Adam Roguski 07-06-2010, ostatnia aktualizacja 07-06-2010 07:29
Zarząd producenta automatyki przemysłowej nie rezygnuje z ambicji zbudowania grupy kapitałowej, choć WZA 28 czerwca ma zadecydować o skupie akcji własnych w celu umorzenia lub odsprzedaży.
Zgodnie z projektem uchwał na buy back przemyska spółka miałaby przeznaczyć do 8 mln zł. Na koniec marca Polna miała 7,5 mln zł środków pieniężnych. Znaczna część pochodzi z emisji z 2008 roku.
- Staramy się o zakup dwóch prywatyzowanych przedsiębiorstw, które mogłyby uzupełnić naszą ofertę. Rozstrzygnięć spodziewamy się na przełomie III i IV kwartału. Moglibyśmy kupić obie spółki, wspierając się kredytem - mówi Jan Zakonek, prezes Polnej. Nie chce zdradzać nazw, ujawnia jedynie, że obroty jednej firmy stanowią 1/3 rocznych przychodów Polnej (w 2009 roku było to 27 mln zł wobec 35 mln zł rok wcześniej). Druga spółka zaś jest pod tym względem porównywalna z Polną. MSP szuka nabywcy m.in. na producentów pneumatyki: kielecką Premę (około 25 mln zł rocznych obrotów) i wrocławskiego Archimedesa (20 mln zł przychodów). Nie jest jasne, czy któraś z nich jest na celowniku Polnej.
- Buy back to pomysł jednego z akcjonariuszy, który ma prawo do żądania zamieszczenia punktu w porządku obrad WZA. Zdaniem zarządu przejęcia pod koniec roku są realne. Projekt uchwały o skupie akcji własnych zakłada, że zarząd będzie w każdej chwili mógł od niego odstąpić - podkreśla Zakonek. 47 proc. akcji Polnej kontroluje Zbigniew Jakubas. 5,4 proc. należy do Radosława Kamińskiego. Nie udało się nam z nimi porozmawiać.
W I kwartale przy 4,9 mln zł przychodów (35 proc. mniej niż rok wcześniej) spółka poniosła 0,5 mln zł straty netto. Zakonek wyjaśnia, że to wciąż skutki kryzysu (do połowy stycznia trwało „postojowe”). Zyski w II kwartale mają jednak zniwelować wspomniane straty. Na razie nie wiadomo, jakie będzie obłożenie zamówieniami w III kwartale, natomiast w ostatnim kwartale 2010 roku mają być rozstrzygnięte „duże kwotowo” przetargi.
133 proc. - o tyle mogłyby się zwiększyć roczne przychody Polnej, gdyby udało się jej kupić obie prywatyzowane spółki
No, to nie jest najgorzej, ważne, że jednak nie zrezygnowali z planów akwizycji, nie wspomnę o optymistycznych wypowiedziach Zakonka i intrygujących przetargach na koniec roku - czyżby jednak za parę miesięcy Polna miał się przebudzić na dobre? Pożyjemy, zobaczymy.
... Jakubas mimo wszystko to nieudacznik . ..
...co do informacji , wcale mnie nie zdziwiła ,bo spodziewałem się takiej...co nie znaczy że jestem mądry...
no, jeśli to by się wszystko ziściło i Polna za parę miesięcy wzmocniła się potrójnie - raz odczuwalne zwiększenie sprzedaży w związku z zażegnaniem kryzysu na dobre, dwa wygranie znaczących przetargów, trzy - przejęcie jednego lub dwóch podmiotów z branży, to niewątpliwie wpłynie to odpowiednio na kurs akcji Polnej i należałoby wówczas odszczekać całe psioczenie na Jakubasa i Zakonka... chyba, że coś się sp....................... oby nie
Nie tak.
Pod taką informację , popartą "listem intencyjnym" i poparciem "Ministra do spraw Hydrauliki i Zaworów Jako Takich " , nastąpi Niebywały wzrost notowań Polnej , i równoczesne pozbycie się akcji przez krewnych i znajomych królika , a następnie zaangażowanie się Polnej kontraktem z Państwową Koleją na dostawę hydrauliki do sterowania semaforami a zarazem zmniejszenie udziału Jakubasa w spółce ,ponieważ on nadal interesuje się koleją.
Polna oczywiście zorientuje się iż semafory zostały zlikwidowane i ogłosi upadłość . Koledzy z zarządu jak i udziałowcy Kamiński i Jakubas zdążą przejąć majątek trwały firmy , a nas puszczą z torbami . Wtedy to właśnie Jakubas powie : pijok to nieudacznik...
wszystko się zgadza, tylko zapomniałeś pijok, że wcześniej jeszcze Polna oprócz tego zatka jednak tą dziurę dla BP i wtedy Barack Obama ogłosi wezwanie na pozostałe w obrocie akcje Polnej ;)
Hektor, osobiście jestem w stanie poczekać jeszcze parę miechów, przy tym, co już tu siedzę, obserwując różne "zabawy". Niech i skupią trochę akcji, skoro mają jednak koncepcję przeprowadzenia akwizycji finansując to z zewnątrz, to ten skup (choćy poprzez wezwanie) będzie czwartym elementem spośród wymienionych wcześniej przeze mnie, które wpłyną na wzmocnienie kursu. Zresztą, jak to się mówi, najlepiej robić biznes nie swoją kasą i w przypadku Polnej wydaje mi się, że bardziej korzystne będzie spożytkowanie choć części gotówki na buy back, a w zamian za to zasilenie się kredytem na przejęcie. Zresztą własnej kasy i tak by na wiele im nie starczyło. Pomyślna realizacja tego wszystkiego, o czym mówi Zakonek, może dać niesamowitą pompę na papierze w ciągu kilku miesięcy.
