• bolo czytaj Autor: ~germany12 [86.63.118.*]
    Alchemia, IDMSA i Impexmetal wejdą w skład uczestników mWIG40
    05.11. Warszawa (PAP) - Alchemia, IDMSA i Impexmetal po sesji w dniu 18 grudnia wejdą w skład uczestników indeksu mWIG40, zastępując w nim CEDC, Pol-Aquę i Trakcję Polską - poinformowała GPW w komunikacie.
  • Re: bolo czytaj Autor: bolo7 [89.78.121.*]
    3 spółeczki z naszego TOP15 :)

na taki komunikat, tyle, że dotyczący Polnej i jej wejścia do SWIG-u 80, liczę w ciągu paru miesięcy od dobrze przeprowadzonej akwizycji, czy to zrealizowanej na wydzielonej części Ponaru już niedługo, czy też Rafametu lub też innych ciekawych kąsków;
  • Re: bolo czytaj Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Zaczyna się ruch na ABM Solid - radzę bacznie obserwować.
    germany, jak tam wyszedłeś w sumie na PGE?
  • Re: bolo czytaj Autor: ~germany12 [86.63.118.*]
    dokupiłem na otwarciu i trzymam narazie jestem 3% na + czyli słabo ale to [przez kredyt )))))))))))
    ważne, że choć na mały plusik :)

ten 10-io krotny lewar to jest dziadostwo, cwaniutki mechanizm zarabiania krocia przez DM, banki i to pewnego przychodu, a drobi to albo zarobią, albo nie... a jak już jest w miarę przyzwoity debiut, to prowizja zeżre prawie cały zysk - zupełnie inaczej wyglądałaby sytuacja z redukcją i z realnym zarobkiem dla indywidualnych, gdyby nie było możliwości żadnego lewara;
    dokladnie masz racje jak by nie było lewara to by było ok bo ja tez byłem zmuszony brac lewar bo brali inne )))))))))) ale cóż trzeba bedzie potrztymac dłuzej moze dywidenda wpadnie
    zaglądnąłem z ciekawości na forum MOJ i właśnie przeczytałem artykuł, który przytoczył arecki:

https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1662228&strona=1

dziadostwo...

jednak Jakubas i inne "grubaski" wyciągające kasę od drobnych to przedszkole w porównaniu z Goldami...
    PRZECZYTAŁEM CAŁY ARTYKUŁ ONE ZAWSZE MNIE PRZERAZAJA A ZARAZEM WKURWWWWWWW.... BO JESTESMY BEZSILNI MY NIC NIE MOZEMY ZROBIC

1-NIEDAWNO POMYSLAŁEM ZE NAJWIEKSZE PIENIADZE MOZNA ROBIC NA SMIESZNYCH PRZEKRETACH W BIAŁYCH REKAWICZKACH
    NAPRZYKLAD MY W TYM UCZESTNICZYMY KUPUJAC AKCJE CZY TO POLNA IDM CZY GS TO WSZYSTKO JEST GOWNO WARTE
    NIEDAWNO POMYSLALEM MOZE OTWORZE KILKA PIZZERI ALBO COS W TYM STYLU I WEJDE NA NP.NEV CONNECT JELENIE KUPIA MOJE AKCJE JA ZBIJE KUPE KASY I JESM USTAWIONY DO KONCA ZYCIA TAK ROBIA ONI GOLDMANY ,I TE INNE GADY WYSARCZY MIEC JAKIS SMIESZNY BIZNES I WYEMITOWAC AKCJE DLA JELENI I JESTES USTWAIONY

2-TO ZE GOLDMANY POMPUJA NASZE INDEKSY W SZCZEGOLNOSCI WIG20
    A W STANACH SP500 ITP. TO WIEDZIAŁEM DAWNO
    OBSTAWIAŁEM W20 NA 2400 PKT NA KONIEC ROKU A TO NASTAPIŁA JUZ POD KONIEC PAZDZIERNIKA TO CZYMS SMIERDZI
    Pół miliarda złotych dla kolegów w akcjach PGE
    14:58 06.11.2009
    piątek

(fot. Jupiterimages)

W związku z przebiegiem emisji akcji PGE nasuwa się zasadnicze pytanie: dlaczego ustalono cenę niższą, niż akceptował rynek? Dlaczego ostateczna pula akcji dla inwestorów indywidualnych wyniosła zaledwie 15 proc. oferty?

