Niedowartościowanie POLNEJ potwierdza wskaźnik EV/EBITDA.
Ten wskaźnik wyceny stosuje m. in. główny akcjonariusz POLNEJ, pan Zbigniew Jakubas. Wskaźnik jest lepszy od C/Z ponieważ pozwala porównywać spółki o różnych sposobach finansowania. EV/EBITDA jest szczególnie dobry jeżeli wycenia się spółkę, która może być celem przejęcia.
Decyzje inwestycyjne:
-------------------------------
1) jeżeli EV/EBITDA jest poniżej 7, to oznacza to SILNE KUPUJ,
2) poniżej 10 - nadal niedowartościowanie i należy rozważyć ZAKUP,
3) powyżej 15 - wyjście z inwestycji.
EV/EBITDA dla POLNEJ przy kursie 16,00 zł = 4.85 !!!
Założenia do obliczeń:
--------------------------------
1) Cena rynkowa = 16,00 zł
2) Ilość akcji = 2.585 tys. sztuk
3) Kapitalizacja = 41.282,5 tys. zł
4) Dług odsetkowy długoterminowy (leasing) = 547 tys. zł
5) Dług odsetkowy krótkoterminowy (leasing) = 421 tys. zł
6) GOTÓWKA i ekwiwalenty = 8.532 tys. zł !!!
7) Zysk operacyjny za 4 ostatnie kwartały = 4.484 tys. zł
8) Amortyzacja za ostatnie półrocze x 2 = 2.464 tys. zł
9) EV = 33.718,5 tys. zł
10) EBITDA = 6.984 tys. zł
11) EV/EBITDA = 4,85
Cena wyjścia z inwestycji (przy wsk. EV/EBITDA=15) = 43,20 zł
============================================================
Spółka wszystkie kwartały kończy zyskiem z działalności podstawowej i na poziomie wyniku operacyjnego. BARDZO DOBRY był również ostatni, II kwartał 2009 roku: 2,3 mln zł zysku netto. Rentowność sprzedaży netto za II-gi kwartał wyniosła +26,5%. Najgorsze wyniki Polna wykazała w IV kwartale ub. roku (opcje), ale to już historia ponieważ spółka już dokonała ostatecznego rozliczenia opcji walutowych.
Aktualnie Polna negocjuje z Ponarem kupno Zorganizowanej Części Przedsiębiorstwa. Cena zakupu ZPC nie jest znana, ale bazując na roztropności pana Zb. Jakubasa, można domniemywać, że oszałamiająca to ona nie będzie. Być może, na zakup ZPC nie trzeba będzie zaciągać kredytu. Prawdopodobnie Polna sfinansuje całość kwoty transakcyjnej ze środków własnych! Kredyty mogą się przydać na kolejne przejęcia - np. kupno akcji spółki Rafamet, w której Jakubas również ma udziały.
Uwaga: Wyliczona cena 1 akcji POLNEJ nie obejmuje cash flow z nowo nabytego majątku Ponaru !!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z rana "pelikan" wrzucił kilka akcji do worka , teraz czeka na żer, Jak nazbiera sie na S odpowiednia ilość - to sądzę ,że wrzuci w otchłań swojego worka.
I będą to dni "pelikana" - ładowanie do worka.
widać, że drobne płotki - po parę sztuk, "pelikana" nie interesują! Woli poczekać na "większe łowy", aby za jednym zamachem skonsumować "parę setek" płoci, a że na horyzoncie nie ma innych "głodnych pelikanów", to nasz "pelikan" nie musi się stresować! Trzeba mu przyznać, że wypatrzył odpowiedni "akwen wodny, położony na uboczu", ale i tu pewnie w najbliższym czasie "zlecą się amatorzy szybkich połowów":)
Ważne przy przedstawionej przez MO rzetelnej wycenie akcji Polnej jest przypomnienie, że to nie uzwględnia efektów przejęcia hydro Ponaru, a także dalszych ekspansji coraz mocniejszej Polnej.
A w tym wszystkim cały czas opieramy się tylko na fundamentach, a na giełdzie spekulacja to jest w końcu istotny element wzrostów cen akcji, a co to oznacza przy już teraz mocno fundamentalnie zaniżonej cenie akcji Polnej? Według mnie minimum 200 zł za akcje "nowej" Polnej w szczycie hossy. Kiedy to nastąpi? Nikt nie powie na 100%. Ważne, że po drodze będzie 50 zł (większości to wystarczy), będzie 70 zł (mi to wystarczy, żeby sprzedać połowę akcji), będzie 100 zł (zastanowię się, czy w tym momencie sprzedać pozostałe akcje, czy poczekać jeszcze), będzie 150 zł... A kiedy będzie każda z tych wartości akcji na Polnej? Tego też nikt nie wie na 100%... Możemy oceniać, że obecna sytuacja na kursie nie powinna przeciągać się w nieskończoność.
