Pisałem ci to już 3 miesiące temu jak zacząłęś zbierać od 0,32 że tu żadnej pompy nie będzie i latami się tu będziesz kisił, tu była pompa rok temu i wielu zarobiło ale ty wtedy zostałeś na peronie pisząc że kupisz po 0,10 , teraz już żadnej pompy nie będzie, napchali ci papieru toaletowego i sam nie wiesz co z tym teraz zrobić, obrót 150zł , MASAKRA, załatwili cie na cacy
rok temu tu była pompą? jaka? chyba 4 lata temu :) i nie musisz się o nic martwić bo to już ciebie nie dotyczy i na nic nie masz wpływu, przyjdzie czas to zrobią pompę i wtedy się zdziwisz nawet ten bez wiedzy widzi indeksy NCIndekst i zerowe zainteresowanie spółkami z NewConnect to po co by ktoś na SBE miał teraz tracić czas i wrzucać tu większą gotówkę? Przyjdzie czas na NC to i SBE będzie rósł. A czy to będzie za 3 miesiące, pół roku czy rok tego ani ty ani ja nie wiemy.
Zresztą ja zdania nie zmieniam, kurs SBE jest UZALEŻNIONE od INVENTION w którym SBE ma większość udziałów i to pakiety akcji INM składają się na kapitały własne SBE w większej części i wycenione są w nich z kilka x wyżej niż obecny kurs a do tego pozyczka prawie 20 mln zł.
Więc jak ktoś pisze, że kurs SBE nie zależy od kursy INM to jest miernotągiełdową :)
oczywiście, ze rynek ma krótką pamięć, wystarczy byle jaką spółkę włączyć historyczny wieloletni wykres notować by zobaczyć tą sinusoidę. Dziś SBE jest na dnie ale kiedyś znów będzie na górce. Pytanie tylko kiedy to "kiedyś: nastąpi i kiedy będzie trzeba zacząć się przepraszać z akcjami spółek Kieruli :)
A co tu tak gwarno? Rafał wołał o 10:00? Stwierdziłem że soft wszedł w uśpienie żeby doczekać do lepszych czasów to nie zaglądam. Akcje zakopałem i wyciągnę jak zamienią się w złoto po 3. Actionim tu pokazuje informacje na temat softa które ja znam dlatego trzymam.A Rafał jeszszszcze nie nazbierał... Potroluj jeszcze i nazbieerasz zanim wszyscy przestaną sobie polerować buty softem. Nie było Cię to nie wiesz, napiszę specjalnie dla Ciebie : pisanina o 0,1 była żeby wydębić 0,3. Nie będzie żadnego 01, bo to klejnot, który im starszy tym cenniejszy. A teraz już cicho bo się zlecą, niech sobie Rafał nazbiera, życzmy mu.
A może najwyższa pora aby zbierać akcje SBE bo ślizgają się po wieloletnim dnie a zasługują na lepsze potraktowanie przez rynek. Dużo gotówki w kasie, niski C/WK = 0,4 i rating AAA mają swoje znaczenie choć nie jest to na razie doceniane przez rynek. Nie zapominajmy o biurowcu za ok. 46 mln który jest cennym aktywem. Przydałaby się jakaś bardzo dobra wiadomość albo kilka wiadomości, które podziałały by jak iskra wzniecając ogień. Skoro w ostatnich miesiącach o kilkaset procent podrożały akcje bankrutów lub wydmuszek typu Coal Energy, Energoinstal, Auxilia to dlaczego następny nie może być Softblue?
jest dokładnie tak jak pisałem, czerwień wcale mnie tu nie dziwi, hak steve rośnie z dnia na dzień, mówiłem że będzie taniej, po co się spieszyć z zakupem, na spokojnie niech sobie spada, tu co dzień niżej niżej zmierza do mojego przyjętego celu, pozdro steve
Miałeś rację że sprzedałeś na podbitce rok temu. Tutaj jest tak jak w Biedronce czyli codziennie niskie ceny. Wielka lipa, a gdzie ten mądrala co pisał o sprawdzonym patencie i że wystarczy tylko iskra....
