Jak obstawiacie przyszły tydzień, czy zamkniemy się za tydzień w piątek bliżej 20 zł ?
To by już było dobre, bo wtedy pokisiłoby do końca października już w tych okolicach, żeby pod koniec miesiąca stopniowo wyrywać się z 20-ki i wtedy po pomyślnym WZA Ponaru mamy szybko 30 zł... potem korekta i już bez większej kiszonki systematyczny marsz wyżej... tak to widzę, może się mylę? ;)
Bolo, scenariusz, jak najbardziej realny! Jednak, jak wiemy na Polnej mogą się dziać różne cuda, zwłaszcza, jak obroty będą kiepskie. Wtedy "kilka szybkich pawi" i po zawodach! Mam wrażenie, że o to chodzi - aby zniechęcić potencjalnych kupców! W połowie przyszłego tygodnia powinno się zakończyć due diligence, ale wątpię aby był po tym jakiś komunikat?! Raczej trzeba liczyć na przychylność prasy /głównie Parkietu/. Jeśli zauważymy, że obroty zaczną się systematycznie zwiększać, a kurs będzie dalej "blokowany", to można być dobrej myśli! Kluczowe decyzje jednak i tak zapadną 30 października!
A Ponar to taka gratka? Ciężko będzie tam ich wyprostować ... a restrukturyzacja trochę potrwa. Ja bym wolał Rafamet - TANIOCHA!!!. Jakubas i Jędrzejewski już tam są. Do przejęcia jest 1/2 udziałów od Agencji Rozwoju Przemysłu. Chyba, że Jakubas tam woli się porozpychać bezpośrednio.
o, widzisz, lubię Twoje trzeźwe spojrzenie na sprawę! bo boję się, że w ostatnim czasie nałapało nam się sporo osób po informacji o liście intencyjnym i traktują sprawę z Ponarem jak być albo nie być Polnej... a masz rację, na tym świat się nie kończy... ale o tym wiedzą ci, którzy są dłużej, niż 10 dni na polance:)
Na pewno się nie kończy. Podejrzewam, że Jakubas ma przynajmniej 2-3 typy w rezerwie. Jeżeli cenowo się nie dogadają z Ponarem, to będą negocjować gdzie indziej.
"Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że nie ma mowy o żadnym porozumieniu inwestycyjnym między Jakubasem a Jędrzejewskimi. Niewykluczone jest więc, że biznesmeni podzielą się firmami: Jakubas może zrezygnować z ekspansji w Ponarze w zamian za wyjście braci Jędrzejewskich z Rafametu"
To cytat sprzed roku. Teraz wszystko wskazuje na to, że będzie odwrotnie. Wskazuje ... :)
A jak będzie?
Pełny tekst: https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1635029&strona=1
pijok, pasuje, bo z moim "usypiaczem przedweekendowym" to raczej dziś nie trafiłem...
a czy zauważyłeś, że Nobla dostał 4ty prezydent USA, a na Polnej 44-ta transakcja była na -4,04% (pomiń zero w środku) i od tamtej pory już nie było niżej w ciągu dnia:
10:27:42 15,90 -4,04 100 44 TRANSAKCJA
zbieg okoliczności? czy już niżej nie będzie na Polnej? :) mimo wszystko charakterystyczny dzisiaj ten piątek...
ja właśnie powyżej pierowotnie napisałem, że Nobla dostał 44-ty prezydent, tylko nadpisywałem (insert) "ty" i zżarło mi jakoś część... przekombinowałem :)
a więc piątek to albo nazwiemy "dniem Nobla", albo "dniem Obamy", żebyśmy to kojarzyli z czwórkami - może w któryś piątek pyknie 44 zł na Polnej; a może +44%... to też jest możliwe w ciągu jednej sesji, ale dopiero jak duzi skończą zakupy i odkyte zostaną wszystkie karty, czyli raczej najwcześniej w listopadzie :) dla zabawy: podejdzie najpierw na 30 zeta, skoryguje, potem zacznie znów podchodzić i z 30,56 zł zrobi owego dnia 44% dochodząc właśnie do 44 zł... żart, na taki zbieg okoliczności to bym nie liczył ;)
nawiązałem do Obamy i czwórek, zgodnie z przepowiednią Adama Mickiewicza o człowieku "o imieniu czterdzieści i cztery..." niektórzy widzą w nim Obamę, a to ma być przecież Polak...
