Co raz mniej miejsca na ruch w trójkącie, który powstał po zwyżce kursu i który sugeruje kontynuacje tego ruchu. Dzisiejsza pozytywna świeca zakryła połowę wczorajszej świecy podażowej co jest optymistycznym sygnałem.
Faworyzowane wybicie górą z formacji trójkąta !!
co mogłoby wywołać taką żółć - może dał się nagonić wczoraj na Skotana i rano wszedł za wszystkie pieniądze po 3,6 zł, żeby 2, 3 godziny później sprzedać całość w panice po 2,6...
ale co temu winna Polna i jej akcjonariusze? związku nie widzę...
wykres rzeczywiście wygląda smakowicie, tylko czy p. R, a właściwie p. K. - czemu mnie nikt nie poprawił do tej pory:) puści już jutro kursik - sam też chyba musiałby trochę skubnąć na tą okazję? zobaczymy, mam nadzieję, że AT nie zawiedzie, bo - jak to mawia pijok - zemgliło mnie już od tego mielenia kursu na obecnych poziomach - mile wskazane 16 zł :)
obroty ostatnio mizerne. Pan Radosław widać skończył zakupy - czy już ostatecznie - tego nie wiemy?! Kolejny dzień czekamy na przebicie 15 zł. Dziś grano przede wszystkim na WIG20 i takie spółki jak Polna nie były przedmiotem zainteresowania.
Na grzybki jade do sprawdzonych lasów, mam domek nad jeziorkiem i w okolicy można pozbierać troszkę grzybków (kozaki, prawdziwki i maślaki ...no rydze jeszcze). W zeszłym tygodniu byłem z teściem, szwagrem i córką razem mieliśmy 3 wiaderka 10l grzybów. Wtedy akurat maślaczki sobie odpóścicliśmy bo dosyc było tych bardziej szlachetnych ;)
oj nie, oj nie, my nie chcemy słyszeć nic o "piłkarskiej środzie", bośmy bardzo spokojni, ale wówczas się wściekniemy jak nie wiem co i będziemy wchodzić na wszystkie inne fora i wylewać swoją żółć na innych, taka tradycja... ;)
Ale dzisiaj nie ma rozgrywek ligowych. Ósma kolejka rozpoczyna się 25 września, więc POLNA powinna rosnąć. Ten wykres coolturalnego H&S coraz bardziej mi się podoba.
dol_amroth, w związku z tym będę tym bardziej kibicował realizacji Twojego alternatywnego scenariusza trendu wewnętrznego lub przyspieszonego (obydwa mi się podobają), bo ten z trendu głównego, trochę za wolny, choć przynajmniej zapewniający stabilne wzrosty w dłuższym horyzoncie, co jest również ważne:)
Z trójkąta powinien był wyskoczyć pomiędzy 2/3, a 3/4. Teraz dojeżdżamy do 4/5.
Dla mnie ważne, że wciąż ocieramy się o SMA15 i dzisiaj też jej nie dotknęliśmy.
Było pytanie, na ile teraz AT jest wiarygodna, przy mikroskopijnych obrotach. Moim skromnym zdaniem teraz jest o wiele gorzej wnioskować, ale nie ze względu na obroty, ale książkowe wręcz dywergencje. Przykład: wczoraj sygnał sprzedaży na MACD, dzisiaj sygnał kupna na ROC.
Ogólnie jestem dzisiaj sfrustrowany, bo mi puściły stop-losy na Mirbudzie w okolicach dziennego minimum :(
jak nikt nie będzie chciał zabłądzić jutro na Polną, to naiwnie: może p. K. pociągnie?
ale dlaczego miałby pomagać w realizacji scenariusza niekorzystnego dla niego w kontekście planu dalszych zakupów akcji... rzeczywiście, naiwne to... a więc może ktoś zabłądzi... ;)
pierwsze P.S.: tak naprawdę zakładam niestandardowe wyjście kursu z tej sytuacji, a więc dalsze kiszenie na dotychczasowych poziomach... a wybicie z żadnej jakiejś takiej linii, tylko ni stąd, ni zowąd :)
drugie P.S.: według mnie stop lossy to jest dziadostwo, które potrafią wykorzystać rozdający karty na kursie ...
albo w najgorszym przypadku dokisi do linii trendu głównego, popełza trochę po nim, żeby już mocniej ruszyć na 20 zł od razu, bez większych przystanków na lokalnych oporach; nie wiem, czy to nie jest najrealniejsze, zakładając, że przed nami październik...
Tak widać było w ostatnich dniach bardzo duże oczekiwanie wszystkich na to wybicie od razu, jakby bez tego Polna nie miała już osiągnąć swojej ceny w rozsądnym czasie (chyba, że kogoś interesowało tylko, żeby zgarnąć jak najszybciej 19 zł i się ewakuować...).
Raz, że - choć to dla nas w pewien sposób frustrujące - nie na rękę to w tym momencie p. K...
Dwa, że nawet jakby od razu wybiło, to chyba tylko do 16 zł, a tam kiszonka, potem znów jakiś ruch, kiszonka i dopiero podejście pod 20 zł...
