Niestety p. Laskowski nie zdobył się na to aby podać informacje o stanie posiadania dlatego wysłałem zapytanie
Dzień dobry
W związku z tym, że insider p. Wolfgang Laskowski jest osobą aktywną na rynku NC a z racji niskiej płynności na tym rynku również kształtują kurs w ostatnim czasie a jednocześnie w raporcie bieżącym przedstawia się jako pełnomocnik zarządu proszę o udzielenie informacji w trybie art.428 § 6.
Czy spółka ma obowiązek przekazania w raporcie o stanie posiadania akcji pełnomocnika zarządu?
Jeżeli tak to proszę taką informację przekazać czy to raportem bieżacym czy w raporcie kwartalnym?
3. Proszę również o uzupełnienie raportów bieżących i kwartalnego za III kwartrał 2024 na stronie relacji inwestorskich CDA.
Wyjaśnię o co mi chodzi.
1. W tym momencie z racji, że WZA było przed infem o ustawie jest wielce prawdopodobne, że z powodu zwykłej rozmowy jest rozbieżność w retoryce.
2. Spotkanie inwestorskie byłoby elementem zrozumienia nastawienia i spojrzenia głòwnych akcjonariuszy - dzięki dużo łatwiej jest wzajemnie się zrozumieć
3. Nie jestem osobą, ktòra chce iść pod prąd i stawać okoniem - jeżeli np. cele byłyby inne po prostu wyjdę z akcjonariatu natomiast jeżeli podobne to jak najbardziej chcę trzymać akcje.
4. Doświadczenie dwòch WZA pokazuje mi, że rozmowa z głòwnymi akcjonariuszami nie ma tabu i jest otwarta dlatego uważam, że tak ważne jest choćby spotkanie inwestorskie aby poznać stanowisko w odniesieniu do obecnej sytuacji
Odpisali Ci? W sumie chętnie powiekszyłbym pozycje, ale nie w momencie kiedy na innych aukcjach są wzrosty, a tu kurs stoi w miejscu od paru miesięcy, bo jedna osoba ciągle sprzedaje akcje
Takie spòlki jak żabka podały wyniki szacunkowe/wstępne.
Z rozmowy na WZA wynikało, że glòwni akcjonariusze widzą wartość w transparentności jeżeli chodzi o podawanie wynikòw szacunkowych.
Dziś gdy sprzedaje inisdera tym bardziej podawanie wynikòw szacunkowych ma znaczenie.
Jasno chcę zaznaczyć, że to nie jest moje jakieś nieadekwatne oczekiwanie. Taki jest standard na spòłkach z Wigu20 mwigu i swigu.
Wyniki szacunkowe pokazują wszyscy dla ktòrych RI i transparentność są ważne.
Mogliby robić minimum czyli ograniczyć się do raportòw, ale mimo tego, że to wymaga czasu i pieniędzy i też wyrozumiałości, bo inwestorami często kierują emocje wolą i chcą się komunikować (wiedzą, że im się to opłaca) - taki jest standard dla spòłek notowanych
Jestem akcjonariuszem a tym samym mam zaufanie do głòwnych akcjonariuszy (mam pewność, że nie grają podprogowo i nie bawią się w drobne czyt. z wyciskania 3% akcjonariuszy)- w mojej ocenie głòwni akcjonariusze skupiają się na rozwoju spòlki i poświęcają na to uwagę - w ostatnim czasie też skupiają się na obronie przed zakusami na ich własność - to jest oczywiste (widać to choćby po podawaniu czystych raportòw).