dobra, na rzeczy to jest i to bardzo dużo - dla większej zabawy dobrze mieć akcje spółek, które będą (mogą?) uczestniczyć w zabawie; kryzys i bardzo duże przeceny akcji firm są świetną okazją do tworzenia nowych grup, holdingów, przejęć... dobrze, że w tej układance, którą do końca dopiero poznamy w niedalekiej przyszłości, to Polna jest chyba na najlepszej pozycji z tych firm;
powiedz mi jeszcze batiar, co w tym wszystkim robi ten Kamiński? kim on jest? wiadomo coś więcej oprócz tego, że ma trochę grosza w kieszeni?
tajemniczy ten kamieniarz.... miejmy nadzieję, że jak tak się bawi w długie skupowanie akcji, "pawie" itd., to jest na dłużej i nie będzie generował żadnej podaży przez określony czas, a to nam na razie wystarczy :)
bo resztę, to wymyśli Jakubas (w roszadach, powiązaniach kapitałowych, przejęciach) i Zakonek z ekipą, na swoim podwórku;
Panowie, w tych rozgrywkach jest coraz więcej znaków zapytania i z upływem kolejnych dni października będzie się robiło ciekawiej! Tak, jak wszyscy wiemy, Jakubas jest "szczawny lis". Dla niego generalnie czas nie ma znaczenia, ale przede wszystkim kasa. Im taniej, tym lepiej! Niewątpliwie prowadzi wiele rozmów biznesowych i Ponar nie jest jedynym tematem, a że już nieraz pokazał, że potrafi zaskakiwać, to można się spodziewać wszystkiego!
Kasa ma dla niego ogromne znaczenie, dlatego czas też, ponieważ powoli kończy się okres powszechnych, bardzo dużych przecen różnych firm. I jak wcześniej mógł sobie jeden z drugim pozwalać na rozwlekanie takich działań (w tym spokojne skupowanie akcji, duszenie kursu miesiącami), tak teraz muszą siłą rzeczy przyspieszyć swoje działania (widać to zarówno na stopniowym wychodzeniu na światło dzienne informacji, jak i umacnianiu się kursu Polnej). Wszystko wskazuje na to, że tej jesieni muszą zostać odkryte praktycznie wszystkie karty, które najprawdopodobniej są już dawno rozdane. Zmieniają się układy, sytuacje w firmach, biznes ze swej natury jest bardzo dynamiczny - nie zmienia to faktu, że takie ruchy są planowane z bardzo dużym wyprzedzeniem - planują to skrupulatnie firmy konsultingowe, którym zleca się takie projekty. Jedna osoba nie jest w stanie tego objąć, choćby miała niewiadomo jaką intuicję. Tym lepiej dla nas, jako drobnych akcjonariuszy jednej z najlepszych spółek, która będzie uczestniczyć w tych procesach, ponieważ wzrosną znacząco również i nasze aktywa, a tego sobie wszyscy życzymy.
Jak myślicie, czy nowy tydzień przyniesie jakieś "ożywienie" na Polnej czy znów będziemy świadkami "usypiania" przeplatanego od czasu do czasu serią "pawi"? Przypominam, że Prezio Zakonek zapowiadał na połowę miesiąca zakończenie due diligence w Ponarze. Zatem "Oni" już będą wiedzieć coś więcej /jeśli nie wiedzą już teraz/!!!
fan, według mnie, jeśli nawet nie będzie ożywienia (w sensie wzrostów), to powinno być przynajmniej bardziej emocjonująco (zwiększone obroty), a to już będzie jakimś sygnałem, że coś się może kroić :) pod koniec tygodnia mogłoby się to przełożyć wprost na wzrosty, a nie tylko "pałowanie" się na obecnych poziomach (zebranie akcji i "paw", zebranie akcji i "paw"...)
jutra z rana wyjeżdzam, wracam późno, a więc nie będę Wam kibicował przy "czarnym poniedziałku" ;)
bolo, dla mnie pozytywnym objawem też będą zwiększone obroty! Wtedy będzie wiadomo, że wszystko idzie w dobrym kierunku! W tym momencie ewentualne wzrosty są kwestią drugorzędną! "Mielenie" papierów na tym poziomie - przy obecnych cenach - oznaczałoby, że kurs jest "pod kontrolą".