oczywista oczywistość - jak skończyły oba wynalazki? Jeden i drugi sprzedany za granicę.

Tak też wcześniej czy później będzie z Atonem. Widać, ze Parosa ma już dość, Barczyk to tylko inwestor, jak ktoś mu dobrze zapłaci to wywali i pojedzie w długą podróż dookoła świata. A inwestor chętny do przejęcia - jeśli wierzyć doniesieniom z walnego bo sam nie byłem - już się pojawił. Poza tym - 100% akcji Atona po powiedzmy 5zł. - aktualnie rewelacyjna cena, to jakieś 25 mln $. Jeśli pojawiają się firmy zainteresowane samą licencją, za którą muszą płacić miliony to czemu nie przejąć całej firmy?

Ale mnie trochę zainteresowałeś i jeszcze na szybko sprawdziłem. Tak więc z polskich wynalazków mamy m.in. hologramy, ostatni - grafen, świetlówki (o lampie naftowej nie wspominając;), walkie-talkie, wycieraczki samochodowe. Są jeszcze aktywne zderzaki (również pomysł sprzedany - choć nie wiem czy już w praktyce stosowany), czy "obrotowy" samochodowy fotelik dziecięcy - o wiele bezpieczniejszy od klasycznych). No i urządzenie do badań krwi, nad którym aktualnie pracuje Cormay. Pewnie można by tak jeszcze długo.
    Niebieski laser to nie blu-ray... Nikt też nie sprzedał go za granicę:
    http://elektronikab2b.pl/biznes/535-polski-niebieski-laser-wielki-sukces-czy-manipulacja-doskonala-
    http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/quot;zycie;warszawyquot;;laser;niewypalem,238,0,72430.html
    Teraz ponoć jest nieco lepiej dla TopGAN, ale mówienie o wielkim sukcesie jest dalekie od prawdy.

Mówiłem o wynalazkach z ostatniego 20-lecia, które odniosły komercyjny sukces. Z tego co wymieniłeś, nic się do tego nie kwalifikuje. Nawiasem mówiąc hologram to nie jest polski wynalazek, naciąganie bo istotny ale nawet nie decydujący wkład w niego miał Wolfke pokazuję desperację narodu do wykazania osiągnięć. Tak samo walkie-talkie, opracowała ją Motorola, a to że jednym z kluczowych pracowników był Polak... Ten głód sukcesu :)). Grafen, zderzaki, Cormay- bez komercyjnego sukcesu jeszcze. Optokon i HTL-Strefa sobie radzą, ale to trochę mało jak na 40 milionowy kraj :)). Nie twierdzę, że Polacy jako naród są głupi, tylko zabicie szkolnictwa wyższego ma takie a nie inne skutki. Za granicą doskonale sobie radzą, pracując na najbardziej prestiżowych uczelniach czy firmach...
    No to w sumie sam sobie zaprzeczyłeś (poprzednio właśnie stwierdziłeś że po prostu Polacy nic nie potrafią wymyślić).

Temat z laserem jest rzeczywiście bardziej złożony niż sądziłem, nigdy się tym specjalnie nie interesowałem. Co nie zmienia faktu, że blue ray to jest niebieski laser (mówię potocznie, nie wnikam czy sam w sobie czy może to technologia, która tenże laser wykorzystuje etc., nie znam się na tym).

Natomiast niewątplie faktem jest to, że jeśli już Polacy coś przełomowego wymyślą to z reguły za granicą (nie inaczej zresztą jest z Parosą, który o ile pamiętam MTC "tworzył" będąc w Japonii). Ale to wynik tego, że tutaj nie mają szansy na realizację swoich pomysłów, zarówno jeśli chodzi o wspieranie nauki jak i kłody kładzione pod nogi na etapie prób komercjalizacji technologii (i skłamiesz jeśli stwierdzisz że nie ma takich przeszkód, bo na każdym kroku je widać). A nie dlatego, że są głupimi Polakami (odnoszę to do Twojego pierwszego posta).

