• Mgła giełdowa Autor: ~kosmita [78.30.80.*]
    Na giełdach rozpoczęła się rozprzestrzeniać mgła giełdowa, czyli może rośnie, a jak rośnie to jednak może spada, albo to kręci się w koło. Niewiele jest takich giełd jak GPW, która jeszcze przez 3 miesiące, będzie rosła do poziomu WIG 20 3300 pkt na koniec roku i 3450 pkt do początku wiosny. Pózniej nie wiadomo po co czasowo spadnie do 3000 pkt, żeby rozpocząć rajd do poziomu WIG 20 4100 pkt na koniec przyszłego roku. Spółka GPW ( jedna z najlepszych na giełdzie) ma na koniec roku osiągnąć cenę 60 + 3 = 63 PLN i podskoki harcowników powyżej tego to nadmierna niecierpliwość, choć na koniec przyszłego roku poziom 72 PLN ( po wypłacie dywidendy) jest wielce prawdopodobny. Szanowny Pan B52 wyraził opinię o celu mojej pisaniny zmuszając mnie do przemyślenia tej sprawy. Zajęło mi to dwa dni długich spacerów (pogoda była sprzyjająca). Odpowiedz jest w miarę oczywista, a moja pisanina podyktowana jest pewnym znudzeniem zarabiania na giełdzie, bo inwestowanie po latach praktyki jest jak czytanie tej samej książki po raz siódmy (tyle razy było falowania na GPW), a pierwszy ruch rozpoczął się od bessy, czyli spadku WIG z poziomu 1000 pkt na 652 pkt. Obserwowałem to od samego początku, chociaż pierwszą transakcję zrobiłem dopiero na czwartej sesji, gdzieś w połowie maja 1991 roku, a sesje giełdowe były wtedy co tydzień, chyba tylko we wtorki. Moje początki to 10 lat nauki i zdecydowanych strat, następne 10 lat to nauki i bilansowe zrównoważenie, a pozostałe lata to nauka i umiarkowane zyski. Na razie dość tej pisaniny, jako że rozruszałem wszystkie klawisze w laptopie i sprawdziłem, że wszystkie działają. Powodzenia.
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~kosmita [37.109.166.*]
    Cena jest tym co płacisz, a wartość jest tym co otrzymujesz - (oryginalnie Benjamin Graham, potarzane Warren Buffet). Aktualna wartość złota 1800 USD/oz ( koszty wydobycia, zyski, dystrybucja), a cena 4300 USD/oz. Wartość banknotu 100 USD, lub 100 PLN odpowiednio 15 centów i 15 groszy ( papier, farba i pózniejsza wartość kolekcjonerska), natomiast aktualna cena to 100 USD i 100 PLN. Wartość bitcona 1 cent (wartość opowieści o tym szaleństwie) natomiast aktualna cena ok. 85000 USD. Powyższe odnosi się do wszystkich krypto walut (aktualnie kilkuset różnych, pózniej różnych kilka tysięcy lub kilka milionów ). Stable coins oparte na walutach to taka sprytna sztuczka o dewaluacji pieniędzy dla ulicy bo rozkład to 80 % tych tracących a 20% zyskujących. Powodzenia w znalezieniu się w tych 20%.
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~Ja [83.29.134.*]
    Dlaczego nie wywiesiłeś flagi na 11 listopada ?
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~Smok1 [89.229.178.*]
    No to troszkę czasu jesteś na giełdzie . Moje początki były w 1994 roku z tym że tylko podglądanie notowań na telegazecie takich walorów jak EB Okocim czy Wedel bo nie wiedziałem co i jak . Dopiero w 2008 roku spróbowałem swoich sił i pierwsza radość że zarobiłem w tydzień 30 zł {nie wiedziałem że muszę później zapłacić podatek }. Ogólnie brakowało mi zawsze cierpliwości i sprzedawałem z małym zyskiem lub ze stratą . Twoje komentarze są przydatne i pomagają zrozumieć giełdę . Pozdrawiam
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~AniRaZu [31.0.76.*]
    Szacun. Czytam to po raz trzeci od grudnia...
