Panowie i Panie, krótka chłodna analiza dla tych, którzy boją się wchodzić na "szczytach".
Wiele osób patrzy na wykres i widzi pionową kreskę, ale spójrzcie na fundamenty, o których pisałem już wcześniej. Co mamy na stole?
Kapitalizacja ok. 500 mln PLN. Dużo? Skądże znowu!
Benchmark Scope Fluidics: Ich system PCR sprzedał się za łączną kwotę ok. 680 mln PLN. Medinice ma w portfolio nie jeden, a DWA projekty o podobnej skali globalnej (CoolCryo i AtriClamp).
Zgoda FDA (Luty 2026): To był najważniejszy certyfikat. Ryzyko technologiczne spadło niemal do zera. Teraz kupujecie gotowy produkt, który zaraz wejdzie na rynek USA!
Dlaczego twierdzę, że papier jest nadal tani?
Jeśli umowa licencyjna (na którą czekamy do maja) przyniesie samych płatności "z góry" (upfront) np. 15-20 mln USD, to spółka z miejsca staje się maszynką do robienia pieniędzy. Przy obecnej wycenie rynek wciąż nie docenia potęgi tantiem (royalties), które będą spływać przez lata od każdej operacji krioablacji na świecie.
Mój scenariusz:
Kto teraz kupuje, ten wciąż bierze "bilety pierwszej klasy" w promocyjnej cenie przed odjazdem pociągu w stronę 80-100 zł. Takie okazje na GPW trafiają się raz na kilka lat.
Nie dajcie się wyleszczyć na małych korektach. Trend jest jasny, fundamenty betonowe, a globalny gracz już trzyma długopis nad umową.
Lecimy dalej! Sztywniutko!
Na argument "RSI powyżej 80, zaraz jebnie": > "RSI na takich rakietach może wisieć w kosmosie tygodniami. Tu się nie gra pod kreski, tylko pod miliardowy rynek w USA i umowę, która zmieni oblicze spółki. Technika idzie do kosza, jak wchodzi Big MedTech!"
Na argument "Kupuj plotki, sprzedawaj fakty": > "Fakty (FDA) już są, a teraz czekamy na finał finałów – przelew w dolarach na konto spółki. To nie jest plotka, to jest egzekucja strategii. Kto sprzedaje teraz, ten oddaje perłę za drobne."
Na argument "Zaraz korekta": > "Korekta to szansa dla spóźnialskich, żeby jeszcze dociążyć koszyk przed odlotem na 80+. Sztywniutko trzymamy, nie puszczamy papieru tanio!
Mogę się z grubsza zgodzić ale nie byłbym sobą gdybym nie wtrącił kilku zdań. Po pierwsze CC i AC może mają tak samo skalę globalną jak ochronę i w sumie tyle podobieństw. Są to urządzenia w innej dziedzinie medycyny (wyższe mnożniki przy kardio) i innej klasy, że o certyfikacji nie wspomnę. Druga rzecz - na samym zapleczu są jeszcze dwaj kandydaci klasy III, choć przebudowywany MM może jeszcze chwilę być nie do komercjalizacji. Kolejna sprawa - z tym upfrontem to jeśli sprzedadzą CC to mocno konserwatywnie podszedłeś, ale tak, mam tak samo - royalties przeze mnie bardzo mile widziane by było, baaaa, jest oczekiwane ze wszech miar. Potencjał sprzedażowy jest gigantyczny, a osiągnięcie stabilności przychodów przez Spółkę na dekadę cenniejsze niż wysoki upfront i to 100razy. Czy jest drogo czy tanio to niech każdy sam ocenia. Na koniec - ogromne oczekiwania mam też względem kamieni milowych, w sensie że będzie ich dużo - myślę tu o rozwijaniu CC pod kolejne zastosowania. To byłoby trochę jak royalties gdzie mają gwarancję kolejnych wpływów jeśli tylko przeprowadzą kolejne badania i potwierdzi się wynik. Inaczej mówiąc - nie trzeba nowych projektów ani szukać kupca, bo wystarczy rozwijać dalej CC a kupiec już będzie. Tyle. Niech tradycji stanie się zadość i dzisiaj niech pojawi się espi. Tego życzę. Spokojnej sesji
Ludzie, wy tu się kłócicie o 5 zł na kursie, a na zachodnich grupach analitycy już wyliczają, ile Boston Scientific zaoszczędzi dzięki CoolCryo. W USA za technologię klasy III z FDA płaci się zupełnie inne wielokrotności. Jesteśmy na radarze u 'grubych ryb' zza oceanu i z Azji. Air Force One ma już zatwierdzony plan lotu transatlantyckiego!
