krótkie pytanie: liczyl ktos mniej wiecej po jakiej sredniej cenie jakubas posiada akcje juz po odcieciu pp
zastanawiam sie co w przydadku nie dojscia do skutku przejecia i potencjalnego skupu 517 tys akcji przy jakiej cenie bedzie opłacalo sie temu panu sprzedawac jakas czesc pakietu
8 mln zl /517 daje srednia pow 15, no ale skupujac te akcje z rynku to spokojnie bez skupu mozna niewielkim koszte wyciagnac pow 20 i dopiero zaczac skup w pakietach od znaczacych akcjonariuszy, z rynku wiele nie sciagna :twisted:
zadałeś trudne pytanie, bo nikomu się nie chce wertować historii i liczyć; kupił sporo tanio, ale też kupował chyba powyżej 100 zł; jak jakiś skrupulatus policzyłby to dokładnie, to mielibyśmy faktycznie ciekawy punkt odniesienia; ja tam i tak sprzedam po takiej, a nie innej cenie, niezależnie od średniej Jakuba :)
zostało kupione po 3 - 4 zł. od NFI. Którego - nie wiem.
Pozostałe zostały kupione po 2007 roku.
Były to akcje nabywane w ramach prawa poboru 1 : 2.
Jaka była cena - można znaleźć w archeo.
Jedno jest pewne nie spodziewam się, aby kupował po 100 zł.
Jestem za to przekonany, że sprzedawał powyżej 100 zł., aby mieć środki na kupno nowych akcji. Przed nabyciem akcji w ramach prawa poboru udział ZJ był mniejszy niż obecnie (przynajmniej oficjalnie - bez rodziny i innych słupów).
Odpowiadając na pytanie pierwotne. Średnia cena jest poniżej 10 zł.
Ale kupował też na samej górce:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/POLNA-Nabycie-akcji-1612810.html
Jemu też spodobał się ten nadymany balon, wbrew zasadzie, o której mówił tu: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4876141.html
Jednak rzeczywiście ŚREDNIĄ MA PONIŻEJ 10 ZŁ. Primo, kupował za grosze od NFI, secundo kupował /też grubo poniżej 10 zł/ PP od strwożonych głupoli po ostatniej emisji.
Z tym, że od razu wyjaśnienie, że ceny z końca ubiegłego stulecia (powszechna prywatyzacja plus wejście Polnej na GPW) należałoby potraktować jakimś procentem składanym. Od tego czasu upłynęło sporo wody w Wiśle.
dobrze kojarzyłem, że coś łyknął powyżej stówy, dokupił te 18K po 119,2 zł, jak taki leszcz niemalże :)
słuszna uwaga co do zakupów dokonanych w poprzedniej dekadzie - nie tylko w zeszłym wieku, ale też w zeszłym tysiącleciu :) - gołym okiem widać, że wszystko podrożało dwu, a nawet trzykrotnie, tak też należałoby pomnożyć te tanie zakupy z tamtego archaicznego, jak na warunki giełdowe, okresu; robi się z tego urealniona średnia bliżej 20 zł, a nie 10 zł; na dodatek, czy to wielki biznes byłby dla Jakubasa, żeby wychodzić, odzyskując tylko aktualną siłę nabywczą zainwestowanego tu wcześniej kapitału, bez sensownego zarobku?
..bo to nieudacznik jest...,gdyby się nas słuchał , sprzedał by to ze stratą a Polna przynajmniej zyskała by na prestiżu iż poza mną nie ma innych niepoważnych inwestorów...