A tak to, w tym najgorszym przypadku, doślizga się do głównego trendu wzrostowego na małych obrotach (w kanale 14-15 zł?) i wtedy, po takiej konsolidacji, już na pewno odbije się od niego na tyle mocno, żeby dojechać od razu pod wspomniane 20 zł; nie chce mi się tego rozrysowywać, ale czy to nie wyszłoby właśnie na to samo?
coolturalny, rzuciłbyś wykresa - zobaczymy, jak to się teraz prezentuje :)
dobrze, że nie musieliśmy czekać na realizację najgorszego scenariusza, tylko wybicie pojawiło się "ni stąd, ni zowąd" :)
Polna jeszcze pokaże, oj pokaże... dzisiaj to tylko przygrywka; miejmy nadzieję, że p.K. dzisiaj też dużo łyknął... wtedy mielenie przed tym prawdziwym odpałem będzie krótsze
biała świeca baaaardzo długa, na pokaźnym obrocie (4-y najlepszy w tym roku!), przez lokalny opór w ok. 16 zł przeszła jak przez masło...
jak oni to utrzymają, żeby nie poszybowało ponad 20 zł?
utrzymają... przetrzymają ludzi parę dni, którzy będą wtedy mocniej realizować zyski -akcyjki wpadające do ukrytych koszy pomiędzy 19 a 20 zł;
schłodzą się wskaźniki... i wtedy, jak dobrze pójdzie: listopad, grudzień i styczeń - systematyczny marsz na 70 zł;
Po zasłonie czarnej chmury z jej bardziej pozytywą wymową z racji nie dojścia czarnego korpusu do połowy białej świecy dzisiaj wyrysowała sie świeczka "Doji". Brak zdecydowania inwestorów. Miejmy nadzieję, że jej obecność zwiastuje zakończenie wyprzedaży i zmianę cen na wyższe :)
Właśnie tak mu zależało, żeby wczoraj zeszło poniżej 18, które mogłoby już stać się dolną linią nowego kanału... może jutro wybijemy ponad te 18 zeta?
Czy ktoś wie, o której jest konferencja Ponaru i gdzie? - być może będzie na tyle dyplomatyczna, żeby przez 2 tygodnie jeszcze utrzymać kurs Ponaru na w miarę przyzwoitych poziomach, ale może już się uda coś wyczytać między wierszami w sprawie Polnej - przyznam, że liczę na ten mistrzowski ruch naszej polanki, bo wtedy większość akcji moglibyśmy bardzo korzystnie sprzedać jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia, tego roku, rzecz jasna ;)
Nie zazdroszczę im, wolę w tej sytuacji czekać na Polnej, nawet, jak się czasami pokisi, bo wiem na co czekam - Polna fundamentalnie jest już teraz kilka razy silniejsza, na akwizycję ma środki (i plany) i nie Ponar, to coś innego się znajdzie; choć Ponar (określona jego część b. wartościowych dla Polnej aktywów) dałby jej powera, jak mało co.
A jeśli tak się stanie (łyknięcie przez Polną tego sprzętu z Ponaru), to dzisiejsza kapitalizacja, na niekorzyść Polnej jako "agresora":
1. Polna - 42,8 mln zł
2. Ponar - 81,8 mln zł
za 2, 3 miesiące będzie miała mniej więcej taki kształt:
1. Polna - 100-180 mln zł
2. Ponar - 43-55 mln zł
a więc nie będzie już tak dziwiło, że to Polna jest podmiotem dominującym, zalążkiem pokaźnego holdingu.
wiesz Mo, co wtedy mamy? - Polna wejdzie do SWIG80, a wtedy to ją już każdy zauważy! (i ci z grubymi portfelami, także fundusze inwestycyjne!!!) wtedy nikt nie będzie już wybrzydzał, że mała kapitalizacja, mała płynność ... Polna stanie się bardzo popularną spółką do grania...
a jak zaczną się powoli realizować wszystkie pozytywne scenariusze zgodnie z przewidywaniami, to po doskrobaniu się spokojnie na kilkadziesiąt zł, już w pierwszej połowie przyszłego roku może zacząć się pompa na ponad 100 zł za akcje Polnej;
Mój za przeproszeniem przyjaciul , obkupił dzisioj tanio , ale niedużo . Ja żem se tyż troszki przy fiksie skubnoł , bo companiony z ameryki obiecały że otforzom u siebie z rana niziutko , coby Pan J. mógł se taniochy dobrać. Poza tym jeden z Was , niejaki Pan B7 ustalił kibolowe środy i nie mogłem go zawieść , bo chłopisko zasługuje na medal lub order , a na pewno jakomsi odznakę.
kibolowe środy to nic - najlepszy jest niejaki pijok - jego czarne poniedziałki czasami potrafią dać 24% wzrostu Polnej w jeden dzień! :), jak choćby przedwczoraj; po prostu złoto, nie człowiek ;)
- bo te poniedziałki potrafią być czarne jak koń , który wtedy skacze chyżo, jak rumak ...polny :)
mógłby też wprowadzić rozporządzenie dotyczące czarnych czwartków, po tych piłkarskich środach, tak dla równowagi :)
co tam nam pokazuje profesjonalny wykres - czy wracamy do najgorszego scenariusza, czyli dobicia spokojnie do linii głównego trendu wzrostowego i stamtąd wybicie pod 20 zł?
to nie dotrwa na obecnych poziomach do 30 października :) a to by się zgadzało z harmonogramem wydarzeń - mimo wszystko w połowie października, jak Polna powie "TAK", to musi to już przełożyć sie na większe branie, a dopiero porządnie wybije po ostatecznej akcpetacji WZA Ponaru;
a znając Polną, to możliwe, że i tak wyrwie "ni stąd, ni zowąd" i że nie będzie nas doświadczała koniecznie na obecnych poziomach nawet przez wspomniane 2 tygodnie :)
to ja zakładam jutro spadek na Polnej - wiecie dlaczego? :)