... odwołali wszystkie pociągi przez moją wiochę
...zrobiłem z kumplami podobny obrót jak na Polnej lecz na dwu okolicznych spółkach , a to : Złomex-Pol SA i Piwex-Pol Sa...
...czekając na analizy ~bolo7 idę kosić i .....palić trawę...
roberto, ewidentnie widać, że naiwnych już nie ma na Polnej i nie dadzą się wytrząsnąć teraz z akcji... i jak nie zrobią minusa sztucznymi "pawiami", to już raczej nikt im nie będzie chciał podawać na lewą przy tych propozycjach cenowych kupna...
a jak sobie przypomnę ten wczorajczy artkuł i zdjęcia zakładu pokazujące najbrzydsze elementy Polnej (ciekawe, czy takie same nagrania, zdjęcia przedstawiają np. na targach...), to mam niezły uwab z tej zabawy w odstrszanie kogo tylko się da od Polnej... ehhhh...
pijok, jak "spalisz trawę", którą wcześniej oczywiście "skosisz", to napisz potem jakiś poemat na forum opisujący obecną sytuacją wyczekiwania na spółce :)
Pit, a postawiłeś się choć raz w ich sytuacji - chcesz zniechęcić do spółki, Twoje wcześniejsze brania akcji zostały zauważone, potwierdzone, teraz chcesz, żeby każdy wyzbył się złudzeń co do b. dobrej spółki (te wczorajsze "doniesnienia" medialne są dla mnie zbyt grubymi nićmi szyte), to co, zassiewałbyś akcje co jakiś czas, czy raczej wstrzymałbyś się, ile się da, żeby jak najwięcej osób zwątpiło? Przecież jedno dobre ssane jutro, pojutrze i ległby w gruzach plan budowania wizerunku Polnej, jako nieatrakcyjnej spółki, którą się rzekomo nikt nie interesuje...
Ale chyba to powinieneś już wiedzieć i zrozumieć pit? Chyba, że oczekujesz, że specjalnie dla Ciebie Pan Kamiński, czy inny Iksiński zassie z jakieś kilkanaście kilo, tylko po to, żeby poprawić Ci humor...
Akcje powinny rosnąć , a nie spadać ! Prezes rzetelnie informuje i wskazuje drogę jaką musi firma przejść w czasie gorszej koniunktury. Przecież wystarczy wejść na pierwszy lepszy portal gospodarczy i znajdziemy tam infa. o redukcji zatrudnienia ,podnoszenia wydajności itp. (przykład onet pl http://biznes.onet.pl/nadchodzi-kolejna-fala-zwolnien,18493,3044938,3030259,38,1,news-detal.
Gorzej by było dla firmy gdyby o tym nie informowała akcjonariuszy. Sądzę ,że wiele firm postawi przed faktami dokonanymi akcjonariuszy i wtedy zacznie mgliście się tłumaczyć.
Wyjeżdżam na kilka dni, do zobaczenia w przyszłym tygodniu - ciekawy jestem, czy wymyślą coś, żeby zniechęcać jeszcze bardziej do Polnej przez najbliższe dni... Chyba pozostało tylko sprzedanie posiadanych akcji "pokazowo" przez Prezesa Zakonka... ;)
Mam nadzieję, że grono szyderców, którzy bardzo przewidywalnie pojawili się znów w zwiększonej ilości w słabych dniach polanki, poskromi swoje upusty złośliwości... Co to jest za natura ludzka, żeby mieć przyjemność z wylewania jadu... Na dobre słowo to chyba nie można liczyć z ich strony... A może by tak odszukać, na jakich forach innych spółek się udzielają i też im podokuczać? Nie, to by było zbyt prymitywne...
Druga moja nadzieja jest związana np. z merytorycznym ustosunkowaniem się do wyceny akcji Polnej przedstawionej przez MO; "ed" potrafił tylko nazwać to pseudoanalizą, nie ustosunkowywując się w żaden sposób do elementów tej analizy. Jeśli jest to zbyt skomplikowane, to może w ciągu najbliższych dni przedstawi wreszcie "swoją" wycenę akcji Polnej i podda to ocenie uczestników forum. Rozumiem, że wykona to z niezmierną chęcią, bo jego obecność na forum i treść postów wskazuje, że bliskie jest jego sercu nasze "błądzenie", trzymanie akcji Polnej, liczenie, że wzrośnie mocniej. Jeśli tego nie uczyni to uważam, że nie ma moralnego prawa zabierać więcej głosu na tym forum, ponieważ potwierdzi, że jego prawdziwą intencją nie jest pomóc nam lepiej rozumieć, pogłębić wiedzę, a tylko i wyłącznie pastwić się. Dotyczy to się również pozostałych szederców, do których dołączył "niewinny" yankees, który nawet nie ma odwagi napisać nam prawdy, czy ma jeszcze akcje Polnej, czy nie (myślę, że ich jeszcze nie sprzedał, bo po cichu liczy na ponowne podejście pod 20 zł...).