Takie krociowe zyski a tymczasem przy obrotach 50 tys ciągle ktoś dostawia z prawej. Wczoraj po 15 mieli wejść kowboje i jakoś też ich nie było. Oj chyba mają inne kalkulatory niż my :)
Dzięki za lekcję z podstaw inwestowania, ale następnym razem spróbuj dodać do niej jakieś fakty, a nie tylko definicje słownikowe. Różnicę między 'zakładem' a 'portfelem szans' zna każdy, kto odróżnia GPW od kasyna. Ja operuję na konkretnych technologiach, Ty na ogólnikach. Powodzenia w czekaniu na tę 'cierpliwą monetyzację'.
Reddit - r/ValueInvesting: reddit.com/r/ValueInvesting
Reddit - r/EuropeanStocks: reddit.com/r/EuropeanStocks (Idealne miejsce na spółki z GPW).
Stocktwits (Ticker $ICE): stocktwits.com
Yahoo Finance Conversations: Pod tickerami dużych firm kardiologicznych (np. Medtronic $MDT), pisząc: "If you like MDT's tech, you should check out what Medinice ($ICE.WA) is doing in the same space.
Ja juz tam jestem możecie dołączyć do mojego postu i analizować ze mną tymczasem zaraz lecimy na Azję Pozdrawiam
Pełna zgoda co do szczegółów – cieszę się, że na wątku są ludzie, którzy odróżniają kardiologię klasy III od reszty MedTechu. Mnożniki w kardio to inna liga, dlatego moje porównania do Scope były bezpiecznym, konserwatywnym fundamentem, żeby nie wystraszyć tych, co dopiero wchodzą na pokład.
Kilka uwag do Twoich trafnych spostrzeżeń:
Upfront vs Royalties: Masz 100% racji. Wysoki upfront to zastrzyk gotówki, ale royalties na dekadę to to, co buduje potęgę spółki i pozwala nam lecieć w stratosferze przez lata. To jest ten 'silnik odrzutowy', na który wszyscy czekamy.
Skalowalność CC: To, co napisałeś o kolejnych zastosowaniach CoolCryo, to klucz do zrozumienia wartości Medinice. Jeśli kupiec już jest "w domu", to każde kolejne badanie i certyfikacja pod nowe wskazania medyczne to darmowe paliwo do kursu bez szukania nowego partnera.
Zaplecze: MM i reszta kandydatów klasy III to nasze asy w rękawie, o których wielu zapomina, patrząc tylko na CC. To pokazuje, że ten lot to nie jest 'one-off event', tylko długa misja.
Co do ESPI – tradycja to rzecz święta. Czekamy na wieczorny komunikat, który postawi kropkę nad 'i'.
Sztywniutko i spokojnego lotu wszystkim na pokładzie!
Do Prezesa Czy mógłbyś ocenić w taki fachowy sposób Nanogroup jak Medinice ? ( bo i te akcje mam ) W jakim są miejscu itd.... bo ja tego nie potrafię. Jeśli tak to napisz to na forum Nanogroup. Z góry dziękuję.
Jeśli posiadasz akcje obu spółek, Twój portfel w tej części jest mocno nastawiony na wysokie ryzyko, ale i wysoką potencjalną stopę zwrotu.
NanoGroup to "zakład" o rewolucję w jednej, konkretnej dziedzinie.
Medinice to portfel wielu szans – mniejsze ryzyko całkowitej porażki, ale wymagana duża cierpliwość w oczekiwaniu na monetyzację projektów.
No i co, niedowiarkowie? I co Ty na to, Iceberg?
Kiedy rano, przy minimalnym plusie, pisałem Wam tutaj, że „dzisiaj będzie świeczka”, niektórzy pewnie już szukali maści na oparzenia. A teraz spójrzcie na wykres! Ta zieleń nie kłamie. To jest właśnie to, co odróżnia nosa do giełdy od patrzenia w zeszłoroczne statystyki.
