Nadziejo!
Nie wiem czy Pietrzak gra na giełdzie, ale jeśli gra z pewnością nie powinien kierować się tekstem swojej piosenki. Tu nie ma bowiem miejsca na sentymenty, liczą się fakty i naga prawda a ona niestety po dniu dzisiejszym posiadaczom akcji tej spółki nie wróży nic dobrego.
Wczoraj doszło bowiem do zdecydowanego pokonania oporu na 3 złotych. Trzeba jednocześnie zwrócić uwagę na wielkość volumenu obrotów, które temu ruchowi nadają znaczną wiarygodność. Tak jak wspominałem ci co zaryzykowali licząc na znaczne odbicie i kupowali przy wsparciu trzech złotych nie patyczkowali się, wywalając podczas przebicia i wzmacniając tym samym sygnał sprzedaży. Nadzieja na to ,że kurs wybije się powyżej strefy oporu (bo teraz wsparcie zostało przekształcone na skutek zmiany biegunów) istnieje, ale nadzieja to matka głupich jak wiecie a Japończyk powiedziałby na to, że to nic innego jak opieranie drabiny o chmury. Osobiście zastosowałbym w tym wypadku dwa filtry. Jeden poziomu -3% od przebicia, oraz drugi czasowy, pozostawania pod linią przebicia przez dwa kolejne dni. Stąd oczywiście nasuwa się wniosek, że jutro, ewentualnie
w czwartek byki powinny mieć przynajmniej teoretyczną szansę na wyjście do góry. W dniu dzisiejszym nawet nie podejmowano próby a niewielkie odreagowanie z wolumenem ciut powyżej 21 tysięcy nie można nawet nazwać wystrzałem z korkowca. Na giełdzie jak wiemy wszystko jest możliwe, chociaż osobiście w cuda nie wierzę, chyba, że zrobicie mi na złość, zmówicie się i wszyscy jak jeden ,, mąż ,, zaczniecie kontratak. Na forum przeczytałem, że fundusze zwiększyły swoje zaangażowanie w ten papier i zaraz przynajmniej co poniektórym z was zaświtała w głowie myśl dzika, że za ogon złapią tego żbika, ale to nie żbik, tylko skunks i na dodatek śmierdzi na odległość.
Wszystkim trzymającym ten papier zdrowia życzę i umiejętności trzymania nerwów na smyczy
Chodzik Księżycowy
do Chodzika----- jesteś pełny,że spółka to be,be, kurs spada, wiesz kiedy i po jakiej cenie trzeba kupić.... I nie szkoda ci czasu na pisanie tych głupot . Pójdź sobie na inną spółkę i zarabiaj,nie truj ludziom głowy swą brechnią.
A możne prawda jest inna, może to prezio sprzedał akcji PBG za 105 mln zł, zęby na własny rachunek odkupić akcji HB z 35 mln sztuk ( już złotówka na każdej do przodu) ,akurat 14 % (on,zona, jeszcze ktoś), a ty jemu pomagasz w tym ????????????
z tych nerw nadwątlonych przez posłuch mizerny
ręce twe imię zdradzają prawdziwe.
Już znaki dwa weszły na login twój wierny
czy imię na "ch" Ci będzie godziwe?
Dnia 2011-01-19 o godz. 09:29 ~chodzik księżycowy napisał(a):
> Szekspirem, to ty jednak nie zostaniesz, a może odwrotnie ?
>
CK
to i na tym się znasz?
k
Zgadzam sie z przedmowca jak umowa zostanie sfinalizowana to fundy beda skupowac papier , poza tym mysle ze tez pewne osoby z zarzadu PBG :-) juz kaske przygotowaly aby kupic papierek , no i sama PBG po sprzedazy OHL ponownie z rynku kupi kilkanascie procent , obecnie nikomu nie zalezy aby kurs rosl dopiero po zrealizowaniu calego planu pozwola aby kurs zmienil trend , sygnalem i glownym motorem odwrocenia trendu mysle ze bedzie wejscie do spolki OHL ( bedzie to punkt zwrotny ) .
trala la, trala la, kto tu racje ma?
Nie patrzycie koledzy na cały rynek a tam szykuje się ZWAŁA jak się patrzy.
Przewidując zwyżkę na HP, opieracie DRABINĘ o chmury !
Chodzik Księżycowy
Nie bardzo rozumiem skąd tyle zainteresowania wzbudza spółka znajdująca się w długoterminowym trendzie spadkowym. Przecież zarabia się na wzroście kurs, a nie na jego spadaniu, czyż nie?