PGE (Polska Grupa Energetyczna S.A.) - dotychczas spółka Skarbu Państwa - przeprowadziła emisję 260 mln akcji w ramach IPO i pozyskała prawie 6 mld zł. Menadżerami oferty zostali Goldman Sachs International i UniCredit CAIB Poland (oferujący). W transzy dla inwestorów indywidualnych, w której przyjmowanie zleceń kończyło się 27.10.2009, złożono zapisy na 1,1 mld akcji na łączną kwotę 26 mld zł.

Trzy dni później 30.10.2009 mijał termin składania zapisów przez inwestorów instytucjonalnych - popyt z ich strony opiewał na kwotę 19 mld zł.

Przeczytaj: "Nie kupiłeś? Żałuj" »

Szczegóły notowań PGE »

Inwestorom indywidualnym przydzielonych zostało 15 proc. emisji, natomiast główna pula 85 proc. trafiła do inwestorów instytucjonalnych. Zgłoszony ogromny popyt pokazuje, że ustalona cena 23 zł była znacznie poniżej wyceny spółki przez rynek. Innymi słowy akcje PGE stały się towarem deficytowym.

W związku z przebiegiem oferty nasuwa się zasadnicze pytanie: dlaczego ustalono cenę niższą, niż akceptował rynek? Dlaczego ostateczna pula akcji dla inwestorów indywidualnych wyniosła zaledwie 15 proc. oferty? Dlaczego PGE, znając olbrzymi popyt na akcje w transzy inwestorów indywidualnych, nie ustalił wyższej ceny emisyjnej dla inwestorów instytucjonalnych (taką możliwość przewidywał prospekt)? Dlaczego dla potrzeb budowania księgi popytu wśród inwestorów instytucjonalnych ustalono orientacyjny przedział cenowy od 17,50 złotych do 23,00 złotych, czyli poniżej oczekiwań rynku co do wartości PGE? Jak to możliwe, że przygotowujący ofertę - których celem jest osiągnięcie jak najwyższych wpływów z emisji - rozminęli się in minus z wyceną PGE już na etapie bookbuildingu?

O ile niższe wpływy PGE z emisji?

Można sporządzić szacunek o ile są mniejsze wpływy PGE z emisji akcji, niż mogłyby wynieść przy ustaleniu ceny na zasadzie równowagi rynkowej. Kurs PGE z debiutu (planowanego na piątek 6.11.2009) należy odnieść do ceny 23 zł z zapisów na akcje i uwzględnić zmianę rynku (WIG20) tym czasie.

Z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością, ta różnica wyniesie ponad 10 pkt. proc. - co oznacza mniejsze wpływy z emisji akcji w przybliżeniu o 600 mln zł. To jest oczywiście szacunek - moim zdaniem bardzo ostrożny - osobiście oczekuję większej różnicy PGE w porównaniu do rynku w dniu debiutu.

Imienne zaproszenia po odbiór pieniędzy

Okazuje się, że przydział akcji inwestorom instytucjonalnym miał uznaniowy charakter. Po zakończeniu procesu budowania księgi popytu PGE w porozumieniu z menedżerami oferty dokonała uznaniowego wyboru inwestorów instytucjonalnych, którzy byli uprawnieni do złożenia zapisów na akcje w liczbie, którą wskazywało zaproszenie do złożenia zapisu.

De facto PGE wraz z UniCredit CAIB Poland i Goldman Sachs International dały prezent kolegom z funduszy i banków - przydzielili im deficytowy towar spod lady, a publiczności został ogryzek w postaci 15 proc. oferty. Dodatkowo inwestorzy indywidualni by zakupić jakikolwiek sensowny pakiet akcji musieli posiłkować się kosztownym lewarowaniem. Prowizje i odsetki od udzielonych kredytów na akcje PGE szacowane są na około 80 mln zł, publiczność chcąc zakupić zaledwie 15 proc. akcji z emisji PGE musiała dodatkowo ponieść 80 mln zł kosztów - inwestorzy instytucjonalni do których trafiło 85 proc. oferty musieli jedynie mieć szczęście otrzymać …imienne zaproszenie. Mając na względzie powyższy szacunek zaniżonych wpływów z emisji, prezent dla kolegów z branży - funduszy, banków i innych podmiotów zapisujących się w transzy inwestorów instytucjonalnych, wyniósł około 500 mln złotych.
    germany, właśnie, gdyby drobnica była bardziej solidarna, przewidująca, cierpliwa, to możnaby wyrównać choć trochę szansę z "naszymi" krajowymi "grubaskami", bo z tymi Goldami to nawet i "nasze grubaski" nie mają szans... a tak to.... ehhhh....