Grafen i Cormay to sprawy na tyle nowe, że nie mogły jeszcze odnieść sukcesu. A czy odniosą to się okaże. Obstawiam, że jeśli tak to za granicą bo u nas na pewno się nie da. W końcu to nie są innowacyjne technologie - nikt ich przez mniej niż 3 lata na zachodzie nie stosował ;)
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~ktos [83.27.59.*]
    Jakbys sie tak znal i interesowal elektronika to bys wiedzial, ze polacy opracowali technologie blueray'a i sprzedali patent. To tak na Twoje pytanie o te ostatnie 20 lat (pierwsze co mi przyszlo do glowy)
    Kolejny znawca. Wystarczyło przeczytać post wyżej. Nic dziwnego, że akcjonariat z taką wiedzą łyka technologię Atona jak młode pelikany.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~gucio [83.10.113.*]
    Ja mam już 70% w plecy resztki akcji mi sie wypalają i mam żal do firmy w która wierzyłem że nic nie zrobili aby uchronić nas przed ta strata.

Zreszta nie chce mi sie gadac ani pisać oni i tak mają to gdzieś
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~mintaj [85.222.86.*]
    mi jak myślę o ich działaniu i komunikacji z inwestorami towarzyszy odruch wymiotny.
    Ale to tylko emocje. Trzeba pamiętać że giełda to gra złudzeń.
    Rozmowy z USA się przedłużają, ale to nie jeszcze nie oznacza klapy.

W końcu S&P na zielono :)
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~Gerg [31.61.128.*]
    Twoj intelekt podpowiada Ci dobrze. Napijesz sie dobrego Whiskey na odreagowanie?
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~delvekio [77.114.240.*]
    Gerg napisz coś......... Gerg to nie wyrocznia , nie inwestowałem klikudziesięciu tysia w Gerga tylko w Aton i nadal będe inwestował bo wiem co będzie . A ty xawciu jeżeli jesteś taki wszechmogący to powiedz coi masz w swoim portfelu to my może w to zainwesujemy skoro jesteś taki dobry wujek i dbasz o nasze finanse . Jeżeli jesteś naprawe taki dobry powiedz co masz w portfelu jak nie powiesz to dla mnie njesteś cw.l i spadaj ze spółek których nie masz.

P.S. Piszmy na maile prywatne bo tu nie ma co dyskutować ( akcja Gerga)

Pozdrawiam
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~flugowski [89.68.196.*]
    napiszę tu, bo nie mam waszych adresów - dostalem odpowiedx z MG- wysyłałem pisma i maile na konkretne osoby - jak deklarowalem, aby sprawa nie ucichła i nie wyladowala w jednej z szuflad
    "Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, wynika ona zarówno z mojego urlopu, jak już z potrzeby zorientowania się w sprawie, którą Pan opisał w swoim piśmie, co zabrało mi również trochę czasu.
    Z przykrością muszę przyznać, że nie jestem osobą właściwą do rozwiązywania przedstawionego przez Pana problemu, jednakże wzbudził on moje zainteresowanie. Okazuje się jednak, że sytuacja nie jest aż tak niesprawiedliwa, jak opisuje ją Pan dr Parosy. Swojego czasu Ministerstwu Gospodarki zarzucano faworyzowanie spółki ATON, której jest Pan akcjonariuszem. Obecnie słowa krytyki płyną właśnie ze strony tej spółki.
    Niniejszą sprawą zajmuje się u nas inny departament, w związku z tym przekazałam tam Pana pismo z prośbą o zajęcie się tą sprawą. Jak się okazało znają je już bardzo dobrze, bo jest Pan jednym z wielu akcjonariuszy, którzy wystąpili z identycznym pismem. Osoba odpowiedzialna w MG za daną kwestię poinformowała mnie, że toczą się prace nad uregulowaniem interesującej Pana sprawy, co w nie wyklucza sprzedaży opracowanej technologii przez spółkę ATON, wręcz przeciwnie. Jednakże zasady tworzenia dobrego prawa wymagają czasu, aby opracować rozwiązania, które będą służyły dobru ogólnemu, a nie partykularnym interesom. "

• Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~gucio [83.5.253.*]
    flugowski dzięki że wrzuciłeś pismo bo widzę że Gerg założył tajna organizacje meilową bo znami juz nie chce gadać.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~wsparcie [89.174.230.*]
    Najbliższe to 1,75-1,85 zł, potem 1,40 zł, jak przebije 1,40 zł to ciężko napisać co potem.
  • Re: Gerg napisz coś krzepiącego Autor: ~flugowski [83.3.53.*]
    nie tajna bo podawał maila i kto chciał wesprzec atona to wsparł i czekamy na efekty regulujące status działalnosci Atona w kraju
    cisza dotyczaca usa jest meczaca i wykanczajaca psyche akcjonariatu
[x]
ATONHT 13,38% 0,18 2022-05-26 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.