• Spadki? Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.126.*]
    Niby jaki powód?
    Spółka zarobiła najwięcej w historii kwartalnie i zrobiła jednorazowy odpis.Kolejne kwartały będą dużo mocniejsze.
    Kto tego nie rozumie to będzie szedł w narracje forumowych Arków i Adamów z wiadomym skutkiem.
  • Re: Spadki? Autor: ~jenoFakty [93.159.25.*]
    ROk temu wynik był owszem, gorszy, ale od tego czasu cena mocno poszła w górę. I okazało isę, że wzrost ceny w ostatnim roku był szybszy niż wzrost zysków. Na dodatek nie widać już możłiwości aż tak dużych skoków zyskowności (włącz sobie najpierw tryb skali logarytminczej na rzędnej). Czyli brzydkie kaczątko już jest łabędziem i już bliżej jest do końca wzrostów rentowności niż do punktu wyjścia. Gwałtownej wyprzedaży nie będzie, ale po podziale nastąpi dłuuuugi prawie że boczniak i każde 20 zł więcej w cenie akcji będzie świętem oczekiwanym jak Gwiazdka przez przedszkolaków.

Tak że nie tyle "król jest nagi" bo nie jest, ale okazało się, że szybki wzrost się skończył i trzeba przechodzić do trybu nudnej spólki z dywidendami. Nieco inni akcjonariusze wejdą zapewne.

Za 5 lat może i będzie tu 600 zł. A może "tylko" 500. ALe to już inne tempo wzrostu i poziom cen nieco za szybko poszedł do góry jak na sytaucję.

Dla SNT każda cena od 160 do 320 zł da się jakoś uzasadniać aczkolwiek najłatwiej uzasadnić 240+20 czyli jakieś 260 zł. I teraz spólka z kursem nieco poczeka poniżej 300 . Prawdopodobnie ze 3 miesiące.

a potem podział, nowy raport i będzie duuuużo ruchu

• Re: Spadki? Autor: ~Seba [31.0.47.*]
    Ale się uśmiałem z twojego wywodu. Spółka wchodzi na nowe rynki, gdzie chirurgia robotyczna dopiero rusza, ale i na rynkach już rozwiniętych mocno przyspiesza, bo wypiera technologie laparoskopowe stając się powoli standardem chirurgicznym. Za rok zysk netto z samych tylko przychodów powtarzalnych będzie powyżej 25 mln zł. Ale Ok, każdy ma prawo do własnej oceny sytuacji
  • Re: Spadki? Autor: ~Zwykłyleszcz-krytyk [37.47.126.*]
    JenoFakty ile twoim zdaniem będzie kurs na koniec 2026 gdy pokażą ok 200 mln zysku - wczorajszy raport i komentarz CEO dały wyraźny sygnał ,że tak bedzie.
  • Re: Spadki? Autor: ~Seba [31.0.47.*]
    JenoFakty pewnie dziś z rana sprzedał fakty i już jest do tyłu parę zł na 1 akcji :)
  • Re: Spadki? Autor: nanako [77.222.243.*]
    Ruch 1-2 % nazywasz spadkami czy o co Ci chodzi ? :-)
  • Re: Spadki? Autor: ~Cykador [91.237.86.*]
    Wydaje mi się że sporo sprzedaży uruchomili akcjonariusze którzy liczyli na wystrzał i szybki zysk z ostatnich zakupów. Synektik jest zdecydowanie inwestycyjnie długoterminowy
    Ale ktoś męczył z tym 3 k...i zabrali jednym strzałem.
  • Re: Spadki? Autor: ~Cys [89.64.16.*]
    Bardzo dobrze ze odpali :)
    @zwyklyleszczkrytyk
    JEŚLI będzie 200 mln na koniec roku to kurs SNT (poza syn2bio) może być i około 370. CO nie zmienia faktu, że mnie osobiście nie zdziwi i 270 w ciągu najbliższych 2 tygodni

Mówimy o spadkach teraz a nie o perspektywie kursu w przyszłość i spadków w przyszłości - na takie dłuugie spadki na razie nie ma żadnych powodów by najlbliższe potencjalne spadki miały byc czymś innym iż korektą.