co do PGE z kolei, tak właśnie nie podobało mi się, że wszędzie się o tym trąbiło... dobrze i tak, że nie puścili ludzi z torbami, no, ale na to, to już sobie raczej nie mogli pozwolić, bo są pewne granice...
  • Re: bolo czytaj Autor: ~Krystian [212.160.172.*]
    Dla pracowników spółki akcyjnej Polskie Górnictwo Energetyczne w 2010 roku powstał portal z aktualnymi informacjami na temat akcji pracowniczych.
    Zainteresowanych tematyką akcji PGE S.A. zapraszam do rozmowy na forum.
    http://www.akcjesa.pl
    RACJA
    A OGLADZASZ WALKE WAŁUJEW - HEY ONI ADAMKA TEGO PSA BY WIAGNELI NOSEM WCZORAJ OGLADŁEM POWTURKE WALKI HEYA Z JAKIMS MAKARONIAZEM MISTRZEM ZŁAL GO JAG DZIECKO ADAMEK MOZE MU ROBIC JEDYNIE ZA PUCYBUTA
    rzucam okiem ;)
    powiem Ci, że wtedy ja też kibicowałem Gołocie obawiając się tego, co się stało niestety, no, mogło być gorzej, bo Andrzejka mogło bardziej ponieść i zamroczyć, życzyłem mu, żeby trochę przytemperował młodzika i mógłby wtedy z twarzą przejść na emeryturę, a tak to... a i Adamkowi to by dobrze zrobiło, a tak to może mu uderzyć woda sodowa do głowy, a potem uderzy go ... Wałujew ... Kliczko... i po tym Adamek już nie otrząśnie się tak łatwo...
    i oto mi chodzi niech przetrzepia mu skore temu pseudo ,,goralowi,,
  • Re: bolo czytaj Autor: kaktus83 [79.162.30.*]
    A ja germany ponownie zawitalem na IDEmie :). Wyniki nawet calkiem calkiem, ciekawe jak dlugo beda trzymali kurs w ryzach. Na razie potrzymam do konca skupu moze pozniej cos wystrzeli .
  • Re: bolo czytaj Autor: kaktus83 [91.94.90.*]
    No i dlugo nie musialem czekac na wystrzal :) 10 % w kilka dni tak to mozna zarabiac.
    Polecam zainteresowac sie ekoeksportem. Tam jeszcze jazdy nie bylo a spolka zaczyna sypac coraz lepszymi informacjami.
  • Re: bolo czytaj Autor: ~GERMANY12 [86.63.118.*]
    musze sie przyznac ze przygladam sie juz tej społeczce
    germany, WDM ładnie Ci znów pojechał :) dla mnie na razie trochę wbrew logice, ale skoro rośnie, to nie będziesz płakał :) w krótkim czasie kilkadziesiąt % realizujesz tam zyski, czy czekasz na więcej?
  • Re: bolo czytaj Autor: ~GERMANY12 [86.63.118.*]
    WŁASNIE SAM SIE ZASTANAWIAM BO NIE WEIM CZY BYC ZACHŁANNY CZY OSTROZNY GDZIE CZYTAŁEM ZE MOZE WDM POMPUJE BO MOGA ZROBIC EMISJE PO 2 ZŁ NOWA
    Najwyżej ustaw dobrze stopy - dobrze, żeby Ci nie wyfrajerzyli akcji zbyt nisko... dopóki tam jest euforia, to jest, a jak zacznie się korekcić, to też chyba konkretnie;
    patrzę na IDM, jak przy "szczytowaniu" WIG-ów podszedł ślicznie znów pod 3 zł i ... na razie nie może przebić tego... to już będzie trzeci raz, jak teraz nie pójdzie dalej, tylko zacznie się cofać, to chyba znak, że pokonanie tej bariery nie jest ideemkowi na razie pisane... chyba, że coś źle mi się wydaje ;)
    póki co i na IDE-mie jesteś na bardzo ładnym plusie i na WDM-ie też, to możesz sobie pozwolić na chwilę wahania :)
  • Re: bolo czytaj Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Ta 3 na IDMie faktycznie umacnia sie jako opór, jak tak dalej pójdzie to może pojawić się większe zwątpienie, przynajmniej na jakiś czas. Zresztą uważam (i już o tym pisałem) nie będzie wielkich wystrzałów dopóki nie skupią własnych akcji.
    Ale życzę jak najlepiej :)
  • Re: bolo czytaj Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    na IDM-ie zrealizował się scenariusz, o którym pisałem kilka miesięcy temu obawiając się kupna tych akcji, jak podchodziło pod 3 złociszki: "zejdzie do 2 zł, albo niżej"...
    w ogóle nie obserwowałem w ostatnich tygodniach, co tam się działo na tej spółce, nie wiem, jak to dalej się potoczy, ale jak się uklepie jakoś w końcu, to możnaby mocniej wejść;
  • Re: bolo czytaj Autor: ~germany12 [86.63.119.*]
    dlatego jak zobaczyłem co sie dzieje to idm wywaliłem po 2,30 z i tak duzym zyskiem a teraz czekam by jak najtaniej odkupic
    germany, a co tam się dzieje teraz? kiedy (i przy jakim poziomie cenowym) według Ciebie będzie można się zainteresować mocniej tym papierem?
  • bolo7 : rzuciłeś okiem?????!!!!!!! Jakie wnioski?? Autor: emeryt_giełdowy [77.115.97.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_bolo7-rzuce-okiem-na-mnc-tylko-sie-na-nia-nie-rzucaj-bo-na-niej-tez,8039810.html