Pamiętacie mój pierwszy post, jak kurs był o wiele, wiele niżej? Mówiłem wtedy wyraźnie o kierunku, o FDA i o tym, że zbieramy paliwo do lotu. Kto wtedy wszedł na pokład mojego Air Force One, ten dzisiaj liczy konkretną kasę i ma portfel gruby jak nigdy. Dałem Wam zarobić mnóstwo pieniędzy, podając info na tacy, zanim ulica w ogóle ogarnęła, co to jest Medinice!
Giełda to moja pasja, a wyszukiwanie takich perełek jak ICE to coś, co sprawia mi największą frajdę. Dzielę się tym z Wami, bo lubię, jak zarabiamy razem. Ale powiem krótko: kto nie słuchał, ten gapa!
Wszystko, co zapowiadałem – od kierunku, przez certyfikację, aż po dzisiejszy ruch – sprawdza się w 100%. Fundamenty są betonowe, a my lecimy dalej, bo ten rajd dopiero nabiera rumieńców.
Trzymajcie się ramy, to się nie posramy!
Sztywniutko!
Z tego co wyczytałem z raportu AC ma rekomendację FDA do realizacji dopuszczenia na rynek amerykański w procedurze 510(k).
Czyli po rozmowie która będzie w Maju-Czerwcu będą mogli złożyć wniosek o 510(k). I jak dobrze pójdzie to uzyskanie FDA będzie możliwe jeszcze w tym roku ?
już mam, 12 psów, czas 90 dni. niesamowite https://www.medtronic.com/en-us/healthcare-professionals/products/cardiovascular/left-atrial-appendage-exclusion-systems/penditure-laa-exclusion-system.html
Bo to niegłupi gość jest. Wielu osobom pomógł przetrwać najtrudniejszy czas. Dlatego tak walczyłem żeby go utrzymać na akcjach, a ten wziął i wyszedł. Teraz mu zaczyna odbijać ale wielu rzeczy nie pisze złośliwie tylko szuka chyba usprawiedliwienia dla swojej decyzji. Szkoda, wielka szkoda że sprzedał wtedy te akcje
Może sprzedał a może tylko blefował, tak jak większość, w końcu te obroty od kilku dni nie biorą się chyba z sufitu i ktoś te kwity wrzuca w rynek, a jest tego całkiem sporo. Jakby tu była taka żołnierska dyscyplina w trzymaniu kwitu jaką większość deklaruje to przy takich obrotach dziś byłoby już minimum 75. No ale może ktoś już wie że Espi będzie później i będzie chciał zrobić głębszą korektę? I nie piszcie że to niemożliwe….
To że Ty kłamiesz i świadomie manipulujesz przekazem który zmieniasz jak Ci pasuje nie znaczy że inni tak robią. Mistrzu wyszedł wtedy z akcji, jestem pewny
Szybko tracisz panowanie nad sobą . Rozumiem że tamten kolega pokazał Ci wyciąg z rachunku? Ciekawe kto oddał prawie miliona kwitu przez tydzień ? A podobno nikt tu nie sprzedaje tylko trzyma. Też napisz że to nieprawda ?Blef to sól tego kasyna i najbardziej cnotliwi tacy wlanie jak ty robią to profesjonalnie tutaj, a potem znikają. Pantaran, BumechSilesia i wielu, wielu innych.
Zaskakuje plynnosc? Czy tylko klapki na oczach i ubieranie widzisz i wywalanie? Spada źle, psioczy, rośnie, źle...z kobieta tez tak masz..
Tak zostales tu pieknie rozkminuony a przede wszystkim wyjasniony na forum przez Prezesa, ze naprawde...
Czasem milczenie jest złotem
Obnażyłeś swoje prawdziwe oblicze cyniczny naganiaczu. Cieszę się że mogłem cię dowartościować w tym obszarze do którego podprogowo krzyczysz swoimi deficytami.
Żeby ktoś mógł kupic, ktoś musi chcieć sprzedać, udajesz że tego nierozumiesz ? A jak coś ma taka wartość o jakiej tu piejecie to dlaczego takie obroty powodują tak relatywnie znikomy wzrost kursu ? Gdyby sprzedający twardo trzymali to byśmy mieli tutaj podwójne widły przy takim popycie. Wiem że to niewygodny pogląd, który obnaża wasze prawdziwe intencje.
Nie ma wielu innych. Musi być napisane MERCATOR! Musi. Kiedy się nauczysz? I złote haki. Pamiętaj o złotych halach. Tylko nie przypominaj jak straszyłeś hakami po 48:)