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~Fifik [217.119.66.*]
    A no wlasnie
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~Antoni [147.161.248.*]
    72 zł miało być na koniec 2026 roku, a tu mamy dopiero początek lutego.
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~AniRaZu [31.0.28.*]
    I rekordowe obroty...
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~kosmita [31.0.4.*]
    Ale przecież następnym ruchem jest spadek ceny spółki GPW do poziomu 65,50 PLN ( +/- 1 %) w połowie marca 2026 roku, a następnie wzrost ceny do 77 PLN (+/- 1%) przed dniem uzyskania dywidendy i po jej wypłacie spadek do 73 PLN, a finalnie 72 PLN na koniec bieżącego roku. W tym spadkowym ruchu początku wiosny wraz z okresowym spadkiem ceny GPW do 65,50 PLN, spadku np. KGHM do 150 PLN , a WIG 20 do poziomu 3000 pkt ( +/- 1%), spadek bitcoina do 60 000 USD i po wzoście do 72 000 USD następny spadek do 40 000 USD ( finalnie po dwóch latach 3 000 USD), gold spadek do 3 200 USD/1 oz i następnie 3 600 USD/1 oz do końca lat dwudziestych. Pozdrowienia i przemyślanych decyzji inwestycyjnych.
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~Antoni [147.161.248.*]
    Ciekawe predykcje. Uważam, że kurs GPW skończy rok znacznie wyżej niż przewidujesz. Korekta na WIG20 jest rzeczywiście bardzo prawdopodobna, ale nie sądzę, żeby była aż tak głęboka. Ciekawa prawa ze złotem, którego cena wymyka się schematom, ale również myślę że cena złota powinna znacznie spaść. Co do bitcoina, myślę że szukuje się gwałtowny wzrost wydajności komputerów (komputery kwantowe i takie tam, nie znam się na tym, ale powtarzam za mądrzejszymi), co bardzo przyspieszy kopanie crypto, a to spowoduje znaczny spadek ich wycen. Poza tym - crypto nie jest powiązane z żadną wartością fundamentalną, nie widzę przyszłości dla jej rozwoju, a brak nadzoru nad crypto jest wykorzystywane do prowadzenia rozliczeń poza systemem, co jest przydatne główne w nielegalnej działalności. A 'system" na to nie pozwoli, więc przewiduje wprowadzanie przez rządu znaczących utrudnień w obrocie crypto lub działania mające na celu zmarginalizowanie tego typu instrumentów. Czy to nastąpi już w ciągu 2-3 lat tego nie wiem, ale ja pozbyłem się bitcoina rok temu i nie zamierza tam wracać. Mam nadzieję, że zejdzie do kilku dolarów w przyszłości.
  • Re: Mgła giełdowa Autor: ~kosmita [78.30.77.*]
    Według mojej oceny crypto waluty wszelakiej maści, a w szczególności bitcoin, to współczesna wersja królików Lejzorka Rojtszwańca krawca mężczyznianego z Homla, który rozmnażał otrzymaną parę królików dochodząc do wielkiej ich populacji wykazywanej w sprawozdaniach do władz. Głównym problemem było to, że ta pierwsza otrzymana do rozmnażania para królików zdechła na samym początku i jak łatwo się domyślić wszystko to było jedynie na papierze w sprawozdaniach ( Ilia Erenburg, Burzliwe życie Lejzorka Rojsztwańca ). Wyżej wymieniony dżentelmen twierdził również, że jak zwalniają to znaczy że będą przyjmować. Dopasowując to do cen giełdowych oznacza, że jak spada to będzie rosło, ale najpierw musi przecież spaść żeby urosło. Dlatego też podążając tym tokiem myślenia, najpierw WIG 20 musi spaść do 3000 pkt, spółka GPW do 65,50 PLN, a np.KGHM do 150 PLN, żeby po następnej fali wzrostowej rozpoczynającej się z niższego poziomu w połowie marca osiągnąć poziom WIG 20 4100 pkt pod koniec tego roku. Pozdrowienia.
[x]
GPW -0,69% 79,65 2026-06-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.