Rzuć też okiem na wątku troja - pierwsza strona.
    bolo teraz to ja sam nie wiem co tam sie dzieje nie sadziłem ze bedzie zjazd ponizej 2 zł ale teraz to chce jak najtaniej sie odkupic wiec licze na co najmniej 1,50 było by swietnie ale moze byc nizej bo sadze ze to idm-owcy zwalaja
  • Re: bolo czytaj Autor: ~pijok [83.21.78.*]
    ~pablo7
    przestrzegam Cię przed korzystaniem z "poleceń" bankiera1972 (Janusz Bednarowicz sprawdź na wyszukiwarce)
    To zawodowy nieudacznik . Raz w 2008 roku udało mu się na IMMO i od tej pory uważa się za guru . Ludzie nie wierzący we własne umiejętności , korzystają z jego >analiz< a później dowiadują się od Januszka iż cyt.: każdy ma swój rozum...,
    Normalny (lub nienormalny) mitoman .
  • Re: bolo czytaj Autor: pablo7 [91.94.145.*]
    dzieki pijok ale mam swoj rozum tak sobie zapytalem ale napewno nie bede korzystal z jego wiedzy bo kiedys sie przewiozlem na krosnie na szczescie niewiele tego mialem pozdrawiam akcjonariuszy polnej
    Emeryt_giełdowy, przepraszam, nie miałem czasu, żeby przyjrzeć się tej drugiej spółeczce Jakubasa... Teraz tylko rzuciłem okiem i widzę, że obroty np. w piątek były tam proporcjonalnie (kapitalizacja) 50 razy mniejsze, niż te na Polnej, które były marniutkie. Czyli kiszonka na Mennicy jest do n-tej potęgi, nawet widać po aktywności na forum - ostatni wpis sprzed dwóch miesięcy... na pierwszy rzut oka - zero zainteresowania spółką... Ale może dlatego właśnie trzeba będzie się nią zainteresować - postaram się przyjrzeć jej w pierwszej połowie przyszłego tygodnia i coś skrobnę :)