O jest Rafał... Nie zdziwiło mnie że obwieścił że czerwień go nie dziwi, ale pewnie Go zdziwiło że długa czerwona świeca która Go tak radowała ustąpiła miejsca krótkiej zielonej a po tamtej został tylko długi knot... Co to było? Nie wiesz? To Ci powiem : to tylko Gruby ze swoją bardzo długą chochlą próbował sięgnąć coś jeszcze z denka. Nic więcej...
Rafał...! ja wiem że Ty musisz zbierać, ale wiesz dobrze że teraz już cudów nie nazbierasz... i niech Cię to nie dziwi. Niedawno Obserwator też tak pisał jak Ty - zerknij wyżej to zobaczysz jak pisze teraz. Obserwatorów na bankierze multum dlatego musiałem sprawdzić czy to napewno ten który tak mnie odwodził od posiadania klejnotu. Potwierdziło się, to On. Ty też tak będziesz pisał i mnie to nie zdziwi. Zbieraj sobie zbieraj Rafał, czekamy na Ciebie na pokładzie bo wyglądasz na sympatycznego i będzie frajda patrzeć razem jak ta rakieta po kolei będzie odpalać silniki do lotu, natomiast na mój papier nie licz choć chciałbym dalece więcej. Też Cię pozdrawiam życząc wiadomo czego.
A pisałem ci steve2 ale ty wolałem ładować po 0,32 bo to według ciebie promocja była i nikt już nie oddaje , no coż, człowiek uczy się całe życie, tak jak ci pisałem hak na lata , spadam stąd nic tu po mnie , za wiele po tej spółeczce się już nie spodziewam , trzymaj się steve2 , kiedyś może uda ci się zejść z haka
Autor: steve2 [91.205.244.*] 2025-03-11 10:06 będzie frajda patrzeć razem jak ta rakieta po kolei będzie odpalać silniki do lotu, natomiast na mój papier nie licz choć chciałbym dalece więcej
to ile tego uzbierałeś po 0,32 , 4mln tak jak pisałeś ?
Raaafał... cóż za zaangażowanie... No przestań, już nie skacz tak bo jeszcze kto pomyśli że tu będzie jakaś rakieta i zacznie kupować zgodnie z zasadą "słychać wycie znakomicie".A może o to chodzi: chcesz sprzedać w dobrej cenie naiwnym których naganiasz po różnych forach obrzydzając żeby rzekomo kupić? Ja kupię 01 albo nie kupię wcale ot i tyle Ci powiem. To co kupiłem 0,32 już dawno poszło po 0,3. Czy nabyłem coś po wczorajszej promocji nie powiem. Czekam na Twoje nowe pomysły na wpisy tutaj. Muszę przyznać że nawet dobrze się bawię.
hahaha ale ci hak po kilku miesiącach namieszał w głowie, to co będzie po kilku latach na haku, a przecież cie ostrzegałem trzeba było mnie słuchać, trzymaj się cieplutko spadam z tego bagienka, paaa
Ooooo... widzę Rafał że trafnie zdiagnozowałem Twoje intencje. Potem się już nie odezwałeś i pewnie się nie odezwiesz.Obrót też jakoś zamarł po tym wpisie.Dopiero coś ruszyło nieśmiało po trzeciej.Pa!
I czekamy spokojnie na 10 gr.
Autor: steve2 [91.205.244.*] 2025-03-06 19:36 pisanina o 0,1 była żeby wydębić 0,3. Nie będzie żadnego 01, bo to klejnot, który im starszy tym cenniejszy.
steve2 uśredniaj , szybciej zejdziesz z haka, możliwe że już za jakieś 2 lata hahahhah
Autor: steve2 [91.205.244.*] 2025-03-06 19:36 pisanina o 0,1 była żeby wydębić 0,3. Nie będzie żadnego 01, bo to klejnot, który im starszy tym cenniejszy.
