Proszę nie traktować tego jako rekomendacji do zakupu, ale w bieżącym sezonie ceny skrobi ziemniaczanej są bardzo wysokie i ciągle utrzymuje się trend wzrostowy. Ich średni poziom w listopadzie ponad 2700 zł/tonę był 2-krotnie wyższy niż w listopadzie 2009 r. (1360 zł/tonę). Jest to przeciętna cena dla wszystkich producentów skrobi, a PEPEES produkuje towar najwyższej jakości, więc mogła być ona jeszcze wyższa Ponieważ PEPPEES zajmuje sie właścwie tylko produkcją skrobi ziemniaczanej i jej pochodnych, to oznacza bardzo znaczący wzrost przychodów i wysoką rentowność w II pólorczu 2010 i I półorczu 2011.
Według przedstawiciela duńskiego koncernu KMC produkującego skrobię ziemniaczaną, z powodu dużego spadku produkcji nawet przy dobrych zbiorach ziemniaków w 2011 r., równowaga będzie trudna do osiągnięcia nawet i w sezonie 2011/12. Taka sytuacja jest w całej Europie i w Azji. Oznacza to zatem rekordowy poziom cen skrobi ziemniaczanej i innych produktów skrobiowych w całym 2011 r. Nie muszę chyba tłumaczy, jak to sie przełoży na wyniki PEPEES-u juz w IV-tym kwartale 2010 i w 2011 roku. W tej chwili PEPEES to jedna z najlepszych inwestycji na GPW, co pokażą rewelacyjne wyniki za IV kwartał 2010 r., które z nawiązką zniweluja straty z pierwszych trzech kwartałów. Moje ocenyy są poparte rzetelną analizą i znajmością branży i rynku.
Link
http://www.potatopro.com/Lists/News/DispForm.aspx?ID=4771#ixzz1BVU3nGQ4
Za pare dni podam średni poziom cen zbytu skrobi ziemnaiczanej za IV kwartał 2010. Według moich szacunków były one wyższe o ok. 80% w porównaniu z IV kwartałem 2009 r., przy porównywalnym kosztach produkcji. Zatem będzie znacząca poprawa rentowności. Dla przypomnienia - w 2007 r., przy porównywalnej koniukturze i podobnych uwarunkowaniach makroekonomicznych branża skrobiowa notowała rekordową rentownośc na poziomie +30%. W 2009 r., przy duzym spadku cen i wysokich kosztach produkcji (rolnikom za ziemniaki trzeba płacić cenę minimalną wyrażoną w EUR) rentoność wynoisła -13%. Stąd też i taka aktualna wycena akcji PEPEES-u.
Przychody i zyski w IV kwartale wzrosną znacząco, z nawiązką pokryją straty z pierwszych 9 miesięcy. Dlaczego ? Bo w IV kwartale nastąpił bardzo silny wzrost cen skrobi ziemniaczanej, zarówno w Polsce, jak i na rynkach światowych, a koszty produkcji w PEPEES-ie mogły wzrosnąć co najwyżej o parę procent. Z powodu silnego wzrostu cen na świecie, ceny w eksporcie skrobi ziemniaczanej wzrosły ponad 2-krotnie. Ostatnie dane są dostępne za październik i listopad 2010 r., a więc gdy była sprzedawana skrobia wyprodukowana już w nowej kampanii.
W październiku 2010 r. średnia cen otrzymywana w eksporcie skrobi ziemniaczanej wynosił 2128 zł/tonę, a w listopadzie wzrosła do 2418 zł/tonę. Rok wcześniej, czyli w październiku i listopadzie 2009 r. było to odpowiednio: 1124 i 1125 zł/tonę.
W grudniu 2010 r. ceny te pewnie jeszcze bardziej wzrosły, podczas gdy w grudniu 2009 r. wynosiły 1115 zł/tonę. PEPEES dużą część swojej produkcji sprzedaje na eksport. Ceny w kraju wzrosły podobnie. Za kilka dni podam krajowe ceny zbytu za cały IV kwartał 2010 r. Krótko mówiąc tak wysokich cen nie było nawet w rekordowym dla branży skrobiowej 2007 r. , a utrzymają się one i 2011 r. Łatwo przewidzieć jaki będzie Raport i dalsze perspektywy firmy
P.S Źródłem danych do cen w eksporcie jest CAAC (Centrum Analityczne Administracji Celnej), a krajowych cen zbytu GUS.
Dnia 2011-02-02 o godz. 11:11 ~barnaba napisał(a):
> a kurs spada....