Nawet słabo przygotowany inwestor wie, że aby zainwestować w spółkę, ta najpierw powinna pokazać jakies objawy siły: przebicie krótko- czy średnioterminowej linii trendu spadkowego, jakąś formację zwrotną na wykresie tygodniowym, czy cokolwiek, co pozwalałoby zwrócić uwagę na papier, że coś się na nim zaczyna dziać pozytywnego. A tu nie ma ŻADNYCH takich sygnałów. A łapanie dołka (podwójnego czy innego -krotnego) to zbawa dla dawców kapitału a nie rozsądnych inwestorów.
Podam przykład: 10 stycznia nabyłem niewielką ilość akcji spółki ELSTAR OILS. Kurs tej spółki spadał od listopada 2009 r do listopada 2010, kiedy to odbił się kreśląc dość znacznych rozmiarów korektę wzrostową. Od tej chwili zacząłem obserwować papier, aby przekonać się, czy jest to jedynie kolejna korekta wzrostowa, czy też kurs zechce zmienić trend na wzrostowy. Nabywszy przekonania, że ma miejsce odwrócenie rocznego trendu spadkowego nabyłem walor. Zobaczcie: od ustanowienia dołka minął ponad miesiąc zanim zdecydowałem się na kupno jego akcji. I wcale nie marudzę, że mogłem nabyć taniej, bo ryzyko związane z "tanimi" zakupami było zbyt znaczne.
Stąd mój apel: nie bądzcie palantami giełdowymi! Kupujcie, to co rośnie, lub zaczyna rosnąć, a nie to co spada. w ten sposób nie będzie wpisów w stylu "Dramat akcjonariuszy HBP trwa".
Wiesz po czym poznać człowieka ?
Po charakterze i słowach.
Twoje słowo cytuje: szykuje się ZWAŁA - świadczy tylko o jednym.
Masz zero doświadczenia giełdowego, a w życiu prywatnym jesteś beznadziejnym facetem - krótko mówiąc byś zrozumiał bliżej ci do ciotki niż do prawdziwego mężczyzny.
Jeśli chodzi o kurs to ja puściłem PKC 7000 szt HB w dół specyjalnie by się coś zaczęło dziać.
Mam tego papieru jeszcze ponad 20000 szt i się nie martwie bo mam bardzo dobrą średnią 2.92 zł/szt :). A z chęcią dokupie po 2.87 zł.
Przynajmniej coś się dzieje - nie lubię zasypiać.
Wezwanie tuż tuż a wtedy kurs HB Polska poleci powyżej 4 zł.
I naucz się pisać jak prawdziwy inwestor, i nie rżnij głupa bo styd przynosisz Polsce.
A to że na naszym głównym idneksie giełdowym WIG20 szykuje się korekta to nie nowość, bowiem kto zna choć podstawy to odczyta z wykresu jak i kontraktów światowych że mamy ternd boczny - krótkoterminowy !!!
Re: CK ... Autor: ~Chodzik Księżycowy [89.79.103.*]
Ja też ci gratuluję, zwłaszcza ogromnej wiedzy i doświadczenia. Po prostu żal mi d.... ściska,
że takowego nie posiadam. Ale to dobrze, że mamy takiego orła. Jak lata to wiemy i jak ląduje też.
Chodzik Księżycowy
CK cytuje:
Ja też ci gratuluję, zwłaszcza ogromnej wiedzy i doświadczenia.
Po prostu żal mi d.... ściska.
Czy Pan do mnie mówi ? ... Czy Pan do mnie mówi ?
Ale będzie łomot.
Dla takich łachmytów jak Ty CK ... PAN master_giełdowy
cytat: Król Lew cz.1 - lubię od czasu do czasu pooglądać bajki z moimi córkami.
Ale tylko te mądre bajeczki, które uczą pokory, a zarazem kultury osobistej.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeśli chodzi o HB Polska w końcu coś się dzieje - to lubie. Troszkę za 2.89 zł skupiłem i wciąż czekam na poziomie 2.87 zł jakby kurs miał spadać ...
2.87 zł jest poziomem nie do przejścia :).
Średnia 2,91 zł i taniej nie oddam jak poziomy 4 zł.
A teraz pójdę sobie oglądnąć GLADIATORA na Blu-ray.
Kto mądry to wie że tu będzie można zarobić conajmniej 30%.
Lubię dobrą klasyke filmu.
Re: CK ... Autor: ~chodzik księżycowy [89.79.103.*]
2,87 poziom nie do przejścia ? a na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
Jak bardzo się mylisz przekonasz się szybko, ale przecież zawsze możesz wywalić te marne 7000 tysięcy i tak dalej. Lubię takich facetów co to rozumy pozjadali. Oni wspaniale napędzają trendy spadkowe.