Rafffaaał... jak się u Ciebie w Krakowie na rynku spotkamy na piwie (na szampana jeszcze za wcześnie) to Ci wszystko powiem, ale na razie sam rozumiesz... nie mogę mieć pełnego zaufania i nie mogę Ci o wszystkim mówić bo byś ze mnie zrobił kolejną zabawkę, zresztą i tak nią jestem choć nie do końca. Na razie lepiej żebyś nie wiedział co chcę robić. Ty też mi wszystkiego nie mówisz i masz rację. Satysfakcja z kontemplacji płótna Matejki w Sukiennicach o wiadomiej nazwie pełna. "Hołd pruski" był wystawiony w Berlinie za czasów Bismarcka i Niemcy chcieli go nagrodzić. Bismarck to zablokował po tym jak dostał patriotycznego szału.
Autor: steve2 [91.205.244.*] 2025-03-06 19:36 Akcje zakopałem i wyciągnę jak zamienią się w złoto po 3. będzie frajda patrzeć razem jak ta rakieta po kolei będzie odpalać silniki do lotu, natomiast na mój papier nie licz choć chciałbym dalece więcej. wiesz dobrze że teraz już cudów nie nazbierasz
w którym roku ta rakieta ? 2030 czy 20236? hmm a ja golas bez akcji i jak to określiłeś nie nazbieram już bo ponoć chętnych na sprzedaż nie ma hahahaha, napisz jak będzie te 3zł to powróce na forum ci pogratulować, trzymaj się ciepło paaa
Autor: steve2 [91.205.244.*] 2025-05-08 22:55 Mówiłem Wam o ożywczym wiaterku zza wody? I jak Wam się podoba? Od dzisiaj jest wyczuwalny bardziej. Zgadza się? SBE i INM postawią żagle i popłyną. Latarnia morska według której popłyną dzisiaj odpaliła swoją żarówę. Wygląda mi że ktoś też już to czuje. Rafał, Obserwator...macie pasy sprawdzone? Na 10 groszy nie czekajcie
Steve2 masz założony hak na lata tak jak ci pisałem już pół roku temu, trochę się ostatnio podnieciłeś przy ostatniej lekkiej podbitce ale już wszystko wróciło na swoje miejsce, że też sie dajeś nabrać na takie numery, trzymaj się cieplutko elo
Rafaaaał...Ty wiesz...
Nie podnieciłem się. Ty? a i owszem! Cieszyłeś się że nie zejdzie na 0,1 tak jak śmiało przewiduję.
Tak, pisałem że 10 groszy jest po to żeby zebrać pod 0,3. Piszę tu różne rzeczy żebyś Ty nie wiedział czego oczekuję. Masz stać jak zagubione dziecko we mgle nie wiedząc gdzie ruszać kursem. A tak naprawdę, jak już mówiłem, pasują mi obydwa kierunki bo trochę akcji już mam, ale chętnie dokupię więcej po 10 gr, jak już też wielokrotnie pisałem. Ot i masz klarowny obraz. Chcesz mi robić pod górkę ale nie wiesz w którą stronę jechać... mnie to podnieca a nie tamto...I co mi teraz napiszesz?
Wiem że jesteś zajęty na innych spółkach, ale trochę długo myślałeś nad odpowiedzią,nie powiem żeby mnie olśniła. Raczej nic nowego.
A ja lubię wisieć gdy wiem że będę miał
4 000 000 akcji w portfelu waloru który zasługuje na miano klejnotu. Poza tym... hak nie jest wielki, w porównaniu z tym ile będę miał klejnotu po 10 gr. Gdyby teraz strzeliło na 3 nie byłbym rad, chodź zarobiłbym sowicie. Oba kierunki Rafał, oba... Pozdrawiam Cię z sympatią.
Invention w portfelu actjonim, a polemika musi być, takie sobie niewinne granie w ping ponga. A co tam u Ciebie, jak tam vee? Ja trzymam wzięte po 10. Fajna akcja była od 20 w dół. Odwodzili mnie na wszelkie możliwe sposoby że 20 dołek, a ja twardo że 15 myśląc o 10.Jeszcze nic tam nie piszę, niedługo tam do Ciebie dołączę, ale wygląda to dobrze po ostatnich doniesieniach nt. mikrochipów. I zagłosuj tam odpowiednio w wyborach. Pozdrawiam Cię.