TWA i "cisi" - do zobaczenia więc w przyszłym tygodniu :)
Yankes nie jest nowy , to tylko nick zarejestrowany . Nie będę go śledził po IP , bo to bez sensu . Ma chłop żal do nas i należy go przeprosić , ja jako najkulturalniejszy z TWA to zrobię :
.............yankes , sorry za to że jesteś frajerem i dałeś się naciągnąć przez zgraję oszołomów na kupno akcji , które sprzedałeś ze stratą . Jakikolwiek od tej pory Twój wpis będzie ze zrozumieniem rozpatrywany w kategorii : biedny głupek ...
Wiedz że jak znikniesz pogrążymy się w smutku . Znając już Twoją złośliwość , mamy nadzieję że aby nas pognębić znikniesz stąd , czego Ci z serca życzymy...............
.............................................................................................................TWA Polnej
Bolo: "Wyjeżdżam na kilka dni, do zobaczenia w przyszłym tygodniu - ciekawy jestem, czy wymyślą coś, żeby zniechęcać jeszcze bardziej do Polnej przez najbliższe dni... Chyba pozostało tylko sprzedanie posiadanych akcji "pokazowo" przez Prezesa Zakonka... ;) "
Bolo, Zakonek nie jest frajer. Sytuacja w Polnej w ciągu ostatnich 2 tygodni niewiele się zmieniła. Gdyby faktycznie prezes poczuł oddech biedy i kryzysu, to bez wahania opchnąłby te swoje akcyjki kilkanaście sesji wcześniej po 18-19 zł. Nic takiego nie miało miejsca ... a teraz to tym bardziej nie będzie miało miejsca:) Ja bym się raczej spodziewał komunikatu o zakupie akcji POLNEJ.
Dobry wieczór po przerwie... nie miło się wraca po kilku dniach, żeby obejrzeć takie notowania... ładnie już w sumie zjechała od ostatniego szczytu...
to zamierza jeszcze dalej spadać w tym tygodniu, czy to już koniec? ciekawe, jak w tej sytuacji WZA Ponaru zmieni coś mocniej w kursie w listopadzie...
a czy ktoś powiedział, że nie będzie 150 zł za akcje?
a czy ktoś powiedział, że 150 zł będzie na 100% wtedy i wtedy?
to jest na razie ocena obecnej sytuacji na kursie i gdybanie co do najbliższych tygodni... chyba, że dla kogoś koniec świata ma nastąpić właśnie za w listopadzie...
widać po kursie, że polankę opuściło kilka osób więcej - puściły nerwy? tylko dlaczego teraz.... nawet jak komuś nie chce się czekać do przykładowych 50 zł, tylko do przedziału 20-30 zł... ale puszczać akcje w tej chwili właśnie? jak Polna ma zdyskontowane w cenie co najgorsze?
i dobrze na tym wyjdziesz, byle byś przypomniał sobie kiedy trzeba to hasło... :)
ale ujadacze powyłazili przy okazji z norek - jak podeszło na 19 z hakiem przy bardzo dużych obrotach to jakoś się przymknęli... nie pierwszy raz i nie ostatni - przy następnym wybiciu znów się schowają, żeby wyleźć w korekcie po tym...
a my jesteśmy na forum czy jest dobrze, czy jest źle :)
do ~czapajewo . Tak z sentymentu .
Moim pierwszym samochodem zabytkowym był Gaz-67B "Czapajew"...przez co miałem baaaardzo długo ksywkę "czapajew"....:)
do bolo7:
prosisz o moją wycene akcji - nie dam Ci jej bo to wymaga troche pracy - wycene fundamentalna bazowałbym w wiekszym % na DCF, niz na wycenie porównawczej,
EV/EBITDA, która podaje Twój kolega z TWA jest obarczona dużym uproszczeniem, bazuje na historycznym EBITDA, moim zdaniem, tak jak powiedział prezez Z, Polna czeka spadek przychodów i zysków, który potrwa do 2010, tak więc EBITDA też spadnie, i wskaźnik bedzie wyższy, ja oceniam, że EPS na koniec 2009 zamknie się w przedziale 1.1-1.4, a 2010 0.9-1.2, tak więc przy obecnej cenie nie ma mowy o niedowartościowaniu, poxniej powinno byc lepiej, bo branza, tak jak pisałem jest OK, może tez jestem zbyt dużym pesymista jesli chodzi o 2010, ale przy takiej zmiennosci rynku nikt nie jest w stanie tego przewidzieć,; jednak zmiennośc to ryzyko, i musi być ona uwzgledniona w cenie