Dlatego dementuję tezy wysnuwane tu przez płytko myślących, że cokolwiek teraz sprzedałem. Kupiłem, akcje SNT by czekać na kardioznacznik. Za mniej więcej takie pieniądze będę miał akcje syn2 BIO (najwięcej kupiłem koło 34 zł i syn2 bio może po paru sesjach być przy takim kursie) i wtedy SNT będzie dla mnie miłym dodatkiem do oczekiwań na kardio.

Ale o ile z 25 na 300 to jest x 12 (za ok. 25 zł RAZ namówiłem siostrę by kupiła - ona nie znosi giełdy ale czasem coś kupi tak raz na rok) to już 300 x 12 na synektiku nie zobaczę. Więc bliżej końca wzrostów niż początków
    BYć może ostrzy spekulanci znają tylko trzy poziomy działania kupic na maksa, sprzedać wszystko, nic nie robić

ja znam więcej. Na przykłąd znam opcję - na czymś była duża zmiana - czas szukać alternatyw..

I dla SNT taki moment będzie dla mnie przy podziale na 2 spólki..

a nie sprzedają bo mimo, że 260 mnie nie zdziwi to i brak takich spadków też nie - nie będę trenował rzutu monetą dla 10-15 %.

a moje początkowe wypowiedzi dotyczyły niezrozumiałego dla mnei czyjegoś zdziwienia, że dziś spada - meni zdziwiło, że spadło tak niewiele - obawiałem się większego spadku o dobre 5 %. . ALe dla potencjalnych 5 % prawdopodobnych wg mnei na max 60 % nie będę się bawić w sprzedaj-kup.

istnieje coś takiego jak nadzieja matematyczna - jeśli na 60 % uważam, żę spadniie o 5 % a na 20 % że bez zmiany będzie a na 20 % że paradoksalnie pójdzie w górę o 10 % bo nie znam się na giełdzie i po takim raporcie będzie jednak wzrost - to nadzieja matematyczna jest mocno zbliżona do zera - a zatem każdy ruch jest niewskazany przy tej sytuacji, co najwyżej przy wolnej gotówce przy potencjalnym spadku do 270 należy gotówkę uruchomić i dokupić.

Ale spekulacja przy takim pradopodobieństwie i zakresie ruchu? Bez sensu.

zatrem spokojnie - nie bójcie się o mój portfel. Potrafię dokłądniej szacować ryzyko niż CI, co znają tylko kupców na maksa i spzredawcó na maksa i nie potraficie oszacować co robić przy róznych scenariuszch z użyciem prawdopodobieństwa każdego scenariusza.
    Ja ci posłowiem
    Przy 200 mln netto i kursie 470 C/Z będzie na poziomie 20...czy to dużo?