No to ja bym był tutaj ostrożny obserwator używając takiego pogardliwego języka. Akcjonim czasem pisze coś szybko bo po prostu nie ma tyle czasu co ty na detaliczne podchodzenie do każdego wpisu które przyznaje nie są złe.Miałbyś 30 spółek też byś nie miał czasu na dzielenie włosa na czworo. Nie samymi wpisami na forum giełda stoi, jesteśmy tu też po to żeby zarabiać.
Co do wyborów... Martwi mnie ten Trzaskowski... Nigdy za nim nie byłem (ani też za Tuskiem) i jego wiarygodność była mniej więcej na poziomie 60-70%, ale to co ci ludzie zrobili z nią ostatnio przeraża mnie - zostało najwyżej 1-2% z tego co postrzegałem wcześniej. W tej chwili Trzaskowskiemu po prostu współczuję, a od dawna widzę że nie ma ochoty na żadne stanowiska bo po prostu nie czuje się na siłach. Nie porywa i wie o tym również jego elektorat o czym otwarcie mówi się w mediach. Wszystkich...
Jestem ciekaw co się wydarzy, ale lawina chyba ruszyła i z kim bym nie rozmawiał wszyscy chcą Nawrockiego. Rafał chyba nie da rady, chyba nie ta kategoria wagowa. Ale zobaczymy piłka jest jeszcze w grze, tylko te jego bezradne wejrzenie... Martwi mnie to.
No ale w którym miejscu bajam? Przecież to że pod Rafałem ziemia drży jest faktem. Żeby złagodzić trochę te wibracje i dociążyć grunt wyszedł z kryjówki nawet sam pan premier. Stoi koło niego i to nic nie pomaga, wręcz przeciwnie wygląda jakby pogarszało... Dzisiaj w "Faktach po faktach" znalazł w rozmowie Nawrockiego z Mentzenem że wyznanie tego pierwszego (że jest przeciwny Ukrainie w NATO) "zdradę stanu"... Tak on to naprawdę powiedział pomimo spacerów na molo z pewnym Rosjaninem (twardo się też sprzeciwiał nie robieniu z Rosją interesów które miały polegać na przejmowaniu polskich spółek). A gdyby Nawrocki powiedział odwrotnie to pan premier powiedziałby to samo, uzasadniając że mogłoby to sprowokować Putina... Naprawdę martwię się w tych dwóch panów bo kiedyś nawet chciałem na Tuska głosować (pierwsza kadencja pierwszego urzędowania). Byłem naprawdę blisko i bardzo lubiłem TVN24 i nawet czytałem "Gazetę Wyborczą". Poważnie mówię. Świetne dziennikarstwo przy przekazywaniu neutralnych treści, ale niestety tylko tyle. Potem zaczęło mi ciążyć mówienie o ciągłym kryzysie w Polsce. Nabrałem wątpliwości. One narosły jeszcze bardziej gdy PiS przejął władzę. Nagle się okazało że nie ma kryzysu i wszystko strzela w górę. Pompa gotówki z mafii vatowskich poszła do ludzi. Wszystko się wydało, choć widziałem to już duuużo wcześniej, ale potrzebowałem tego żeby przekonali się moi rozmówcy z mojego środowiska którym próbowałem to tłumaczyć. Zadawali mi potem pytanie ,gdy to zrozumieli, skąd ja to wiedziałem wcześniej. A przecież wystarczyło popatrzeć. Długo by o tym pisać i ci którzy siedzą na Bankierze ostatnie 10 lat wiedzą ile razy to poruszałem. Ciekaw jestem co się wydarzy dalej.
Ja wiem obserwator jakie Ty i Twói kompanii macie poglądy ale do diaska...wszyscy możemy na rozwoju Polski skorzystać. Kumaci którzy do tej pory wśród biedoty byli zamożni, wśród zamożnych będą obrzydliwie bogaci. Natomiast nade wszystko w tym wszystkim chodzi tak naprawdę o czyste sumienie i czyste konto, bo jeśli nie są to i tak za to się odpowiada za życia lub po. I w imię czego? jakiś błyskotek, które trzymamy w rękach tylko przez chwilę? Pomyśl o tym.