2.10 tam jest szansa na zatrzymanie spadku, ale tylko szansa.
Mam nadzieję, że jak spadnie poniżej 2.87 to się nam przypomnisz mistrzu.
Tym czasem życzę przyjemnego oglądania klasyki.
No i jeszcze jedno. To co ja nazywam zwałą, ty podciągasz pod korektę. Obyś miał rację
orle nasz giełdowy. Uważaj jeno, abyś nielotem nie został.
Chodzik Księżycowy
Jedno z praw jakie rządzi giełdami na świecie to takie które nas uczy tego mianowicie
,, nigdy nie łap spadającego noża i nie uśredniaj na spadkach,, Widocznie się jeszcze porządnie nie skaleczyłeś, no cóż zawsze musi być ten pierwszy raz.
no witam witam po dłuższej nieobecności!
widzę Chodzik, że twoja prognoza powoli zaczyna sie sprawdzac, co prawda mialo odbyc sie to rok temu, ale jak to sie mówi lepiej poźno niż wcale. a badziewiak to jeszcze tutaj zagląda? Pozdrawiam!
Re: CK ... Autor: ~chodzik księżycowy [89.79.103.*]
Cześć Darek
Fajnie, że jesteś a ja cóż ja, pokajałem się na tym forum wielokrotnie i całą winę jeśli chodzi o CZAS wziąłem na siebie. Cóż pomyliłem się o cały jeden cykl Ganna. Jednak sam wiesz, co ma wisieć nie utonie.
Pozdrawiam
CK
Badziewiak milczy jak grób.
A czy jest przymusem odpowiedzieć na wyzwanie ?????? --------------A co spółka będzie wycofana z giełdy ?
Najpierw OHL ma nabyć 66 % , a potem odsprzedać 15 % PBG , nabędzie po 4,01 a odsprzeda po ile ............ po 2 ???????? Tak ????
Dnia 2011-01-19 o godz. 16:07 ~chodzik księżycowy napisał(a):
> Marzycielu, wezwanie będzie po średniej z 6 miesięcy. O
> 4.01 zapomnij ! Teraz wiesz dlaczego spada i spadać nie
> przestanie ? CK
I tu CK widać jakie masz intencje.
Zupełnie nielogiczne - z pewnością także dla Ciebei - wnioskowanie (wezwanie będzie po średniej za 6 m-cy => sprzedajmy poniżej dotychczasowych minimów) jest dla Ciebie okazją do wyartykułowania przepowiedni dalszych spadków. Erystyka rodem z Czerskiej.
Nie reagowałbym na Twoje bzdety, gdyby nie osoby, które być może Ci uwierzą na swoją szkodę.
Twoja wypowiedź ma sens jedynie wtedy gdy jesteś w posiadaniu informacji o niezleżnej od Twojego wnioskowania przyczynie spadków, której celem jest zaniżenie średniej.
Ależ oczywiście, że jestem w posiadaniu takich informacji, a ty NIE ?
Ty też jesteś, wszyscy, którzy mają pojęcie o tym co się dzieje na Hydrobudowie są w posiadaniu takich informacji.
Taką informacją bowiem jest wyjście z akumulacji jaką utworzył prostokąt pomiędzy 3 a 4 złote. Wyjście zgodnie z kierunkiem dotychczasowego trendu długoterminowego spadkowego.
Nawet ci co mają o AT jedynie mgliste pojęcie, wiedzą, że tak jak w przypadku głowy i ramion tak i tutaj poziom spadków określa się szerokością formacji, czyli okolicami 2 złotych. Mało tego, pokonanie wsparcia nastąpiło przy jednoczesnym wzroście obrotów, co ten ruch uwiarygadnia. Kolego szanowny. Co byś nie robił i czego nie czynił to i tak o kand d..... twoje modły o wzrost HB. Zaczyna się bowiem, a raczej powinienem napisać zaczęła się już korekta na całym rynku i nie wiem czy tylko korekta czy odwrócenie trendu.
Już wiele razy pisałem, że marzycielskie prognozowanie, życzeniowe prośby i błagania to nie tutaj. Tutaj co najwyżej stoimy przed dylematem, czy sprzedać ze stratą i próbować odkupić po niższej cenie, czy kupić paczkę pampersów i starać się utrzymać mocz.
Wybór jak zwykle należy do każdego z was, ale ja już kilka dni temu was o tym przecież poinformowałem.
Chodzik Księżycowy
Wykręcasz kota ogonem CK.