Widocznie komuś na tym zależy. To co w postach pisałem, to są fakty. Dlatego naprawde radze nie wywalać akcji przy tym kursie. Bodajże w pździerniku albo listopadzie był w TVNCNBC prezes PEPEES-u, który tez mówił o dotanim wyniku finansowym za cały rok.
Powtarzam FUNDAMENTALNIE to jest naprawdę dobra inwestycja. To jest świetny czas dla branży skrobiowej (bardzo wysoki popyt w POlsce i na świecie i 2-krotnie wyższe ceny), a PEPEES jest nawjiększa i najlepsza firmą tej branzy w Polsce. Sprzedaje nie tylko samą skrobię ale i na przyklad bialko ziemnaizcane, który pozysukuje się z odpadów przy produkcji skrobi. W tym sezonie ceny tego bialk sa równie wysokie jak skrobi (to bardzo dobry komponent do produkcji pasz, znacznie lepszy od śruty sojowej, porównywalny z mączka rybną) .
Tak więc wszystko przemawia za PEPEES-em. Znam branżę skrobiową i branża mnie zna.....
ble ble ble, wchodząc w pepees kierowałem się fundamentami, to było przed jeszcze wezwaniem, chyba wiesz o czym mówie, wtedy też były zyski, cuda na kiju, a teraz nawet skok o 100% nie pozwoli mi na wyjscie bez strat
Dnia 2011-02-02 o godz. 16:42 ~qx napisał(a):
> a ilukrotnie zdrożały ziemniaki?
To, o ile zdrożały ziemniaki jadalne, nie ma najmniejszego znaczenia (a zdrożały o 50-60%). Ważna jest cena za ziemniaki skrobiowe.
Zakłady za ziemniaki skrobiowe musza płacić rolnikom co najmniej cenę minmalnš (wyrażonš w EUR), okreolnš przepisami uninymi. W 2010 r. po spadku kursu EUR cena ta kształtowała sie poniżej 150 zł/tonę (w 2009 r. było to 160-165 zł/tonę). POnadto zakłady mogš (nie muszš) płacić wyższš cenę i pewnie widzšc poprawe koniunktury i wzrost cen skrobi, płaciły nieco więcej. W poprzednich latach płaciły też nieco więcej niz cena minimalna, tym którzy wywišzywali się z kontraktów czy tez dostarczali ziemniaki w okreslonym terminie.
Proszę też wzišć pod uwagę, że rolnicy dodatkowo za dostarczone ziemniak skrobiowe do zakładów otrzymujš jeszcze dopłaty uzupełniajšce z UE. - w przeliczeniu na hektar uprawianych ziemniaków ok. 1500 zł. Ponadto, dostajš tez dopłaty obszarowe do wszytskich upraw (do ziemniaków w 2010 r. było to 562 zł/ha). Czyli łšcznie ponad 2000 PLN w formie dopłat + zapłata za ziemniaki otrzymana z zakładu skrobiowego.
P.S. Jeli sš jakie watpliwoci, mogę wyjanić lub odesłać do publikacji (w tym również mojego autorstwa).
Dnia 2011-02-02 o godz. 16:42 ~qx napisał(a):
> a ilukrotnie zdrożały ziemniaki?
Jeszcze odnośnie cen ziemniaków. GUS nie wyszczególnia cen skupu dla ziemniaków skrobiowych, ale łącznie podaje wspólną cenę skupu dla wszystkich ziemniaków razem z jadalnymi i do przetwórstwa na frytki i chipsy. W okresie kiedy sa skupowane głównie ziemniaki skrobiowe (w 2010 roku, ze względu na opóźnione wykopki, był to pażdziernik i listopad) ceny skupu ziemniaków wynosiły odpowiednio w październiku i listopadzie : 240 i 247 zł/tonę. W 2009 r. było to 209 i 252 zł/t. Uwzględniając to, że ziemniaki jadalne w tym seonie sa dużo droższe, to można z duzym prawdopoodbieństwem ocenic, że wzrostu cen skupu ziemniaków skrobiowych nie było lub był niewielki. W tym samym okresie ceny zbytu skrobi ziemniaczanej wzrosły ok. 2-krotnie i ten wysoki poziom utrzyma się co najmniej do nowych tego seoznu , a prawdopodobnie i w nastepnej kampanii 2011/12.
Powyższe przesłanki skłaniają mnie do oceny, że inwestycja w PEPEES jest trafną decyzją.
jeszcze pytanie ile do przodu spolka ma zakontraktowane dostawy. bo jesli podpisuje kontrakty z rocznym wyprzedzeniem na stałą cenę to niestety nici ze wzrostow.
i co z konkurencja chińską?