Germany, nie wiem, czy pamiętasz, jakoś w sierpniu na IDM gwałtownie zaczęli ludzie wywalać akcje, co wyrysowało bardzo brzydkie świece. W przypadku kapitalizacji IDM można AT brać poważniej pod uwagę, niż w przypadku Polnej. Spadło z ok. 3 zeta do okolic 2,3 zł, po czym zaczęło odbijać - ludzi mówili, że teraz jedzie na 5 zł, czy jakoś tak. Napisałem, że uważam, że to i tak zejdzie do 2 zł, a nawet niżej, a w najgorszym scenariuszu do 1, 5-1,6, co było wtedy herezją... Potem mnie samego zmyliły te podbitki do 3 zł znów, dlatego już zacząłem wątpić w ten najgorszy sceariusz, ale przynajmniej okolice 2 zł to się cały czas prosiło, o czym pisałem kilka razy. Teraz, skoro Ty znasz mimo wszystko najlepiej temat, piszesz o takiej ewentualności (ok. 1,5 zł), to znaczy, że wyrok w zawieszeniu, który wydały tamte pamiętne czarne świece, o których to pisałem, że połamały wykres bardzo brzydko, się jednak zrealizuje. Ale też chyba na tym koniec, bez głębszych analiz, czyli rzeczywiście gdzieś na ten poziom (może bliżej 1,6, a nie dokładnie 1,5) można będzie ustawiać się po lewej i czekać, nawet, jak będzie wyreżyserowana kolejna, chwilowa podbitka z obecnych poziomów.
  • bolo7 : Aby zrozumieć PLN należy oglądać Ruch, EPL, MNC, IDM, OPT. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    Tak, tak IDM też.
    no bolo jak bedzie około 1,50-1,60 to wskakuje grubo dobrze ze sprzedałem teraz odkupie duzo wiecej lecz szkoda ze cie nie posłuchałem wtedy ale trudno ))))))))))
  • Re: bolo czytaj Autor: ~pijok [83.21.75.*]
    Tak ~emerycie ~ utwierdza mnie to w przekonaniu że Jakubas to nieudacznik...
  • ~pijok : nie będę sie powtarzał i zacytuję to co napisał Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    Ja(k) Ty pijok grubo się mylisz. Nie wiesz nawet jak bardzo.
    Pij mleko, a śmietankę zostaw innym.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_pijok-informacja-dla-czytelnikow-forum-gielda,8060086.html
    Czytałem to co napisałeś na temat PLN, Zarządu i Jakubasa
    https://www.bankier.pl/forum/temat_co-to-sraczka-na-k,8053509.html

Polna (140 zł.) tak jak EPL (180 zł.) miały swoje 5 minut. A jak już pisałem nie są to spółki o dużych możliwościach generowania zysków.
    Niestety wymagają dużej cierpliwości od drobnych inwestorów, która nie jest Twoją cnotą. Jak sam napisałeś jesteś na PLN od ROKU czasu. A tu może trzeba będzie poczekać następnych parę lat na podobny odlot co w 2006r.

• Re: ~pijok : nie będę sie powtarzał i zacytuję to co napisał Autor: ~pijok [83.21.75.*]
    ...o suchym pysku..? to tylko wtedy jak zostanę emerytem...:))
  • ~pijok : to tylko wtedy jak zostanę emerytem...:)) Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    emerytem na Polnej - to tylko wtedy, gdy przejmiesz 20% kapitału.
    Mam nadzieję, że GPW nie jest jedynym Twoim źródłem utrzmania i stać Ciebie na umoczenie pyska.
  • Re: ~pijok : to tylko wtedy jak zostanę emerytem...:)) Autor: ~pijok [83.21.75.*]
    ..::)))))))
    na zdrowie............
  • Re: ~pijok : nie będę sie powtarzał i zacytuję to co napisał Autor: ~Projektant [188.147.17.*]
    Coś ty jesteś chłopie fałszywym emerytem giełodowym! Jazda na Polnej była w 2007 a nie w 2006r.
    Chyba Alzheimer się Ciebie chwyta , uważaj .
  • ~Projektant : Jazda na Polnej była w 2007 a nie w 2006r. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    Masz rację.
    Pisałem o EPL - szczyt w listopadzie 2006 i PLN szczyt w czerwcu 2007.
    Przestawiłem roczniki.
    Emeryt_giełdowy - z dwóch Twoich propozycji (Mennica i wątek Treja) krótsze było zapoznanie się z tym drugim, dlatego rzuciłem okiem na to i umieściłem tam swoją opinię na ten temat:
    https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1721635&strona=1