W odpowiedzi do postu ~55v napisałeś, że wezwanie będzie po średniej za 6 m-cy i DLATEGO będzie spadać. Jeszcze raz powtórzę w drugą stronę: "Będzie spadać ponieważ wezwanie będzie po średniej za 6 m-cy".
Przyczyną spadków wg Ciebie jest zatem metoda liczenia ceny wezwania. Napisałeś to czarno na białym monitorze. W tym punkcie się z Tobą zgadzam.
Protestuję gdy uzasadniasz to (przecząc samemu sobie) naginaną do własnych potrzeb AT.
Co Ci przeszkadza w konsekwentnym przyznaniu, że zbijanie ceny odbywa się w celu dokonania tanich zakupów?
do CK----na Bogdance też było wezwanie po wyznaczonej cenie, i co wszyscy się rzucili po tej cenie oddać ??????? chyba pamiętasz. A tutaj .......niby dlaczego ja mam dać po 2,5 czy 3,0 ????
Oczywiście, że nie musisz. Powiem więcej, osobiście nie wierzę aby to cokolwiek zmieniło.
Mamy jednak na WIGU 20 zasłonę ciemnej chmury i odbicie od ważnego poziomu oporu, co niestety nie pomoże kursowi HB. Analiza techniczna jasno i precyzyjnie określa tu miejsce spadku ostatecznego. Biorąc pod uwagę całą poprzednią falę wzrostową sprzed kilku lat i widząc, że mieliśmy do czynienia z pięciofalowym ruchem wzrostowym, gdzie wydłużeniu uległa fala piąta, możemy z dużą dozą pewności określić poziom odwrócenia tego spadku na drugie wydłużenie fali piątej, czyli na 2.10 Ponieważ jednak możliwa była równiej nieco odmienna interpretacja tej fali, więc brałem również pod uwagę poziom 3 złotych. Jak jednak widzicie (a poinformował mnie o tym sam rynek ) akcje spadają i spadać będą właśnie do tego a nie innego poziomu. Od dwóch przeszło lat ciągle o tym pisze, że mnie już samemu ręce opadają. A przecież zamiast pisać te głupawe kawałki, obrażać mnie itd wystarczyło przez te dwa lata zainteresować się na poważnie analizą techniczną i tyle, albo aż tyle.
Chodzik Księżycowy
Kto z was może mi coś napisać o wydłużeniach fali piątej i jej skutkach? Zobaczcie sami ile kasy moglibyście zaoszczędzić o nerwach nie wspominając.
Dlaczego nie ze średniej z 6 miesięcy ? podaj konkretny przepis jeśli uważasz , że nie mam racji, zresztą się przy tym nie upieram, bo ma to naprawdę trzeciorzędne znaczenie w tym wypadku.
CK
poczytaj trochę, średnia nie obowiązuje w przypadku gdy wcześniej akcje były sprzedawane po wyższej cenie - a tak jest PBG opyla OHL (i musi być co najmniej na takim samym poziomie)
a co powiesz na taką sytuację że np. PBG zrobiło by wezwanie na 10 % akcji po 4 zł (rozważali parę miechów temu taką ewentualność) i co dalej ważniejsze są fale i AT ?? połamało by te twoje opory jak zapałki i 4 zł by było b. szybko więc nie przeceniaj tej swojej AT, bo czasami jest tak że ci co akurat sypią wcale nie są insiderami / lepiej poinformowanymi (rynek czasami jest głupi jak but - patrz KGHM poniżej 20 zł 2 lata temu) lecz zwykłymi baranami z dobrze rozwiniętymi instynktami stadnymi (co jest typowe u techników żeby grać zgodnie z trendem, czasami wręcz sami technicy , o ile dużo ich siedzi aktywnych na papierze sami napędzają spirale spadków / wzrostów)
do CK----mówisz fale spadkowe,najwięcej spadało w 2007 r, w czasie hossy,czemu----???? bo co 3 miesięcy drukowali nowe akcje i ich wyrzucali w rynek. A teraz kiedy zmienia się zarząd,kiedy idą zmiany ku lepszemu ,ty krzyczysz sprzedawać, teraz trzeba skupywać,a nie sprzedawać
Bardzo, ale to to bardzo wszystkich pszepraszam, ale dlaczego w do ku..wy nedzy prowadzicie polemike z tym "nikim", tym kto próbuje wami manipulować, tym który żyje z takich jak wy - czyli wymanewrowanych. Zadajcie sobie pytanie trend spadkowy trwa tutaj wyjatkowo długo i jest wyjatkwo niszczący, dlaczego zatem to "nic" siedzi na forum i robi wam z mózgu wodę, bo ma w tym prawdopodobnie interes ( wykonuje robotę) ot i cała filozofia. Nawet jeżeli jeszcze kurs zostanie zbity siłowo, bo tak to wyglada, to co bedzie później, czyli po korekcie całego rynku, czy tutaj trzeba ganiusza aby zobaczył gdzie powinien wynieść rynek akcje kiedy trend sie odwróci. No chyba, że teraz wolicie brać KGHM, czy inne banki, to powodzenia. A AT to jest tyle warte na tej firmie ile zechcą OHL i fundusze, wiec ten nikt niech pisze co chce, ważne żeby myslec i robic swoje.
