Takich wynalazków jest zapewne mnóstwo, tylko o nich nie wiemy. To co przyszło mi od razu do głowy do urządzenia Optopolu (o których ktoś w międzyczasie napisał) oraz niebieski laser (tj. blue-ray). I teraz oczywista oczywistość - jak skończyły oba wynalazki? Jeden i drugi sprzedany za granicę.
Tak też wcześniej czy później będzie z Atonem. Widać, ze Parosa ma już dość, Barczyk to tylko inwestor, jak ktoś mu dobrze zapłaci to wywali i pojedzie w długą podróż dookoła świata. A inwestor chętny do przejęcia - jeśli wierzyć doniesieniom z walnego bo sam nie byłem - już się pojawił. Poza tym - 100% akcji Atona po powiedzmy 5zł. - aktualnie rewelacyjna cena, to jakieś 25 mln $. Jeśli pojawiają się firmy zainteresowane samą licencją, za którą muszą płacić miliony to czemu nie przejąć całej firmy?
Ale mnie trochę zainteresowałeś i jeszcze na szybko sprawdziłem. Tak więc z polskich wynalazków mamy m.in. hologramy, ostatni - grafen, świetlówki (o lampie naftowej nie wspominając;), walkie-talkie, wycieraczki samochodowe. Są jeszcze aktywne zderzaki (również pomysł sprzedany - choć nie wiem czy już w praktyce stosowany), czy "obrotowy" samochodowy fotelik dziecięcy - o wiele bezpieczniejszy od klasycznych). No i urządzenie do badań krwi, nad którym aktualnie pracuje Cormay. Pewnie można by tak jeszcze długo.