Germany, ja tak po cichu liczyłem przez ostatnie miesiące, że IDM skorygowałby się przynajmniej do obecnych poziomów, a w tym czasie Polna podjechałaby na 20 kilka zł. Wtedy wysiadka z Polnej, wejście większością tego kapitału w skorygowany(wciąż płynny) IDM, żeby po jakimś sensownym odejchaniu tam wrócić na znów korygowaną Polną... ale tu się na razie skiepściło, ruszy zapewne jak zwykle w najmniej dla nas niespodziewanym momencie w trudnej do sprecyzowania przyszłości... ale może wtedy IDM będzie się akurat uklepywał w okoliach 1,5 - 1,6? Kto wie... ;)
  • bolo7 : odpowiadam - sprawa dot. P. Piotra Źółkiewicza Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    Niestety podpiętych linków już można odszukać.

Warszawa, 3.04.2007 (ISB) &#8211; Bankier.pl
    https://www.bankier.pl/forum/temat_polna-cdn,2946642.html

Witam. Ponieważ nawiązałeś do naszej rozmowy końca stycznia 2007 r., to myślę że wszystkim czytającym należy się przypomnienie o czym pisaliśmy i jak.
    To był ten wątek:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_list-otwarty-do-pana-piotra-zolkiewicza-bylego-akcjonariusza-polnej,2835907.html
    A pamiętasz swoje wyceny co do Polnej. W ww. wątku podałem inne wątki, w których o ile pamiętam wyceniałeś POLNĄ na 50 zł. i 75 zł. A jaka jest różnica miedzy Źółkiewiczem, a Tobą.
    Źółkiewicz wyceniał POLNĄ na 36 zł. i zapłacił za to 100.000 zł.
    Ty wyceniłeś POLNĄ o 100% więcej i będziesz ją miał długoterminowo i bez kary.
    A wiesz jaki błąd popełnił Źółkiewicz na POLNEJ. Taki sam błąd, jaki popełnili Dębski i Lewandowski w OPTIMUSIE. Wdali się w niepotrzebną awanturę na spółkach, które powinni zostawić osobie, która uwielbia awantury i sprawy sądowe.

• Re: bolo7 : odpowiadam - sprawa dot. P. Piotra Źółkiewicza Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    Tych linków nie można odczytać... Możesz podać takie, które da się przeczytać?

Emeryt_giełdowy - słucham??? O czym Ty mi tu piszesz ??? Że JA WYCENIAŁEM? Czy ja jestem osobą oficjalnie wydającą rekomendacje? Nie, wyrażałem SWOJĄ OPINIĘ na temat możliwości zasięgu kursu Polnej... Jest to forum i mam prawo - jak i każdy - pisać, że ceny akcji Polnej dojdą do 1000 zł, jak również do 10 groszy. I co z tego? Inna sprawa, kto uznaje które z takich wypowiedzi za wiarygodne... Czy masz problem z odróżnieniem manipulacji informacją, o której jest mowa w tym wątku Treja, od wyrażania swoich opinii?

O czym Ty w ogóle piszesz? W ten sposób to należałoby ukarać wszystkich uczestników wszystkich forów, bo każdy podaje jakąś przypuszczalną cenę akcji...
    A nawet gdybyśmy byli osobami ofialnie rekomendującymi poprzez media w ten sposób, to jeszcze nie słyszałem, żeby jakiś analityk poniósł konsekwencje, o których wspominasz, co do swoich prognoz.. Chłopie, wyluzuj trochę, bo ścigasz, tylko nie wiadomo kogo i nie wiadomo za co... Czy Ty też masz sentyment do Jakubasa? Twoje prawo, ale również nasze do wyrażania NASZYCH opinii na jego temat. To jest forum, do jasnej pogody!!!
  • bolo7 : ww. wpis nie dotyczy Ciebie. Była to rozmowa z 2007 r. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    prowadzona na forum Bankiera o ile pamiętam z KRISEM na watku Gostarta.
    A sprawa dotyczyła wyceny i kary jaką otrzymał P. Piotr Żółkiewicz, i późniejszych wycen, które były podawane na forum przez np. fpp i krisa wtedy gdy POLNA szła na szczyt 140 zł.
  • Re: bolo7 : ww. wpis nie dotyczy Ciebie. Była to rozmowa z 2007 r. Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    oczywiście, że nie mogła dotyczyć mnie, bo na giełdę wróciłem dopiero, gdy zatrzęsło się w mediach o krachu z jesieni 2008, gdy stwierdziłem, że będzie dobry czas na polowanie na przecenione akcje...