Kilka dni temu był sygnał kupna i reakcja kupujących nie była imponująca. Teraz jest sygnał sprzedaży, więc reakcja sprzedających też nie musi być znacząca.
dokładnie, a po drugie, wydaje mi się, że potencjał spadku już się wyczerpuje (wyczerpał?), a więc że to nie spadnie na dłużej np. znów do ok. 12 zł; pokisi i najpóźniej za kilka dni znów powróci powyżej 14 zł, żeby w końcu przekroczyć choćby te 15, kto tu ma niby sprzedawać po takich cenach, chyba tylko "prowokatorzy" :)
witaj germany, trochę Cię tu nie było :) a pewnie, co tu ma spadać (wykluczam zwałę na rynkach, tzw. oczekiwane przez niektórych drugie dno), najprawdopodobniej to, co pociągnęło i trzymało kurs Ponej poniżej wartości księgowej, jest już od sporego czasu historią, w końcu będzie zdyskontowane umocnieniem się kursu o te parę złociszków przynajmniej na początek, zwały się tu nie boję w ogóle, jedynie jakieś większe jazdy zapewnić może mimo wszystko coś bardziej ekstra, niż tylko poprawa wyników; pozostaje poczekać, sam jestem ciekaw, nawet gdybym już nie miał tych akcji, czy w końcu partaczom coś się uda zrobić konkretnego, prezio młody, nie wiem, czy będzie miał większą siłę przebicia, a może nie patrzeć na jego wiek, tylko ewentalne "błogosławieństwo" Jakubasa - po czynach ich poznamy :)
Zamówiłżem torta z wiśniom dla przydaposów z CNBC i na wszelki przypadek dla CBS , bo sie mnie mylo skróty . Wziołżem tyż tuzin ponczków dla młodego , niech widzi żem jezd jak ojciec. Myśle se że co zagraniczniak prezesem , to musi być nieźle , aże ze wschodniej zagranicy , trudno . Godajo ludzie Jaki Pan taki kram . A że jezdem skromny i mało płace to na inno zagranice mnie nie stać.
ten zagraniczniak trochę naciągany, bo z polonii litewskiej... ale jest zagraniczniak, a to wystarczy buraczanym inwestorom, żeby pomyśleli teraz, o jaka ta Polna mieżdunarodnaja :) może spojrzą na nią łaskawszym okiem, może zechcą odkupić udziały od Jakuba, choć spojrzenie to może przykuwać tylko wisieńka na torcie -:)
Nowe informacje od rzecznika nowego prezesa są wypisz wymaluj jak informacje otrzymywane od rzecznika starego prezesa . Czy to oznacza że rzecznik jest ten sam???
Emeryt_giełdowy, nie zgodzę się z Tobą, że średnia zakupu akcji Polnej przez Jakubasa to 3,8 zł, a więc że teraz jest ponad 200% do przodu, a co za tym idzie, że dobrym interesem mogłoby być dla niego wychodzenie z Polnej przy obecnych poziomach. Jeśli już tak bronisz choćby tylko spekulacyjnego "geniuszu" Jakubasa, to proszę Cię, żebyś w tej sytuacji rzetelnie policzył średnią jego zakupów na przestrzeni tych wszystkich lat, uwzględniając koniecznie inflację, nie pomijając choćby tematów poddanych w całym tym wątku. Nie wpłynie to w żaden sposób na moją decyzję pozostania lub nie dalej na tej spółce, po prostu chcę sprawiedliwej oceny choćby dokonań na tym polu głównego udziałowca, bo w kwestii poprawy w samej spółce wiemy już, że jak dotychczas niczym specjalnym tu nie zabłysnął.
ja tez nie rezygnuje z polnej-instykt nakazuje mi trzymac te papiery-szczegolnie ze ogromne inwestycje szykuja sie w polskiej energetyce i cieplownictwie-i tu polna moze skubnac ztego tortu-i tu kozlovski ma racje-ze liczy na te branze/pozdro
...30-go byłem na koncercie Deep Purple w katowickim spodku ...( mam dowody...http://www.youtube.com/watch?v=2aKhdBBIdf0 ) ..nadu......pc......ali nieziemsko , mimo mojego drugiego już półwiecza , byłem jednym z dwu wariatów w loży którzy się bawili ...
jedynym zgryzem było to że Ian Gilan z profilu jest podobny do .........Jakubasa...