W zależności co powie CEO na konferencji pod koniec roku,wtedy rynek wyceni czy jest jeszcze potencjał do wzrostu w kolejnym roku,jakie przedstawi założenia po KPO,ile będzie zainstalowanych robotów i ewentualne przychody powtarzalne z nich
    A być może dojdą kolejne umowy partnerskie z USA?
    Więc? Dziś nie możesz być pewny ,że będzie stagnacja.
  • Re: Spadki? Autor: ~Krashan_Bhamradżang [109.231.5.*]
    3 lata tu siedzę i za każdym razem po wynikach nawet z przebitym konsensusem jest zjazd. Przy takiej ameryce to jakiś cud, że tylko tyle spadliśmy. Myślę, że każdy sobie z tego jakieś wnioski może wyciągnąć. Ja osobiście już nie dokupuje bo mam tu tyle wsadzone, że ta kasa nie miałaby żadnego wpływu na moją średnią. Też nie wierzę w 4 tys na kursie, ale nie zapominajmy o dywidendach. Również czekam na podział bo wtedy nastąpi rzut monetą: albo grubo z nową spółką o której przeciętny Kowalski z giełdy nie będzie miał pojęcia. A ja będę od niego o 3 kroki do przodu i wtedy jak kardio wypali rzucam pracę i mam wolność finansową do końca życia albo sprzedaż tego co dostane po podziale i władowanie się po same kule w synektik który będzie może serwować dywidendy na poziomie 8-10% swojego kursu co rocznie nie uczyni mnie człowiekiem z ferrari, ale zdubluje moją pensję którą mam znacznie wyższą od średniej krajowej. Pożyjemy zobaczymy. Wzrostów!
  • Re: Spadki? Autor: ~Seba [31.0.35.*]
    Kolego jenoFakty - kiedyś byłem spekulantem, często kupowałem i sprzedawałem, starałem się łapać dołki i górki, m.in. na LPP, CCC i PZU. Po latach obecności na GPW zauważyłem, że korzystniej wychodzi kupić dobrą rozwojową spółkę i nic nie robić. Np. udało mi się zakręcić kilka ładnych kółek na LPP zamykając pozycje z przyzwoitymi zyskami, ale gdybym nie spekulował na tych akcjach i trzymał je do dziś, to zarobiłbym na nich ponad 100 razy więcej. Dlatego dziś mam w portfelu takie spółki jak Asbis, Benefit czy Synektik. Przez długie lata posiadałem też LiveChat (obecnie Text) - byłem bardzo przywiązany do tej spółki bo płaciła wysokie dywidendy i miała rozwojowy biznes. Sprzedałem te akcje, gdy uznałem, że biznes już nie jest taki rozwojowy.
    Tak samo postąpię z innymi spółkami, gdy uznam, że ich biznesy zaczynają wchodzić w fazę stagnacji. Oceniając perspektywy rozwoju spółki staram się analizować to co będzie za rok, dwa, trzy - o ile to możliwe. 
    Nie twierdzę, że kurs Synektik będzie zwyżkował co roku o 100%, ale jestem pewien, że spółka ma przed sobą wiele lat stabilnego dynamicznego rozwoju. Widzę tu wiele analogii do LPP. Spółka zawsze miała apetyt na przejęcia, kiedyś Iason, Monrol, niedawno IT4KAN, a w momencie gdy odejdą koszty badań klinicznych (ostatnio po 10 mln zł na kwartał) możemy spodziewać się kolejnych, co zresztą nie raz i nie dwa deklarował wiceprezes podczas wideokonferencji.
    Jestem na SNT od 2018 roku dzięki Kafarowi, który na forum Asbisu informował że spółka będzie sprowadzać do Polski roboty chirurgiczne. Pamiętam że sam się wtedy z niego śmiałem i pisałem żeby nie naganiał. Ale zainteresowałem się tematem. Pierwsze pakiety akcji kupowałem po cenach które obecnie niekiedy odpowiadają jednodniowym wahaniom kursu, gdybym wtedy wiedział że tak to będzie wyglądać to miałbym 100% SNT w portfelu. Niestety jestem tylko inwestorem fundamentalnym (byłym spekulantem), a nie jasnowidzem :) 

Dnia 2026-02-14 o godz. 01:22 ~Seba napisał(a):
    > Kolego jenoFakty - kiedyś byłem spekulantem,
    > Jestem na SNT od 2018 roku ć to miałbym 100% SNT w portfelu. Niestety jestem tylko inwestorem fundamentalnym (byłym spekulantem), a nie jasnowidzem :) 
    >
    Wow.... Pod wrażeniem jestem.

NIe tyle informacji co stylu odpowiedzi.

Ponieważ nie wiadomo co mieć jako 100 % można albo grać va bank albo inwestować z dywersyfikacją.

Wiedząć co trzeba mieć to kiedyś bym kupił na kredyt 100T0 akcji LPP i dziś byłbym multimilonerem. - tak możę powiedzęć każdy kto jest na giełdze kilka dekad.

SNT jako LPP? wątpię - ale jeśli.... to moje coś- tam SNT łądnie pójdzie do góry. Raczej SNT stanie się spółką rónie nudną jak ORLEN ( z inną kapitalizacją ale podobnyhm wykresem).

wracjajać do dywersyfikacji
    Skoro kupiłeś kiedyś SNT to zapewne coś sprzedałeś.
    I ja sobie zaplanowałęm zamianę częsci SNT na inne akcje po podziale. NIe wiem jaką część SNT. Zależy co innego będzie w analizach mieć horyzont. Jest kilka pomysłów .