Pijok sugerujesz, że akcje Polnej to papierrr... toaletowy? :)
patrze na was ladnie jakubas was meczy.cene tez macie ciekawa.wg mnie polna powinna za wolne srodki uderzyc w kupno spolek ze swojej branzy posilkujac sie kredytem.stalaby sie naprawde silnym graczem na rynku automatyki p.macie malo akcji i ich skup mija sie z celem.wazniejsze jest ten pierwszy cel.zawsze po infie o mozliwym skupie kurs powinien isc do gory.a tu osuwanko.moze do was dolacze.mam ze stajni jakubasa energopol.wydaje mi sie ciekwszy po powodzi beda mieli duzo pracy.ale polna tez jest b.ciekawa.pozdro
Co wiadomo o tych firmach???
Czy 8 mln zł. to nie za mało na ich kupno!!!!
KREDYT - to jest rozwiązanie pod warunkiem, że te firmy generują środki umozliwiające spłatę tego kredytu.
A może te firmy powinny kupić POLNĄ, bo są silniejsze ekonomicznie od niej.
Mimo iż nie zalogowany wyglądasz podejrzanie , niemniej prawisz rozsądnie.
Ja posunął bym się dalej i zastanowił czy te 8mil. nie lepiej podzielić między TWA Polnej co skutkowało by opinią na forum bankiera , iż Jakubas to fajny miglanc ...
skup akcji ta w wypadku polnej manowanie pieniedzy.aby lyknac 1 lub 2 firmy polna moglaby zrobic dla nich emisje lub wypuscic oblgacje.pod warukiem ze chce wyjsc na szerkie wody.dzisiaj polna nie ma dlugow.i jeden z najlepszych ratingow. ale wolne prawie 8mln tostanowczo za malo.tym bardziej marnowanie ich na skup.pozdro
Który to akcjonariusz chce buy-backu? Jakubas, czy Kaminski?
No i może dość dołowania kursu. Po 2Q ma nie byc straty, buy-back jest fakultatywnny, a chłopaki z zarządu myślą jednak o akwizycji.
W góre wreszcie, w górę!!!!!!!!!!!!! Nie czekać na wyniki 31.08.2010. Wierzyć w Polną koledzy!!!
Po 2-ch kwartałach wyjdą na zero. Zajebiście :D
W górę bracia w górę!
Pozatym na 100% przejmą obie firmy!
Już widzę ten ostry wzrost zysku. Z zysku w okolicach zera nie będzie problemem wykonać wzrost o 1000000 %
Czy Koleżanki i koledzy z forum Polnej , mają coś do przekazania ewentualnym nabywcom ?
Pytam , ponieważ wszelkie wskaźniki jak i AT , a po części AF wskazują wzrosty . A tutaj od dłuższego czasu brak ruchu i ta cisza.
Jeżeli dobrze rozumie , to mamy dziś walne , a projekt jest dla mnie mało czytelny.
Proszę o opinię .
Dziękuję
Błyskawica już blisko, pakuj do wora perełkę! PKC! 25 zł jeszcze w czerwcu. Masz rację, AT dała dzisiaj silny sygnał kupna na zwiększonym wolumenie. Pod koniec roku rajd św. Mikołaja i atak na 75zł!!! Potem wezwanie górala po 100 zł.
Daj sobie spokój z tym śmieciem. Dzisiaj były tylko i aż 2 transakcje. A były sesje że nikt nie kupił ani nie sprzedał choć 1 akcję. Lepiej pograć na bankrutach niż na tym śmieciu. Wejście w tę spółkę to mega porażka
Zapomniałem o bardzo ważnej rzeczy. Jeśli ktoś będzie źle pisał o naszej perełce, to na 100% naganiacz na spadki opłacany przez prezesa! Ba, możliwe że to sam pan J. Biedak dwoi się i troi żeby uwalić kurs, ale popyt nie daje za wygraną. Szczególnie uważaj na niejaką Basię i eda, których pseudorzeczowe analizy mogą Ci zamącić w głowie. Najlepiej słuchaj tylko Jethra, to prawdziwy i nieomylny guru tego forum.
1. O mitycznym przejęciu, którym nas karmiono przez ostatnie 2 lata możemy zapomnieć.
2. Wolna kasa przezucana jest na kapitał zapasowy i pewnie już wkrótce zaczną skupować kobyłe :(
3. Zeby jeszcze chociaż ptem te akcje umozyli to byłaby to jakaś radość dla dotychczasowych akcjonariuszy.
4. A tak to:
- zaniżą cenę do jednocyfrówki
- przez 2 lata będą dymać drobnych trzymając kurs i skupując pakiety po kilkadziesiąt szt
- na końcu sprzedadzą to Jakubasowi po jeszcze niższej cenie niż średnia ze skupu