W Europie, ale równiez i w Azji jest bardzo duzy spadek produkcji, zresztą tak naprawde nigdy nie było konkurncji ze strony skrobi azjatyckiej (chińskiej). Skrobia ziemniaczana na dużą skalę jest tak naprawde produkowana tylko w Europie i produkuje się jej mało, coraz mnie (przegrywa konkurencje ze skrobia ze zbóż), ale w wielu zastosowaniahc jest zncznie lepsza, a często niezastępowalna. Co do kontraktów, cena na pewno jest renegocjowana w takiej sytacji rynkowej jak obecnie, krajowe średnie ceny zbytu skrobi i jej ceny eskportowe wskazują na 2-krotny wzrost. Są to średnie ceny ze wszystkich zakładów skrobiowych, ale PEPEES ma w tym przynajmniej 30% udział.
zajebiście, a poza tym dziś było -7, kłótni udziałowców końca nie widać, makabryczne koszty zarzadu, kasa dawno wyprowadzona- że na skup ziemniaków muszą nawet kredyt brać, strategie spółki 2007-2011 w dupe można już wsadzić..... a ty pisz jeszcze "pakujcie do wora PKC!"
Gdyby nie kłótnie udziałowców i strategia byłaby realizowana, to teraz ta spółka byłaby po 1,5-2 zł za akcję. Ja inwestując wolę większe ryzyko, ale i większe potencjalne zyski.
Tutaj relacja potencjalnych zysków do ryzyka jest według mnie korzystna.
Wyszedłem z nadmuchanego KGHM, kupiłem PEPEES.
Ceny zbytu skrobi ziemniaczanej w grudniu 2010 wzrosły do 3110 zł/tonę !!!! (1400 zł/tonę grudzień 2009). Średnia za cały IV kwartał 2010 to 2740 zł/tone (1420 zł/tonę IV kwartał 2009) Moje ostrożne przeiwdywania na I kwartał 2011 cena powyżej 3000 zł/tonę ( 1430 zł/tonę w I kwartale 2010 r.). Ceny surowców i produktów rolnych na rynkach światowych są coraz bardziej windowane w górę
Wątpię, żeby to był efekt naganiania... zwróć uwagę na wielkość zleceń po lewej i prawej stronie, akcje kupowane są w dużych pakietachn, najpierw czekają aż na podaży zbierze się odpowiednia ilość i kupują jednym zleceniem, i jednocześnie nie spieszą się, żeby nie spowodować gwałtownego wybicia. Myślę, że taka sytuacja może trwać do ogłoszenia raportu rocznego.....
No ale czy wzrost ceny skrobii ziemniaczanej nie wynika ze spadku jej podazy?! Oprocz zapewne wzrostu ceny ziemniaka, ze wzgledu na warunki pogodowe, ktore sa powodem slabych plonow, rownoczesnie zawartosc skrobii na mase ziemniaka spadla o okolo 25% w tym sezonie, co oznacza, ze trzeba przerobic znacznie wieksza ilosc ziemniakow, zeby otrzymac dana ilosc skrobi. Czyli przemnazajac nizsza podaz ziemniaka przez nizsza zawartosc skrobi na mase ziemniaka -otrzymujemy prawie dwukrotny spadek podazy skrobi zawartej w ziemniakach skrobiowych (okolo 65%). Stad wzrost cen samej skrobii. Co z tego ze cena skrobi wzrosla 2 razy, skoro wzrosl znacznie kosz jej wytworzenia i przychody beda ograniczone?
średnia zawartość skrobi w zakończonym sezonie wynosiła ok 18 %,i nie odbiegała zbytnio od średniej wieloletniej.Najistotniejsze jest to po jakiej cenie został zakupiony surowiec ,a został kupiony za grosze i z tego powodu należy się spodziewać dużych zysków w QIV oraz QI,II 2011.
Wyslij maila z zapytaniem do Spółki. Za poprzedniego Prezesa był rzecznik prasowy, teraz niewiem. Jak nie odpowiedzą, dzwoń do samego Prezesa. Ja w ubiegłym roku kilkakrotnie rozmawiałem z rzecznikiem. Jesteś akcjonariuszem, jesteś właścicielem :) Masz prawo wiedzieć.