I zrozumiałe, że to są prioryety, ale chciałby zwròcic uwagę, że Ci 3% akcjonariuszy bardzo ciężko przez wiele lat pracowali na swoje oszczędności i gdy zachodzi fundamentalna zmiana czyli zawieszenie dywidendy przy jednoczesnej sprzedaży przez insidera na nuepłynnym rynku oczekiwanie komunikacji na poziomie standardu rynkowego a nie wymaganego minimum nie jest? Czymś nadzwyczajnym? (standardem przypomnę jest podawanie wynikòw szacunkowych)
w związku z pytaniem zadanym 10 stycznia 2025 r. informujemy, że CDA S.A. nie ma obowiązku przekazywania w formie raportów bieżących stanu posiadania akcji p. Wolfganga Laskowskiego. Spółka zgodnie z art. 70 pkt 1) Ustawy o ofercie, w związku z art. 69 tej Ustawy, zobowiązana jest przekazywać informacje o posiadanej liczbie akcji oraz liczbie głosów z tych akcji jedynie w przypadku akcjonariuszy, którzy osiągnęli lub przekroczyli próg 5% ogólnej liczby głosów w Spółce. Ponadto informujemy, że Spółka nie posiada wglądu w obecną liczbę akcji posiadanych przez p. Wolfganga Laskowskiego oraz nie ma wpływu na decyzje sprzedaży lub kupna jej instrumentów finansowych, jakie podejmowane są przez poszczególnych inwestorów.
Z poważaniem Zespół Relacji Inwestorskich CDA S.A.
W takim razie jeżeli spółka nie ma obowiązku informowania o posiadaniu przez Laskowskiego akcji a mimo to Laskowski informuje o transakcjach sprzedaży pytanie dlaczego nie robił tego w momencie nabycia akcji?
Czy gdybym wysyłał informacje do spółki o kupnie i sprzedaży też by je publikowano? Świadomie lub nie (w dużej części z racji też niskiej płynności na NC) budowana jest aura nieskończoności i to w momencie gdy docierają do nas informacje o braku podpisania umowy i zawieszeniu dywidendy czyli w momencie niepewności co ewidetnie kształtuje kurs i buduje nastrój niepewności.
Rozumiem, że tok rozumowania jest taki, że jako pełnomocnik zarządu ds mediów ma obowiązek natomiast gdzie są informacje o nabyciu akcji przez Laskowskiego? pełnił inną funkcję?
Mam.tez nadzieję, że głòwninakcjonariisze zauważą, że przy tego typu sprawach (komunikacja z rynkiem) nie jest potrzebne ich zaangażowanie, że tego typu sprawy może bez problemu ogarnąć osoba od relacji inwestorskich a głòwni akcjonariusze mogą w tym czasie skupić się na rozwoju CDA i ochronie swojej własności.
ok, jest harmonogram 11 marca wyniki. roczne czyli za nieco ponad miesiąc. Będzie to dość kluczowy raport, bo pierwszy z tantiemami (zakładam rezerwę) ze swej strony prognozuję ok. 30 mln zysku czyli ok. 7 mln w samych IV kwartalei ok 3-3.5 mln przychodów e-commerce (z tendencją do 4 mln kwartalnie w 25 r.) Gotówka ok. 26.5 mln - ew. proporcjonalnie mniej jeżeli były inwestycje w system l.lub zabezpieczenie zamówień w e-commerce w tym energetyka rezerwę zakładam ok. 1.5 mln
Z tego co widze , masz spore pojecie o tym co sie dzieje na giełdzie. Jesli moge zapytac , po takich wynikach jakie prognozujesz, jak wg Ciebie bedzie prezentowal sie kurs ? Pozdrawiam
Na ten moment z racji rynku notowań i spr,edazy Laskowskiego kluczowa będzie decyzja o przeznaczeniu zysku z roku 2024.
W moim poczuciu dziś głòwni akcjonariusze wiedzą wystarczająco dużo aby podjąć decyzję o dywidendzie (znają wielkość roszczeń zaiksu oraz spòlka najpewniej zabezpieczy ustawę o tantiemach rezerwą) a więc z prostej matematyki są wstanie sobie to przeliczyć. W dniu wydania komunikatu o zawieszeniu dywidendy tego nie wiedzieli
Z zaznaczeniem, że to jest moje poczucie a poczucie głòwnych akcjonariuszy może być inne.