Możecie sobie z akcjoinmem podać ręce. Obaj macie tak samo wyprane mózgi i zaściankowy, antyunijny PIS-owski światopogląd. Mamy dwóch kandydatów na urząd prezydenta: doświadczonego polityka, prounijnego, zarządzającego od wielu lat stolicą, władającego obcymi językami Rafała Trzaskowskiego który wygrał prawybory w KO z innym świetnym i kompetentnym kandydatem Rafałem Sikorskim. Oraz drugiego "obywatelskiego" kandydata Karola Nawrockiego narzuconego autorytarnie przez coraz mocniej postarzałego fizycznie i mentalnie prezesa Kaczyńskiego. W planach prezesa Nawrocki mocno skompromitowany w przeszłości byłby kolejną marionetką na fotelu prezydenta a faktycznym decydentem byłby Kaczyński. Kandydat Nawrocki jest mocno skompromitowany kontaktami że światkiem przestępczym, wyłudzeniem mieszkania od starszego schorowanego człowieka, bójkami w ustawkach kibolskich. Nie ma żadnego doświadczenia w polityce zagranicznej ani w funkcjonowaniu gospodarki. Ma natomiast duże doświadczenie w przekrętach. Takiego "wybitnego" kandydata namaścił Kaczyński i oficjalnie poparł Andrzej Duda. Boże chroń Polskę przed powrotem PIS-owskiej recydywy.
Hm... no właśnie... Nie, ja nie będę z tym już polemizował ani Cię przekonywał, bo Ty naprawdę w to wierzysz... Chociaż nie, umniejszyłbym Ci, obaj wiemy że jednak tak nie jest, bo za inteligentny jesteś na to. Tobie to po prostu pasuje. Natomiast to się kończy i wy też o tym wiecie czujecie to już. Za uciemiężonymi Polakami stoją dwa potężne mocarstwa i ich potężne interesy. Bez tego nie doszlibyśmy do tego etapu w którym teraz jesteśmy. Końcowego wyniku jeszcze nie znamy ale widać na co się zanosi choć nie wszystko jeszcze przesądzone bo mają w rękach potężne narzędzia. Zobaczymy co z tego wyniknie i kto będzie musiał akceptować nową rzeczywistość, kiedy i jakim kosztem. Pozdrawiam.
W merytorycznej debacie kandydat "obywatelski" był chwilami bezradny w konfrontacji z doświadczonym i kompetentnym Rafałem Trzaskowskim. Przy okazji wyszła kolejna skandaliczna informacja dotycząca Nawrockiego. Podobno zaproponował Braunowi ułaskawienie w zamian za poparcie w II turze. Takie kibolskie zagrywki pana Karola. Natomiast formułki które klepał Nawrocki opracował mu Bielan czyli członek PIS-owskiej ekipy, która bezczelnie rozkradała Fundusz Sprawiedliwości.
Bronisz go jak lew... No tak postawili go trochę na nogi, był lepszy, już nie przysypiał, mniej bezradności... Zasługa tego gościa którego ma tam na podorędziu? Wiesz o kim mówię.