Dnia 2011-02-20 o godz. 21:32 ~Wiesiek_PLN napisał(a):
> Wyslij maila z zapytaniem do Spółki. Za poprzedniego
> Prezesa był rzecznik prasowy, teraz niewiem. Jak nie
> odpowiedzą, dzwoń do samego Prezesa. Ja w ubiegłym roku
> kilkakrotnie rozmawiałem z rzecznikiem. Jesteś
> akcjonariuszem, jesteś właścicielem :) Masz prawo wiedzieć.
dzięki za info
No ja czytam co innego odnosnie zawartosci skrobii w ziemniakach, ze jednak jest duzo nizsza ze wzgledu na wilgoc, odrosty i utrate skrobi w ten sposob. ...A moze mi ktos wytlumaczyc czemu mianoby kupowac tak droga skrobie z ziemniakow (cena jest glownie rezultatem malej podazy ziemniaka i wyzszych kosztow produkcji) skoro sa tansze substytuty, np. zbozowa? Skrobia to skrobia czyli wielocukier i chyba cena decyduje o popycie na dany rodzaj skrobi, a nie sposob otrzymania?. Czyli czy cena wynikajaca ze slabych plonow i wyzszych kosztow produkcji nie spowoduje drastycznego spadku popytu na skrobie z ziemniakow?
Zawartość skrobi była niższa o 1-1,5 punktu procentowego. czyli zamiast średnio 18,5% było 17- 17,5%. Tak wynika z informacji uzyskanych z innych zakładów zlokalizowanych w Wielkopolsce, jak było w PEPEES-ie, nie wiem. Skrobia z ziemniaków jest droższa i systematycznie traci na znaczeniu. Blisko połowa i tak niskiej produkcji skrobi ziemniaczanej w Polsce jest eksportowana (w wielu krajach skrobi ziemniaczanej w ogóle się nie produkuje). Obecnie popyt na produkty skrobiowe w Polsce tylko w ok. 10% jest zaspokajany przez skrobię ziemniaczaną (10 lat temu było to przynajmniej 20%) Podobnie dzieje się i w innych krajach UE. Reforma Wspólnej Polityki Rolnej ten proces jeszcze przyspieszy. Ale w pewnych zastosowaniach skrobia ziemniaczana jest znacznie lepsza niż zbożowa, a w niektórych wręcz niezastąpiona.
Perspektywy dla skrobi ziemniaczanej po 2012 r. może nie są szczególne, będzie restrukturyzacja sektora, cześć firm prawdopodobnie będzie musiała zaprzestać produkcji. Stąd też są niezbędne inwestycje w PEPEES-ie i dywersyfikacja produkcji (fabryka skrobi ze zbóż). Jak się nie będzie rozwijać - przegra. Ale pamiętajmy, że PEPEES - to lider w branży skrobiowej i kto ma dać sobie radę, jeśli nie PEPEES.
Piszecie o zastąpieniu skrobi ziemniaczanej zbożową dlatego, że rośnie jej cena. Abstrachując od tego, że w niektórych zastosowaniach ziemniaczana jest nieodzowna to spójrzcie również na rosnące ceny surowców zbożowych (pszenica wzrost z 400 zł do 1000 za tonę). Generalnie ta tendencja dotyczy całego sektora surowców rolniczych. Chyba ktoś pompuje kolejną bańkę, tylko że w tym przypadku mało to etyczne bo tyczy garnków każdego obywatela na tym globie. Jednak widać, że spekulantów mało to obchodzi.
Dnia 2011-02-21 o godz. 20:37 ~Wiesiek_PLN napisał(a):
> Nie jestem "technikiem", ale tu macie
> link do prostej analizy technicznej PEPEES-u. Wygląda
> obiecująco :)
http://www.czasnazysk.pl/wykres/pps
Myślisz że do tylu dojdzie?a jutro możliwe do 0,90 gr
Widać, że Ci z Pulsu Biznesu czytają nasze forum. Powtórzenie tego wszystkiego co wcześniej pisałem. A Prezes mówi o czwartym kwartale i zykach 3,5- 4 mln (strata w pierwszych trzech kwartałach była 3,7 mln), czy cały rok na lekki plus powinien być !!! Prezes liczy tez na uporządkownie sparw między głownymi akcjonariuszami do Walnego w czerwcu. Przewiduje przynajmniej 2 lata dobrej koniunktury na rynku skrobi. T o w skrócie tyle, co jest w artykule..
PEPEES SA oddalenie apelacji Perły w sprawie o ustanowienie kuratora
22.02. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 5/2011
Zarząd Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego "PEPEES" S.A. ("Spółka") informuje, że uzyskał informację, iż Sąd Okręgowy w Białymstoku oddalił apelację Perła Browary Lubelskie S.A ("Perła") od orzeczenia nie uwzględniającego kolejnego wniosku Perły o ustanowienie kuratora dla Spółki (por. raport bieżący 28/2010 i 33/2010). Postanowienie jest prawomocne.
Raport sporządzono na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.