Przy dywidendzie na pewno możemy liczyć na umocnienie choćby na poziomie obli korp.
Moim celem inwestowania w CDA nie jest 'chleb'. Ciężko przez wiele lat zapracowane pieniądzę chcę ochronić przed inflacją i wchodząc tutaj taki był cel, bo CDA przez wiele lat wypłacała dywidendę! (rynek NC i niska płynność jest rekompensowana dywidendą) Warunki się zmieniły. Zbyt ciężko pracowalem na swoje pieniądze aby nie interesować się. (to oczywiste, że nie odpuszczę) Dlatego jak widzę sprzedaż akcji bez komunikatu o tym ile ktoś posiada - pokazuje mi to, że nie jest transparentny- ok. działa w ramach prawa, ale nie robi nic więcej.
Na szczęście Laskowski miał według mnie max 75 tys akcji a pewnie od 38-56 tys z tego sprzedał ponad 36 tys. Nie on tutaj kształtuje. Natomiast nie wiem dlaczego główni akcjonariusze uderzyli w akcjonariat dywidendowy. (ufam, że pod wpływem infa o tantiemach a nie aby wypalić akcjonariuszy)
Wiele lat budowania wizerunku spółki dywidendowej- mam nadzieję, że zostanie to uwzględnione. (w tej czy innej kwocie, ale utrzymane to co było przez wiele lat budowane) - mnie może nie być w akcjonariacie, Laskowskiego może nie być, ale CDA jako spółka dynamiczna i dywidendowa - taki jest obraz budowany przez lata i warto to docenić i utrzymać.
1. zawieszenie dywidendy 2. poprawienie przez Laskowskiego o sprzedaży akcji bez informacji o tym ile posiadał oraz bez informacji o nabyciu tych akcji (te dwa czynniki ukształtowały kurs w ostatnich kilku miesiącach)
z moich założeń 1. brak podniesienia ceny za usługę 2. brak przeniesienia siedziby 3. niezależnie od spółki brak umowy w odniesieniu do ustawy
wszystkie znaki wskazują na to by stąd wyjść - po prostu inne cele
mocne strony to wyniki oraz świadomość po rozmowie z głównymi akcjonariuszami na dwóch WZA, że są ludźmi biznesu i 97% jest na tyle wystarczające, ze nie mają jakiegokolwiek interesu aby dociskać pozostałe 3%
Jeżeli będzie brak dywidendy, inna wizja rozwoju, rynek NC, niska płynność - to przyznam, że argument wyników z perspektywy mniejszościowego akcjonariusze w stosunku do ryzyk nie będzie atrakcyjna w odniesieniu do innych aktywów inwestycyjnych. Stąd tak ważne dla mnie będzie WZA. Choćby po to aby poznać ryzyka i też kierunki rozwoju oraz to czy spółka po wielu latach chce zostać dywidendową.
Kolejna sprawa o ktòrą walczyłem wyniki szacunkowe co w odniesieniu do dużych spòłek w tym notowanych w USa wydaje się takim minimum - nie zostało zrealizowane - widocznie w tej kwestii też jest inne spojrzenie
Czyli w tej kwestii poniżej standardu
Przyznam, że ròźnice w spojrzeniu są duże przy czym nie twierdzę, że ma być zrealizowane moje spojrzenie po prostu inne spojrzenie na spòłkę publiczną - pozostają wyniki i decyzja co z zyskiem za rok 2024
Z bieżącej działalności to wydłużenie terminu zapowiadanego wejścia do sieciòwki z energetyka mi co oznacza, że nie było to przygotowane (zapowiedź w moim poczuciu to coś co jest uzgodnione a jedynie wymaga czasu)
Rozumiem, że zarząd stoi przed trudnymi decyzjami, bo ustawa wsparła duże platformy z racji, że szybko one przeprowadziły podwyżki cen i tym samym przeniosły koszty na konsumentòw.