Obiektywnie mówiąc Nawrocki w pierwszej połowie wypad trochę gorzej niż w poprzednich razach - trochę zapędził się w swoim fighterstwie z tymi pełnymi satysfakcji uśmieszkami po dobrych wypowiedziach czy repostach, nie wyglądało to dobrze. Ujęło mu to trochę wizerunku. Powiem dosadniej : wyjrzało na chwilę z niego gówniarstwo. Potem było lepiej.To już wyglądało trochę na zmęczenie i mniejszą samokontrolę a emocje potężne. Ale merytorycznie wciąż dobrze choć Ty tak nie uważasz. Mówisz Bielan przygotował Mu wyuczone regułki na grubo ponad półtoragodzinną debatę i nauczył się ich wszystkich na pamięć? Kiedy, jak cały czas w drodze? Wielokrotnie improwizował i wykazał się przy tym refleksem. Gotowce musiały być inaczej obydwaj potykaliby się co chwila. To była mordercza kampania a jeszcze cholerny jeden tydzień... Jedno jest pewne takich politycznych emocji w Polsce jeszcze nie było. Jak sobie przypomnę debatę Kwacha z Wałęsą na zasadzie "ty mnie będziesz atakował a ja coś ci przygadam, musimy dobrze zagrać tą scenkę że jesteśmy z innej bajki" to mi się niedobrze robi. Czy byli z innej bajki już wiemy. Zawsze była ta sama. I ten nieustanny kryzys, ewidentny drenaż... To co widzieliśmy w tej debacie było autentyczne za wyjątkiem może wymuszonych uśmiechów Trzaska... Bardzo zawiedziony był że kandydat na prezydenta nie załatwił w Stanach zniesienia ceł a zupełnie nie zrobiło na nim wrażenia to że pchnął sprawę mikrochipów do przodu... Za mało załatwił... Co do Brauna to wiemy z której jest bajki. Najpierw w krótkim wystąpieniu na pierwszym sejmie bronił Tuska. Zagalopował się. Wielu to umknęło a mi potwierdziło tylko to co widziałem już wcześniej. Na przykład kibicowanie przejazdowi "Nocnych Wilków" Putina przez Polskę i wiele wiele innych. Potem był patriotyzm pobożność, antysemiskość i antyaborcyjność. Przyjął tak samo jak Mentzen narrację PIS-u tylko że w bardziej przejaskrawionej formie. Jego charakterystyczność też pomogła. Zadziałało... Ponad milion ludzi dało się nabrać. Ale ma to swoje dobre strony : Mentzen i Braun zabrnęli w ślepą uliczkę i teraz wszystkie głosy będą musieli dać PISowi... Zebrany kapitał będą mogli wykorzystać w następnych parlamentarnych tylko że niczym nie różnią się od PISu i nigdy nie rządzili a PiS rządził i pokazał.
Tyle.Wiem że Ci się to trudno czytało ale nic na to nie poradzę. Pozdrawiam Cię.
Tak, PIS rządził przez 8 lat i co pokazał? Jakie duże projekty makroekonomiczne zrealizowała ekipa nieudaczników Kaczyńskiego? Może zaczęli budowę CPK? Mieli na to 8 lat, żeby chociaż zacząć konkretne pracę. Poza efektowną wizualizacją i popisami retorycznymi posła Horały nic nie zrobili. A kogo atakował PIS-owski prezydent Duda w swoim orędziu i przy wielu innych okazjach za "skandaliczne opóźnienia i zaniechania" w realizacji CPK? Duda z wielką zajadłością atakował za to....rząd Tuska. Albo sprawa reparacji Niemiec za zbrodnie wojenne na Polakach w II Wojnie Światowej. Dlaczego ekipa PIS nie zrobiła nic w tym zakresie przez 8 lat? Wracając do II tury wyborów i wczorajszej debaty. Zasadnicze pytanie jest następujące: czy Polacy wzorem Rumunów wybiorą proeuropejskiego i demokratycznego prezydenta Trzaskowskiego z dużym doświadczeniem, kwalifikacjami, kontaktami zagranicznymi, znajomością języków obcych czy kolejną antyunijną marionetkę Kaczyńskiego umizgującego się do Trumpa, który i tak będzie ich lekceważył. Polski nie stać na kolejne lata wojny polsko-polskiej ale jak w drugiej turze wygra Nawrocki to te koszmary staną się rzeczywistością. Potrzebna jest maksymalna mobilizacja wszystkich, którym na dobru Polski i przyszłości zależy żebyśmy na kolejne lata nie pogrążyli się w prymitywnym i autorytarnym państwie kierowanym przez Kaczyńskiego, Nawrockiego i ich marionetki.
Tośmy poszli w komentowanie dziejowego przełomu u nas który śmiało można nazwać globalnym. To nie pomyłka, bo Niemcy z Rosjanami (w tej kolejności) chcą nas wdeptać w ziemię i połknąć nasze terytorium, bo go potrzebują do budowy super mocarstwa od Lizbony do Władywostoku (Putin ostatnio potwierdził, nazwał to "przestrzenią"), a Amerykanie (nie mylić z Trumpem) z Chińczykami chcą żebyśmy stanęli tym pierwszym w gardle i żeby się nami udławili bo nie chcą stracić prymatu. Obaj należymy do tych którzy nie patrzą tylko na kroczek do przodu mówiąc "na razie jest mi dobrze", ale i trzeba przyznać że takich ludzi galopująco ubywa a przybywa świadomych. To jest dobra wiadomość.