nie wiem czy ma to dla was jakies znaczenie, byc juz dawno wiecie ze prezes Wisniewski sprzedaje w marcu 51% akcji HBP Hiszpanom, byc moze to ma cos wspolnego z kursem. Chodzik obstawil kiedys 2,10 a nawet i nizej wiec calkiem mozliwe ze scenariusz sie spelni :)
zapinac pasy nic nie wskazuje na poprawe sytuacji przynajmniej ja tego nie widze.
Roczne minimum zaliczone, więc dopiero początek spadków. Jeszcze pare dni minie zanim do wszystkich dotrze że trójka z przodu to historia. Tak samo było gdy pękała psychologiczna granica między 3 a 4 złote. Na szczęście wywaliłem bez sentymentu po 3.94. Na nieszczęście utopiłem na innym papierze... Ale jak będzie po 2,5 to znów wejde by sie odkuć:)
PS. podziwiam fanatyzm chodzika i jego toksyczny związek z hydrą:)
Moi szanowni koledzy ( i koleżanki też )
Ustalmy sobie pewne fakty dotyczące mojej skromnej osoby.
Otóż zupełnie mnie nie interesuje, czy będzie ten skup akcji i po jakiej cenie. Mało tego napiszę jeszcze, że wisi mi to kalafiorem, tak samo jak to czy prezes sprzedawał czy kupował.
Koleś pisze o mnie na forum , że nie mam pojęcia czy z 6 miesięcy czy po 4.01. Nie mam.
Dla mnie informacje, które was kręcą są zbędne, zabierają czas i nic nie wnoszą do sprawy.
Właśnie tymi bzdetami usprawiedliwiacie siedzenie na tym papierze i marzycie o wzrostach pod chmury a to nie jest i nigdy nie będzie KGHM.
Panowie ja jestem analitykiem technicznym, co to znaczy ? ano tylko to, że uważam iż wszystkie wartościowe informacje zawarte są w kursie (czytaj wykresie) tych akcji.
Od przeszło dwóch lat piszę o poziome w pobliżu 2 złociszy. Z palca sobie tego nie wyssałem.
Wszystko jest poparte wielogodzinnymi obliczeniami i rozważaniami. Przecież tylko głupiec może sobie wyobrazić to, że znalazłem się na tej spółce przypadkiem. Ot, z ponad 300 papierów akurat Hydrobudowa wypadła w ,,ruletce,,. Tak może sądzić wyłącznie dyletant.
Mało tego ja wielokrotnie na tym forum podawałem po kawałeczku przyczyny, które skłoniły mnie do zainteresowania się tą ,,padliną,,. Problem większości z was polega na tym ,że chcecie mnie uczyć analizy technicznej a ja na tym ,,zęby zjadłem,, Coś tam przeczytacie, czegoś dotkniecie i już się zdaje, że można pilotować TU 154M.
Poza tym, ja do NICZEGO NIKOGO nie namawiam. Przedstawiam tu jedynie fakty i staram się wyciągać wnioski. Owszem czasami popełniam błąd, bo ,,błądzenie jest ludzką rzeczą,,
ALE w rozrachunku generalnym zawsze i tak wychodzi na moje, czyli głosowali tak jak chcieli a wybrali kogo trzeba.
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy
Serdecznie dziękuję za skopiowanie moich wypowiedzi z sierpnia ubiegłego roku i umieszczenie ich ponownie na forum. Sam bym na to nie wpadł, może dlatego, że nie zależy mi na poklasku. Wiem, jestem sławny, ale reklamy nigdy nie za wiele.
Szkoda wielka, że nie skopiowano tych nieco wcześniejszych, gdzie podawałem poziom spadku do 2.10 i reakcje ludzi na forum, śmiali się, aż im brzuchy podskakiwały. Dzisiaj śmiech uwiązł w gardle i wielu się nim udusiło.
CK