CDA ma mniejsze możliwości w tym zakresie. To CDA a nie platformy globalne płaci w RP podatki i oczywistym jest, że powinno to być uwzględnione.
Jednak w ktòryms momencie trzeba będzie podnieść cenę choćby o 2-3 zł.
Nawet kosztem liczby abonentòw, bo dziś energia tracona na spòr z zaiksem jest jeszcze kosztowniejsza - trzeba skupić się na rozwoju w tym e-commerce.
Akcję Laskowskiego rozkładają się w czasie i przy założeniu, że ma od 1 tys to max 39 tys w perspektywie do kwietnia- czerwca przestanie mieć to znaczenie. Decydująca będzie decyzja o podziale zysku z roku 2024 oraz kierunki rozwoju w tym energetykòw..
Na pewno wspierająca byłaby umowa z zaiksu, ale to może wymagać mediatora.
Dlatego zachęcam do udziału na WZA moja propozycja jest tak, że rejestrujemy 1 akcję i w ten sposòb nie będzie blokady psychologicznej, że ktoś ma za mały pakiet.
Odnośnie wejścia z energetyka mi po przeanalizowaniu sezonowości z dużym prawdopodobieństwem wejście z 3 pozostałymi smakami może być też zamierzone (a nie jak wcześniej napisałem z zaniedbania) korzystniej jest wejść gdy jest na te produkty sezon
Legimi dzisiaj podało wyniki szacunkowe - po sporej wpadce wyszli na przeciw poprzez komunikację.
Taki jest już standard - wyniki zaudytowane wymagają czasu - szacunkowe są komunikacją
Oczywistym jest, że nic mi i akcjonariuszom się nie dzieje czekając na wyniki do marca, ale chodzi o poczucie rynku, że spòlka się komunikuje.ponad to co jest obowiązkowe
Fundamentalnie a jednocześnie błędnie liczysz wartość akcji Laskowskiego - ciekawe.
Od strony fundamentalnej - wyniki pòki co wygląda dobrze, ale też od strony fundamentalnej mamy zawieszenie dywidendy i brak odniesienia co do kosztòw ustawy (nieco w tej kwestii podpowie ew. rezerwa w I kwartale dzięki czemu będzie można fundamentalnie policzyć)
informujemy, że w momencie obejmowania akcji Pan Wolfgang Laskowski nie podlegał obowiązkowi informowania w trybie art. 19 MAR o transakcjach zawieranych na własny rachunek w odniesieniu do instrumentów finansowych CDA S.A., ponieważ wartość każdej z transakcji polegających na objęciu akcji nie przekraczała limitu 5 000 EUR, po którego przekroczeniu w danym roku kalendarzowym zgodnie z ust. 8 art. 19 rozporządzenia MAR osoby pełniące obowiązki zarządcze były zobowiązane powiadamiać emitentów o transakcjach dokonywanych na ich instrumentach finansowych.
Pan Wolfgang Laskowski obejmował akcje serii E w ramach programu motywacyjnego CDA S.A. na lata 2019 - 2022, przyjętego uchwałą nr 12 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 28 czerwca 2019 roku. Spółka informowała o przyjęciu programu motywacyjnego w raporcie ESPI nr 8/2019 z dnia 28 czerwca 2019 r. Spółka informowała o cenie emisyjnej akcji serii E m.in. w raportach EBI informujących o podwyższeniu kapitału zakładowego w związku z programem motywacyjnym.
Wartość objęcia akcji przez Pana Wolfganga Laskowskiego w ramach programu motywacyjnego w żadnym kolejnym roku ich objęcia (lata 2020, 2021, 2022, 2023) nie przekroczyła wartości 5 000 EUR wskazanej w obowiązującym przed 4 grudnia 2024 r. ustępie 8 artykułu 19 rozporządzenia MAR. Z uwagi na powyższe, Pan Wolfgang Laskowski był zwolniony z obowiązku informowania o objęciu akcji.