Odnosząc się do tego co napisałeś o odszkodowaniach niemieckich, to przypomina mi to trochę gadki giełdowe w których często słychać "spółka kiepska bo wycena leci w dół". A co jeśli chce tego ten który grubym kapitałem nią steruje? Tu też Niemcy mogą i mówią "nie". Co PIS ma wspólnego z wolą Niemców? Mają okazję i mogliby załatwić tę sprawę ale nie chcą i na tym tracą jeśli popatrzeć na to szerzej. Ich wola...(może nie mają pieniędzy co jest prawdopodobne po tym jak zostali pozbawieni eksportu na oceanach i stracili dostęp do taniego gazu stąd kryzys). Wolą wdeptywać nas w ziemię. No to jest ta sama metoda którą stosują od stuleci: archaiczna, przestarzała, podszyta złem i ma krótkie nogi (Amerykanie stosują inną: dzielą się wzmacniając te kraje gdzie chcą mieć wpływy). Układając się z nami mogliby rzeczywiście rządzić w Eurazji i na planecie. Strategicznie, moim zdaniem, fatalne.
Dalej : "co PIS zrobił przez 8 lat?"?Nie widzisz czy nie chcesz widzieć? Porównaj sobie ilość gotówki którą wpompowali ludziom do kieszeń i jak się zmieniły drogi (stały się równe, również te lokalne, i powstały nowe, np.A1 najważniejszy środkowy odcinek, E77 Warszawa - Kraków i wiele wiele innych, a ludzie mają czym po tych drogach jeździć), chodniki stały się równe i piękne, elewacje domów kolorowe itd itd... a co mieliśmy za pierwszego Tuska i co zaczyna się teraz? 3 miliony było na bezrobociu, 3 miliony uciekło za granicę a reszta ledwo wiązała koniec z końcem. Doskonale o tym wiesz, ale, znowu to powiem, z jakichś względów to Ci pasuje. Domyślam się z jakich i na pewno o tym nie napiszę. Jeszcze raz : kumaci w rozwijającej się Polsce będą się mieli dużo lepiej niż w obecnej i wszyscy zostaną przygarnięci jeśli uda się odzyskać do nich zaufanie. I tu drobna kwestia: czy ci kolaboranci którzy teraz zdradzają swój kraj będą zawsze w łaskach obcych krajów którym teraz pomagają? Czy nie będą chcieli obsadzić zdobycznego terytorium swoimi którzy w przeszłości nie skalali się żadną zdradą, do których mają pełne zaufanie? No chyba że korzenie mają w tamtych krajach i pewnie w większość tak jest. Ale Polacy którzy się do tego przyłączają nie zdają sobie sprawy jaki będzie dalszy ich los. Potrzebni są tylko teraz do wykonania tej roboty - przyjęcie kontroli przez tamte kraje. To są istotne kwestie na przyszłość dla tych ludzi, ale dla nich, z tego wynika, ważna jest kasa dzisiaj (albo nie mogą się już wycofać) i na tym grają tamci.
Spokojnego weekendu choć pewnie nie będzie w tych warunkach.
P.s. Z tym co rzekomo wciągał Nawrocki w czasie debaty Trzaskowskiemu radziłbym uważać. To może być bardzo sprytna zagrywka. Tylko tyle napiszę.
Autor: steve2 [91.205.244.*] 2025-05-08 22:55 Mówiłem Wam o ożywczym wiaterku zza wody? I jak Wam się podoba? Od dzisiaj jest wyczuwalny bardziej. Zgadza się? SBE i INM postawią żagle i popłyną. Latarnia morska według której popłyną dzisiaj odpaliła swoją żarówę. Na 10 groszy nie czekajcie
Zapomnieli postawić żagli i ściąga na mieliznę hahahahaha