SNT nie jest zła ani kończąca sie. Ale nie widzę takiej przyszłości dla niej, by kto dziś kupuje dożyl do czasów, gdy dzienne różnice kursu będą przekraczać dzisiejszą cenę (po uwzglry ędnieniu inflacji)

Skoro nie mam wiary, że to drugie LPP to szukam czegoś co może być drugim SNT..

A snt będzie spadać do udziału, jaki teraz ma u mnie suma PZU i ORLEN, A proces zacznę po podziale. I zapewne rok czy dwa proces potrwa - chyba, że analizy wskażą, że widać drugie SNT. A mam dwie firmy w podejrzanych

a podsumowując - bardzo cenię Twoją odpowiedź.
  • Re: Spadki? Autor: ~Fortuna [178.217.194.*]
    „SNT nie jest zła ani kończąca sie. Ale nie widzę takiej przyszłości dla niej” „ Raczej SNT stanie się spółką rónie nudną jak ORLEN”
    Czym Ty się interesujesz ? Widziałeś wykres Synektika przez ostatnie kilka lat ? A Orlenu ? Może masz inny ekran ? Czytałeś ostatnie Boostery? Teraz KPO jak sie skończy to co ? Boczniak ? Histosonics teraz podpisane a za rok będzie z tego robota , przejęcia innych spółek , materiału zużywalne , Ukraina … jest masa boosterow po KPO odcięcie kosztów kardio
  • Re: Spadki? Autor: ~Sławek [93.159.63.*]
    Cześć jenoFakty, jakim dwóm spółkom się przyglądasz?
  • Re: Spadki? Autor: ~FruitCake [87.206.154.*]
    To ja jeszcze zapytam dlaczego zakładasz, że spółka się zatrzyma i będzie odcinać kupony? Tak podsumowując Twój wpis można by to nazwać. Dlaczego Twoim zdaniem mają stracić apetyt na dalszy rozwój? Dlaczego zaryzykowali z robotami, a teraz już nie spróbują niczego nowego? Czy prezesem jest 90 letni dziadek, który zaraz powie MAM DOŚĆ? Nie wydaje mi się. To co ja cenię najbardziej w Synektiku, to że oni się nigdy nie zatrzymują. Synektik może zrobić w długim termin kolejne 100% i nikt nie powie, że nie ma na to szans. Osoby z większym kapitałem nie zaryzkują wejścia w spółki, które może zrobią 300%, ale również dobrze mogą zrobić - 50%. Synektik nie jest taką spoółką i dlatego tyle tu osób z dużymi pakietami, którzy nie chcą wywrócić swojego życia jak jakieś spółce coś nie pójdzie. Dla niektórych sama dywidenda co roku to lekko 20%, także sama dywidenda w kilka lat zrobi 100%.
    Moim zdaniem patrzysz przez pryzmat szybkiego zysku, a porównania do Orlenu :) jedna decyzja polityczna np. Orlen kupujemy jakąś kopalnię zwali kurs 20-30%. Pomyśl szerzej, nie zamykaj się wąskich argumentach.
  • Re: Spadki? Autor: ~Mateo [178.217.197.*]
    Na parkiecie wyczytałem, że wyniki gorsze niż się spodziewali analitycy.
    Dalej było płatne ale może ktoś czytał ?
    Ciekawe czego się spodziewali? Zysku sto?
  • Re: Spadki? Autor: ~Mikesz [83.26.33.*]
    Jest tabela konsensusu
  • Re: Spadki? Autor: ~Krashan_Bhamradżang [109.231.5.*]
    Nie uwzględnili odpisu. Jakby uwzględnili to wyniki byłyby powyżej konsensusu. Nie wspominając o dwóch umowach przesuniętych na drugi kwartał. Będzie dobrze. Głowa do góry
[x]
SYNEKTIK 1,57% 284,20 2026-05-18 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.