Z poważaniem
Zespół Relacji Inwestorskich CDA S.A.
Jest zapewnienie wejścia z energetykami do sklepòw stacjonarnych co by oznaczało, że jednak chcą ruszyć z początkiem sezonu (raporty o tym rynku wskazują, że grudzien- luty jest słabszym okresem). Jeżeli tak to uważam, że to dobry ruch - wejście z pompą wtedy kiedy ludzie z tego korzystają.
Rynek e-commerce nadal rośnie prognozy do 2027 mòwia o wzroście ze 128 mld do bodaj 176 mld.
W sumie racja. Nie mógł objąć do 5% akcji bez informowania rynku. Ćwiekowie mają łącznie 96,95% akcji, więc zostaje 3,05% czyli 314 436 akcji. Na bankierze podają free float 2,96%. Ktoś wie skąd ta różnica? Chodzi o 9442 akcji.
Nowa emisja to 149 200 akcji. Pytanie ile osób dostało te akcji?
Nie wiem z czego wynika ròżnica, ale w raporcie kwartalnym jest 3.05%
Przy okazji podaży Laskowskiego wszyscy możemy zauważyć jak słaby jest rynek. NC. Zwłaszcza, że dzieje się to na spòłce o bardzo dobrych wynikach finansowych z C/Z =7.
Dlatego tak ważna jest dywidenda.
Max, ktòre ma to ok 36 tys akcji realnie zakładam 18.7 tys. Jeżeli na drugiej szali postawione będzie - rozwòj e-commerce, dywidenda i wejście energetykòw a w przyszłości umowa z zaiksem to takie 18 czy nawet 36 tys akcji nie będzie miało znaczenia
Nie przejmuj się brakiem dywidendy. Jeśli zamierzasz być w tej spółce długo to ten zysk zostanie w spółce. Jak dobrze pamiętam CDA chyba raz wypłaciło dywidende za 2 lata, więc nawet jak latem nie będzie to może w 2026 wypłacą razem z zaległą.
Aby iść taką drogą niezbędna będzie komunikacja. Ścieżka tego na co będę przeznaczone zyski. Czy na e-commerce, czy na budżet (zapasy, logistyka, promocja) wejścia energetykòw czy na VOD.
Zysk z dwòch lat czyli z poprzedniego i bieżącego to byłoby ok 60 mln wątpię czy CDA aż tyle potrzebuje na inwestycje a jeszcze doszłoby 15 mln z dwòch kwartalòw przyszłego roku, bo dyw. są w okolicach czerwca
Po wyprzedaży Laskowskiego akcje CDA stają się limitowane jak gadżety kapitana bomby? Trochę tlenu i optymizmu na pewno się nam przyda, bo to pcha do przodu do rozwoju to w takim stanie umysłu i ducha chcę się myśleć nad rozwojem CDA
Póki co w piątek można było zauważyć, ze już inaczej sprzedawał (infa jeszcze nie ma, ale myślę, ze w piątek sprzedawał) dziś już nie- z wiadomych powodów.
W marcu spodziewam się wejścia (mocnego) energetyków, dalszego rozwoju e-commerce i potwierdzenia wyników. I to jest duża siła większa niż 16 tys akcji na podaży, które może ma a może już nie. Wątpię aby cała seria poszła do jednej osoby, ale nawet jeżeli to wierzę, że siła wyników jest już znacznie większa
Zszedłem dzisiaj do 8 tys. akcji
Głòwnie dlatego, że 80-90% myśli w trakcie dnia było w ostatnim czasie nakierowana na CDA a to oznacza, że mocno przeważyłem- i mimo, że uważam, że wzrośnie zysk z 4700 akcji nie pokryje 90% czasu.
Na ten moment psychologicznie nie byłem gotowy utrzymać całą pozycję
Na tej części zysk niewielki a może licząc, bo ten pakiet dobierałem po wynikach za IIIq. po 23.7 i 24.2