emeryt_giełdowy, nie znam tamtej sprawy i albo o czymś nie wiem, albo piszesz o jakimś absurdzie, jaki miał miejsce, który mógłby tylko powstać wyłącznie na zlecenie osoby, dla której nie wygodne byłyby takie "rekomendacje". Pomyślmy, któż wtedy chciał zwiększyć stan posiadania akcji Polnej... nie rozpisuję się, bo grupa czuwających od wielu miesięcy, żeby z każdego, kto pisze na tym forum nie tak, jak powinno się pisać o Polnej, dopóki trwa napychanie worów, zrobić oszołoma, wariata, fantastę, wielbiciela spiskowej teorii dziejów, dostanie znów wodę na młyn...
    w sumie, dobrze, że wzbudziłeś znów moją czujność, już zapomniałem o pewnych kwestiach, dobrze będzie sobie co nie co odświeżyć...
  • bolo7 : sprawa dot. P. Piotra Źółkiewicza z 2006r. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=POlna+Piotr+%C5%BB%C3%B3%C5%82kiewicz&lr=&rlz=1R2SUNC_plPL355&aq=f&oq=POlna+Piotr+%C5%BB%C3%B3%C5%82kiewicz&fp=ed81d5db1d49721d
  • Re: bolo7 : sprawa dot. P. Piotra Źółkiewicza z 2006r. Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    nie no, emeryt, no to wiadomo o co chodzi...
    a więc skrót myślowy, jakiego użyłeś podając ten przykład, był całkowicie nieuzasadniony... nie wczytuję się mocniej już w tamtą historię, ale odróżniasz kombinację, jaką zrobił tamten gość, z naszymi postami na forum, że akcje według tej osoby mogą wzrosnąć do takiego poziomu, a według tamtej, spaść do takiego poziomu?

• Re: bolo7 : sprawa dot. P. Piotra Źółkiewicza z 2006r. Autor: bolo7 [89.75.115.*]
    emeryt_giełdowy, przeczytałem więcej o tym Żółkiewiczu, no przecież to był przekręt, jakich dzisiaj nie brakuje i jestem za karaniem właśnie takich...
    nie wiem, skąd wzięło Ci się "straszenie" mnie tym przypadkiem...co ma piernik do wiatraka... powinieneś to raczej przesłać do Kamińskiego, bo on przekroczył 5% ;) do Jakubasa nie musisz, bo nie podejrzewałbym go o taką nierozwagę; a i Kamińskiego sobie daruj, bo wydaje się być 100 razy bardziej rozsądny od tego Żółkiewicza, ale to do takich tego typu inwestorów ostrzeżenia, szanowny emerycie, a nie do drobnicy forumowej...

oj, emeryt, emeryt, mieszasz, mieszasz, a lepiej byś napisał coś o możliwym celu akwizycyjnym Polnej...
  • Re: bolo czytaj Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    ... tak jest...
    a mleka pić nie będę (jak sugerował emeryt) bo już od dawna nie posiadam odruchu ssania...
  • ~pijok : mleka pić nie będę (jak sugerował emeryt). Autor: emeryt_giełdowy [83.24.65.*]
    Niczego nie sugerowałem.
    Akcjonariusz POLNEJ winien znać znane zdanie o mleku i śmietance głównego akcjonariusza, którego uważa za "nieudacznika".
    Jeżeli nie zna tego zdania i nie zrozumie co jest mlekiem, a co śmietanką pozostaje mu tylko jedno - czekać, długo i cierpliwie czekać.
  • Re: ~pijok : mleka pić nie będę (jak sugerował emeryt). Autor: ~pijok [83.21.81.*]
    Emeryt , niewiele różnisz się od forumowiczów , którzy w swoją "mondrość" wyrażają w sposób bardzo zarozumiały , coś w stylu :

...co Ty tam wiesz , chłopcze...

Jak mówisz o tym jak bardzo się mylę , to dokończ i powiedz jak bardzo , a nie cytuj przysłów...
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.